Voor- en nadelen van SA-CD
Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van SA-CD? Als belangrijkste voordeel geldt dat de gebruikte DSD techniek op SA-CD de (technische) ruimte biedt om een zeer hoogwaardig geluid vast te leggen en weer te geven. De geluidsdrager (de SA-CD) is veel minder een belemmerende factor dan bijvoorbeeld een CD. Of het uiteindelijke resultaat natuurlijk ook zo hoogwaardig is, is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de SA-CD. De opname, de mastering en de gebruikte productietechnieken spelen hier ook een belangrijke rol bij.
De toevoeging van meerkanaals (5.1 kanaals) geluid levert een realistischere beleving van het geluid, vooral bij klassieke muziek, dan een 2-kanaals weergave.
De muziekindustrie zal ook de uitgebreide kopieerbeveiliging omarmen in hun strijd tegen het illegale kopieergedrag van muziek.
Het grote nadeel van SA-CD is het feit dat een SA-CD (of universele-) speler noodzakelijk is om de disc af te spelen. Een uitzondering is de hybride disc die op een normale CD speler ook af te spelen valt maar daarbij bereik je niet de kwaliteitssprong die SA-CD biedt. Op dit moment zijn er te weinig hybride disc in de markt. Het overgrote deel verschijnt nog steeds op CD of op SA-CD waardoor je als consument moet kiezen. Indien besloten zou worden vanaf nu alles op hybride disc uit te brengen zou de consument zelf kunnen bepalen, na aanschaf van een SA-CD speler, of hij/zij gebruik wil maken van deze kwaliteitsverbetering. Het bekende kip en ei probleem dus.
De standaarden-`strijd` met DVD-Audio heeft uiteindelijk alleen maar verwarring, twijfel en dus uitstel van aanschaf door de consument opgeleverd. Door de komst van universele spelers tegen redelijke prijzen lijkt zich dit gelukkig op te lossen.
Te weinig mensen weten dat een meerkanaals SACD speler ook prima 2 kanaals geluid kan weergeven. De gedachte heerst nog te vaak dat de bestaande installatie volledig vervangen zou moeten worden door een meerkanaals omgeving.
Â