Iedere audiofiel kent het verschijnsel dat zo nu en dan opduikt: het upgradevirus. Besmet raken is zeer eenvoudig en echt genezen doe je nooit helemaal. De weergavekwaliteit kan altijd beter. Een frustrerende gedachte voor iedere audiofiel. Hoewel, stilstand is achteruitgang en als de geluidskwaliteit na een aanpassing weer een stapje beter is geworden, dan is dat op zich zeer bevredigend.
Ron Kemp, eigenaar van Kemp Elektroniks, was onlangs bij mij in de de buurt en kwam toen maar even langs voor het afleveren van een bestelde Cable Isolator. Een goede aanleiding om eens samen te gaan luisteren. Ik wilde hem vooral laten horen wat een goede ruimteakoestiek doet met de weergavekwaliteit. Ron was onder de indruk van wat de akoestiek kan bijdragen aan geluidskwaliteit. “Maar het kan nog mooier”, zei hij. Ron had een Power Source Plus bij zich, en natuurlijk was ik benieuwd of dat apparaat zou kunnen zorgen voor een verbetering van de weergavekwaliteit . Ik had tenslotte een virusinfectie onder de leden...
De Power Source Plus bleef bij mij voor een uitgebreide luistersessie en recensie. De Power Source Plus is een netfilter en het betreft de verbeterde uitvoering van de “normale” Power Source, die al jaren door Kemp Elektroniks op de markt wordt gebracht. In het kort wat het apparaat doet: het netfilterdeel zorgt dat eventuele storingen in de stroomvoorziening worden weggefilterd, waardoor de aangesloten installatie schonere stroom via het netsnoer aangeboden krijgt. Het gevolg zou moeten zijn dat de set beter klinkt. RenĂ© van Es was erg positief over de Power Source, wat u kunt nalezen zijn recensie op hifi.be.Â
Wat zijn de verschillen tussen de modellen Power Source en Power Source Plus? Bij de Plus versie zijn alle contacten verguld. De vergulde contacten van de in- en uitgangen zorgen voor een beter contact en garanderen ook op de langere duur minder corrosie, corrosie geeft overgangsweerstanden. Daarnaast is de Plus voorzien van tweetal QA Modules. Volgens Kemp Elektroniks maakt de QA Module het geluid nog natuurlijker en de harmonische structuur van de lage tonen wordt groter. Het frequentiebereik lijkt zich verder naar beneden toe uit te strekken. Bij dit soort uitspraken ga ik altijd een beetje glazig kijken, het zal wel denk ik dan. De totaal prijs van een Power Source Plus met Power Cord Plus bedraagt 1.895 euro. De meerprijs ten opzichte van de Power Source is 300 euro exclusief het KE-Power Cord Plus van 295 euro, dat door Kemp Elektroniks wordt aanbevolen als aansluitsnoer.
Aansluiten
Nu is bijna 1.900 euro een flinke smak geld voor een uit de kluiten gewassen stekkerblok, om het maar eens denigrerend te zeggen. Het moet dus echt wat toevoegen aan de geluidskwaliteit, wil de investering geen weggegooid geld zijn. Daarnaast is het zo dat niet iedere set evenveel baat heeft bij een netfilter. Sommige apparatuur gaat er zelfs minder goed door klinken, al heb ik dat zelf niet in de praktijk gehoord. Zelf thuis uitproberen op je set is daarom dé manier om daar achter te komen.
De Power Source Plus is aangesloten op de audiogroep met het meegeleverde Power Cord Plus netsnoer. Vanaf de Power Source Plus is de installatie aangesloten met twee KE-Hi Power Cord’s: Eén ten behoeve van de eindversterker en één ten behoeve van de voorversterker/CD-speler. Voor het beoordelen van de invloed van de Power Source Plus op de set zijn de twee netsnoeren, waarmee de set normaal wordt gevoed, afwisselend aangesloten op de Power Source Plus en de wandcontactdozen in de muur. Er is geluisterd met en zonder Power Source Plus en er is een blinde luistertest uitgevoerd, waarbij een goede vriend van mij, tevens liefhebber van audio en muziek, mij hielp.
Luisteren
Voor het technisch luisteren is in eerste instantie gebruik gemaakt van de CD The Final Cut van Pink Floyd. De track Paranoid Eyes, is vele malen gedraaid met en zonder de Power Source Plus tussen wandcontactdoos en set. Paranoid Eyes is een stuk met veel variatie, de opname klinkt mooi ruimtelijk en het nummer duurt niet zo lang. Wel zo handig als je met een blinde test aan de gang gaat. Daar het nummer vele malen wordt beluisterd hoef ik het voorlopig niet meer te horen! Voordat we de blinde test hebben uitgevoerd is de set beluisterd op de bekende manier zonder Power Source Plus, daarna met, en daarna weer zonder. Die manier van testen is enigszins dubieus, want je verwachtingspatroon zorgt ervoor dat je niet objectief luistert. Tijdens deze eerste luistersessie vond ik de set met Power Source Plus echt veel en veel beter klinken. Betrokkenheid, dieper laag en minder scherp hoog werd genoteerd. Echt fan-tas-tisch! Hij stond al bijna op mijn verlanglijstje. Tijd voor een blinde test. Als je niet weet of de Power Source Plus ertussen zit wordt het luisteren een heel ander verhaal. In de luisterruimte werd de Power Source Plus verborgen voor de luisteraar. Daardoor kon je niet kon zien of er met of zonder Power Source Plus werd gespeeld. Vervolgens verliet ik telkens de ruimte en werd de set aangesloten met of zonder Power Source Plus. Er werd geluisterd en er werden aantekeningen gemaakt. Na het nummer verliet ik weer de ruimte en werd het riedeltje herhaald. Meerdere malen is zo geluisterd naar Paranoid Eyes. Mijn “assistent” bepaalde of de Power Source Plus wel of niet werd gebruikt in willekeurige volgorde. Wat bleek: in de blinde test was het zeer moeilijk om vast te stellen of de Power Source Plus er wel of niet tussen zat. Van dieper laag bleef praktisch niets meer over, van een toegenomen betrokkenheid was weinig terug te vinden. Behoorlijk ontnuchterend. Oorzaken daarvoor zijn mogelijk het steeds in- en uitschakelen van de apparatuur. De hersenen die ons bedriegen. Het even weglopen en “afkoelen” waarbij je onwillekeurig aan dingen denkt en je concentratie verliest.
Daarom zijn we bij een tweede test iets anders te werk gegaan. Ik luisterde om en om naar een opstelling met en zonder Power Source Plus. Zonder dat je wist of de eerste keer met of zonder Power Source Plus gespeeld werd. Je kon daardoor ieder volgend nummer goed vergelijken met het voorgaande en zo bepalen wat je mooier achtte. Bovendien werd ook geluisterd naar andere muziek, muziek waarmee ik hoopte dat verschillen duidelijker hoorbaar zouden zijn. CD 1, die wordt geleverd bij het audiotest handboek Checkpoint Audio verdween in de lade, en track 50 werd gestart. Track 50 is van Rebecca Pidgeon met het nummer Spanish Harlem. De stem van Rebecca is mooi opgenomen en hoort helder en “open” te klinken. S-klanken moeten schoon blijven en niet scherp worden, iets dat vaak fout gaat. Na meerdere malen om en om luisteren bleek dat de set met Power Source Plus duidelijk prettiger klonk. Vooral de S-klanken waren een stuk minder scherp. Veel meer laag werd niet of nauwelijks waargenomen met de Power Source Plus ertussen, het viel in ieder geval veel minder op dan de verbetering in het hoog. Ook nu was de betrokkenheid niet significant verbeterd met Power Source Plus ertussen. Vooral het hoog dat schoner werd, zachter, minder scherp is natuurlijk wel een belangrijke verbetering.
Conclusie
Dat schone stroom belangrijk is voor een goede geluidskwaliteit, daarover bestaat geen discussie. De kwaliteit van de geleverde stroom verschilt per regio. Het kan erg veel uitmaken of je in een industriegebied woont of op het platteland. Of vlak naast de trambaan in Amsterdam. Mocht je ervaren dat `s avonds de geluidskwaliteit wezenlijk beter is dan overdag, dan wordt dat hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat industrie het lichtnet vervuilt. Ook je eigen huisinstallatie kan de stroomvoorziening behoorlijk verstoren. Dimmers, koelkasten en andere elektrische apparaten zorgen ervoor dat de sinusvormige wisselspanning van 230V wordt aangetast. Die storingen krijgt je audioset voor zijn kiezen en dat beĂŻnvloed echt de weergavekwaliteit. Een netfilter kan die storingen wegfilteren en zorgt ervoor dat je set schone stroom krijgt met als resultaat een constant goede geluidskwaliteit. Het verbeterende effect van de Power Source Plus hangt af van de mate van vervuiling van het lichtnet. Hoe meer storingen, hoe beter de Power Source Plus tot zijn recht komt. Daarnaast hangt de mate van kwaliteitsverbetering af van de gebruikte geluidsapparatuur. De ene set heeft meer baat bij schone stroom dan de andere. Sommige sets moeten zelfs niets van netfilters hebben.
Ik schat in dat in mijn woonsituatie in een Veluws dorp het wel meevalt met de vervuiling van het lichtnet. Daarnaast heb ik een gescheiden audiogroep, aangelegd met hoogwaardige afgeschermde bekabeling en audiograde componenten, waardoor de kwaliteit van de geleverde stroom in ieder geval al behoorlijk goed is. Dat in mijn situatie de Power Source Plus de geluidskwaliteit toch nog weet te verbeteren is een behoorlijke prestatie. René van Es is een stadsmens, dat hij in zijn recensie nog veel enthousiaster is dan ik komt waarschijnlijk doordat zijn basisstroom veel meer vervuild is en dus veel schoner wordt van de Power Source. Zelf luisteren is en blijft mijn advies. En doe dat vooral ook eens via een blinde test, want dan weet je zeker dat je jezelf niet aan het foppen bent. Daarvoor is het apparaat net iets te kostbaar. De bouwkwaliteit van het apparaat is fantastisch. Het is een massief blok van 13 kg dat staat als een huis. De aansluitingen zijn zeer degelijk uitgevoerd en zorgen voor een jarenlange probleemloze werking. De Plus versie met zijn vergulde aansluitingen maakt dat het apparaat nog minder gevoelig is voor de tand des tijd dan zijn voorganger. “Made in Holland” geeft mij met dit apparaat een behoorlijk chauvinistisch gevoel.
Voor meer informatie:
Zie www.kempelektroniks.nl
Gebruikte apparatuur en accessoires:
Zie http://my.hifi.nl/index.php?user=761