REVIEW

Hawk A18

Werner Ogiers | 24 januari 2002 |

Intern

A18 binnenwerk En wat is de A18? Wel, deze versterker heeft een handig schakelaartje (en bijhorend LEDje) waarmee je de ruststroom instelt. 200mA voor achtergrondmuziek, overeenstemmend met klasse AB gedrag en een kast die handwarm wordt. Niet slecht. 800mA ruststroom voor wat klasse A heet te zijn, voor kritischer luisteren. Maar wacht even. Via de wet van Ohm zien we dat 0.8 Ampere slechts 10W oplevert in 8 Ohm, niet de verwachte 20W. Dus toch eerder een hele warme AB dan een echte A. Geeft niet. Dit ding zal pas schakelen in zijn laatste 3dB, en als je zo luid denkt te moeten spelen ...

Wat valt er verder nog te vertellen? Het gaat om een bijzonder eenvoudig, maar vernuftig circuit met erg weinig transistoren, en helemaal zonder lus-tegenkoppeling, een unicum in transistorland. De versterker is DC-gekoppeld, met een mooi geimplementeerde DC-servo die onrechtstreeks ingrijpt op de ingangstrap. De transformator heeft dubbele secundaire wikkelingen, dus van de gelijkrichters af is alles dubbel-mono. Geen dure design-componenten, wel zorgvuldig uitgekozen industriele dingen.

Alouette A18
Ontwerper John van der Sluis is - terecht - van mening dat gezond basisontwerp nog steeds primeert over exotische onderdeeltjes en modieuze merknamen.
Zoals gezegd is de versterker leverbaar als kit, met of zonder voeding en kast, of volledig afgewerkt. Daarnaast is er in samenwerking met kunstenaar Hendrik Ribot een mooiere versie van de A18 beschikbaar onder de merknaam Alouette.

De versterker aangeboden voor de test was Johns eigen demomodel, er viel dus niets meer te monteren. Door mijn ervaringen met de MP-DAC kan ik echter zeggen dat de Hawk kits niet al te moeilijk zijn, hoewel de meegeleverde PCBs soms lichte aanpassingen vereisen. Wie weet hoe te solderen kan ze bouwen in een of twee dagen, en zo is er dus geen enkele reden om de meerprijs voor een kant-en-klare versie te betalen.


EDITORS' CHOICE