REVIEWSoulution

Review: Soulution 330

Soulution heeft in de 3-serie onlangs een geïntegreerde versterker uitgebracht. Het in de fraaie vormgeving van het merk uitgevoerde apparaat doet al enige tijd dienst in de luisterruimte. Soulution bouwt nog traditionele versterkers, maar onderhuids uitgevoerd met moderne technologie. Geschikt om op de traditionele manier topsystemen te bouwen voor degenen die de kunst van systeemmatching verstaan.

Soulution

Soulution is een merk met producten waar onaardse prijskaartjes aan verbonden zijn. De producten zijn ontwikkeld door de managing directors van Spemot AG. Een Zwitsers bedrijf dat elektronica en motoren bouwt voor automotive en catering apparatuur. Beide heren zijn muziekliefhebbers en besloten op een dag om de concurrentie aan te gaan met de grote Amerikaanse en Japanse merken. Een behoorlijk deel van het klantenbestand is kennelijk in het verre oosten en is in staat om zulke producten te kopen.

Een focus hebben op zo’n doelgroep is natuurlijk een bewuste strategie. In de luisterruimte zijn in het verleden en ook recentelijk wel producten van Soulution gepasseerd die opvielen door de fraaie bouwkwaliteit en het prijskaartje, maar niet altijd uitblonken in de superprestaties die je zou mogen verwachten. Grotere versterkers (van haast elk merk) hebben vaak een vorm van onbetrokkenheid. Dat is de laatste jaren overigens erg veranderd. Er komen steeds meer zware eindversterkers die gedetailleerd en subtiel kunnen manoeuvreren en een vorm van betrokkenheid afdwingen die doorgaans voorbehouden was aan de wat kleinere typen. Maar, de Zwitserse perfectie leert dat er naar de klant wordt geluisterd en de nieuwe generaties producten van Soulution kenmerken zich door veel hogere prestatieniveaus.

Soulution 3-serie

In de luisterruimte staat al enige tijd de Soulution 330 geïntegreerde versterker. De 3-serie bevat verder een losse stereo-eindversterker en voorversterker. Deze 3-serie vormt momenteel de instapreeks in de Soulution-wereld, maar het kan zomaar zijn dat er nog eens een 1-serie verschijnt. Je zou haast denken dat Soulution haar inspiratie vond in de klassieke reeksen van het beroemde Duitse automerk. De prijzen komen in ieder geval redelijk overeen. In een gesprek met Cyrill Hammer bevestigde hij overigens dat de 3-serie de instapreeks blijft. Er zijn geen plannen om daaronder voordeliger series te gaan bouwen. Wat enerzijds fraai is en anderzijds wel eens verwarrend, is de consequent sobere, haast Bauhaus-achtige vormgeving, waarvoor Soulution overigens designprijzen heeft gewonnen. Je kunt nauwelijks het verschil zien tussen de series en ook de aard van het apparaat is lastig middels de buitenkant waar te nemen.

Specificaties

De Soulution 330 lijkt een geïntegreerde versterker, maar bestaat eigenlijk uit drie separate delen, die strikt van elkaar gescheiden zijn, in één behuizing. De eindversterker is dual-mono opgebouwd, evenals de bijbehorende ingebouwde voedingsunits. De audiocircuits komen uit de 5-serie. Er zijn vier geschakelde voedingen aan boord en de 330 heeft dus geen op klassieke transformatoren gebaseerde voeding. De voorversterker, eindversterker en logic werken dus allemaal op de switched power supplies.

De 330 is standaard een lijnversterker met vier line-ins (2 stuks xlr en 2 stuks rca). Er is een balanced pre-out. Middels een optioneel phono-board komt er een MC-phono-ingang bij. De ingangsimpedanties zijn via het menu te schakelen (relais) en er is ook een phono-high pass filter. Ook het d/a-converter board is optioneel. Het biedt 1 x AES/EBU, 1 x SPDIF, 1 x USB en 1 x Network. De d/a-converter zet alle signalen om in dxd. De 330 kan als USB-converter werken en heeft voor Windows dan een driver nodig. Over het netwerk wordt de 330 dan herkend als UPnP AV/DLNA Media Renderer device en kan benaderd worden vanaf media-servers.

De 330 kan ook in theater-mode geschakeld worden. Feitelijk wordt de interne volumeregeling dan gepasseerd. Het volume wordt dan voor de vele aangesloten 330’s geregeld in de AV-receiver of de voorversterker/mengtafel voor multichannel audio. De volumeregeling is gebaseerd op het schakelen van precisie-weerstanden. Dat gaat met relais. Maar schakelpieken, veroorzaakt door relais, kunnen een eindversterker beschadigen. Op het moment dat de gebruiker het volume aanpast, gaat dat via een PGA en deze veroorzaakt geen kliks.

Een Programmable Gain Amplifier is het actieve alternatief voor de oude vertrouwde potentiometer en wordt meestal aangestuurd met een variabele dc-spanning. Het circuit analyserend wordt, zodra de volumeregelaar wordt aangesproken, snel de PGA ingeschakeld die de volumefunctie dan kortdurend overneemt van de via de relais geschakelde weerstanden. Tegelijkertijd worden dan buiten het circuit de weerstanden via de relais geschakeld. Als de relais en dus de weerstanden in het gewenste standje staan, geeft de PGA de controle terug aan de relais. Op die manier schakelen de relais dus altijd buiten het audiocircuit. De meettechnische prestaties van deze versterker zijn opmerkelijk. Tik even 240 Watt per kanaal af in een belasting van 4 Ohm en de mogelijkheid om ook bij een waarde van 2 Ohm nog stroom te kunnen leveren. Het frequentiebereik loopt van 0 Hz tot 800 kHz en de maximale uitgangsstroom is 30A. De 330 is dus vriendelijk voor zogenaamde moeilijke luidsprekers en zal totale controle hebben over luidsprekers. De kanaalscheiding is door de opbouw als dual-mono > 110 dB. De versterker heeft ook een dubbele LINK-aansluiting voor een 12 Volt control signaal. Een infrarood-afstandsbediening wordt bijgeleverd.

De 330 werkt voor het grootste deel in klasse-A. Dat is al af te leiden uit de idle current die 350 Watt bedraagt. De versterker bereikt ook een behoorlijke temperatuur. Verdere aanwijzingen voor het klasse-A gedrag zijn het zogenaamde idle current management circuit en het secundair vermogen. Het genoemde circuit zorgt volgens Soulution voor een ideale klasse-A instelling bij elk muzieksignaal. Lijkt dus op een van het muzieksignaal afhankelijke bias-regeling. Er zijn zes voedingen aan boord, met vier switched mode typen. Die leveren secundair 1200VA vermogen. Ruim voldoende voor een klasse-A instelling.

Opvallend is dat deze Soulution actieve circuits heeft aan de ingang om RF en DC uit te filteren. Ook de switch power supplies hebben uitgebreide ingaande en uitgaande filtering. Dat betekent dat er aan de kant van de netspanning en de bekabeling niet veel fundamenteels kan worden gedaan om de prestaties van deze versterker te verbeteren. Ondanks de aanwezigheid van de PS Audio Direct Stream Power Plant 20. In de basis wordt de 330 gecontroleerd door drie multifunctionele knoppen op het front. Die geven toegang tot een menu waarin onder andere de phono-settings voor het optionele MC-phonoboard kunnen worden ingeregeld. Het menu biedt overigens nog vele handige functies, zoals het instellen van een maximum volume.

Luisteren

Zoals altijd is er rond de Soulution 330 een heel eigen audiosysteem gebouwd. Gewoon externe condities opbouwen waarbinnen deze versterker maximaal kan presteren. Het uitgangspunt is altijd dat je verschillende versterkers nooit kunt beluisteren op hetzelfde setje luidsprekers en luidsprekers nooit kunt beoordelen met steeds dezelfde versterker. Na vele jaren werk in de luisterruimte is dat wel zonneklaar geworden. Beter gezegd, als je het zo doet, krijg je het snoeihard terug. Ondergetekende heeft daar in het verleden alle fouten mee gemaakt die maar denkbaar zijn en je moet nog steeds op je hoede zijn. Ook de akoestiek wordt, binnen grenzen, aangepast aan de eigenschappen van de aanwezige luidsprekers. Het gaat steeds om de zeer delicate balans tussen plaatsing, akoestiek, componenten en daarbij een redelijk minimale, maar net waarneembare, invloed van kabels. De bron is dan eigenlijk minder belangrijk. Onafhankelijk van wat je daarvoor kiest hoor je steeds de maximale potentie van zo’n bron. Ergo, de beste luidspreker of versterker bestaat niet. Wat wél bestaat is het beste samengestelde systeem. Waar het uiteindelijk om gaat is dat een systeem speelt op een zo hoog mogelijk referentieniveau (de realiteit) en uiteindelijk ook een soort kick geeft. Luisteren is dan niet langer vrijblijvend, maar het betrekt de luisteraar.

Een aantal eigenschappen waar de 330 opvallend mee scoort zijn de zeer fraaie weergave van de in de opname aanwezige klank. Het grappige is dat het verschil in klank tussen het moment dat het volume wordt geregeld en de PGA dus ingeschakeld is en het normale bedrijf met de weerstanden als volumeregeling, hoorbaar is. Met de PGA neemt de helderheid minimaal, maar net waarneembaar, af. De volumeregeling met de weerstanden is dus van hoge kwaliteit. De 330 klinkt erg schoon, zuiver en kan spelen met een fijnzinnige subtiliteit. Aan de andere kant is er veel power en dat manifesteert zich in een heel krachtig laag en midlaag. De ruimtelijke weergave is spectaculair goed en de versterker is snel en dynamisch. Deze Soulution is relatief neutraal, maar met een uiterst subtiel warm tintje. Het belangrijkste is dat dit apparaat echt muziek maakt en een erg betrokken geluidsbeeld neerzet.

Phono

Het kon uiteraard niet uitblijven om het phonoboard te beluisteren. Voor de aarde van de draaitafel is er een banaanaansluiting op het achterpaneel van de Soulution en dat werkt veel plezieriger dan draadeindjes of spades in allerlei knijpaansluitingen. Het is erg eenvoudig om de afsluitimpedantie via het menu van de 330 in te regelen. Er zijn veel impedanties selecteerbaar, maar voor de gebruikte cartridge is dat 20 Ohm. De phono-stage doet denken aan de prestaties van het phonoboard in de Manhattan II. Erg neutraal, maar in staat om de klank van stemmen en instrumenten uitstekend weer te geven. De phono-stage geeft een enorm ruimtelijk beeld, kan uiterst subtiel en gedetailleerd opereren, klinkt realistisch en is snel. Het wordt echt duidelijk wat er in de groef staat. 

Epiloog

De Soulution 330 is een geïntegreerde versterker die hoge vermogens kan ontwikkelen en zelfs bij lage impedanties stabiel blijft. Standaard komt deze versterker met een line-gevoeligheid voor vier ingangen (rca en xlr). Optioneel is er een phonoboard en D/A-converter beschikbaar. De geluidsmatige prestaties zijn erg goed. Het is een versterker die echt muziek maakt en de luisteraar betrekt bij wat er gebeurt. De schoonheid van het geluid, het subtiel en fijnzinnig kunnen manoeuvreren, de detaillering, de dynamiek, de ruimtelijkheid en de drive in het laag en midlaag zijn opvallende eigenschappen. Ook het optionele phonoboard zet erg overtuigende prestaties neer. Realisme, snelheid en het uiterst gedetailleerd en subtiel kunnen manoeuvreren zijn kernbegrippen die passen bij deze phonostage.

De Soulution 330 is een voorbeeld van een klassieke geïntegreerde versterker met gewone knoppen en een afstandsbediening, maar intern voorzien van moderne techniek. Het is de instap in de Soulution-wereld, maar een groot deel van de eigenschappen die de zwaardere versterkers laten horen is nu beschikbaar in de vorm van deze fraaie versterker. Laat u zich dus eens verrassen!

Soulution 330
€ 18.500,-

Symphony Audio Import
www.symphonyaudioimport.com

MERK





EDITORS' CHOICE