Review: AudioSolutions Overture - Leuks uit Litouwen

SAMENVATTING

De Overture heeft ons wel wat verbaasd. Een relatief onbekend merk die binnenkomt en meteen toch iets heel mooi neerzet, dat kom je niet vaak tegen. De vlotte aansturing, uitstekende timing en coherentie van de Overture O205F zijn de voornaamste troeven, waardoor deze AudioSolutions onverwacht sterke weergevers blijken te zijn.

PLUSPUNTEN

  • Je krijgt veel voor wat je betaalt
  • Strak en coherent
  • Heel vlot aanstuurbaar

MINPUNTEN

  • Forse speaker
  • Eigenzinnige designtaal

Kun je nog een luidsprekermerk opstarten en verwachten dat je mensen weglokt van namen die al decennia de tijd hebben gehad om een loyaal publiek te werven? Voor de jonge Litouwse AudioSolutions hopen we dat het antwoord “ja” is. Want ze hebben wel iets dat de moeite waard is om te horen.

AudoSolutions

Gediminas Gaidelis is een naam die je waarschijnlijk niet vertrouwd in de oren zal klinken. Deze Litouwse ingenieur is de drijvende kracht achter de jonge luidsprekerbouwer AudioSolutions die op korte tijd veel lof heeft geoogst. Interessant dus, en na een korte blootstelling aan een aantal speakers van het merk op de recente XFI Show, besloten we de O205F uit de goedkoopste Overture-lijn voor een test binnen te halen. Het was niet zozeer de demonstratie op de show die ons prikkelde, maar wel de filosofie van het merk. AudioSolutions legt immers bij het ontwerpen van speakers de nadruk op een wetenschappelijk gefundeerd akoestisch design – en dat is precies waar we van houden.

Kijk mama, geen lijm

De O205F is de grootste luidspreker uit de Overture-familie, dat verder nog twee kleinere vloerstaanders (O203F en O204F), een centerspeaker (O201C) en een boekenplankspeaker (O202B) onder zijn leden telt. “Groot” is een etiket dat hier volledig op zijn plaats is, want de vloerstaander die we in onze luisterruimte plaatsen weegt 36 kg en is net geen 125 cm hoog. De breedte en hoogte staan in verhouding, in tegenstellig tot heel wat slanke luidsprekers die we recent zagen passeren. Hierdoor is de 0205F echt een solide en zeer presente aanwezigheid in een kamer. We kunnen ons inbeelden dat voor kleinere woonkamers het te veel van het goede is. Maar denk er aan: er is ook een iets compactere 0203F. De grote O205F kost 3.850 euro per paar, tenzij je een duurdere afwerking kiest.

De O205F is niet een luidspreker die ons hart meteen sneller doet kloppen, dat moeten we toegeven. We houden net iets meer van een vloeiend, afgerond design. De omvang en de hoekigheid doen deze Litouwse speaker heel klassiek overkomen, al klopt die indruk niet helemaal als je meer je tijd neemt om de luidspreker te bekijken en onderzoeken. Ja, de speaker is in principe matzwart, maar de zijpanelen kun je in veel verschillende kleuren en afwerkingen krijgen. Dertien om exact te zijn. Onze testspeaker was afgewerkt in ‘Texture White’, een glanzend wit met heel fijne, onregelmatige lijnen. Als je er beter naar kijkt, lijkt er een reliëf te zijn aangebracht, maar als je er met de hand over strijkt is het spiegelglad. Het is moeilijk te beschrijven en foto’s doen het geen recht aan, maar het is best wel apart en mooi. Net zoals sommige andere afwerkingen verhoogt Texture White de prijs naar 4.250 euro per paar. Dark Olive en Ebony het prijskaartje stijgen naar 4.650 euro.

Keuze heb je dus genoeg bij de Overture-reeks. Eenzelfde Texture-afwerking is er ook in het zwart, naast een viertal glanslakken en zeven houtafwerkingen met laklaag. Rotted Zebrano bijvoorbeeld, vinden we persoonlijk een knappe finish. Het heeft misschien een wat onsmakelijke naam, maar het ziet er de moeite uit. Als je een O205F aanschaft moet je wel meteen de juiste keuze maken, want de zijpanelen zijn achteraf niet te veranderen. AudioSolutions bouwt de Overture-speakers eerst zonder zijpanelen, maar bevestigt ze als laatste stap op een wijze die permanent is. Heel de luidsprekerkast klikt daarbij op een slimme wijze in elkaar, een techniek die Gaidelis een self-locking cabinet noemt. Zowel de buitenwanden als de interne versteviging (bracing) passen in elkaar op zo’n manier dat de speaker op een later moment uit elkaar halen onmogelijk is. Drivers vervangen kan uiteraard wel. Het opmerkelijke is dat de behuizing extreem solide en resonantievrij overkomt, maar dat er amper of geen lijmen aan te pas komt. De kastonderdelen in elkaar klikken volstaat om een sterk geheel te bouwen. 

De voorkant is de grille

Wat wel vervangbaar is, is de voorkant van de O205F. Die zin doet je misschien opkijken, maar Gaidelis heeft een uitgesproken mening over het gebruik van een luidsprekergrille. De drivers van de O205F zijn verzonken gemonteerd ten opzichte van de voorkant, met zacht welvende randen bij elke opening. Hierdoor wordt de buitenste rand van elke driver als het ware ‘verlengd’, waardoor er minder minireflecties ontstaan aan de rand van elke driveropening en de randen werken als een hoorn of wave-guide om de geluidsgolven van een driver breder de kamer in te sturen. Dit is geen obscure wetenschap, want dezelfde aanpak zien we wel vaker bij speakers.

Bij de tweeter van de Paradigm Monitor SE-luidsprekers die we recent voor een test op bezoek hadden bijvoorbeeld. Maar, zegt AudioSolutions, als je nu een grille voor deze constructie plaatst, dan verander je de akoestische eigenschappen omdat er een extra laag voor kom te zitten. De oplossing volgens de fabrikant is een voorzijde die volledig vervangen wordt door een andere met een doekje over de volledige lengte van het paneel aangebracht. Beide panelen – met en zonder grille – zitten mee in de doos. De eerste keer dat je de panelen vervangt denk je misschien “dit is gek om te doen”, maar eigenlijk gaat het bijzonder vlot. Gewoon er af lichten, zoals een conventionele grille, alleen gaat het hier wel om één groot stuk.

Vloeiende muziek

Voor onze test hebben we de Overture O205F aangesloten op onze vaste versterker, de Devialet Expert 220 Pro, met Roon. Tegen het einde van de test kregen we de Linn SELEKT DSM op bezoek. Dat laatste is interessant, omdat deze veelzijdige alles-in-één-versterker uitgerust is met Space Optimisation – een boeiend kamercorrectiesysteem zonder meetmicrofoon en dat rekening houdt met de afmetingen van je kamer en de eigenschappen van je luidsprekers. Daarover lees je meer in onze review van de Selekt die binnenkort online komt.

Tijdens het testen kwamen we toevallig een collega van een ander blad tegen die al wat langer met de kleinere O203F bezig was. Hij merkte op dat Overture-speakers naar zijn gevoel qua klank dicht bij Sonus faber aanleunen. Een omschrijving waar we ons wel in kunnen vinden, al zouden we durven zeggen dat AudioSolutions iets minder de kaart trekt van een presence-aanwezigheid dan de Italianen. Dit is wel een enorme veralgemening natuurlijk, maar het geeft je een idee hoe de Overture O205F toch nog iets anders biedt.

Overture O205F plaatst de dome-tweeter in het midden, tussen twee paren midrange woofers. AudioSolutions is zeker niet de eerste die dit doet. Het is ook een aanpak die we wel genegen zijn. Ja, met breed uitstralende woofers kan het detailgevoel theoretisch misschien wat verloren gaan, maar langs de andere kant vinden we deze driver-opstelling wel vaak een coherent geluidsbeeld opleveren. De tweeters bij de O205F staan door deze plaatsing ook min of meer op de correcte oorhoogte en ook dat vinden we een pluspunt. Tijdens onze tests blijkt de O205F heel vlot aan te sturen. De specificaties ondersteunen die indruk, want de gevoeligheid van 92 dB betekent dat je voor deze vloerstaander niet een versterker met een enorm vermogen nodig hebt.

Een van de zaken die we heel prettig vonden aan de O205F is inderdaad hoe de luidsprekers één coherent geluidsbeeld neerzetten, ook bij genres die niet enorm afgelikt zijn geproducet. Ook aan hoge volumes blijft het geheel zeer goed in evenwicht en holografisch, in de zin dat iedere instrument perfect geplaatst is. De gloednieuwe rerelease van ‘Love & Work: The Lioness Sessions’ (oorspronkelijk daterend van 2000) van Songs: Ohia, aka de vroeggestorven Jason Molina, toonde dat goed aan. Nagenoeg alle liedjes op dit album bestaan uit een stem, een slome elektrische gitaar, een drum die klinkt als in de verte opgenomen, en occasioneel wat Hammond-achtige synthesizers. Het is geen slechte mix, maar op sommige speakers kan die gitaar of synth nog scherp en overheersend worden zodra je luid speelt. De O205F presenteert echter de volledige soundstage als een geheel, heel vloeiend en vergevingsgezind ook. Wat ook helpt is dat de Overture een vrij strak laag neerzet, zelfs als we Space Optimisation – wat vooral op 100 Hz en lager inwerkt - op de Linn uitschakelen.

De timing van de drivers lijkt dicht bij perfectie, en dat geeft alle muziek een frisse, accurate klank. Ook de diepe, reggae-achtige baslijn bij ‘Gun to the Head’ op ‘Merrie Land’ van The Good, the Bad & the Queen is afgemeten maar voldoende vet aanwezig. Halen we nog eens de fraai opgenomen SACD van van Karajans Symphony No°9 boven, dan krijgen we een betrekkelijk open presentatie geserveerd. Op dit punt hebben we wel wat geëxperimenteerd met de toe-in (iets dat toch ook een samenspel is met de kamerakoestiek), en uiteindelijk kwamen we voor de beste weidse weergave toch uit op deels maar niet volledig ingedraaid. De Berlin Philharmoniker vonden we ook net iets mooier neergezet als we de Space Optimisation-functie op de Linn uitschakelden, of afgespeeld op de Devialet Expert Pro-versterker. Wellicht omdat er dan iets meer energie in het laag te horen was, vanwege de kamerakoestiek. Een geval van: niet juist, maar wel beter.

Conclusie

De Overture O205F heeft ons wel wat verbaasd. Een relatief onbekend merk die binnenkomt en meteen toch iets heel mooi neerzet, dat kom je niet vaak tegen. Sommige mensen zouden zeggen: “Qua klank scoren ze dan, want het design is niet ons ding.” Tja, die opmerking zouden we snappen, al moet je wel toegeven dat dertien afwerkingen bieden toch een stukje personalisatie toelaat dat je elders niet vaak tegenkomt. Toch niet op dit prijspunt. De Overture O205F is bovendien ook de grootste van de Overture-speakers, en een grote omvang schrikt sommigen wel af. De kleinere O203F bijvoorbeeld, zal wat beter integreren in je interieur.

Het belangrijkste is echter de geluidskwaliteit. De vlotte aansturing, uitstekende timing en coherentie van de Overture O205F zijn de voornaamste troeven, waardoor deze AudioSolutions onverwacht sterke weergevers blijken te zijn.

AudioSolutions Overture O205F
3.850 euro | www.audiosolutions.lt
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE