REVIEWMorel

Morel Octave

René van Es | 13 februari 2003 | Morel

morel_octave_5.2_13-2-03Sinds jaar en dag is er een vaste en hechte relatie tussen Eltim en Morel. Lang voordat het initiatief van HiFi.nl was geboren ontving ik al documentatie over Morel speakers vanuit het Groningse Mensingeweer. In die jaren was Morel alleen leverancier van losse units en hield zich niet bezig met de bouw van complete kasten. Daarin is verandering gekomen. In Israel heeft men zich eens achter de oren gekrabd en bedacht dat wat andere kunnen, luidsprekers bouwen op basis van Morel units, kunnen wij zelf ook. Dat heeft geresulteerd in het product dat enige tijd een vaste plek in de huiskamer kreeg, een set Octave 5.2. Luidsprekers voor thuis theater en voor stereo weergave van muziek en spraak op hoog niveau. Een verslag over een klein kastje dat zich groots presenteert.

Octave 5.2

De Octave is een redelijk opvallende verschijning. De perfect afgewerkte kast is gemaakt van een composiet materiaal dat de naam Corian draagt. Het materiaal is uitermate stijf en vrij van resonanties. Jammer genoeg vele malen duurder dan MDF, maar ook vele malen meer geschikt voor luidspreker bouw. De afmetingen van de monitor zijn 175 x 255 x 330 mm (B x H x D). Bovenop dit kastje staat een taps toelopende tweeter behuizing die 55 mm aan de hoogte toevoegt. Het uiterlijk heeft op zijn minst gezegd een bepaalde stijl, die nog het meeste doet denken aan Art Deco. Leverbaar is de kast in zwart of wit. In de kast twee units, een 130 mm lage tonen weergever, gecombineerd met een 28 mm softdome tweeter, gefilterd naar boven en beneden met 6 dB/octaaf. De basluidspreker is in basis een Neolin MW 143. De kunststof conus hangt in het chassis met een rubber rand. Op de conus een opvallend grote stofkap. Net zo groot als de spreekspoel, die is gewikkeld op een drager van 75 mm. Het draad is aluminium en de vorm van het draad is hexagonaal om zoveel mogelijk te kunnen wikkelen op de drager, met zo weinig mogelijk lucht. Het magneet systeem bestaat uit zeven verschillende magneten. Als extra is een koperen ring toegepast om te voorkomen dat de speaker zelf als generator kan werken. Aan de achterzijde van de kast zijn twee reflexpoorten te vinden in de hoeken. Kleine driehoekige poorten ter ondersteuning van het laag. Ook voor de tweeter is Hexatech aluminium draad toegepast, tezamen met een dubbele neodymium magneet. De softdome wordt met de hand gecoat, gepaard etc. Achter de gemodificeerde MDT 43 tweeter is de ruimte een echt kastje geworden om reflecties te voorkomen. De toegepaste drivers behoren tot het beste dat Morel kan leveren en zijn voor deze kast geoptimaliseerd.

Volgens opgave van Morel zijn de twee units samen in staat een frequentie bereik te halen van 42 Hz tot 18 kHz binnen 1,5 dB. En van 20 Hz tot 40 kHz binnen -5 dB. Maximaal vermogen is 200 Watt continue en 1000 Watt piek. Zou het zo zijn dat specs alles vertellen, dan scoort een Octave hoog op de ladder. Bijzonder is te noemen dat een speciale stand leverbaar is om een tweede Octave (Octwin) op de eerste te zetten. De tweede Octave wordt dan gefilterd met 6 dB vanaf 5000 hertz om faseproblemen te voorkomen. De beide laagunits per kant zijn in staat de dubbele hoeveelheid lucht in de ruimte te verplaatsen. Voor wie het niet laag genoeg kan gaan, is een separate actieve subwoofer leverbaar. De Octave 5.2 in thuistheater opstelling bestaat uit vier Octave’s voor de voor en achterkant en een speciale center speaker. De ultieme opstelling is Octwin voor en Octave achter met Octwin center en subwoofer. Tot slot, alle Morel units zijn afgeschermd en dus geschikt om naast, op of onder een TV te plaatsen.

Opstelling

De Octave’s zijn geplaatst op de eigen stands die meegeleverd werden. Geen overbodige luxe gezien afwijkende afmetingen van het kastje. Veel dieper dan breed. De stands zijn maar 50 centimeter hoog, met als gevolg dat de tweeter onder oorhoogte blijft in een normale zitpositie. Mijn huiskamer bestaat uit twee delen die niet langer van elkaar gescheiden zijn. Op de vroegere scheiding staan de speakers, waardoor er nauwelijks sprake is van invloeden van zijwanden terwijl de achterwand 4 meter achter de speakers staat. De grootste ruimte is pakweg 4,5 x 4 meter. Daar is de luisterpositie. Groot nadeel is dat de versterkers aan de andere kant van de kamer staan en daarheen per kant twee maal 10 meter Ocos kabel loopt (bi-wire). De Octave heeft overigens geen bi-wire aansluiting, dus is één enkele kabel per kanaal gebruikt. Vermogen wordt geleverd door een set Monarchy Audio SE-100 Delux monoblokken, elk goed voor 100 watt. Het geregel is verzorgd door een Clearaudio Balance versterker. Drie bronnen hebben in hoofdzaak signaal geleverd, naast de tuner die vaak aanstaat, het geluid van de tv dat over de set kan lopen en een tweede platenspeler. Ten eerste staat er een Marantz DV6200 DVD speler, het beeldsignaal gaat naar de TV, het digitale signaal naar een M-Audio Superdac 2496 voor de digitaal naar analoog conversie. Bron nummer twee is een Teac VRDS T-1 loopwerk, met Apogee Wyde-Eye kabels verbonden via een Monarchy Audio anti-jitter box met eerder genoemde DAC. Tenslotte een platenspeler, opgebouwd rond een Garrard 301 loopwerk. Met Pro-ject 9c arm, Benz-Micro Glider L2 element en een eveneens ter recensie aangeboden Linn Linto phono versterker. Alle bekabeling voor de platenspeler(s) komt van Siltech. Met het geweld aan de voorzijde zit het dus wel goed, ook gerelateerd aan het prijsniveau van de Octave.


EDITORS' CHOICE