Review: Iraser Stick A.O.I. van Vortex Hifi

SAMENVATTING

De Iraser Stick A.O.I. van Vortex Hifi is een spectaculair product dat duidelijk kan helpen meer muzikale informatie aan geluidsdragers te ontfutselen. De Stick werkt prima bij cd’s en is vooral een betaalbare aanrader voor het behandelen van lp’s. De prijs is vriendelijk te noemen.

PLUSPUNTEN

  • Eenvoudig in het gebruik
  • Prettig geprijsd
  • Duidelijk positief effect op weergave cd’s en lp’s

MINPUNTEN

  • Sterke magneet niet zonder risico

De afgelopen decennia is het inzicht toegenomen dat elektromagnetische verschijnselen die onder meer het gevolg zijn van draadloze communicatie negatief kunnen uitwerken op de waargenomen performance van audio- en videosystemen. Men spreekt in dit verband wel van elektrosmog. Wat elektrosmog precies is en hoe het uitwerkt op apparaten en personen, wil ik bewaren voor een later artikel. Voor het moment wil ik het laten bij de vaststelling dat er accessoires in de handel zijn die de nadelige effecten van elektrosmog beogen te bestrijden. 

Zo is er het Duitse merk Creaktiv Systems met een zeer uitgebreid assortiment. Grotendeels gaat het om objecten van hard glas die zijn behandeld volgens een zeer geheim procedé. Contact tussen zo’n object en een apparaat of cd leidt tot het “informeren” daarvan en dat leidt dan weer tot een betere sound. Het klinkt als science fiction of totale onzin, maar dat het werkt, valt niet te ontkennen. De werking is door metingen aangetoond. Ik heb thuis zo’n beetje het complete assortiment van Creaktiv Systems in gebruik.

De eerste generatie producten van Creaktiv Systems is ontwikkeld door de Duitser Norbert Maurer. Maurer is enkele jaren geleden voor zichzelf begonnen. Onder de merknaam Vortex Hifi biedt hij thans vergelijkbare producten aan. Volgens importer Daluso zijn in het assortiment van Vortex Hifi de laatste inzichten verwerkt en gaan deze producten dus een stapje verder dan de oudere accessoires van Creaktiv Systems. De accessoires van Vortex Hifi zijn onder meer verkrijgbaar bij Kemp Elektroniks en King Audio. 

De Iraser Stick A.O.I.

Een geheel originele ontwikkeling van Vortex Hifi is de zogeheten Iraser Stick. Bizar genoeg heeft de accessoire de vorm van … een toverstokje! Het moet niet gekker worden! Is deze vorm gekozen bij wijze van provocatie van de sceptici? Er zijn drie typen. De voordeligste heeft de toevoeging A.O.I. in de naam en bevat een diametrale magneet aan één uiteinde. Het magnetisch veld staat haaks op het stokje. De twee duurdere typen hebben aan het andere uiteinde tevens een axiale magneet; dat veld is langs het stokje gericht. Ik heb alleen de A.O.I. getest.

Het is de bedoeling de magneet in een aantal banen langzaam langs het te behandelen object te strijken, zodanig dat het gehele oppervlak wordt bereikt. De rode sticker op de magneet moet daarbij haaks van het object af zijn gericht. Dat te behandelen object kan een cd zijn, een lp, maar ook een kabel of een apparaat, ja, zelfs … ruiten en spiegels! “Hocus pocus” roepen hoeft niet. De werking berust naar verluidt niet alleen op demagnetiseren, maar dus ook op “informeren”. Vandaar denkelijk de naam “Iraser” en niet “Eraser”.

De magneet is krachtig; oppassen dus bij luidsprekers! Voor je er erg in hebt, zoekt het uiteinde van de Iraser de magneet van de driver op en zit er een gat in de conus!

Om dezelfde reden de Iraser ook niet bij het element van een platenspeler houden. Ik zie het ook niet zitten de magneet te bewegen in de buurt van stroomvoerende kabels en apparaten; de importeur raadt dit ook af. De Iraser komt met duidelijke instructies voor het gebruik inclusief deze waarschuwingen. Omdat ik geen zin heb de apparatuur uit te schakelen en de kabels achter mijn rack vandaan te slepen, heb ik de Iraser alleen beoordeeld als behandelaar van geluidsdragers. Er is dus meer mee te doen.

De effecten van de Iraser Stick A.O.I. op cd’s

De testprocedure is simpel: even een aantal cd’s pakken die ik kan dromen, een stukje beluisteren, behandelen, hetzelfde stukje nog eens beluisteren en de eventuele verschillen noteren. Dat behandelen komt dus neer op het aanstrijken van de cd met het toverstokje, een activiteit die een toevallige toeschouwer ertoe zou kunnen aanzetten een psychiater te bellen (“John is de weg kwijt”) … .  

Ik heb trouwens wel eens de kritiek gekregen dat deze aanpak “niet-wetenschappelijk” is. Nou, dat klopt. Voor wetenschap moeten we naar de universiteit. Ik geef slechts mijn subjectieve ervaringen door. Deze kunnen dan voor een belangstellende aanleiding zijn het ook eens vrijblijvend te proberen.  Een ieder zal altijd zelf moeten luisteren en z’n eigen oren moeten vertrouwen. Dat is de essentie van onze hobby. Overigens heb ik het nog nooit meegemaakt dat een serieuze muziekliefhebber tot heel andere conclusies kwam dan ik … .

De Iraser werkt! Na behandeling bespeur ik verbetering op alle parameters. Het klinkt allemaal net wat informatiever, rustiger, ruimtelijker. Het effect zit ruwweg in dezelfde orde van grootte als dat van een aantal andere accessoires die cd’s behandelen. Bedoelde apparaatjes zijn aanmerkelijk duurder dan de Iraser Stick. Een zeer bevredigend resultaat derhalve dat de aanschaf van dit opmerkelijke product al ruimschoots rechtvaardigt. De grootste verrassing moest toen nog komen… 

De effecten van de Iraser Stick A.O.I. op lp’s

Die verrassing deed zich voor toen ik het stokje op een lp losliet. Wow! Een veel groter effect dan bij cd’s. Dit is eerder een openbaring dan “hoorbaar”. Bij klassieke muziek klinken strijkers en het koper duidelijk minder scherp en natuurlijker; de achtergrond wordt stiller en er ontstaat meer overzicht in het geluidsbeeld. De muziek ademt meer en schettert minder. Ik denk dat het verschil zo groot is dat ook mensen die weinig naar muziek luisteren dit zou opvallen.

Ik had een merkwaardige ervaring bij de lp Winelight van saxofonist Grover Washington. Het titelnummer wordt ondersteund door een krachtige baslijn. Deze bas klinkt op mijn set wat dominant en vettig. Wie schets mijn verbazing: na behandeling kwam er een beheerst en schoon basje uit de luidsprekers rollen. Je kunt dit bijna geen verbetering meer noemen. Eerder een complete “herstructurering” van de muziek.

Ik vond nog een handige procedure: ik laat de lp draaien op de draaitafel en beweeg het stokje met de rode punt naar boven wijzend langzaam radiaal naar buiten. Uiteraard kan dit alleen met een plateau dat de magneet niet aantrekt. Een grappig detail is nog dat de krachtige magneet van de Iraser blijft kleven aan de metalen tussenplaat in de basis van de VPI. Met deze vaste plaats heb ik het stokje altijd bij de hand. Dat werd afgeraden door de importeur omdat die tussenplaat dan ook magnetisch wordt. Jammer dan, dit is te leuk om het te laten.

Conclusie

De conclusie is helder: de Iraser Stick A.O.I. van Vortex Hifi werkt naar mijn ervaring prima bij optische schijfjes en ronduit spectaculair bij lp’s. En dat voor 99 euro … . Dat ik weleens meer heb betaald voor minder effect, mag het understatement van de eeuw heten. Muziekliefhebbers die iets moeten overwinnen voor de aankoop van een toverstokje, spoor ik daartoe bij deze aan. Vrijblijvend proberen kan altijd. De Iraser Stick behoort tot de beste accessoires die ik in dertig jaar ben tegengekomen.

Iraser Stick A.O.I.
€ 99 | Vortex Hifi
www.daluso.com | das.raumtuning.info

MERK





EDITORS' CHOICE