Kemp Elektroniks is alweer enige tijd importeur van het chique en wat mysterieus overkomende merk Telos Audio Design uit Taiwan. Het betreft betrekkelijk kleine apparaten die op basis van inzichten uit de quantumfysica voor betere “werkomstandigheden” voor high end componenten zouden zorgen. Volgens Telos leidt die inzet tot een nauwkeuriger en tegelijk “charmanter”, meer vloeiend geluidsbeeld met bovendien een sterk verlaagde ruisvloer. Nou, dat zullen we dan nog wel eens zien!
Het assortiment van Telos is breed: er zijn diverse conditioners die inwerken op de voedingsspanning en/of de aarding. Daarnaast zijn er ook een Quantum Acoustics Diffuser, een apparaat om cd’s te demagnetiseren, een lichtnetkabel en Quantum Stickers en connectoren. De conditioners hebben alle hetzelfde fraaie design: een chassis van stevig metaal, een robuuste metalen balk met het logo aan de voorzijde en een bovenkant van een donkere transparante kunststof die een blik op de onderdelen toelaat. Alleen de afmetingen verschillen. Knipperende LED’s maken het gebruik reuze spannend. De luxueuze uitstraling heeft z’n prijs: deze accessoires zijn kostbaar. De hoge vraagprijs zal ook te maken hebben met de uitzonderlijk strenge selectie van onderdelen waarvan Telos op haar website melding maakt.
Telos Audio Design V3.1 Quantum Noise Resonator
Wat zal ik eens testen? De aarding van mijn drie installaties wordt al grondig behandeld door een wagonlading accessoires van Akiko Audio. Het leek mij daarom logisch niet te gaan voor de Grounding Noise Reducer van Telos. Mijn oog viel op de V3.1 Quantum Noise Resonator, zo te zien een soort parallelfilter. Het apparaatje komt in een fraaie doos en is onverwacht zwaar. Het ding ademt een en al luxe en degelijkheid; echt een hebbedingetje.
Een gebruiksaanwijzing ontbreekt. Die op de website is hilarisch: eerst vele zinnen over wat je allemaal niet moet doen -niet nat maken en zo- en dan: sluit ‘m aan op het stekkerblok van de installatie. Punt. Er is op de website wel een productbeschrijving te vinden in gebroken Engels. Ik maak eruit op dat de Quantum Noise Resonator niet alleen wat hoogfrequente rommel filtert, maar ook de netspanning corrigeert. Hoe het precies werkt, wil mij niet duidelijk worden. In ieder geval zijn er na aansluiting acht knipperende LED’s te zien; dat ziet er reuze leuk en interessant uit.
De effecten van de V3.1 Quantum Noise Resonator
De eerste serieuze luistersessie met de Quantum Noise Resonator vond alweer ruim een jaar geleden plaats op het kleinere stereosysteem in de studeerkamer. Het hoofdsysteem was toen buiten gebruik vanwege een lekkage in de woonkamer. De aantekeningen van toen maken mij meteen weer enthousiast! De sound van deze wat pittig klinkende set werd duidelijk veraangenaamd; alles klonk direct zuiverder, meer ontspannen en minder scherp. De fraaiere klankkleuren en stillere achtergrond waren niet te missen.
Ik ben er al een tijdje achter dat alle goede conditioners min of meer dezelfde klankmatige effecten hebben die mogelijk zijn terug te voeren op een gemeenschappelijk werkingsprincipe: het verminderen van het ruisniveau, dus het onderdrukken of verwijderen van hoogfrequente signalen die via de voedingsspanning in de gevoelige circuits terechtkomen. Deze narigheid hoort in het muzieksignaal uiteraard niet thuis en manifesteert zich als hardheid, scherpte, onrust, een diffuus ruimtelijke beeld en dergelijke. Om precies te zijn: bij gebruik van een goede conditioner zijn er op deze punten verbeteringen te bespeuren.
Helaas, de tweede set moest weer een stapje terug doen, want daarvoor is de Telos toch echt te kostbaar. Naar de hoofdset ermee! Ik prikte ‘m in het eerste stekkerblok dat zowel het hoofdsysteem als de TV-hoek voedt via volgende stekkerblokken en conditioners. Het effect op het hoofdsysteem was goed hoorbaar, maar eerlijk gezegd toch kleiner dan in de studeerkamer. Eigenlijk waren de verbeteringen bij het flatscreen het duidelijkst. Ik registreerde op het beeld meer kleurcontrast en dieper zwart en bij het geluid meer verfijning, met name bij de weergave van videoclips van YouTube.
De V3.1 Quantum Noise Resonator optimaal benut
Eigenlijk moet je altijd uitzoeken waar een accessoire het best tot z’n recht komt. Even logisch nadenken … het eerste stekkerblok wordt gevolgd door vele volgende stappen van behandeling van de voedingsspanning. Zou het effect van de Quantum Noise Resonator zo niet te veel “verwateren”? Als ik ‘m nu eens in het stekkerblok van de eindversterker prik? De eindversterker is niet aangesloten op de Power Plant van PS Audio en krijgt dus relatief “ruwe” stroom. En ja hoor, direct hoorde ik een beduidend groter effect!
Hoe groot bleek bij het beluisteren van de verzamel-cd van de serie “The Complete Works of Johann Sebastiaan Bach on 160 cd’s” (Hänssler Edition). Op track 5 doet een violist erg z’n best. Dit stuk klonk altijd wat scherp. Dat bleef eigenlijk wel zo. Maar nu was duidelijk te horen dat dit de natuurlijke scherpte van het instrument betrof en niet de irritante toegevoegde scherpte van het audiosysteem. Het leek veel meer op een echte viool met een geheel eigen karakter; in dit geval dus van de “pittige” soort. Wat een verschil in natuurlijkheid! Bij de cd met de Goldberg Variaties van Bach door Pierre Hantai hoorde ik een aangenamer, meer karakteristiek en specifiek klavecimbel. Prachtig! Bovendien waren snelle loopjes beter te volgen. Wie zei daar dat nauwkeurigheid en een warm-muzikale sound niet kunnen samengaan?
Ik zou nog vele pagina’s kunnen volschrijven met luisterervaringen, maar de hoofdzaak is deze: mits aangesloten op de beste plaats, is de Quantum Noise Resonator van Telos een parallelfilter van grote klasse. Wellicht het meest opmerkelijk is dat er aan het gebruik geen nadeel valt te ontdekken. Dit apparaatje laat de muziek op een systeem van hoge kwaliteit simpelweg meer verfijnd en natuurlijk klinken. Over de grootte van het effect kunnen de meningen verschillen; dat het werkt en dat er geen narigheid wordt geïntroduceerd, lijkt mij buiten kijf. Laat u dus niet op het verkeerde been zetten door de bescheiden afmetingen en de pittige vraagprijs van het apparaatje: dit is een zeer relevant product voor de doelgroep van serieuze audiofielen met een topsysteem. Misschien zelfs wel een belangrijk product.
Telos Audio Quantum Magnetic Tuning CD Demagnetizer
Vanwege mijn positieve ervaringen met de Quantum Noise Resonator, was ik er als de kippen bij toen Telos onlangs met een CD Demagnetizer op de proppen kwam. Dat cd’s na een vorm van behandeling beter kunnen gaan klinken, is mij al enkele decennia duidelijk. Ik heb dan ook vele typen cd-verbeteraars geprobeerd en gebruikt, vaak met bevredigende resultaten. Demagnetiseren van cd’s is niet nieuw; wij herinneren ons de Bedini Clarifier en de Furutech RD-1 en RD-2 (tegenwoordig weer verkrijgbaar als de Acoustic Revive RD-3). Met de Furutech RD-1 heb ik positieve ervaringen; ik gebruik ‘m geregeld bij de kleine set. Volgens de importeur gaat het nieuwe apparaat van Telos een behoorlijke stap verder en is het de ultieme cd-behandelaar. Nou, laat maar komen dan!
Het apparaat ziet er uit als een geplette Noise Resonator; verder exact hetzelfde design. Als je ‘m aanzet, gaan er rond de opgelegde cd vier blauwe LED’s knipperen, alsof de motoren van een ruimteschip in werking treden. Leuk hoor. Telos claimt dat de frequenties van het opgewekte magnetisch veld een bandbreedte hebben tot 100 kHz, waar andere apparaten met een vaste frequentie werken. Een gebruiksaanwijzing ontbreekt ook hier. De handleiding op de website is weer erg beknopt en bevat ook zinnen die niet op dit apparaat van toepassing zijn. Slordig; dat moet beter. Het gebruik is gelukkig heel simpel: drukken op de enige knop stelt het apparaat 10 seconden in werking; twee keer drukken een minuut en drie keer drukken vijf minuten. Voor 20 seconden dus twee keer inschakelen. De knop even vasthouden om ‘m tussentijds uit te schakelen. Naast optische schijfjes kunnen er ook weer andere zaken worden gedemagnetiseerd, zoals kabels en connectoren. Dat is volgens de importeur de reden dat het apparaat werkt op een accu: je kunt ‘m overal bij houden. Een oplader is bijgeleverd; een volle accu gaat naar verluidt maar liefst 800 keer 10 seconden mee.
De effecten van de CD Demagnetizer van Telos Audio Design
Om een eerste indruk te krijgen, ging ik over tot een snelle voor-na beoordeling met een stuk of tien cd’s uit alle genres die ik kan dromen. Het leek mij een goed idee beide zijden van de cd tien seconden te behandelen. Of omkeren zin heeft, vermeldt de handleiding niet. Ik hoorde direct dat er na behandeling iets was gebeurd, maar had aanvankelijk moeite het onder woorden te brengen. Ik betrapte mezelf er op dat ik steeds de neiging had de behandelde cd uit te luisteren. Ik moest mezelf dus echt steeds dwingen om de volgende cd te pakken. Het duurde even voor het kwartje viel … dit betekende natuurlijk dat er iets heel erg goed ging! Kennelijk raakte de muziek mij na behandeling meer dan voorheen.
Geleidelijk werden de effecten duidelijker. De sterkte verschilde in mijn beleving nogal per cd. De lage tonen worden schoner, beter gearticuleerd. Er komt meer structuur in de afbeelding; stemmen en instrumenten worden beter gefocusseerd. Meestal leidt meer focus tot de indruk van “een kleine sound”; dat was nu juist niet zo. Het beeld wordt iets breder, dieper en meer open, alsof de muren van de opnameruimte spontaan omvallen en enkele musici een stapje naar voren, naar achteren of opzij doen. Bij zang met pianobegeleiding van Anne Sofie von Otter, Barbara Bonney enzovoort hoor je opeens elke nuance. In absolute zin is het effect niet altijd heel groot, maar voor een serieuze luisteraar is dit wel precies waar het bij deze hobby om te doen is. Het verschil tussen een heel goed geluid en totale ontroering. Lieve help, wat is dit mooi! Poeh, even bijkomen...
Bij de cd “Caravan” van het Rosenberg Trio viel mij op dat er naast de toegenomen definitie van de instrumenten ook meer gelijkwaardigheid was. Bij track 12 speelden gitaar en vibrafoon op hetzelfde volume door elkaar heen, waar ik eerst vooral de gitaar hoorde. Wonderbaarlijk. Ronduit bizar was de ervaring met de cd “Water and Fire” van Blindman. Op deze merkwaardige cd raggen enkele heren met saxofoons en een ronkend en stampend orgel op aanstekelijke wijze de bekendste instrumentale werken van Händel af. Aanvankelijk klonk op track 7 de sax die de melodie speelt nogal diffuus: het geluid kwam overal en nergens vandaan. Na behandeling stond de enthousiaste toeteraar opeens op een duidelijke plaats, links van het midden. Hoe is dit toch mogelijk, alleen als resultaat van een korte behandeling van de cd.
Tot slot heb ik nog even de dvd “93:99” van Madonna beoordeeld op de home cinema set. Bij het nummer “Ray of Light” was de toename aan detail en de betere verstaanbaarheid van de zang indrukwekkend. Deze verbetering hoort iedereen, zeker weten. Op het beeld zag ik iets meer kleurcontrast. Eens te meer werd mij duidelijk hoe briljant dit nummer is geproduceerd.
Conclusie
Beide Quantum apparaatjes van Telos zijn naar mijn mening een aanwinst op een toch al volle markt. De Quantum Noise Resonator is een absoluut probleemloos en effectief parallelfilter dat heel fijn werkt. De Quantum Magnetic Tuning CD Demagnetizer is in staat het laatste restje klank en verfijning uit een digitaal schijfje te persen en lijkt inderdaad de beste in z’n soort. De effecten zullen zeker worden omarmd door muziekliefhebbers die naar zorgvuldig opgenomen muziek luisteren op een systeem van hoge kwaliteit. Overbodig te zeggen dat ik de nieuwe speeltjes niet meer afsta.
Quantum Noise Resonator: 4,5 sterren
€ 1.395 | kempelektroniks.nl
Beoordeling: 4.5 / 5
Quantum Magnetic Tuning CD Demagnetizer: 4 sterren
€ 995 | telos-audio.com.tw
Beoordeling: 4 / 5