De in Australië gevestigde hoofdtelefoonfabrikant Nura bestaat sinds 2016 en is zijn bestaan begonnen als succesvol Kickstarter-project. Volgens Nura passen de hoofdtelefoons van Nura zich aan aan het individuele gehoor van de drager van de hoofdtelefoon. Een belangstellende kan kiezen uit een over-ear model genaamd Nuraphone en een in-ear model genaamd Nuraloop.
Nura: hoofdtelefoons die zich aanpassen aan de oren van de gebruiker
Nura is in 2016 opgericht door arts en gehoorwetenschapper Dr. Luke Campbell en elektrotechnisch ingenieur Dr. Dragan Petrovic. Geïnspireerd door het onderzoek van Dr. Campbell wilden ze een vraag beantwoorden: “Wat als ieder van ons muziek zou kunnen horen die perfect is afgestemd op ons unieke gehoor?” Ze hadden naar eigen zeggen niet verwacht dat ze de hoofdtelefoon van binnenuit opnieuw zouden uitvinden, aldus de verklaring op de website van Nura.
Hoe werkt de techniek van Nura? De hoofdtelefoon speelt een reeks tonen in het oor en meet vervolgens een zeer zwak geluid dat het oor genereert als reactie op deze tonen, de zogenaamde Otoacoustic Emission (OAE). Dit piepkleine signaal vindt zijn oorsprong in het slakkenhuis en laat het trommelvlies trillen, waardoor het een luidspreker wordt en het geluid weer uit je oor wordt afgespeeld. Ja, onze oren maken geluid. Dit geluid is ongeveer 10.000 keer kleiner dan het geluid dat erin ging.
Gecodeerd in de terugkerende geluidsgolf is informatie over hoe goed je het geluid hoorde dat naar binnen ging. De hoofdtelefoon gebruikt een extreem gevoelige microfoon om deze terugkerende geluidsgolf te detecteren en een zelflerende engine ingebouwd in de hoofdtelefoon om het profiel van de drager te creëren. Geen knoppen, het gebeurt allemaal automatisch en in ongeveer zestig seconden. Het is een beetje magie, aldus de verklaring van Nura op zijn website.
Zodra de hoofdtelefoon het gehoorprofiel heeft gemaakt, vormt hij de muziek sonisch, zodat deze overeenkomt met het gehoor van de drager en alle details weergeeft van de muziek. “Eenmaal gepersonaliseerd, kun je naar je favoriete muziek luisteren in verbluffende details van je favoriete speler,” aldus de fabrikant.
Nura: portfolio
Het eerste model van de Australische hoofdtelefoonbouwer was de over-ear Nuraphone die in 2018 op de markt is gekomen. De Nuraphone, die voorzien is van Active Noise Cancellation (ANC), kan draadloos via bluetooth aptX HD of bedraad via een kabel muzieksignaal ontvangen. De accu geeft tot twintig uur muziekplezier. De Nuraphione wisselt voor net geen 400 euro van eigenaar.
Het tweede model is de Nuraloop, een in-ear model dat ook is voorzien van ANC. Ook de Nuraloop kan muziek via bluetooth ontvangen of via een magnetisch te bevestigen analoge kabel. De Nuraloop wisselt voor 169 euro van eigenaar.
Meer weten? Kijk dan op de website van Nura.