REVIEWSamsung

Review: Samsung Neo QLED 55QN95A

SAMENVATTING

De QLED 55QN95A is een geweldig scherm, voorzien van de laatste technologie. De kleuren en dynamiek spatten van het beeld af en zorgen voor een geweldig levendige ervaring met 4K, HDR en 120Hz. Het scherm is dun en heeft het ontvangende gedeelte uit de tv gehaald. Hierdoor is de QLED 55QN95A perfect weg te werken of op te hangen. Wel zit er een stevige prijs aan, en kwam de gaming beleving met wat kuren.

PLUSPUNTEN

  • Losse tuner
  • Afstandsbediening
  • Superieure kijkervaring

MINPUNTEN

  • Prijs
  • Minder goede game ervaring

Samsung stuurde ons vlak voor aanvang van het EK hun allernieuwste paradepaardje, de NEO QLED 55QN95A. De komst van deze tv bracht helaas geen geluk voor wat betreft de prestaties van het Nederlandse elftal, maar zijn de kwaliteiten van de NEO QLED series goed genoeg om de strijd aan te gaan met de OLED-schermen van LG?

Vanwege de huidige pandemie wordt er meer tv gekeken dan ooit. En dat is terug te zien in de verkoopcijfers. Wat daarbij ook opvallend, is de schijnbaar nieuwe norm qua formaat. Terwijl het gemiddelde formaat in de Nederlandse huiskamers toeneemt, lijkt een scherm van 55 inch het meest verkocht en daarmee het populairst te zijn. Zodoende ontvingen wij van Samsung ook een 55 inch-uitvoering van hun NEO QLED tv, de 55QN95A. Die we razendsnel uit de doos haalden, uit nieuwsgierigheid naar de prestaties ten opzichte van LG.

Samsung NEO QLED

De Samsung QLED 55QN95A in de genoemde 55 inch-uitvoering heeft een adviesprijs van 2499 euro. Dat is een stevig prijskaartje, want een OLED-model met dezelfde afmetingen is al snel 500 euro goedkoper. Samsung moet echt met goede extra functionaliteit en kwaliteit komen, willen ze deze prijs verantwoorden.

Daar windt de fabrikant overigens zelf geen doekjes om. De 2021-serie maakt gebruik van mini led, een nieuwe technologie. Er worden duizenden minuscule led lichtje op een groot paneel verwerkt. Daarop komt dan het videoscherm. Bij de modellen van Samsung is dat een VA panel.

Door de mini leds allemaal individueel aan te sturen, kan er heel gericht gespeeld worden met de mogelijkheden van het scherm. Op kleine lokale delen in het beeld kunnen de mini ledjes namelijk aan of uit staan om op die manier meer dynamiek te creëren. Je krijgt zo meer helderheid en meer contrast. Aan de andere kant zorgt dit vaak wel in een toename van energieverbruik.

Het scherm heeft een resolutie van 3840x2160, 4K voor het gemak. De tv is HDR10+ compatible met een sterke processor om alles te kunnen verwerken. Samsung noemt de Neo Quantum processor 4K, maar verdere specificaties ontbreken hier. Het merk zal hier waarschijnlijk een processor uit eigen keuken hebben gebruikt.

Op het scherm zit een antireflectielaag wat zorgt voor minder reflectie als je overdag met veel zon naar het scherm kijkt. Verder heeft Samsung ook veel aandacht besteed aan het geluid, zoals Object Tracking Sound. Zo hoor je het geluid bewegen, in lijn met de actie op het scherm. Het vermogen is 70 Watt RMS, wat bepaald niet verkeerd is voor een tv. Waar we daarnaast ook erg blij van worden, is de dikte van het scherm. Of zeg maar 'dunte', want we praten echt over millimeters. Dat hele platte bereikte Samsung door de aansluitingen en ontvanger te scheiden van het scherm, want naast het beeldscherm vind je een los vierkant kastje in de doos. Daar sluit je al je apparaten, stroom en verbindingen op aan. Erg slim! En hang je het scherm aan de muur, dan kan dat vrijwel volledig plat en loopt er slechts één datakabel naar beneden.

Ook de voet waar anders het scherm op komt te staan, verdient een pluim. Een minimalistische voet die met het scherm wat weg heeft van een iMac computer. Op de ontvanger, dat losse kastje, vind je 4x HDMI (eARC) aansluitingen, 3x usb, ethernet, een optische uitgang, een CI slot, Bluetooth en wifi. En natuurlijk nog de kabelaansluiting. Het paneel is waar de specificaties tot hun recht komen. Met een verversingssnelheid tot 120hz en de software voor game ondersteuning (Super Ultrawide GameView & Game Bar) moet dit een ideaal scherm zijn voor je Playstation of Xbox. 

Voordat we verder gaan, willen we even benadrukken dat Samsung hier de beste afstandsbediening ooit heeft bijgeleverd; op te laden door een zonnecel aan de achterkant of via USB-C.

Genieten van het EK

Hoewel 'genieten' hier dubbel gelezen kan (en mag) worden, is dat geen reflectie op de televisie. Want naast Oranje hebben we ook alle andere wedstrijden kunnen beleven op de 55QN95A, en dat was geen straf. Bovendien stond de 55 inch-OLED van LG ernaast voor een rechtstreeks vergelijk. Maar laten we vooral beginnen met onze ervaringen met de Samsung. We hebben volop voetbal gekeken, Netflix verslonden en games gespeeld op de Playstation 5. De kleuren zijn overweldigend en zien eruit als een snoepje. Dat bedoelen we letterlijk; de kleuren zijn zo levendig dat je geneigd bent om je scherm te likken, gewoon om even te proeven. Het is vergelijkbaar met zuurstokken, winegums en jellybeans. Dat niveau qua kleuren.

Bij voetbal ziet het gras er zó ontzettend groen uit. Toch schuilt daar een gevaar. Te groen en het gaat samen een vlek worden. Zonder onderscheid van het gras. Dan krijg je meer het idee van een kleuter die een kleurplaat bewerkt met neon viltstiften. Samsung heeft daar verschillende standen voor qua beeld. Daar komen we met de meeste kijksessies goed mee weg. Zeker met een snelle sport als voetbal wil je scherpte en zeker geen ghosting om de bewegende onderdelen. Het kan even duren voordat je hier qua beeldinstelling je persoonlijke voorkeur hebt gevonden, maar dat zoeken loont wel. Sowieso, kleur bij een tv is geen vast gegeven zoals een bepaalde sound bij een versterker. Integendeel, het is afhankelijk van HDR, beeldmodi, instellingen, et cetera. Is het groen van een veld zoals snoepgoed omdat de tv op Levendig staat, bijvoorbeeld? Nogmaals, daarmee spelen loont.

De prestaties van dynamiek, scherpte en hoog contrast zien we ook terug bij het kijken van een film op Netflix. Onze keuze viel op “The Amazing Spiderman” voor een bioscoopwaardige ervaring. De snelle conclusie: die ervaring is er zeker. Zeker als je het juiste profiel qua beeldinstelling kiest. Het beeld springt er letterlijk uit, met name te danken aan het hoge contrast en de scherpte van de kleuren, maar het geluid valt ons ook op. Voor een tv die niet veel dikker is dan een muntstuk van 2 euro is dit erg goed. De weergave is helder en bereikt ook een degelijk laagniveau. Uiteraard geen bioscoop-laag, maar voor series en films op de bank kom je er tot op zekere hoogte prima mee weg. Wel hebben we gemerkt dat een 'verkeerd' beeldprofiel die ervaring om zeep kan helpen. De kleuren springen er dan niet uit en ook zagen we hier en daar wat lichte ghosting. 

Dat brengt ons op het laatste punt: gaming. Met de Samsung QLED 55QN95A is gaming in de basis een superieure ervaring, dankzij het dynamische bereik van de Samsung QLED. Het beeld springt er echt uit. De kleuren druipen van de tv over het meubel, zo op de grond. Het geeft je een immens gevoel, je wordt in het scherm gezogen. De Playstation 5 hebben we aangesloten met de AudioQuest Cinnamon Cat 7 kabel, AudioQuest Thunderbird 48 HDMI en AudioQuest NRG-Z2 stroomkabel, wat moet zorgen voor de beste performance vanuit de Playstation 5.

We speelden God Of War en Ratchet & Clank. De game ervaring is anders dan op het OLED-scherm wat ernaast staat. De tv herkent direct dat er een spelcomputer is aangesloten. Hierdoor worden de game instellingen geactiveerd. Onder in het scherm zien we de beeldverhouding, invoervertraging, HDR, VRR en FPS. Daar worden we heel blij van. Gamen op 60 Frames Per Second is tegenwoordig de norm op een resolutie van 4K.

Gek genoeg kunnen we verder niets aan de instellingen wijzigen. Dat brengt ons op een probleem; iedere keer als we een potje gingen gamen, kregen we ongevraagd enkele seconden een zwart scherm, vanuit het niets. Het vervelende was, dit gebeurde altijd in een spel. Soms zelfs meerdere keren. We zochten contact met Samsung, waarbij het advies was “kijk eens naar de instellingen van de Playstation 5” en "probeer eens een andere HDMI-kabel”.

Onze interpretatie van het probleem zou neerkomen op iets met de resolutie. Het deed ons denken aan een spel op de pc. Waarvan je de resolutie aanpast. Daarop volgt altijd enkele seconden zwart beeld, voordat je weer verder kan. Het uitgestuurde videosignaal krijgt een andere resolutie en de monitor moet hierop aanpassen. We kwamen tot deze conclusie, omdat we van een 500 euro HDMI kabel naar een 50 euro HDMI kabel switchten. Ook hebben we via de instellingen van de Playstation en de QLED geprobeerd het probleem op te lossen, maar dat leverde helaas niets op. En dat ging dus wel echt ten koste van de beleving.

OLED vs QLED

Dan de vergelijking waar iedereen op zit te wachten; waar zitten de verschillen? Wat is er beter? De tv die naast de Samsung staat is een 55 inch OLED van LG, het model C9. We kregen het voor elkaar om de Spiderman film gelijktijdig naast elkaar te laten afspelen. Hierdoor werden de verschillen direct zichtbaar.

Om te beginnen is er de dynamiek. Die knalt bij de Samsung echt de kamer in. Zeker als je overdag tv wil kijken is dit een groot pluspunt. Dat verschil tussen licht en donker is bij de LG OLED gewoon een stuk minder. Maar de LG heeft wel als voordeel dat het zwart ook echt zwart is. Dat heeft dan weer te maken met de techniek achter OLED, maar heft geeft wel een ander gevoel als je een film aan het kijken bent.

De kleuren druipen bij de Samsung van het scherm af, maar zijn wat koeler als we het vergelijken met de LG. Op het LG OLED scherm zijn de kleuren net iets warmer. We hebben geprobeerd het scherm hetzelfde af te stellen qua kleur, maar er zit gewoon een duidelijk verschil in. Ook met de instellingen voor scherpte hebben we gespeeld. Gek genoeg konden we niet zeggen of de Samsung hier beter in was of de LG. Het ene moment vonden we de Samsung beter, om daarna de LG beter te vinden in de scherpte. Afhankelijk van de content dus.

Uiteindelijk vallen alle elementen of factoren van het beeld samen. Dat zorgt voor het totaalplaatje. En dat totaalplaatje is iets persoonlijks. Ga vooral in een winkel kijken wat je zelf prettig vindt. Tenslotte ben jij degene die er het meest naar gaat kijken. De prijs speelt daar uiteraard ook een grote rol in.

Eindoordeel

Zoek je het nieuwste scherm dat gebruik maak van de laatste technologie, dan zal de Samsung QLED waarschijnlijk op je shortlist terecht komen. Wat ons aansprak was de dynamiek van het scherm. Zoals het beeld en de kleuren eruit sprongen, dat is echt een superieure ervaring. Zeker op het gebied van gaming, ondanks onze mindere ervaringen daarin. Maar maakt dat OLED een speler die gewisseld moet worden? Nee, dat komt echt neer op smaak en voorkeur. Het een doet niet onder voor de ander. Nou ja… wel qua prijs. Want voor de QLED 55QN95A betaal je 2500 euro. Voor datzelfde bedrag heb je ook het LG OLED scherm uit 2021, maar dan in 65 inch. Dus ga zeker kijken in de winkel of je het verschil in prijs het ook waard vindt. Wij waren alvast heel tevreden over het scherm, en met name ook de handige en slimme dingen waar Samsung over na heeft gedacht.

Conclusie

De QLED 55QN95A is een geweldig scherm, voorzien van de laatste technologie. De kleuren en dynamiek spatten van het beeld af en zorgen voor een geweldig levendige ervaring met 4K, HDR en 120Hz. Dat is met name bij gaming waardevol. Het scherm is dun en heeft het ontvangende gedeelte uit de tv gehaald. Hierdoor is de QLED 55QN95A perfect weg te werken of op te hangen. Wel zit er een stevige prijs aan.

Samsung QLED 55QN95A 
€ 2.499 | www.samsung.nl
Beoordeling 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE