“De hel bevriest” is een metafoor voor een zeer onwaarschijnlijke gebeurtenis. Deze metafoor past helemaal bij de introductie van een voor Roon nieuwe functie en dat is de mogelijkheid om door de mappenstructuur van een muziekverzameling te bladeren, net zoals bijvoorbeeld in Windows Verkenner. Roon heeft jarenlang categorisch geweigerd om deze functie in te bouwen, maar het bedrijf is om. Eindelijk!
File en folder browsing in de software van Roon Labs
De makers van Roon breken met een jarenlang geheiligd paradigma. De nieuwste versie van de software, t.w. Roon 2.0.33 en Roon ARC 1.0.50 is voorzien de mogelijkheid om door mappen te bladeren en bestanden te zien, ook als die bestanden niet zijn voorzien van meta-tags.
Roon Labs LLC, de maker van Roon, die overigens recent is overgenomen door Harman International, heeft altijd geweigerd om file en folder browsing te ondersteunen. Muziekbestanden konden alleen worden bekeken aan de hand van meta-tags. Het probleem daarbij is echter het feit dat veel muziekbestanden niet voorzien zijn van meta-tags. Wie een grote verzameling WAV-bestanden bezit (zoals schrijver dezes), zal tot zijn/haar grote ergernis hebben opgemerkt dat Roon daar niets mee kan, omdat WAV-bestanden veelal niet standaard zijn voorzien van meta-tags. Vele malen is Roon Labs gevraagd om hier iets aan te doen, maar de leiding van het bedrijf vertikte het om naar zijn klanten te luisteren. Het roer is om en de hel bevriest.
“Je doet iets waarvan je voorheen dacht dat je het nooit zou doen,” zo omschrijft Roon Labs LLC de paradigmaverschuiving, al stellen ze openlijk dat ze waarschijnlijk het meest verrast waren dat de oprichter en CEO van Roon Labs LLC. Enno Vandermeer zelf op het idee kwam om niet persé vast te houden aan het huidige paradigma. Het bedrijf haalt opnieuw klantonderzoeken aan die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd om direct in contact te komen met gebruikers en in de toekomst beter te kunnen inspelen op hun specifieke wensen en ideeën over de software.
“Vandaag doen we iets waarvan we zeiden dat we het nooit zouden doen: we voegen het bladeren door mappen toe aan Roon! Toen Enno eerder dit jaar onze paradigmaverschuiving rond het bladeren door mappen aankondigde in de Roon Founders Message, leidde het nieuws tot een stortvloed aan extatische e-mails vol dankbaarheid en ongeloof. De reacties op het klantenonderzoek hebben het belang voor veel gebruikers onderstreept,” aldus de toelichting van Roon Labs op zijn website.
In de linker zijbalk van Roon staat nu de optie “Folder” onder Mijn Bibliotheek. Hiermee kan op bestandniveau door een mappenstructuur worden gebladerd. Vanzelfsprekend kan ook nog worden gezocht op artiest- of albumnaam en andere meta-tags.
Roon: prijzen en beschikbaarheid
De nieuwe versies Roon 2.0.33 en Roon ARC 1.0.50 zijn nu gratis beschikbaar voor alle abonnees, voor Apple iOS, Google Android voor Roon en Roon ARC, maar ook voor Apple macOS en Microsoft Windows in het geval van Roon.