HiFi.nl koos kandidaten van uiteindelijk twee aanbieders: Pioneer en Sony. We hadden graag ook recorders van Philips en Panasonic bij de test betrokken, maar beide kwamen niet (op tijd, red.) over de brug. Wat resteert was evenwel een redelijke dwarsdoorsnede uit de markt qua prijs: de Sony RDR-GX220 (straatprijs: 220 euro) vertegenwoordigt het lagere segment; de Pioneer DVR-540 Hs (straatprijs: 500 euro), met 250 GB-harddisk het midden, en de Sony RDR-HX1010 (straatprijs: 900 euro), met 400 GB-harddisk, de top.
De harddiskrecorders zijn het comfortabelst: die bieden de mogelijkheid om 100 uur (Pioneer) of meer in prima kwaliteit intern op te slaan (en eventueel over te spelen naar een DVD). De VHS-bezitter zou minstens 25 tapes nodig hebben voor dezelfde opnameduur – maar naar mijn bescheiden inschatting in de praktijk minstens het dubbele. Daar manifesteert zich wat in mijn ogen het grootste voordeel van de harddisk is: dat hij de gehate bergen/stapels/rijen aan opslagmedia overbodig kan maken.
Sony RDR-HX1010
Nu is een DVD’tje al een stuk handzamer dan een videocassette, en betekent hij dus ook wat betreft het ruimtebeslag een aardige verbetering ten opzichte van VHS. Wel loeren wat valkuilen bij het maken van DVD’s: als ze niet helemaal zijn volgemaakt, moeten ze ge-‘finalised’ worden. Meestal is dat in een à twee minuten gepiept, maar kan wel oplopen tot ongeveer een kwartier. Onpraktisch, maar blijkbaar noodzakelijk: op zowel de Sony’s als de Pioneer is het nodig. Schijven die niet afgemaakt zijn, kunnen elders niet worden gelezen. Zo herkennen PC’s ze als ‘leeg’.
Waar u verder goed op moet letten, is dat alle DVD-recorders in twee modi kunnen optekenen: VR en ‘Video’. VR maakt weliswaar mogelijk om (stukken) opnamen later te wissen, maar heeft het enorme nadeel dat pure spelers, en ook PC’s, geen raad weten met zo volgeschreven DVD’s. Zelfs de applicatie VLC, dat zelfs de meest hopeloze bestanden meestal nog wel tot spelen krijgt, doet niets met VR-schijven. ‘Video’ is dus dé instelling.
Â
Sony RDR-HX1010
Een vooruitgang is dat Pioneer niet langer blijkt vast te houden aan de DVD-R(W)-standaard, en Sony niet meer aan DVD+R(W). De verschillen tussen de twee zijn niet groot, maar altijd nog groot genoeg voor incompatibiliteit. Die is nu ten einde: Pioneer en Sony branden tegenwoordig zowel ‘plus’ als ‘min’.
Eigenschappen
Van de kandidaten is de Sony RDR-HX1010 met de meeste toeters en bellen uitgerust: een FireWire (in Sony’s termen ‘i.Link’)-poort voor verliesvrije overdracht naar een DV-camcorder bijvoorbeeld, en een HDMI-aansluiting, upscalend en wel, voor digitale signaaloverdracht naar de monitor.
De Pioneer heeft een jukebox-functie aan boord: daarmee kunt u audio Cd’s in Mp3 op de harde schijf inladen. Ook is die muziek vervolgens weer te branden op Cd-r. De DVR-540 Hs is ook de enige in het testveld die raad weet met Windows Media Audio-bestanden.
De Sony RDR-GX220, de enige recorder in deze test zonder harde schijf, speelt, net als zijn beide collega’s, Mp3- en JPEG fotobestanden af. DivX doet hij ook, net als de Pioneer. De 1010 ondersteunt dit formaat niet.