Shirokazu Yazaki begon na zijn opleiding in 1971 een carrière bij TEAC in Japan, waar hij vier jaar zou blijven met als hoogtepunt de ontwikkeling van de Teac A-7300 reel-to-reel recorder, om vervolgens zeventien jaar voor Pioneer te gaan werken. Na een lang verblijf in Indonesië kwam Yazaki-San terug bij Pioneer. Binnen Pioneer was hij mede verantwoordelijk voor legendarische producten als CT-A1, CT-A9, CT-91, CT-93 en het ultieme cassettedeck de CT-95. Maar ook voor de V-AX10 dvd/cd/sacd-speler. Vanuit interesse in klasse D versterkers ontstonden de contacten met International Rectifier, waar zijn oud Pioneer collega Jun Honda werkte aan power management oplossingen. Een samenwerking werd een feit.
Mogelijk nog interessanter is de privé interesse van Yazaki-San die zijn leven lang al werkt met single ended triode versterkers en hoornluidsprekers. Het begon voor hem allemaal op de Tokyo Audio Fair in 1971, waar Jean Hiraga een versterker liet horen op basis van een DA30 triode gekoppeld aan Altec hoornluidsprekers. Vanaf dat moment is Yazaki-San gaan bouwen en altijd blijven zoeken naar de hoogst bereikbare muziekweergave kwaliteit, trouw aan de DA30 triode die hij prefereert boven een 300B. Ook trouw aan hoorns zoals die van Altec, JBL en Onken. Geschiedenis is geschreven in februari 2010 als de SPEC Corporation wordt opgericht door Shirokazu Yazaki en Jun Honda, met als doel een klasse D versterker op de markt te brengen die net zo fraai of fraaier speelt dan zijn in 40 jaar geperfectioneerde DA30 buizenversterker. Een laatste opmerking op het conto van Yazaki-San, waarvoor mijn elektronica kennis tekort schiet om op merites te boordelen, is dat de door een bewegende luidspreker opgewekte energie altijd wordt teruggevoerd naar de versterker. In een klassiek ontwerp veroorzaakt dat onregelmatigheden in het feedback circuit. Bij klasse D versterker wordt die energie volledig geabsorbeerd in de voeding en dat zou mede bijdragen aan de zeer schone en onvervormde weergave die met klasse D haalbaar is. Zo, dat weet u ook weer.
Conclusie
Na een juichende recensie kan de conclusie niet anders dan lovend zijn. Volkomen terecht in het geval van de SPEC versterker. In het begin moest ik wennen aan de weergave van de RSA-M3EX, hij leek wat kaal er futloos te zijn in vergelijking met mijn eigen apparatuur. Een mening die ik al snel kon bijstellen en die veranderde in waardering voor de zuivere, pure en onvervormde weergave. Als er laag weer te geven valt, dan komt dat uit de luidsprekers kwam ik al snel tot de conclusie. Laag, dat snel en ongelofelijk strak is en daarom in eerste instantie minder opvalt. Met het verhuizen van de versterker en het aansluiten van grote luidspreker systemen, in plaats van monitors, kwamen alle kwaliteiten die in de versterker huizen nog veel meer naar voren. Dank ik dat verband mede aan het stereobeeld, de ruimtelijke weergave en vooral de zuiverheid van weergeven.
De interne techniek is gestoeld op klasse D, waarvan kenmerkend vaak de hoge kwaliteit van de detailweergave is, maar ook een typische klanksignatuur die mij altijd doet weerkeren naar een meer conventionele techniek. Ik heb nooit volledig aan klasse D kunnen wennen. SPEC verandert dat in een mate waarbij ik eigenlijk totaal kan, wil en mag vergeten welke techniek in de versterker zit en hem alleen maar heel graag zou willen bezitten. Vanaf dit moment combineert voor mij hoogwaardige muziekweergave voor het eerst optimaal met het aan klasse D gerelateerde lage stroomverbruik en geringe warmte afgifte. Dat ik met dergelijke opmerkingen op zere tenen trap geloof ik direct, dat is dan maar zo. Tot slot: ik heb vaak het idee dat in kostbare apparatuur die is ontworpen en gebouwd in Japan een ziel huist, zo ook deze versterker, waar de ontwerper bovendien zijn zaligheid in stopte. De SPEC RSA-M3EX heeft mij volledig in zijn ban gekregen.
Prijs
SPEC RSA-M3EX versterker € 8975,-
Remote control € 495,-
Audiotweaks.nl
tel. +31(0)6-50503610
e-mail: info@audiotweaks.nl
www.audiotweaks.nl