Als we wat muziek beluisteren via Tidal, merken we snel dat de Ottova f een vol geluid produceert en dynamisch verrassend capabel is. Ook de brede uitstraling valt op, nochtans bij dergelijke compacte muzieksystemen vaak het achilleshiel. Technics heeft dit voorkomen door de twee tweeters van de SC-C70 te voorzien van akoestische lenzen, die de hoge tonen ruim de kamer in sturen. Ook de metalen grille die de hele front bedekt werd ontworpen om muziek breder uit te stralen. Daar haal je echt voordeel uit als je in een eetkamer de SC-C70 op een meubel plaatst en je gasten op wat muziek trakteert. De keerzijde is dat je niet echt een uitgesproken stereobeeld ervaart, maar dat is de norm bij deze soort toestellen. Onderaan is trouwens een woofer voorzien.
De SC-C70 doorstaat probleemloos onze bestandstests. Dit ding speelt nagenoeg elk formaat af, tot DSD128 en PCM (ALAC/WAV/AIFF/FLAC) tot 192 kHz / 24-bit. Dit zowel vanaf USB-opslag als via DLNA – al hangt dit laatste wel weer af van de DLNA-software dat op je NAS of pc draait. Minimserver lijkt het meest betrouwbare op dit vlak.
Bij ‘Holding On’ van Gregory Porter weet de SC-C70 zowel die zwoele stem als de hoge trompetlijn mooi een eigen plaats in het geheel te geven. Het is sowieso een mooie opname die gezellig warm aanvoelt. Zo brengt de Technics hem wel, maar de nadruk ligt sterker op de stem dan doorgaans bij draadloze speakers. Dit met Space Tune ingeschakeld; in de Free-stand nam Porter een stap achteruit en krijg je meer de totale band te horen. Tijd voor een beetje meer tempo: het Villains-album van Queens of the Stone Age. Bij track nummer 2, ‘The Way You Used to Do’, krijg je weer hun typische gecontroleerde gitaarspel en hun headbanging-tempo te horen. De Ottova f houdt het strakke tempo er in en houdt ook de gitaarlijn en de ingewikkelde drum gescheiden, wat niet evident is. Dit nummer is machtiger met twee losse speakers, maar de Technics slaagt er wel in om het fun-gevoel er in te houden. Het klinkt niet verstopt en gecomprimeerd zoals vaak bij compacte draadloze speakers. Ook de volgende track, ‘Domesticated Animals’, klinkt opener dan je zou verwachten. Enkel als we het volume helemaal opendraaien, lopen we tegen de beperkingen van dit systeem aan. Dan wordt het wat te scherp, zonder echter vervorming te laten horen.
We hebben de SC-C70 ook ingezet als ‘soundbar’, hoewel dat Technics dat niet uitdrukkelijk als bestemming van dit systeem aangeeft. Het mist zaken als Dolby Digital-verwerking, maar als je de output via de optische uitgang van je tv op PCM zet kan het prima zo. Echt de perfecte tv-oplossing is de Ottova f niet, maar het is wel een mooi compromis als je één compact toestel zoekt in de woonkamer die zowel muziek als tv-geluid kan verzorgen. Ten opzichte van een soundbar uit dezelfde prijsklasse mist de Technics die diepe, impactvolle bassen die je met een aparte sub krijgt. Langs de andere kant speelt de SC-C70 wel verfijnder muziek af.
Conclusie
De Technics SC-C70 is een fraai minisysteem dat verrassend veel biedt in een strak en modern design. Van ver lijkt het misschien op de uitstekende Naim Mu-so, maar de Ottova f heeft zijn eigen sterktes, zoals de ingebouwde cd en DAB+-radio.
Als we ergens kritiek op hebben, dan is het op de app. Die zou nog iets logischer en soepeler mogen werken. Dat is een verbeterpuntje ongetwijfeld, maar staat niet het vlotte gebruik in de weg.
Zowel bij streaming, cd’s luisteren als radio komt deze Technics sterk uit de hoek, evenals – verrassend – als je hem gebruikt als (compromis)oplossing voor een beter tv-geluid. Hoewel een compact toestel zoals dit moeilijk een breed stereobeeld kan voortbrengen, vult de SC-C70 zeker de kamer en komt het daarbij heel overtuigend over. Het heeft heel wat dynamisch vermogen en blijft zuiver spelen aan hogere volumes, niet slecht voor een klein kastje.
Panasonic Ottova f SC-C70
€ 899 | www.panasonic.com
Beoordeling 4,5 op 5