Merrill Audio Christine en Kratos: voorversterker met externe voeding
De bovenkant van de Christine is matzwart. De achterzijde is gemaakt van glimmend nikkel, net als de Element 114. De voorzijde is uitgevoerd in roségoud. Centraal is een dotmatrix display geplaatst dat bestaat uit vier elementen van ieder 8x8 witte ledjes. De Christine staat net als de Element 114 op voetjes van Isoacoustics die haar verregaand ontkoppelen van de ondergrond.
De Christine wordt gevoed vanuit een externe voeding, genaamd Kratos, die wordt meegeleverd. De behuizing van de Kratos sluit niet echt aan bij de behuizing van de Christine, maar de Kratos hoeft niet in het zicht te staan.
Als we naar de achterkant kijken, valt de links-rechts indeling van de ingangen en uitgangen op. Linker- en rechteraansluitingen zijn niet door elkaar gemonteerd, maar bevinden zich in een sectie voor links en een sectie voor rechts. De gebruiker heeft de beschikking over een viertal XLR-ingangen en twee XLR-uitgangen. De aansluitingen zijn van een voorbeeldige kwaliteit. Van alle ingangen kan het niveau binnen zekere grenzen worden aangepast (en de aanpassing wordt opgeslagen). De Christine zou dus gebruikt kunnen worden om twee eindversterkers aan te sturen waarbij de ene eindversterker desgewenst wat meer of minder signaal kan krijgen dan de andere. Overigens, wie graag een cinch-verbinding zou willen gebruiken, kan dat bewerkstellingen door XLR-cinch verlooppluggen te gebruiken.
Merrill Audio Christine: bediening met een IR-afstandsbediening van Apple
Op het front van de Christine zijn geen bedieningselementen geplaatst. Geen volumeregeling, geen bronkeuzedraaiknop of schakelaars, geen aan/uitknop, helemaal niets. Volgens Merrill Audio oogt het front van de Christine lekker opgeruimd. Bediening van de Christine gaat met een meegeleverde IR-afstandbediening van Apple.
Dat allerlei diepere instellingen, zoals de aanpassing van het niveau van een ingang of uitgang, niet met knopjes op het front uitgevoerd kan worden is te volgen, maar dat ook de volumeregeling is opgeruimd is minder goed te begrijpen. Een draaiknop voor volumeregeling en een tweede draaiknop voor bronkeuze maken het front toch niet meteen rommelig? Het voordeel van bedieningselementen op het front is dat ze nooit kwijt kunnen raken. En iedereen, ook de visite, snapt hoe een volumedraaiknop werkt.
Als we de meegeleverde afstandbediening van Apple bekijken, bekruipt ons een gemengd gevoel. In deze prijsklasse is een mooie stevige intuïtief te bedienen IR-afstandbediening van aluminium min of meer de norm. De afstandbediening van Apple is klein en kan relatief makkelijk kwijtraken. Als de afstandbediening defect of kwijt zou zijn of als de batterij leeg zou zijn, is de Christine niet meer te bedienen. Na een opmerking hierover tegenover de importeur werd dit risico direct onderkend. De Nederlandse importeur levert met onmiddellijke ingang twee Apple-afstandbedieningen bij de Christine. De gebruiker kan de tweede afstandbediening veilig opbergen voor het geval dat.
Het gebruik van de Apple-afstandbediening en het aanpassen van diepere instellingen vergt enige vaardigheid. Het gaat niet intuïtief, maar de handleiding geeft een duidelijke beschrijving en diepere instellingen hoeven doorgaans niet of niet zo vaak bijgeregeld te worden.
Hoewel we liever een fraaie aluminium IR-afstandbediening hadden gezien, heeft de keuze van Merrill Audio voor de afstandbediening van Apple ook een voordeel. Als de afstandbediening kwijt zou raken of defect zou raken, kan de gebruiker een willekeurige andere afstandbediening van Apple in gebruik nemen (en de Nederlandse importeur levert dus meteen twee afstandbedieningen bij de Christine!). De handleiding van Christine beschrijft hoe een nieuwe afstandbediening kan worden gekoppeld met de Christine. Ook een stevige aluminium afstandbediening kan stuk gaan of kwijtraken. Vervanging van een mooie aluminium afstandbediening is waarschijnlijk veel duurder dan de aanschaf van een Apple-afstandbediening. Zo zie je maar, zoals de grootste filosoof van Nederland aller tijden al zei, “elk nadeel hebse voordeel”.
Ten slotte nog enkele specificaties m.b.t. de Christine. De signaal/ruisverhouding is groter dan 110 dB. Het frequentiebereik loopt aan de bovenkant door tot 800 kHz op niveau –0,1 dB en tot 1,5 MHz op niveau –3 dB. De vervorming bevindt zich in het derde cijfer achter de komma. Dit zijn nette cijfers, net zoals de cijfers van de Element 114. Ruis en vervorming spelen geen waarneembare rol, maar dat geldt voor de meeste hedendaagse hificomponenten. Dit soort cijfers zeggen niet zoveel over de klank. Twee versterkers met vergelijkbare cijfers voor ruis, vervorming en frequentiebereik kunnen heel verschillend klinken.
Genoeg over techniek gepraat. We gaan muziek luisteren.