Interessant is een vergelijk met Jacintha die Boulevard Of Broken Dreams kweelt op plaat en daarna vanaf het mediacenter. Geef mij dan maar het hogere gehalte aan drama en impact dat de FLAC file geeft. Grootser, breder, dieper en vooral meer muziek en naar het lijkt veel meer dynamiek. Zoals gezegd, leuk voor af en toe een plaat, maar wie het uiterste uit de NAD wil moet digitaal gaan. Dus speel ik al streamend (raar woord) nog een poosje door en geniet van zowel popmuziek als klassiek en jazz. Om steeds meer tot de conclusie te komen dat de NAD C 390DD net zo bijzonder is in zijn prijsklasse als de M2 in de zijne, ook al ligt die ruim twee maal zo hoog. Ik vraag me zelfs af of NAD met de C 390DD geen enorme concurrent heeft gecreëerd voor zijn eigen analoge transistorversterkers rond en boven de prijs van 2500-3000 Euro. Het blijft een aparte ervaring om als analoge audiofiel te luisteren naar een echt volledige digitale versterker en alle vooroordelen geheel naar de vuilnisbak te kunnen verwijzen. De NAD is een allround product zoals er maar weinig zijn.
De basisprijs van de C 390DD is 2500 Euro en elke module kost 250 Euro. Voor dat geld krijgt u een versterker die helemaal inspeelt op huidige en toekomstige behoeftes, zonder het verleden uit het oog te verliezen (de plaat, recorder of tuner). Natuurlijk ligt de nadruk op het weergeven van digitale muziekbronnen en daarvoor is het basismodel toegerust met een keur aan in- en uitgangen. Niet geheel onbelangrijk is het ruime uitgangsvermogen waarmee het gros van de luidsprekers op de Nederlandse markt aan te sturen is. De mogelijkheid om het signaal naar behoefte aan te passen aan de luisterruimte is voor zover ik weet uniek in dit soort modellen. Zeker als we in aanmerking nemen dat de signaalbewerking niet analoog maar digitaal plaatsvindt. Al met al staat er een prachtig apparaat en hoeven we het alleen nog maar te hebben over de weergavekwaliteiten. Die zijn op hoog niveau.
Het eerste dat opvalt, is hoe schoon het geluid is, vrij van artefacten en heerlijk neutraal. Nooit storend met drukkend laag of jankend hoog. Terwijl ook niets ontbreekt in de weergave. Het stereobeeld is met elke muziek erg fraai, diep, hoog, iets minder breed, steeds intiem. Stem en solo-instrumenten vaak meer naar voren neergezet. De puntigheid in de weergave haalt niet de topsnelheid van een goede buizenversterker, voor de rest doet de C 390DD mij daar vaker aan denken dan menige andere transistorbak, inclusief echte klasse A ontwerpen. Uren met plezier naar elke soort muziek luisteren is geen probleem met deze NAD. Sterker nog, het is een groot genoegen. In een tijd dat iedereen steeds vaker te maken zal krijgen met digitale bronnen en het streamen van muziek meer en meer een vlucht gaat nemen is de C 390DD een aanwinst, omdat hij van voor tot achter digitaal is, waardoor de omzetting naar analoog pas hoeft plaats te vinden na de allerlaatste versterkertrap. Dat gegeven, opgeteld bij de flexibiliteit van de C 390DD, maakt hem tot een bijzondere versterker die alle aandacht verdient en net als zijn grote voorbeeld de M2 vooroordelen verpulvert.
Prijzen:
NAD C 390DD 2499 Euro
DD HDMI-1 module 249 Euro
DD AP-1 module 249 Euro
Importeur:
AND Benelux
Tilburg
Brochure:
NAD C 390DD Hifidelity
Gebruikte apparatuur: Analoog:
Digitaal:
Versterking:
Luidsprekers:
Beeld:
Stroomvoorziening:
Kabels:
Accessoires:
|