Tijdens de High End in München van 2012 zag ik haar voor het eerst. Als een elegante en ranke dame stond ze op een verhoging mooi te wezen. Ze was van een prachtige klassieke schoonheid, en ik wist meteen dat ze ooit de mijne zou worden...
Het werd helaas geen langdurige relatie, het bleef bij een kortdurende maar intensieve en gedenkwaardige affaire. Het afscheid viel zwaar, maar de relatie met mijn vaste partner kon en wilde ik niet op het spel zetten. Haar naam? Audio Physic Classic 10. Een luidspreker... maar wel een bijzonder mooie luidspreker.
De Classic 10 is de kleinste vloerstaander in de nieuwe Classic reeks van het Duitse merk Audio Physic. Een serie die zijn prijskaartje verloochent door er veel mooier uit te zien dan je zou mogen verwachten voor dat geld. De hier besproken Classic 10's in hoogglans zwart kosten slechts 900 euro per stuk. Dat komt omdat de luidsprekerbouwers uit het plaatsje Brilon in het Zwarte Woud erg slim en innovatief te werk zijn gegaan. De prachtige pianolak afwerking is namelijk helemaal geen pianolak, het effect wordt veroorzaakt door de behuizing te bekleden met glazen panelen.
Makkelijk in onderhoud, uitermate stijf en bovendien zeer krasbestendig. De bovenste helft van het frontpaneel is vrijgelaten om ruimte te bieden aan een afneembaar MDF frontpaneeltje. Op de speakers zit standaard, voor de hifi-puristen onder ons, een frontpaneel zonder doekjes. Daarnaast levert Audio Physic voor de esthetici nog een setje extra panelen mét doekjes. De Classic 10 heeft bescheiden afmetingen. Zoals bij de meeste vloerstaande luidsprekers is de Classic 10 ongeveer een meter hoog. Daarbij blijft de breedte beperkt tot slechts 17 cm, terwijl de totale diepte 24 cm bedraagt.
Das Lautsprecher
De Classic 10 is een tweeëneenhalf-weg systeem met een d’Apollito opstelling: een systeem waarbij de tweeter tussen twee woofers geklemd zit. De bovenste luidspreker is een 150 mm mid/laag-exemplaar met een kenmerkende cilindervormige fase-plug, de onderste is een echte laag-unit die tot ongeveer 500 Hz meewerkt, en eveneens een diameter van 150 mm heeft. Tussen de twee woofers zit een 25 millimeter softdome-tweeter die omringd wordt door een stervormig stuk foam om het afstraalgedrag te verbeteren. Door het afneembare front liggen de luidsprekers een paar millimeter achter het frontpaneel en zijn alle bevestigingsboutjes onzichtbaar weggewerkt.
Aan de achterzijde van de luidspreker zijn er op de aluminium aansluitterminal alleen twee klankmatig zeer goede - en voor deze prijsklasse uitzonderlijke - WBT Nextgen luidsprekerklemmen zichtbaar. Aangezien de technische informatie spreekt over een basreflex-systeem ga ik op zoek naar de bijbehorende poorten. Zowel op de achterzijde als op de voorzijde is niets te zien. Zouden ze in de voet verwerkt zitten? Omdat de luidspreker lijkt te zweven op een voet zou dat zeer goed kunnen. Maar ook daar is geen poort te bekennen. Het onnoemelijk diep doorlopende laag in het nummer Spiral Snakeskin van Kalpataru Tree biedt uitkomst. De zijnaden aan de achterzijde van de luidspreker lijken te gaan lekken onder het basgeweld dat op oorlogssterkte uit de voorkant van de luidsprekers knalt. De naden tussen de glasplaten en de onderliggende behuizing blijken de basreflexpoorten te herbergen. Over zowat de volledige lengte van de naad wordt er lucht uit de luidsprekers geperst. Al was er wel een torture track als deze voor nodig om dit goed hoorbaar te maken.
De kast zelf kent trouwens ook een bijzondere opbouw: drie lagen van verschillende dikte en met verschillende dempende eigenschappen vormen samen de 20 mm. dikke wand. Door deze gelaagde opbouw worden resonanties veel effectiever geëlimineerd dan bij massieve panelen van dezelfde dikte.
Het frequentiebereik van de Classic 10 ligt volgens opgaaf van Audio Physic tussen 38Hz en 30kHz (geen nadere gegevens bekend) en de luidsprekers hebben een nominale impedantie van 4 ohm. Gecombineerd met een gemiddeld te noemen rendement van 89dB moet dit in theorie geen al te grote problemen opleveren voor versterkers.