Streaming kan ook
De ingangen gebruik je enkel als je een externe bron wil aansluiten. Maar dat hoeft niet per sé. Er zijn ook enkele streamingopties – en zoals gezegd komen daar binnenkort meer bij. Spotify Connect is bevestigd, misschien dat het niet ondenkbaar is dat ook andere diensten opduiken.
Toen wij de LS50 Wireless testen hadden we de keuze uit de optie Bluetooth (met aptX-ondersteuning en met een geheugen voor acht mobiele toestellen) en streamen over het netwerk (DLNA). Dat laatste kan in principe met elke DLNA-app, maar KEF heeft ook een eigen app die je ook helpt bij het opzetten van de draadloze verbinding met je WiFi-netwerk. Je kunt uiteraard opteren voor de netwerkkabel, wat qua setup toch handiger is. Gebruik je de officiële app van KEF, dan heb je eigenlijk nog een derde optie om muziek te beluisteren. Je kunt dan ook muziekbestanden op je mobiel toestel streamen.
De KEF-app zelf is vrij beperkt als het gaat om muziek beluisteren, al is het scherm met de huidige track wel knap met een cirkelvormige voorstelling van de hoes met daarrond controls. Het doet ons wat denken aan de oude Samsung Multiroom-app, maar dan iets strakker. Het hoofdscherm toont je een overzicht van afspeellijsten, favorieten en recent gespeelde tracks, maar bij onze test zagen we daar nooit tracks verschijnen die we vanaf DLNA-servers speelden. Omdat er momenteel geen streamingdiensten ingebakken zijn, kun je vanaf de KEF-app enkel muziek afspelen vanaf mediaservers en vanaf het mobiel toestel. Â
Een gemis vinden we toch dat je vanuit de app niet kunt wisselen tussen de ingangen op de LS50 Wireless. Je moet rechtstaan en naar de aanraakgevoelige knoppen bovenaan de rechtse speaker stappen. De netwerk- en Bluetooth-verbinding is ook niet actief als je een fysieke ingang kiest. Wil je na het beluisteren van een cd bijvoorbeeld, overschakelen op een stream, dan moet je eerst de ingang manueel wisselen en dan even wachten vooraleer te beginnen streamen. Dat zou wat naadlozer moeten.
Maar toch installeren, die KEF-app
Tenzij voor de setup van de WiFi lijkt die KEF-app misschien niet zo essentieel, zeker als je muziek gaat beluisteren via USB of een andere ingang. Toch moet je hem installeren, want de sober ogende app verbergt wel een schat aan instellingen die heel interessant zijn. Aangezien dit een actieve speakerset is met ingebouwde DAC en DSP, heeft KEF via de app heel wat tweakingmogelijkheden beschikbaar gemaakt. En dat is echt een heel goede zaak.
Een actieve set als de LS50 Wireles kan op veel verschillende manieren en op veel plaatsen worden ingezet. Dankzij de uitgebreide DSP-instellingen kan je zorgen dat de speakers in al die situaties ook zo goed mogelijk klinken.Om de zaken overzichtelijk te houden, heeft KEF de geluidsinstellingen onderverdeeld in een Basic- en Expert-menu. Beide menu’s vullen elkaar aan.
Bij Basic kun je al heel belangrijke zaken ingeven. Om het toegankelijk te maken formuleert KEF die instellingen als gemakkelijk te verstane vragen, wat handig is voor beginners. Zoals: hoe zijn de speakers opgesteld en hoe ver van je muur? Hoe groot is de kamer? En klinkt de kamer gedempt en dof of levendig en fel? Is er een subwoofer?
Een HiFi.nl-lezer grijpt natuurlijk meteen naar de Expert-instellingen. Handig hier vinden we de treble trim, zeker als je de LS50 Wireless relatief dichtbij je oren plaatst. Je vindt hier ook meer uitgebreide mogelijkheden qua de laagweergave, zowel van de speakers zelf als voor een aangesloten subwoofer. Positief: je kunt de LS50 Wireless in een high-pass modus zetten, en alle lage frequenties (instelbaar via de low-pass-filter) door de subwoofer laten afhandelen.
Uni-Q
De LS50 is typische een speaker dat je zonder een grille gebruikt. KEF wil dat je recht op de centrale driver kijkt. Omdat helemaal duidelijk te maken hebben de Britten bij alle kleurversies van de passieve en actieve LS50’s gezorgd voor een fel contrast tussen de speakerbehuizing en de driver zelf. Bij de LS50 Wireless bijvoorbeeld, kun je opteren voor een zwarte editie met donkerblauwe driver, een witte met een gouden driver, of een grijze versie met metaalrode drivers. Alle drie zijn heel fraai en niet bepaald onopvallend. Die kleurencombinaties zijn overigens verschillend van de passieve LS50’s, zodat je met één oogopslag het verschil kunt zien.
KEF heeft natuurlijk een reden om die drivers zo recht voor de raap te presenteren. Ze zijn heel trots op deze Uni-Q-driver, hun handelskenmerk die ze ook voor andere high-end luidsprekers en inbouwproducten gebruiken. Terecht, want het coaxiale ontwerp van deze driver is de voorname reden waarom de LS50 zo bijzonder klinkt, zelfs op korte afstand.
Bij een coaxiale driver wordt de tweeter voor hoge tonen in het midden van de midrange driver akoestisch ontkoppeld ingebouwd. Als je naar de driver kijkt, zie je als het ware een ‘bloem’ in het midden. Dat is de tweeter (de bloem is een waveguide) die onafhankelijk van de conus daarrond functioneert. Intern is een coaxiale driver best ingewikkeld om goed te krijgen, maar het is wel interessant voor boekenplankspeaker omdat er maar één uitsparing voor een driver moet voorzien worden. Een deel van de visuele kracht van het LS50-driver is ook wel die mooie centrale symmetrische plaatsing van de driver.
Veel belangrijk is echter dat een coaxiale driver alle frequenties die voor onze oren directioneel zijn (dus waarvan wij kunnen bepalen uit welke richting ze komen) uit één punt laat vertrekken. Faseproblemen vermijd je daarmee en voor je gehoor lijkt muziek veel meer één geheel. Bij sommige drieweg-speakers met aparte drivers kan je (zeker dichtbij) subtiel ervaren dat hoge tonen van een andere plek lijken te komen dan de stemfrequenties.
De LS50-driver straalt bovendien vrij breed uit, dankzij die waveguide, en dat merkten we zowel bij het luisteren als bij het meten, waardoor je ook bij een opstelling op je bureau een goed klinkend resultaat krijgt.