De KEF LSX en LS50W zijn de paradepaardjes van de Britten op het gebied van actieve speakers, en de bijdrage van de fabrikant uit Maidstone aan de wereld van streaming en multiroom. In dit artikelen nemen we alle mogelijkheden van beide modellen met je door. Wie al bekend is met streaming, multiroom of specifiek met deze twee actieve luidsprekers en vooral wil weten hoe ze presteren, kan het beste direct terecht bij onze reviews van de KEF LSX of de KEF LS50W.
KEF LSX actieve luidsprekers
KEF heeft de LSX geïntroduceerd als statement van hoe het merk de toekomst van wireless stereo ziet. De LSX is het broertje van de bekroonde LS50 Wireless, die op zichzelf al troonopvolger was van de limited edition luidspreker die de 50ste verjaardag van het merk van een zilveren kroontje voorzag – maar daarover zo meer.
De LSX is een compact draadloos muzieksysteem met twee luidsprekers dat zich naast audiokwaliteit richt op het gemak en de connectiviteit van de wireless wereld; de set is volledig draadloos, zowel vanaf de bron als tussen de luidsprekers, met AirPlay 2 voor Apple multiroom. Het compacte LSX-systeem kan bogen op KEF's Music Integrity Engine, een selectie van op maat gemaakte algoritmen voor digitale signaalverwerking die zorgen voor nauwkeurige tijdafstemming en fasecoherentie.
De KEF LSX is een actief en draadloos alles-in-één luidsprekerpaar dat binnen enkele minuten in te stellen is met de eigen Control-app. Daarna kun je dus meteen aan de slag, want actieve speakers hebben een ingebouwde versterker en kunnen daarom direct op een bron aangesloten worden. En in het geval van de LSX hoeft die bron niet eens fysiek aangesloten te worden, want dankzij de mogelijkheden voor onder meer Bluetooth en AirPlay kun je muziek aanvoeren via bijvoorbeeld je smartphone of tablet. De KEF Control-app voorziet tevens in feature- en firmware updates en beheert over-the-air downloads.
Het resultaat is, hoewel LSX ongeveer de helft van de LS50 meet, een weergave die grootser is dan die omvang doet vermoeden. Wie de LS50 aan het werk gehoord heeft, passief of actief, weet dat dat geen lege uitspraak is. Qua connectiviteit is er Spotify Connect, Apple AirPlay 2 (en dus Apple Music)en TIDAL, en via DLNA is er toegang tot de muziek opgeslagen op een netwerk-server of pc. Daarnaast is er Bluetooth 4.2. Die combinatie maakt LSX geschikt voor muziek en tv, waarvoor het zowel TOSLINK optische als auxiliary-ingangen heeft.
KEF LS50W actieve hifi-speaker
Introducties en productpresentaties worden door KEF en moederbedrijf GP Acoustics heel serieus genomen. De originele LS50 beleefde in 2012 zijn wereldprimeur op High End München, de draadloze LS50W kreeg eveneens een internationale onthulling en voor de gelimiteerde LS50W Nocturne werden we uitgenodigd in hotel Andaz in Amsterdam. De KEF LS50 Wireless is daarmee geen nieuw toestel meer, want het eerste actieve speakerpaar van het merk is inmiddels al enkele jaren op de markt. Het is evenwel een zeer actueel model, dankzij doorlopende updates waarmee KEF de toekomstbestendigheid van het product onderstreept.
Aan de basis staat een stukje hardware uit het originele LS50-design, uiteraard met de kenmerkende Uni-Q-driver als stralende middelpunt, maar dankzij het onderdeel software kan het toestel blijvend doorontwikkelen. Sinds de KEF LS50W op het toneel verscheen is er behoorlijk wat concurrentie op de markt voor actieve luidsprekers, maar dankzij de vele mogelijkheden mogen we deze set nog altijd de meest veelzijdige noemen. Een belangrijk element van actieve speakers is het feit dat de fabrikant weet welke versterker er ingezet wordt, en daardoor intern kan zorgen voor de juiste afstemming.
Dankzij een digital processing unit zijn bovendien aanpassingen aan het geluid mogelijk; denk aan het ingrijpen op de frequentieweergave in functie van het volume of qua plaatsing. Tegelijkertijd gaat het hier om ‘echte’ hifi-speakers, waardoor de LS50 Wireless qua klankkwaliteit beter presteert dan WiFi-speakers. Door de toevoeging van slimme DSP-technologie en streaming vanuit een breed scala aan connectiemogelijkheden die bovendien updatebaar zijn is ook deze set klaar voor de toekomst.
Streaming en Apple AirPlay 2
KEF LSX en LS50W ondersteunen Apple AirPlay 2, dat nieuwe mogelijkheden biedt voor gebruikers om muziek of podcasts te streamen vanaf een iPhone, iPad, Mac, Mac, HomePod en Apple TV, perfect gesynchroniseerd. Dankzij de update van medio 2019 hebben de speakers de mogelijkheid om in meerdere kamers audio te ontvangen, zodat gebruikers ook vanuit elke kamer audio kunnen afspelen, muziek van de ene kamer naar de andere kunnen verplaatsen of overal hetzelfde nummer kunnen afspelen met behulp van Apple Music.
Je kunt zelfs het geluid van een iDevice (inclusief je Apple TV) naar meerdere systemen sturen, zodat je niets hoeft te missen. Zo kun je de weergave op de LS50W in de woonkamer bijvoorbeeld ook in de eetkamer afspelen als je daar een set LSX hebt staan, of het commentaar bij een wedstrijd over diezelfde speakercombinatie doorsturen als je naar de koelkast loopt voor een drankje. AirPlay 2 vult het gebruiksgemak van de KEF’s perfect aan met een gestroomlijnde installatieprocedure via de Apple Home-app. Alle functies van de KEF-app zijn nog steeds beschikbaar, inclusief de krachtige geluidsinstellingen voor de luidsprekers.
De update met Apple Airplay 2 kwam bovenop het bestaande en zeer uitgebreide aanbod van mogelijkheden, zoals Apple Music-ondersteuning, Spotify Connect, TIDAL, Roon, Bluetooth, optische en analoge ondersteuning, zodat vrijwel elke muziekbron wordt gedekt.
Bediening
KEF heeft nog niet zo lang geleden besloten om de bediening van de actieve speakers te verbeteren én vereenvoudigen. De KEF Control-app van de LSX werd ook geïntroduceerd voor het instellen en aanpassen van alle basisfunctionaliteiten van de LS50W, en daarnaast presenteert het merk KEF Stream voor de dagelijkse bediening.
KEF Control laat je kinderlijk eenvoudig door de volledige set-up lopen. Daarbij kun je bovendien kiezen uit instellingen voor gewone gebruikers en voor experts. Je kunt profielen aanmaken en bijvoorbeeld de gehele procedure nog eens doorlopen als je op een later moment besluit om een subwoofer aan je systeem toe te voegen. KEF Control werkt bovendien als een virtuele afstandsbediening waarmee je kunt schakelen tussen ingangen, maar ook tussen andere compatibele KEF-producten in huis.
KEF Stream is de app die je gebruikt voor je dagelijkse muziekbehoeften. Concreet kun je er mee mediabestanden afspelen die op je mobiel toestel staan, eigen bestanden op een gedeelde folder op een NAS selecteren en muziek vanaf Tidal beluisteren. Omdat de controlefunctie grotendeels naar KEF Control is verhuisd, is KEF Stream een zeer strakke en heldere app geworden. Het werkt zeer vlot. Je opent het, kiest je muziek en je bent klaar.
Naast de twee officiële apps heb je nog tal van andere mogelijkheden om je KEF’s via streaming van muziek te voorzien. Uiteraard is dat ook Bluetooth, wat voor veel mobiele muziekliefhebbers echt een belangrijkere is. Dat geldt zeker voor gebruikers van Deezer, wat je niet in de KEF Stream-app vindt en dus via de blauwe tand naar je speakers stuurt.
Ook is er voorzien in DLNA en Roon. DLNA is heel universeel en vooral interessant als je zelf een NAS met mediabestanden in huis hebt. De compatibiliteit met Roon is goed nieuws voor de fans van deze audiofiele mediasoftware, want de luidsprekers verschijnen tegenwoordig met hun eigen icoon in Roon. Je kunt het volume aanpassen en audiostreams worden in hoge kwaliteit doorgestuurd. Een extra voordeel voor audiofielen is dat Roon verdere DSP-aanpassingen toelaat, waardoor je zelfs een vorm van kamercorrectie kunt toepassen op de KEF-speakers. Ten slotte en zeer belangrijk voor de meeste mensen is dat de LSX en LS50W ook ‘gewoon’ Spotify Connect aan boord hebben. Als de KEF-speaker aanstaat, dan zie je hem verschijnen in de Spotify-app en stuur je door te tikken de gekozen tracks naar de luidsprekers. Ook het volume is regelbaar via de app van Spotify, wat heel handig is. Je hoeft niet naar een remote of een KEF-app te grijpen.
Stereo en televisiegeluid
In de basis haal je een set actieve speakers wellicht vooral in huis voor muziekweergave – of dat nou als aanvulling op je bestaande systeem of als dedicated set in de luisterruimte is – maar de diversiteit aan aansluitmogelijkheden zijn volgens KEF ook een belangrijke stap voorwaarts in de zoektocht naar echt goede geluidskwaliteit voor bijvoorbeeld televisiegeluid. Dat klinkt immers met de komst van steeds plattere toestellen allang niet zo fraai meer, en niet iedereen zit te wachten op een soundbar. Een setje LSX kan daar een prima alternatief voor zijn. Compact, moeiteloos te bedienen en met alle connectiviteitsopties om te voldoen aan muziekstreaming én weergave van tv-geluid.
Wie je weten hoe de actieve luidsprekers van KEF presteren,
lees dan onze reviews van de KEF LSX en de KEF LS50W