REVIEWVortex Hifi

Review: Nano Diamond Contact Oil Sigma en Surface Optimizer Anti Static Fluid van Vortex Hifi

SAMENVATTING

Deze vloeistoffen van Vortex Hifi zijn originele producten die duidelijk kunnen bijdragen aan een meer bevredigende perceptie van beeld en geluid. De verhouding tussen effect en prijs is zeer gunstig.

PLUSPUNTEN

  • Eenvoudig aan te brengen
  • Duidelijke instructies op papier en online
  • Effecten hoorbaar tot spectaculair
  • Gezien de effecten zeer prettig geprijsd

MINPUNTEN

  • Surface Optimizer veronderstelt bereidheid vloeistof op componenten aan te brengen

De eerste kennismaking met het Duitse merk van accessoires Vortex Hifi is me bijzonder goed bevallen. Het “toverstokje” Iraser A.O.I. gebruik ik bijna dagelijks bij mijn grote platenspeler. Enkele maanden geleden maakte dealer Ron Kemp van Kemp Elektroniks me attent op twee nieuwe producten van Vortex Hifi waar hij bijzonder enthousiast over was. Dat moest ik ook eens proberen!

Het ging om twee vloeistoffen: olie voor de behandeling van elektrische contacten en spul om oppervakken van statische lading te ontdoen. Oppervlakken? Welke oppervlakken? Nou, gewoon… de buitenkanten van je luidsprekers en apparaten. Dat ging er bij mij aanvankelijk niet in. Ik ga mijn kostbare spullen toch niet insmeren met een of andere vage rotzooi, ik ben gekke Henkie toch niet?! Kemp hield echter vol dat het spul volkomen veilig en nauwelijks zichtbaar is aan te brengen en fraaie, niet te missen effecten op de weergave heeft. Nou ja, laat maar komen dan. Mede namens importeur Daluso had hij het al opgestuurd. Tring!, daar was het pakje al.

Nano Diamond Contact Oil Sigma van Vortex Hifi

Waar hebben we over? Om te beginnen de contactolie. Deze heet voluit Nano Diamond Contact Oil Sigma. Het zit in een piepklein flesje van 2 ml. Er wordt een kwastje bijgeleverd om de olie heel afgepast en nauwkeurig te kunnen aanbrengen. Zo gaat het bizar kleine flesje opmerkelijk lang mee. Middelen om elektrische contacten te reinigen en te beschermen en zo optimale signaaloverdracht te bevorderen, waren er natuurlijk al langer.

Het bijzondere van de Nano Oil is de toepassing van de unieke technologie van Vortex Hifi waarbij diamantdeeltjes op nanoschaal alle minieme ruimten tussen de contactvlakken opvullen. Het leidt tot een lagere overgangsweerstand en minder emissie van verstorende elektromagnetische straling. Dat is nog maar een deel van de verklaring. Voor diepergaande beschouwingen rond de werkingsprincipes van Vortex Hifi verwijs ik naar de links onderaan deze pagina. In dit artikel wil ik me liever concentreren op de klankmatige effecten.

Effecten van Nano Diamond Contact Oil

Als eerste was mijn kleine stereosysteem aan de beurt. De effecten van de contactolie waren hier hoorbaar in de vorm van een wat natuurlijker, minder scherpe sound. Veel groter was het effect in de meterkast. Ik heb daar een directe verbinding met de hoofdset gemaakt met een kabel die kan worden onderbroken door een intern doorverbonden stekker. Toen ik de pootjes van deze stekker had behandeld, hoorde ik direct dat het hoofdsysteem -op grote afstand van de meterkast- een stapje had gemaakt op alle parameters. Milder, stiller, natuurlijker… Wonderbaarlijk!

Importeur Ed Doggen (Daluso) adviseerde mij ook de contacten van lampen et cetera met de olie te behandelen. Achter de luisterpositie in de woonkamer bevinden zich stekkerblokken voor de verlichting en vele SR- en QA-Pluggen van Kemp Elektroniks. Al die contacten behandelen was nog een aardig klusje. Tijdens deze bezigheid luisterde ik naar een lp met muziek van Vivaldi. Toen ik bijna klaar was, hoorde ik in de verte een klavecimbel mee pingelen. Dat had ik nooit eerder gehoord. Zou dat komen door…? Deze gedachte verwierp ik weer.

Die avond ging ik kijken naar de wedstrijd Atalanta - Ajax. Tot mijn verbazing zag ik een tv-beeld met enorm veel kleurcontrast. Het plaatje leek ook scherper. Heeft Ziggo het signaal verbeterd? Het lijkt toch wel aannemelijk dat dit het gevolg was van de behandeling van alle elektrische contacten in de woonkamer die middag. Ook bij de grote stereoset waren er weer verbeteringen te bespeuren, als eerder aangegeven. Dat de nano olie uitstekend werkt, staat voor mij wel vast. Maar ja, te bewijzen valt het niet; in dit geval is er geen A-B test mogelijk. Ik kan moeilijk al die contacten weer “ontbehandelen”.

Surface Optimizer Anti Static Fluid van Vortex Hifi

De hoogste tijd aan de slag te gaan met de Surface Optimizer Anti Static Fluid. Deze wordt geleverd in een spuitflesje van 50 ml. Het is de bedoeling de melkachtige vloeistof op het te behandelen oppervlak te spuiten, het gelijkmatig te verdelen en het dan voorzichtig weer af te vegen, zodanig dat er een dun filmpje achterblijft. De JMLab (Focal) Electra 906 luidsprekers in de studeerkamer moesten er het eerst aan geloven. Eerst maar eens wat op een zijkant spuiten die niet in het zicht zit, want je weet maar nooit. Overigens is het een goedje op basis van bijenwas. Inderdaad: na het afvegen zie je met enige moeite een flinterdun laagje dat voor iets meer glans zorgt en verder totaal geen aandacht trekt. Geen enkel probleem dus.

De Optimizer kan op vrijwel elk materiaal worden aangebracht, zonder kans op beschadiging, verkleuring en dergelijke. Dus ook op metaal en kunststof. Importeur Ed Doggen wijst er op dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is de oppervlakken na behandeling op te poetsen. Ook de Surface Optimizer werkt op basis van nano diamant deeltjes die je er dan juist weer afveegt. Verder raadt hij aan steeds hetzelfde doekje voor het verdelen en afnemen te gebruiken. Daarna kun je met het zojuist gebruikte doekje over de labels van lp’s vegen.

Naar de klankmatige effecten hoefde ik bij de Focals echt niet op zoek te gaan. De aantekeningen vermelden meer definitie en verfijning, een lossere sound en een grotere afbeelding. Vooral dat laatste vind ik belangrijk, want ik haat een priegelig geluidje. De betrekkelijk kleine Focals klinken al enige tijd een paar maten groter dan ze ogen en dit is weer een fijn stapje extra. Deze Optimizer is bij nader inzien spul waar goed mee te werken valt met inderdaad opmerkelijke effecten. Ron Kemp had weer niets te veel gezegd.

Je moet de Optimizer natuurlijk niet als een blind paard op een apparaat met ventilatiesleuven gaan spuiten. Haal in dat geval de bovenplaat er eerst even af en behandel deze apart. Vanzelfsprekend schakelt de ware audiofiel het apparaat daarbij niet uit en neemt hij het risico van elektrocutie op de koop toe. Normale mensen daarentegen trekken de stekker er uit.

Als er zich stof en vuil van eeuwen heeft vastgezet, ligt het voor de hand de plaat eerst even schoon te maken. Ik gebruik daarvoor zuivere isopropylalcohol, een duur goedje dat totaal geen sporen achterlaat.

Effecten van de Surface Optimizer op de VPI draaitafel

Het effect van de Optimizer op metalen apparaten was hoorbaar, maar minder sterk dan bij componenten van kunststof of hout. Een ronduit spectaculaire verbetering deed zich voor bij de VPI Scoutmaster draaitafel van de grote set. Ik pakte dit even grondig aan: het draaiplateau er maar even af en alles behandelen, ook de onderkant van basis en plateau, alsmede de bovenkant van het platform van Gingko dat de draaitafel ontkoppelt van het rack. Zelfs de toonarm en het element werden niet gespaard; hier kwamen wattenstaafjes van pas. De basis van MDF met mat zwarte lak kreeg na behandeling een mooie glans, richting zijdeglans. Veel mooier, in feite.

Het klankmatige resultaat overtrof de verwachtingen ruimschoots. Reeds bij de eerste tonen van de lp met de pianoconcerten van Mendelssohn viel mij de toegenomen sonoriteit van de weergave op. De lage strijkers kwamen beter uit de verf; daar hoorde ik nieuwe dingen. De piano duwde zogezegd stevige blokjes geluid de kamer in, waar het daarvoor wat diffuus en dun had geklonken. Je zou bijna gaan denken dat bij een piano houten hamertjes tegen metalen snaren rammen!

De violen klonken met meer definitie en minder scherpte; er was sowieso minder onrust in de hoge frequenties. Bij een tik op een pauk zag ik voor mijn geestesoog een heus instrument opdoemen in plaats van de suggestie dat iemand een deur dichtsmeet. Gefascineerd luisterde ik het hele eerste concert uit.

Bij deze draaitafel gebruik ik een aantal geselecteerde platenpucks in de prijsklasse tot zo’n driehonderd euro. Het effect van behandeling met de Surface Optimizer is veel groter dan wat zo’n puck doet. Alleen al het resultaat bij de VPI maakt van de Optimizer een accessoire met een zeldzaam goede verhouding tussen effect en prijs.

Conclusie

De Nano Diamond Contact Oil Sigma en de Surface Optimizer van Vortex Hifi zijn unieke producten die de perceptie van de weergave van serieuze audio- en videosystemen duidelijk kan verbeteren. Voor het gebruik van de Surface Optimizer zullen velen even een drempel over moeten en het is ook even wat werk, maar de beloning is zeer de moeite waard. Ik beveel beide vloeistoffen zonder enig voorbehoud met klem aan.

Nano Diamond Contact Oil Sigma
€ 39 - flesje 2 ml met kwastje
Beoordeling 5 / 5

Surface Optimizer Anti Static Fluid
€ 99 - spuitflesje 50 ml 
Beoordeling 5 / 5

https://das.raumtuning.info/
https://www.kempelektroniksshop.nl/
https://www.daluso.com

MERK





EDITORS' CHOICE