REVIEWSony

Review Sony WH-XB910N: Mag er wat meer bass zijn?

SAMENVATTING

De WH-XB910N bevat de meeste zaken van de duurste Sony-koptelefoons, incluis een zeer goede noise-cancelling en ondersteuning voor LDAC en 360 Reality Audio. De Sony zit comfortabel op je oren en heeft een uitstekende autonomie. Extra Bass betekent ook echt iets, wat de XB910N echt onderscheidt.

PLUSPUNTEN

  • Veel features uit topmodel
  • 360 Reality Audio
  • Batterijduur is uitstekend
  • Comfort
  • Extra Bass verstoort helderheid stemmen niet

MINPUNTEN

  • Extra Bass-feature moet je voor kiezen
  • Software-updaten duurt lang

Populaire modellen als de luxueuze WH-1000XM4 en de kleurrijke WH-H910N hebben veel muziekliefhebbers overtuigd om een koptelefoon van Sony aan te schaffen. Voor een jeugdig publiek is de Extra Bass-lijn, met als nieuwste model de WH-XB910N. Een goede keuze voor bassheads die noise-cancelling zoeken?

Sony WH-XB910

De WH-XB910 is een fonkelnieuwe draadloze over-ears hoofdtelefoon met noise-cancelling aan boord. Sony-kenners zullen meteen doorhebben dat het hier gaat om de opvolger van de XB900 én een hippere tegenhanger voor de H910N.

Wat bedoelen we juist met hipper, gegeven dat je die H910N ook in allerlei kleuren kunt krijgen? Neen, het draait niet om design; het bijzondere zit in de letters ‘XB’, die aangeven dat het hier een Extra Bass-model betreft met een extra portie lage tonen. Spek voor de bek van de basshead, maar ook een jonger publiek dat zijn muziek liever met een extra portie bassen opgediend krijgt.

De WH-XB910 is daarmee een uitdager voor de goedverkopende koptelefoons van JBL, die eveneens uitpakken met een geluidscurve met iets luidere lagere tonen. De Sony WH-XB910 kost officieel 200 euro, en wordt geleverd in een plastic-loze verpakking. Hoera voor het milieu én dat is vijftig euro goedkoper dan zijn voorganger. Als je goed shopt vind je hem nu al voor heel wat minder.

Veel functies 

Je ziet meteen dat de WH-XB910 een Sony is. Ok, omdat er een logo op de hoofdband staat, maar ook omdat het heel hard lijkt op de duurdere WH-1000XM4 en andere Sony-modellen. De ovale behuizingen met gladde buitenkant, de geïntegreerde scharnieren en de hoofdband dat enkel bovenaan met een kussen is uitgerust, het komt heel vertrouwd en modern over. De afwerking is voor de prijs helemaal in orde, al mis je wel het luxueuze van de duurdere Sony’s. Voor wat hoort wat, natuurlijk. De WH-XB910 is beschikbaar in zwart of donkerblauw.

Op vlak van functies is dit een heel goed uitgerust ding. Het bezit niet enkel noise-cancelling, maar zelfs een adaptieve versie die zich aanpast naargelang je wandelt of neerzit. Als je dat verkiest kun je alles handmatig instellen. Het is ook mogelijk om de koptelefoon automatisch de juiste NC-stand te laten kiezen op basis van je locatie. Je moet de app dan wel continu toegang geven tot je GPS-informatie, iets dat we liever niet doen.

Compensatie voor windruis en een omgevingsgeluid-modus om net je pratende collega’s te verstaan is er eveneens present op de WH-XB910N. Touchbediening, een uitgebreide equalizer, ondersteuning voor LDAC en de mogelijkheid om snel te schakelen tussen twee toestellen maken dit zelfs een koptelefoon die heel weelderig is uitgerust. Zelfs de snelle aandacht-functie, waarbij de muziek wegvalt als je een hand tegen je rechteroor drukt, heeft Sony voorzien. Eigenlijk zit er bijna alles op dat je op de duurdere versies tegenkomt.

360 Reality Audio 

Een Bluetooth-koptelefoon verbinden met een mobiel apparaat is nauwelijks moeilijk te noemen. Op een recente Android-smartphone maakt de WH-XB910 het nog eenvoudiger, dankzij Android Fast Pair. Zonder dat we naar het Bluetooth-menu moesten gaan detecteerde onze Samsung Galaxy S21 automatisch de Sony, waarna we hem met een paar tikken hadden toegevoegd. Je stelt de WH-XB910 verder in via de Sony Headphones-app, onder meer door hem te koppelen aan een spraakassistent. Maar dat is geen must.

We kijken niet op als we ontdekken dat het toestel 360 Reality Audio ondersteunt, Sony’s initiatief om een eigen surroundmuziekformaat te lanceren. Muziek in 360RA-formaat vind je onder meer bij Tidal en Deezer; het aanbod is verrassend groot. 360RA werkt het best als het wordt afgestemd op je gehoor, wat Sony doet door foto’s van je oren te analyseren. We kennen dit van andere Sony-hoofdtelefoons, maar het blijft altijd wennen. 360 RA zelf vinden we best de moeite, maar we zijn wel fan van muziek in surround. Het feit dat je een abonnement moet hebben op een van de kleinere diensten betekent dat 360 Reality Audio wellicht een nicheding blijft. Tenzij Spotify volgt…

Op vlak van noise-cancelling heeft Sony een goede reputatie ontwikkeld, minder bekend is dat ze ook sterk zijn in batterijduur. Een autonomie van dertig uur mét ruisonderdrukking (50 uur zonder) is echt wel klasseleidend. Je gaat ook niet klagen over het draagcomfort, al durven die dikkere Sony-oorkussens wel wat warm te worden.

Meer bassen? Oh ja! 

Laten we meteen naar de essentie gaan: ja, die Extra Bass op de doos wordt geleverd. De eerste XB-modellen van Sony vonden we te aangedikt en overheersend, maar inmiddels hebben de ontwerpers wel een manier gevonden om bassdrums bij gitaarmuziek en beats bij techno met meer body en punch te presenteren zonder dat bijvoorbeeld vocals helemaal verdrukt raken. De drums bij ‘Orwellian’ of ‘Still Snowing in Sapporo’ op de recente van Manic Street Preachers of de discobeat bij ‘La Grenade’ van Clara Luciani worden daardoor echter motors die de tracks voorstuwen. Vergeleken met de ‘gewone’ Sony’s is de tuning ietsje donkerder en minder helder, maar dat is een keuze waar zeker fans voor bestaan.

Bij het sporten (al is dit niet echt een sportmodel) of op momenten waarop je wat extra motivatie nodig hebt, levert de WH-XB910 in elk geval een stevige portie extra energie. Perfect om die saaie busrit of klus op ‘t kantoor wat boeiender te maken, of als opwarming voor een avondje stappen. De nadruk op potigere bassen en een meer afgerond hoog maken de WH-XB910 beter geschikt voor pop, rock en zelfs jazz. Let wel op het volumeniveau, want dit is een koptelefoon die je verleidt om de volumeknop open te draaien. Klassiekliefhebbers zullen toch iets meer lucht en driedimensionaliteit verkiezen, vermoeden we, en wijken best uit naar de reguliere Sony-koptelefoons. De bijkomende portie basenergie is trouwens ook wel fijn bij het gamen en filmkijken op je tablet.

Als je naar muziek luistert, levert de Extra Bass-functie trouwens extra ondersteuning aan de noise-cancelling. Die elimineert al heel goed omgevingsgeluid, want Sony is stilaan toch de NC-kampioen. Met een laagje dikke bassen erbij hoor je al helemaal niets van storende lawaai.

Conclusie

De WH-XB910N bevat de meeste zaken van de duurste Sony-koptelefoons, incluis een zeer goede noise-cancelling en ondersteuning voor LDAC en 360 Reality Audio. De Sony zit comfortabel op je oren en heeft een uitstekende autonomie. Extra Bass betekent ook echt iets, wat de XB910N echt onderscheidt van vele concurrenten – en de reguliere Sony-modellen. Het is een eigenschap bedoeld voor de liefhebbers en levert precies wat het belooft.

Sony WH-XB910N
200 euro | www.sony.com
Beoordeling 4 op 5

Tech specs
Bluetooth-codec: SBC, AAC, LDAC
Extra’s: Adaptive NC, 360 RA, equalizer
Gewicht: 252 gram






EDITORS' CHOICE