Samen met Sony is Audio-Technica dé grote naam als het gaat om hoofdtelefoons (en meer) uit Japan. Vanwege die kennis en ervaring zijn we heel nieuwsgierig naar de nieuwste draadloze in-ears van het merk. De ATH-CKS50TW zijn niet de eerste TWS-oortjes van Audio-Technica, maar dankzij een opgefriste app en een driver met betere bassen zijn deze kleine muziekmakers wel een tweede start.
Audio Technica  ATH-CKS50TW
Net zoals alle draadloze oortjes of True Wireless-in-ears zitten de ATH-CKS50TW-toestellen verstopt in een slimme case. Een wat groter doosje dan we gewoon zijn bij deze soort toestellen, maar niet zo fors dat het een probleem is. Waarom we er over beginnen? Omdat we zo meteen bij een van de grote pluspunten van deze Audio-Technica’s arriveren: de autonomie.
Het merk heeft in het verleden wel vaker onze aandacht getrokken met heel goede accu-specificaties bij z’n Bluetooth-hoofdtelefoons. En ook hier gaat Audio-Technica voor een record. De ATH-CKS50TW’s blijven circa 20 uur spelen, veel langer dan de 6-8 uur die de norm is bij deze type in-ears.
Daarbij moeten we wel opmerken dat deze toestellen van circa 160 euro deze recordscore waarschijnlijk alleen haalt als de batterijverslindende noise-cancelling is uitgeschakeld. Aansluitend wordt snel duidelijk waarom die case iets groter is. Het bevat een eigen accu die de twee oortjes voldoende keer kan opladen zodat je in totaal 50 uur muziek kunt luisteren vooraleer het doosje zelf aan de lader moet hangen. Laden gaat heel snel, trouwens.
Aparte vorm
Net als hun case zijn de toestellen zelf een beetje groter dan de norm. Echt lastig is dat niet, want met een gewicht van 8 gram spreek je nog altijd van iets heel lichts. Het dopje dat je in je oor stopt is bij deze ATH-CKS50TW via een langer buisje verbonden met de eigenlijke in-ears. Eerst krijg je daardoor de indruk dat ze ver uit de oren steken, een snelle spiegelcheck leert dat dit niet echt het geval is. Het is vooral even uitzoeken hoe ze op de juiste manier aan te brengen.
De bedoeling is dat je de toestellen zo plaatst dat ze rusten tegen de binnenkant van de achterste oorplooi. Dan zitten de Audio-Technica’s zowel comfortabel als stabiel. Uiteraard is het wel belangrijk dat je de juiste maat van dopjes of tips kiest. Audio-Technica levert een viertal paar mee. Voor de rest zien de zwarte toestellen er vooral no-nonsense uit. De grote zijkanten met Audio-Technica-logo zijn trouwens niet touchgevoelig. Er is wel aan elk oortje een knop waarmee je muziek kunt bedienen en de noise-cancelling inschakelen.
Ongewone features
Als het gaat om technische specificaties leggen deze Audio-Technica’s uitstekende geloofsbrieven voor. Er zijn heel wat even dure of duurdere oortjes die minder sterk uit de hoek komen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de fabrikant kiest voor een gloednieuwe ANC-chipset van Qualcomm, die met een aantal sterke specificaties uitpakt. Zo is er de goede codec-ondersteuning, waardoor je kunt rekenen op een betere geluidskwaliteit via aptX als je streamt vanaf een Android-toestel. Een interessante toevoeging is aptX Adaptive, te selecteren via de bijhorende app. Deze codec zou bij slechte draadloze omstandigheden langer een betere kwaliteit bieden. Een groter pluspunt: de latentie is heel laag, waardoor gamegeluid en filmdialogen gesynchroniseerd blijven met het beeld. Je smartphone of tablet moet het wel ondersteunen.
Een zeer handige functie van de Qualcomm-chipset in de ATH-CKS50TW is iets dat ‘zijtoon’ heet. De essentie is dat je tijdens het bellen je eigen stem beter hoort, met dank aan de microfoons aan de buitenkant. Dit is belangrijk om een gesprek vlotter te laten verlopen.
360RA, maar niet Sony
Dit zijn ook de eerste oortjes die niet van Sony afkomstig zijn en die wél 360 Reality Audio ondersteunen. Voor wie de marketingberichten van Sony niet regelmatig consumeert: 360RA is een surroundformaat voor muziek dat Sony heeft uitgevonden en promoot. Een concurrent voor Dolby Atmos Music dus. Je vindt muziek in 360RA-formaat onder meer bij Tidal en Deezer. Of 360 Reality Audio nu zo relevant is dat je hiervoor de ATH-CKS50TW moet aankopen? Niet echt, maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen als je toch beschikt over een abonnement bij een van de ondersteunde diensten. Het is wel interessant ‘Kind of Blue’ van Miles Davis eens te beluisteren in het originele stereo en in 360RA-formaat.
Vooraleer je 360RA-muziek kunt beluisteren, moet je wel iets een beetje merkwaardig doen. Via de bijhorende Connect-app maak je foto’s van je twee oren, waarna een aangepast geluidsprofiel wordt berekend en toegepast op de app van je gekozen dienst. In ons geval was dat Tidal. Inmiddels hebben we dit maak-een-kiekje-van-je-oor-stappenplan al meermaals doorlopen via een app van Sony, bij Audio-Technica is het een klein beetje meer handmatig werk. Je moet er wat voor over hebben, denken we dan.
Audiofieler dan verwacht
In de marketing van de ATH-CKS50TW wordt vaak verwezen naar de goede bassen. We vrezen al voor een set oortjes die helemaal gekanteld is richting overvette basdreunen, maar verrassing: die angst is ongegrond. Wat we horen is net een heel aangename, evenwichtige weergave waarbij een natuurlijk basfundament zeker niet ontbreekt. Die iets of wat frisse, heldere toets die we kennen van Audio-Technica over-ears ontbreekt zeker niet, maar die helderheid domineert niet. Miles’ trompet in de 20-minuten durende ‘In A Silent Way’ is fel maar niet schel bijvoorbeeld, en het geheel klinkt luchtig en omhullend. Ook de ruige gitaars van de Foo Fighters op ‘Medicine at Midnight’ klinken knapperig en aanstekelijk. Rockmuziek lusten deze oortjes wel, en we hebben aardig wat zwaarder werk op ze beluistert. In de 360RA-versie krijg je daar ook geweldige drums bij, zeker bij ‘Shame, Shame’.
Eigenlijk kiest Audio-Technica hier voor een geslaagde tuning die mooi het midden houdt tussen universeel en audiofiel. De akoestische kamer achter de driver die de bassen meer kracht moet geven dempt die lage tonen ook vrij goed. Dat geeft die bassen impact maar ook een strakheid die elektronische genres prima doet klinken. In feite is er geen enkel genre dat we hier slecht op vinden klinken. De ATH-CKS50TW zijn voor hun prijs geweldige allrounders. Ze zijn ook een goede keuze als je op de tablet een film of serie wil meepikken.
We testen de noise-cancelling met een vaste testvideo van een treinreis door een sneeuwstorm. Er wordt wel een zekere hoeveelheid lawaai onderdrukt door de ATH-CKS50TW, maar totale stilte ervaar je niet. Bij een vliegreis ga je misschien niet genoeg rust ervaren, maar in een open kantoor of bij het thuiswerken volstaat ze wel. De Hear Through-functie om even een conversatie met een collega te voeren is wel heel natuurlijk.
ConclusieÂ
Met de ATH-CKS50TW presenteert Audio-Technica totaal draadloze oortjes die veel bieden voor hun prijs. De ronduit uitstekende batterijduur en de zeer goede klank zijn de voornaamste troeven – en niet van het minste. Wat je ook beluistert, de ATH-CKS50TW weten het meeslepend weer te geven. Met de bijhorende app kun je de in-ears ook helemaal instellen zoals je wil. De noise-cancelling is iets zwakker, maar nog altijd behoorlijk effectief. Kortom, het beluisteren zeker waard.
Audio-Technica ATH-CKS50TW
169 euro | www.audio-technica.com/nl
Beoordeling 4,5 op 5