Sennheiser lanceerde de derde generatie van zijn Momentum True Wireless 3. De draadloze oortjes hebben een forse upgrade gekregen, onder meer met een heel ander design. Is ook de focus op een hifi-geluid gebleven?
Sennheiser Momentum True Wireless 3
Het is al de derde generatie van de Momentum True Wireless die we van Sennheiser ontvangen. De eerste twee generaties van deze luxueuze draadloze in-ears met noise-cancelling vielen in de smaak vooral vanwege hun sonische kwaliteiten. We hadden niet minder verwacht van een gerespecteerd audiomerk als Sennheiser met veel ervaring op vlak van hoofdtelefoons. Die expertise kon je toch horen. Of de Momentum True Wireless 3 hetzelfde hoge niveau behoudt qua geluidskwaliteit onderzoeken we verderop.
Wat alleszins helemaal veranderd is: het design. De TW3 zijn vierkantig en klein, en het zijn best wel discrete oortjes. De vorige generaties waren rond en staken iets verder uit je oren. De nieuwe Sennheisers bezitten een ergonomischere vorm, met een lichte uitstulping in rubber zodat de toestellen stabieler in je oorschelp rusten. Je kunt dit stukje rubber overigens vervangen door andere exemplaren die meegeleverd worden, samen met extra dopjes in verschillende maten. Je moet dus iets meer moeite doen qua het uitproberen van dopjes en opzetstukken, maar je eindigt wel met in-ears die goed zitten.
En nog een streepje goed nieuws: de Momentum True Wireless 3 zal in de winkels liggen voor 249,90 euro. En dat is 50 euro minder dan de adviesprijs van de oudere versie (al kun je die in realiteit ook voor minder scoren).
Vertrouwd doosje
Zoals altijd bij draadloze oortjes levert de fabrikant ook hier een doosje mee. Deze case dient op de in-ears op te bergen en om ze op te laden. Gelukkig heeft Sennheiser dit aspect niet aangepast. Het doosje is net iets fraaier dan de gemiddelde case, met dank aan het hippe maar ook duurzame stofje waarmee het overtrokken is.
Uitstekend is de autonomie, het zwakke punt van de eerste generatie Sennheiser-oortjes. De Momentum True Wireless 3 gaat zeven uur mee (met NC), en kan daarna nog drie keer worden opgeladen in de case.
Qua functies bezit de Momentum True Wireless 3 alles wat je zou verwachten. De noise-cancelling is nu adaptief en houdt rekening met de omgeving. Ondersteuning is er ook voor betere Bluetooth-codecs, incluis aptX Adaptive. Dat is een codec met een lage latentie, interessant als je naar films wil kijken en graag geen vertraging hebt in het geluid. Je smartphone of tablet moet dit echter ook ondersteunen. Ten slotte dragen de oortjes ook een IPX4-label. Niet slecht, maar ook niet waterdicht.
Smart-app
Of het nu soundbars of hoofdtelefoons zijn, je bedient Sennheiser-apparaten allemaal vanuit dezelfde app. Deze Smart Control-app heeft recent een stevige update gekregen. Ook op dit vlak is app-de bediening significant anders dan toen we de Momentum True Wireless 2 getest hebben.
Er is veel gedaan om de equalizer in de app te verbeteren. Voorheen paste je de klank aan via een vage grafische interface die wel apart oogde maar niet zo handig was. Dat is nu heel wat duidelijker geworden, al moest het nu niet herleid worden tot slechts drie banden. Het is ook fijn als je wat meer frequenties kunt aanpassen. Wat we wel een heel goed idee vinden is Sound Check. Het idee is dat je een liedje dat je graag hoort afspeelt, en dan in de app in drie stappen telkens één van drie voorgestelde EQ’s kiest. Het leuke hieraan is dat je zonder kennis wat frequenties zijn en doen, toch de klank op gehoor naar smaak kunt aanpassen.
Nieuw is ook Sound Zones waarmee je bijvoorbeeld kunt instellen dat je thuis geen noise-cancelling nodig hebt maar in de gym wel. De app houdt je locatie dan in het oog en past zich automatisch aan. Verder is het positief dat je onderdelen die je niet nodig hebt kunt verbergen om de app-interface strakker te maken. We vinden het persoonlijk ook handig dat je touchcontrols kunt uitschakelen, want die activeren we altijd per ongeluk terwijl we de oortjes inbrengen. Maar wie het wél handig vindt, kan door te tikken het volume aanpassen en noise-cancelling inschakelen. Wat voor ons niet nodig was geweest, is een prominente feed met Sennheiser-nieuws.
Noise-cancelling vrij effectief
De noise-cancelling van Sennheiser toonde zich in het verleden altijd effectief, zonder het topniveau van Sony te evenaren. Het is nog afwachten wat Sony binnenkort uitspookt met de opvolger van de WF-1000XM4 waar over gefluisterd wordt, maar Sennheiser is er wel in geslaagd om puur qua ruisonderdrukking de kloof nog eens stukje te dichten. In de tuin is er bijvoorbeeld op de middag altijd ongeveer 60 dB aan lawaai vanwege de naastgelegen speelplaats van een basisschool, wat dankzij de TW3 grotendeels werd teruggedrongen. Onze vaste proef met een video van een treinrit die luid afgespeeld wordt overleeft de Sennheiser ook prima. Zonder dat er muziek speelt, kunnen we wel nog hogere klanken (zoals de wissels en getoet van de locomotief zachtjes horen) en een beetje laag. De absolute stilte is het dus niet, maar wel een beter resultaat.
Er zit eveneens een transparency-modus op deze Sennheisers. Je schakelt het in om bijvoorbeeld een conversatie met een collega te volgen. Het werkt wel, al klinken die stem dan toch nogal articifieel. Zoals vaak bij deze functie – die je op veel draadloze oortjes terugvindt – is het gewoon logischer om de oortjes uit te nemen. Misschien is het wel handig om een aankondiging in het station te horen of zo.
Een echte muziekweergever
Bij het doorlopen van een test-playlist horen we meteen dat Sennheiser geluidskwaliteit niet uit oog is verloren. Gelukkig maar, want het meer hifi-geluid dat uit deze Momentum True Wireless 3 komt is toch net iets anders dan wat de meeste rivalen levert. Een aantal, zoals de oortjes van Samsung en draadloze in-ears met Qualcomm-chips, kiezen voor een tuning op basis van de Harman-curve.
Sennheiser legt iets meer de nadruk op lagere middenfrequenties, met een goede basextensie. ‘Rocket Fuel’ van DJ Shadow en De La Soul heeft daardoor impact en vaart, met heel zuivere diepe bastonen bij ‘Small Colleges’ waarboven de stemmen van Wiki en Paul Banks en de eenvoudige hoge synthesizertonen zweven. Bij ‘For Those That Wish To Exist at Abbey Road’ van The Architects vinden we de vocals iets te nasaal, maar het fijne is dat je met de Sound Check-feature heel snel de weergave kan bijschaven. Dat deden we ook, en dat klonkt meteen net iets natuurlijker.
De panfluit is, volgens sommigen, geen muziekinstrument maar een fout gelabeld marteltuig. En toch spelen we de Roemeense volksliederen op ‘Syrinx’, als snelle check dat het de TW3 in staat is ook die hoge, snelle tonen zuiver weer te geven. Dat is het geval, met een lichte roll-off om de allerhoogste tonen wat oorvriendelijker te maken. Dan toch liever de adembenemende interpretatie van Sigur Ros’ Flotavik door het koor en de strijkers van Clare College in Cambridge, te vinden op ‘Iceland: The Eternal Music’.
Het is een wat apart album, maar wel fijn om te onderzoeken. Ook de op de Sennheisers, die ook zeker in staat zijn om fijnere orchestrale stukken zoals deze weer te geven op een open en ruimtelijke manier.
Conclusie
De Momentum True Wireless 3 is een smaakvolle upgrade voor wat al goede draadloze oortjes waren. Het positiefste is de prijsverlaging, in combinatie met een prima geluidskwaliteit en een degelijke autonomie. De Sound Check-functie is een slim idee.
De noise-cancelling is ‘goed’. Misschien niet uitstekend vergeleken met een aantal premiumrivalen, maar tegelijkertijd wel beter dan de meesten. Over de afwerking en de bouwkwaliteit kunnen we absoluut niet klagen. Het maakt deze Sennheisers een waardig alternatief voor de toppers van Apple en Sony.
Sennheiser Momentum True Wireless 3
249 euro | www.sennheiser.com
Beoordeling 4.5 / 5