NIEUWS

Het Grote Dutch Audio Event 2022 Voorpret Topic

Redactie Hifi.nl | 01 oktober 2022

Een fraai digitaal klokje rechtsbovenin onze homepage telt af tot het tweede weekend van oktober. Inmiddels is dat nog maar 1 week. Zaterdag 8 en zondag 9 oktober staat Veldhoven namelijk weer in het teken van DAE: Dutch Audio Event. Daarom willen we alvast uitpakken met een stevige vooruitblik. De organisatie is namelijk met alle deelnemers in gesprek gegaan. Op deze pagina lees je wat je bij hen zoal mag verwachten in de Koningshof, braaf in alfabetische volgorde zodat je zelf kan snuffelen voor de primeurs en hoogtepunten die zeker in het overzicht te vinden zijn. Ook richten we onder hifi.be/dae en hifi.be/dae een Special in waar je straks voor, tijdens en na de show alle highlights kunt vinden. | Kaartjes koop je op dutchaudioevent.nl

DUTCH AUDIO EVENT 2022: DE LINE-UP

Onderstaand in alfabetische volgorde een smakelijk voorproefje van (bijna) alles wat je op #DAE2022 mag verwachten.

A Tube

Hey, jij daar, ben jij bereid om je écht te laten verbazen? Really? Loop dan eens bij A Tube naar binnen. Buizen proeven. Net als vorig jaar brengt de buizenspecialist uit Almere de Western Electric 91E – maar nu helemaal ingespeeld. Warm, gloedvol, bloedstollend. Durf jij het aan?

Stanly, een van de gastheren van A Tube Hifi Import, spreekt niet voor niets over 'muziek-muziek'. Ja, echt, het staat er goed: muziek-muziek. Want, zo redeneren ze bij A Tube, muziek blijft soms een beetje hangen in geluid. De focus van A Tube is dus buizen, want zegt het importhuis, die maken muziek natuurlijk, levendig! Hotel California van The Eagles, live in 1979, op buizen: Stanly, ben je er nog?

Actual HiFi

Het Belgische audiohuis Actual HiFi heeft een familiale sfeer behouden. De stamboom van Actual HiFi telt veel loten. Dochters en zonen aan de HiFi-tak zijn: Acoustical Systems, Allnic Audio, Alluxity, Avalon Acoustics, BAT, Doshi Audio, Goldnote, JM Reynaud, Joseph Audio, Kalista, Kuzma, Metronome, Musical Surroundings en RCM Audio.

Ook in de accessoires is Actual HiFi royaal vertegenwoordigd: Analogmagik, Analogrelax, Glanz, Entreq, HifiStay, Koetsu, MySonicLab, Purist Audio Design, RDAcoustic, Shelter, SSC, Stable 33.33 en TAOC. Een brede mand, voor elk wat wils. Zie je daar?

Aequo Audio

‘Onze oren zijn fantastische machines die de kleinste fase verschillen kunnen waarnemen’, zegt Paul Rassin van Aequo Audio. Paul heeft het laatste jaar gemerkt dat steeds meer mensen met ‘moeilijke ruimten’ bij Aequo aankloppen. Hun speakers hebben een unieke technologie op het laag hebben: ‘analoge room adjustment. Deze zorgt voor perfecte fasering. Met faseproblemen verlies je soundstage en emotie.'

Niet verwonderlijk dus dat Aequo Audio een aanbod kan doen dat voor veel ruimten werkelijk passend is. Ook al ademt Aequo de high-tech-sfeer van Eindhoven; technologie blijft een middel, kippenvel het doel. 

Arpeggio Accoustic 

Toen Björn Tidström aan zijn avontuur begon stelde hij zichzelf de opdracht om een speaker te maken die in elke ruimte perfect combineert met elke versterker. ‘En daar ben ik in geslaagd, al zeg ik het zelf’.

Een klassieke, wat rigide klankkast die steengoed communiceert, onderweg niets kwijtraakt. Dat zijn de kernkwaliteiten van de Opus 1 en het kleinere broertje Opus 2. Geen tierelantijnen, geen vorm om de vorm. Het resultaat is een ‘nauwkeurig, involverend geluidsbeeld’. Het is dan ook niet toevallig dat Björn de zoon van een pianist en een violiste is: hij is groot geworden met de klassieke zender Radio 4 en livemuziek thuis. Dus als je hem vraagt welke muziek per se meegaat naar dat onbewoonde eiland: ‘Er gaat niets boven Bach’.

Atma-Sphere

‘How do you define the difference between Hi-Fi and high-end audio? That’s easy—it’s all about intention. Hi-fi is all about money.’ Altijd goed om te begrijpen met welke blik iemand de wereld inkijkt. Aan het woord is Ralph Karsten van het Amerikaanse Atma-Sphere. De quote is overgenomen uit een interview in het digitale magazine ‘The Absolute Sound’. Zo groot als het merk in de VS is, zo bescheiden is de naam in Europa. Robert zag de kans en is vertegenwoordiger in de Benelux geworden.

‘Neem het moment als het zich aandient’. Dat is zijn kijk op de zaak. Atma-Sphere is onderscheidend omdat deze versterkers geen uitgangstrafo hebben. Die maken immers herrie. Dat is tegelijk de reden dat Robert ook de luidsprekers van Sound Kaos in Nederland neerzet. Daaraan ontbreekt namelijk een ‘kist’. En die produceert ook een geluid dat je niet wil. Heldere rode lijn. Luisteren jongens!

AudioNote

In de muziek is er voortdurend heftig debat over de vraag wat beter klinkt, analoog of digitaal. Liefhebbers van louter analoge signaalverwerking kunnen bij Audionote hun hart ophalen: op het Dutch Audio Event gaat het merk helemaal los. Met de TT-Two Deluxe wordt het beste paard van stal ingezet. Dit is een draaitafel die bewezen techniek, elegantie en muzikaliteit moeiteloos combineert. Ja, de draaitafel is helemaal terug van weggeweest.

Het genot van de fraaie coverfoto, het plezier van de songteksten aan de binnenzijde van de hoes en het gevoel van het vinyl op de vingertoppen terwijl je de plaat langzaam uit de binnenbekleding laat glijden. Proef Audionote!

AudioQuest

Kabeltje nodig? AudioQuest natuurlijk! Ruim vijftig jaar nadat William Low (Bill voor vrienden) startte met audiokabels bestaat het assortiment uit circa 7.000 (zevenduizend) producten. Voor elk systeem de passende kabel, dat is de kracht van AudioQuest. Zeg maar ‘qracht’.Een kabel voor elk budget, ook dat. Van € 30 tot € 30.000. Keuzestress is niet nodig, want de dealers van AudioQuest maken het mogelijk om jouw kabel eerst thuis te proberen. Bill maakt zo zijn ‘American dream’ tot de jouwe: bij AudioQuest gaat het erom dat jouw in-home audio- en video-entertainment een feest is.

En, verrassing, bij AudioQuest kun je ook genieten van de luidsprekers van GoldenEar.

‘We willen graag opscheppen dat GoldenEar-luidsprekers perfect zijn. Maar dat zou absurd zijn - niets is perfect. Het echte verschil tussen goede en betere producten zit in het vermogen van hun ontwerpers om onvermijdelijke onvolkomenheden te beheersen’.

Avantgarde Acoustic

Toen je nog een hele klein broekie was in de wereld van shows en evenementen en de tweejaarlijkse autotentoonstelling in de RAI in Amsterdam bezocht werd, was er altijd één ding zeker: een kijkje bij de stand van Rolls-Royce. Een auto van meer dan 2000 kilogram, 8 cilinders en een prijs van (destijds) wel 10.000 pond. De ‘Silver Shadow’, dat was de auto der auto’s. Die mocht je niet missen, die moest je in het echt zien. Op een podium, achter duur gevlochten touw en een mijnheer in een pak en een das die de duurste auto ter wereld bewaakte. Dat gevoel van extravagantie, onbereikbaarheid en uiterlijk vertoon roept ook de speaker van Avantgarde op. Het goud van de show: de nieuwe Trio G3. De Bentley van de show. Een beetje audio-porn, dat wil je niet missen toch?

B-Audio

Dat fijne wijnen en high-end audio makkelijk combineren, bewijzen de gebroeders Cédric en Sébastian Berman. Samen met papa Gérard hebben zij vanuit het kleine Sainte-Hippolyte in de Franse Elzas B-Audio uit de wijnvelden gestampt. De B-Dac is niet alleen de trots van de familie, de converter is door de vakpers alom positief gewaardeerd. Beeldschoon, gebalanceerd, levendig en met finesse. Je zou haast denken dat het om een mooie fles Gewürztraminer gaat, de wereldberoemde wijn uit de geboortegrond van B-Audio. Cédric, Sébastian en Gérard staan voor een bijzonder accent in high-end audio.

Chord Electronics

De Ultima Pre 3 maakte in mei zijn debuut op de prestigieuze high-end-beurs in München. AudioLife brengt de volledig analoge voorversterker nu in Veldhoven.

Chord is bepaald geen grijze muis. Sommigen lopen ermee weg, anderen vinden het maar niks. Chord heeft karakter. Stevige, innovatieve technologie verpakt in uitgesproken vormgeving. De cirkelvormige aan/uit-bol aan de voorzijde van de Ultima Pre 3 is daarvan de uitdrukking. Doe jezelf niet kort en oordeel zelf. Professionals als Abbey Road Studios, BBC en EMI gingen je voor. Volg ze: get Chord.

CDVinyl4U

Aretha Franklin with The Ray Bryant Combo. Freedom Of Speech van Billy Parker’s Fourth World. The Young Rascals’ Groovin. En duizend-en-één andere albums. Op vinyl. Op cd. Welkom bij CDVinyl4U, een webshop met software voor de high-end audioliefhebber. En ook dit jaar weer IRL op het Dutch Audio Event.

Zoeken, kijken, kiezen, bestellen. CDVinyl4U positioneert zich als kwaliteitsadres: ‘We bieden uitsluitend titels aan die we zelf in voorraad hebben’, zegt Gerrit Nutters. ‘We werken met goede leveranciers’, gaat hij verder. ‘We hebben dan ook de top-50 in jazz, klassiek en pop voor de audiofiel in huis’. Nutters is trots op de zaak: ‘een snoepwinkel’ noemt hij CDVinyl4U.

D&D Audio

Een mens mag zo af en toe best een beetje trots zijn. De audio-mannen van D&D stralen dat ook uit. Kijk maar eens op hun website. En check die fraaie foto voor het hoofdkantoor van Devialet in Parijs! Michel en Hennie van D&D zijn gepokt en gemazeld in het vak; ze hebben er verstand van. Daarom brengen zij naar het Dutch Audio Event in Veldhoven ook de legendarische kabel van Siltech. Tijdens de show speelt D&D bovendien met de Future Dream-serie van het gerenommeerde Crystal Cable. Tja, je hebt nu eenmaal kabels en cables.

Je bent dus hartelijk uitgenodigd in de ruimte van D&D Audio: ‘Wish you were here’ van Pink Floyd is niet zomaar een van de favoriete nummers van Hennie. Daarnaast staat er een serieuze primeur achter de coulissen...

DALI Benelux

Eén van de ruimtes die je tijdens DAE zeker niet mag missen, is die van DALI Benelux. Van de Deense luidsprekerfabrikant staat namelijk de absolute Benelux-primeur van de gloednieuwe KORE vlaggenschip vloerstaander gepland. De DALI KORE werd onlangs in München onthuld, en zal in Veldhoven een heel weekend te horen zijn, aangestuurd door de nodige versterking van NAD. Een senior productmanager zal speciaal vanuit Denemarken komen om op gezette tijden demo’s te geven. 

Uiteraard moet het ook echt een feestje worden. Daarom heeft het team van DALI Benelux bedacht om aan het eind van elke showdag het Foute Uur te organiseren. Via HIFI.NL/.BE kunnen bezoekers hun foute nummer indienen (meer info hierrr), waar uiteindelijk een afspeellijst op samengesteld zal worden. Wordt jouw nummer gekozen, dan win je bovendien een prachtige lp. 

Tot slot is DALI Benelux in de Holland Foyer aanwezig met een selectie producten van alle vier de merken, waaronder dus ook Bluesound en Mobile Fidelity. Reken op mooie primeurtjes!

Daudio

Waarom zet je een speaker in een kast? Een klankkast zorgt immers voor vervorming, vervaging en kastklank. Dat wil je niet. Op zoek naar een open en eerlijke weergave, maakte Daudio een ándere speaker: de Daudio M2.

De open constructie zorgt ervoor dat de luidspreker de stemmen en instrumenten mooi los en ruimtelijk plaatst. Weg vervorming, weg vervaging, weg kastklank. Logica! De M2 meet 100 (h) hoog x 23 (b). Hans van Daudio, trompettist in zijn vrije tijd, blijft verbaasd als hij zijn eigen instrument door zijn eigen M2 hoort: met die zuivere koperklank en zonder die zweem die een kast teweegbrengt.

Daluso

Een bijzonder huis, dat is Daluso. En Ed Doggen is het brein. Daluso combineert moeiteloos de tuning devices van Harmonix met de speakers van Jern en de immuniteit-technologie van Vortex HiFi, onlangs door een stevig lezerspanel aan de tand gevoeld.

Bij Daluso is levendigheid het trefwoord. Check de website: geen strakke, koude plaatjes met alu-frontjes, maar ruwe tekeningen van mannen op bas en trompet – jazz in New York. Ed speelt op de show met de Jern 15. Zijn top-3 komt dan ook voorbij: Toccata con fuga, misschien wel het beroemdste orgelwerk van Bach, de witte blues van John Mayall in het nummer California en Sympathy van Steve Rowland & The Family Dogg. Echt waar.

Dynaudio

Als je op Google zoekt naar een bekend Deens spreekwoord kom je meteen uit bij ‘Den der ler sidst ler bedst’. Dynaudio staat voor nuchterheid en langetermijnvisie. Het merk heeft solide lijnen in Home HiFi en car audio. Voor de professionele markt maakt Dynaudio studiomonitorluidsprekers. Tijdens DAE 2022 presenteren de Denen de Focus-serie: een draadloze, active, streaming luidspreker, met drivers van eigen fabricaat.

Lees ook onze review van de Dynaudio Focus 30

‘We hopen dat mensen het inzicht krijgen dat het echt niet altijd nodig is om een hele batterij aan apparatuur op te stellen’, zegt Marc Brekelmans, Dynaudio Benelux. Kortom, wie het laatst lacht, lacht het best. PS In de Dynaudio-ruimte staan ook de updates van de Auralic G1.1-serie voor je klaar. Naar eigen zeggen voor de beste ervaring in high-resolution music streaming.

EVO432

Iedereen is in staat het verschil te maken. De informaticus Frederic Vanden Poel realiseerde een kleine revolutie in audioland. 'Onvrede met de harde, luide, schelle, commerciële toonhoogte waarop muziek by default ten gehore gebracht wordt heeft de wereld een totaal nieuwe muziekserver opgeleverd.' De EVO zet muziek on-the-fly over van 440 Hz naar 432 Hz.

Frederic vertelt dat het voor sommige mensen ‘een shock’ kan zijn, maar voor anderen is het de nieuwe standaard. Zijn doel op het Dutch Audio Event is om de 432HZ-vibe verder te verspreiden. ‘Mooie muziek spelen, geen bla-bla, geen bombastisch gedoe’, zegt hij. ‘Na Covid past bescheidenheid, eenvoud en geen verwachtingen’. 

Fine Sounds Benelux

Als we de grote man achter Fine Sounds bellen voor een vraaggesprekje om dit stukje te schrijven, is hij op vakantie in Italië. Hij is dichtbij de bron van Sonus faber, de Italiaanse speakers uit het plaatsje Monteviale in de heuvels ten noordwesten van Vicenza. Handgemaakt geluid op basis van de laatste technologie, ambachtelijkheid en ultieme vormgeving.

Weetje: de OMNIA-all-in-one-speaker sleepte net de EISA-Award 2022/-23 binnen. Niet verwonderlijk dat dat andere Italiaanse merk, Maserati, partner van Sonus faber is. Fine Sounds speelt op het Dutch Audio Event met het topmodel van McIntosh, de C12000, uiteraard herkenbaar aan de blauwe wijzertjes.

Grimm Audio

Een bijzonder huis en dat is het: Grimm Audio. Luister bijvoorbeeld naar de lyrische beoordeling in het gezaghebbende Duitse ‘Hörerlebnis - Das Magazin für High Fidelity’. Het blad zegt: ‘LS1be, SB1 & MU1 shake the audiophile worldview’. Geen kleine woorden, integendeel! De speaker, de subwoolfer en de bron; ze vormen een gouden combinatie. Maar Grimm’s vlaggeschip, de MU1, laat zich ook naadloos verbinden met andere devices. Check daarvoor de ruimte van Terrason Audio. De sterke betrokkenheid van Grimm Audio bij mooi geluid is niet onopgemerkt gebleven. Eelco Grimm heeft dit jaar de Fellow Award van de gezaghebbende Audio Engineering Society (AES) ontvangen voor zijn jarenlange inzet in de strijd tegen de ‘Loudness War’.

Headphone Auditions

‘Ik wil dat mensen begrijpen wat een headset voor ze kan betekenen’. De missie van Stefan van Headphones Auditions is klip en klaar. Zijn stelling is dat je met een fractie van het veronderstelde budget in een ultieme high end sfeer kunt komen. Met een goede headset is net zoveel of zelf meer inzicht mogelijk. Stefan spreekt over ‘ongekende en onbekende hoogtes in high end’. Hij nodigt de bezoekers van het Dutch Audio Event uit om in zijn ruimte te komen ‘relaxen, genieten, uitrusten’. Met de Abyss AB1266 op de oren naar de zevende hemel?

Headphone Auditions brengt onder meer Abyss Headphones, Astell & Kern (in samenwerking met D&D), dCS LINA, Fleetwood Sound (a division of Oswalds Mill Audio ?MA), INEAR Germany, RAAL Requisit Headphones, Riviera Audio Laboratories (in samenwerking met X-FI), SIN Audio Cables, Tago Studio, Vision Ears én ZMF Headphones!

Hear Everything

Centerfold op het DAE is de Guru Junior 28. Hier is een sneak preview uit onze beoordeling door Ruud Jonker. ‘Hoe presteert deze luidspreker? Wel, super neutraal, lineair, perfect in balans en dynamisch. Het niveau van detaillering is onwaarschijnlijk goed. Het hoog kent niet dat softe karakter dat sommige luidsprekers presenteren. Het is gewoon het hoog zoals je ervaart met livemuziek.'

Guru op DAE 2021, toen ook een flinke publiekstrekker

'Het laag is krachtig, voortreffelijk gedefinieerd en gaat onwaarschijnlijk diep. Het is of er een veel groter systeem speelt. De stage is spectaculair en 3D. Afhankelijk van de opname kan er geluid klinken dat links en rechts ver buiten de luidsprekers reikt. Maar het mooiste is misschien dat enorme open en transparante geluidsbeeld. Deze luidsprekers nemen je mee en nodigen je uit. Je blijft luisteren. Het is razend spannend om op zo’n manier naar muziek te luisteren.’ De review mag je ergens vóór DAE op onze website verwachten!

Helios

Pepsi of Coca-Cola? Voor kenners een no-brainer. Actieve of passieve luidsprekers? Die vraag klinkt onder audiofielen steeds luider. De mensen achter Helios kennen inmiddels het ‘goede’ antwoord wel. Ze kijken en luisteren immers niet voor niets met een pro-audio-oor. Hun perspectief is de studio, de plek waar professionals niets anders dan perfectie eisen. Okay, de 64.000-dollar vraag kun jij voor jezelf komen beantwoorden in de ruimte van Helios. Daar staan twee identieke sets voor jou klaar: de ene set wordt actief en de andere set passief aangestuurd. Waar ga jij voor?

HEPTA

Bescheidenheid siert de mens. Luister maar naar Chris Rutgers. Hij is de man achter HEPTA, de fabrikant die al sinds 1955 luidsprekers bouwt. Nadat we een tijdje in gesprek zijn, zegt hij dat HEPTA ‘na Philips de oudste luidsprekerbouwer van Nederland is’: sinds 1955, het jaar waarin Rutgers sr de onderneming startte. Inmiddels verlieten meer dan veertigduizend speakers de fabriek. 40.000 dus. Maak je dan kwaliteit of maak je kwaliteit?

HEPTA, dat in het Grieks staat voor het getal 7, wordt door Chris weleens vertaald met ‘Hobby En Pret Telkens Anders’. Made in Holland, nuchter, vrolijk en met een oneindige ervaring. Om je te laten genieten van muziek. ‘We maken luidsprekers voor in de huiskamer’, vertelt Chris. Dure woordjes? Domweg niet nodig!

HiFi Corner

Je hebt twee soorten ‘goed geluid’: geluid dat lekker klinkt en geluid dat de realiteit weergeeft. Aan het woord is Willy Van de Velde, een oude rot in het vak. ‘Over smaak valt niet te twisten, over de werkelijkheid des te meer’.

De missie van HiFi Corner is daarom om mensen een selectie van apparatuur aan te bieden die de bron maximaal recht doet: wat bedoelde de artiest of componist te zeggen? Daar gaat het om. Dus mag een versterker geen geluid maken, alleen maar omzetten, zodat de speaker doet wat een speaker moet doen. ‘De juiste keuze’ is dus allesbepalend. De juiste keuze kan ook betaalbaar zijn, aldus Van de Velde. ‘We zijn de ronkende verhalen voorbij’. HiFi Corner, hoeksteen in audioland.

Hifinesse

Er is er één jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien: dat is Hifinesse. Dat vinden wij allen zo prettig ja, ja. En daarom zingen wij blij. Vijfentwintig jaar Hifinesse, het logo is erop aangepast!

Een mooi jaar, want Hifinesse komt met een fijne speaker voor de gewone Hollandse huiskamer, een speaker die je zelf kunt tunen op de ruimte, bijvoorbeeld door de baspoort aan de voor- of juist achterzijde te plaatsen. De EOS-2: als prototype in München, nu als wereldpremière aanraakbaar in Veldhoven. Mooi, ook omdat Hifinesse dedicated de draaitafels van VPI voor Nederland gaat distribueren. Een naturelle keuze als je weet dat de interne bekabeling weer afkomstig is van dat andere mooie merk dat Hifinesse voert: Nordost, hifi uit Amerika.

I am living

Je hoort vaak zeggen dat de vrouw-des-huizes uiteindelijk beslist. Zij velt het oordeel over de inrichting van de living. Zij staat aan de deur en besluit wat binnen en buiten blijft. Vonschloo lijkt een kanshebber. De L10 is immers een slanke, ranke luidspreker. De uitstraling wordt bepaald door de bijzondere combinatie van vezelcement en antracietkleurige voetjes. Vorm, kleurstelling en textuur ademen neutraliteit. De speaker is dan ook gemaakt in Zwitserland waarbij samengewerkt is met het eveneens Zwitserse audiobedrijf Rowen. Vonschloo is in Nederland én op het Dutch Audio Event een nieuwkomer.

IAD Audio

‘Goede muziekweergave promoten’. Dat is de drijfveer van Theo Wubbolts. Al circa 45 jaar. Haast verontschuldigend zegt hij dat die woorden vast ‘banaal en cliché’ klinken. Dat is misschien waar, maar als je dat zelf zegt, dan geef je er ook blijk van dat je de diepte ervan kent. Theo weet waar hij over praat. Niet voor niets vertegenwoordigt hij het solide Duitse IAD-Audio: ‘eerlijke producten, eerlijke prijzen, eerlijke nazorg’.

Uit het IAD-gamma presenteert Theo dit jaar Soulnote en Wilson Benesch. Voor liefhebbers, mensen die het durven aangaan. Ontmoet Theo, ga luisteren wat hij gaat spelen. En je zult merken dat er een verschil is tussen een cd’tje opzetten en een demo ten gehore brengen. Niet te vergeten, je zult hier ook nog de kwaliteitsdraaitafels van Luphonic en de Bravura elektrostatische hoofdtelefoon van Warwick Acoustics aantreffen.

Ikigai Audio

‘Zinvol leven’, daar gaat het volgens Jeffrey Dam van Ikigai Audio om. En audio kan daar een bijdrage aan leveren, zegt de man die in het dagelijks leven HBO-docent Engineering is. Audio is een middel om dingen een plaats te kunnen geven. Audio is een middel om zaken samen te kunnen bespreken. Audio stelt een mens in staat om te relativeren. Audio kan energie brengen die je voortbeweegt. Audio kan voor ontspanning zorgen. Audio kan je de tijd eventjes doen vergeten.

Deze en andere waarden zijn de drivers van Ikigai Audio. Dit jaar staat een nieuwe kabellijn centraal: Kinzan, kabels die er eigenlijk niet willen zijn omdat ze iets aan de weergave zouden kunnen verstoren. Bij Ikigai kun je horen wat dat betekent. AudioTweaks zorgt met SPEC voor de versterking.

Joenit

Ook al is het af en toe lekker om in je eentje los te gaan, uiteindelijk wil je delen. Genieten is delen. En genieten doe je met vrienden. Het lekkerste glas wijn drink je samen. Want samen kun je chatten, ouwehoeren, herinneringen ophalen en toekomstplannen maken. Muziek helpt daarbij. Muziek zorgt voor associaties, voor ideeën en inspiratie. ‘Niet de beste opnames, maar de lekkerste muziek staat bij Joenit centraal’, zegt Sam.

Sam en Bram runnen Joenit. Zij zijn niet alleen broers, ze beschouwen elkaar ook als ‘beste vrienden’. Die vibe is het DNA van hun firma; die vibe staat garant voor audio-merken die communiceren: Totem Acoustic, Rega Research en Chord Electronics. Joenit, de naam met de rode puntjes op de j en op de i.

John van Gent

‘In de hifi-wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat ‘goed’ duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs.’ Welkom op de website van John van Gent, kabelmaker voor de audioliefhebber. JvG koopt alle componenten los in en ontwikkelt vervolgens betaalbare kabels voor een goede prijs. Op het Dutch Audio Event presenteert JvG onder de naam ‘Magic Link Special Edition’ een nieuwe lijn, waarin alle kennis en ervaring van de laatste twintig jaar samenkomt. Want zo lang maakt John van Gent al high-end-audiokabels. John van Gent: letterlijk een huismerk met goede recensies.

KAD Audio

Je hebt twee soorten audiobedrijven:  audiobedrijven met mensen die zeggen wat het bedrijf nodig heeft, en audiobedrijven met mensen die zeggen waar ze zelf voor staan. Bij welk audiobedrijf klinkt geluid het zuiverste? Hoe het ook zij, KAD-Audio valt in de laatste categorie.

KAD legt de lat hoog en streeft ernaar om de beste speaker ever te maken. Oordeel zelf en gun je oor de KAD K7 EVO. En vergeet zijn kleinere broertje de KAD K5 niet.

Klangq

Geen blingbling, geen poespas: eenvoud is het trefwoord van Armin en Wim, de audio boys achter Klangq. Makkelijk gezegd, maar ze maken het ook echt waar. Luister eens naar de volgende uitspraak van Armin: ‘Hoe meer je doet hoe meer je kapot maakt, en dat geldt zeker voor muziek’. Te makkelijk gezegd? Ga dan eens kijken naar hun merken. De speakers van Club-27 zijn ongefilterd en zonder complexe elektronica. Eenvoud dus. Of neem de DAC’s van Merason. Die worden zonder afstandsbediening geleverd omdat een simpel drukknopje afdoende is. Nog niet overtuigd? Ga dan naar de ruimte van Klangq op het DAE. De nieuwe kindjes van Club-27 wachten je op: Cecilia en Kurt.

Klipsch 

‘The White Album’ van The Beatles? Het was een toespeling op het verschijnsel ‘limited edition’. Het fenomeen ‘beperkte oplage’ is van alle tijden. Op het Dutch Audio Event staat de Dual Primus Maximus, een handgemaakte premium platenspeler die geproduceerd wordt in een oplage van slechts honderd (100) exemplaren.

Deze fraaie Duitse Dual is de bron van een demo-opstelling met speakers van Klipsch (de Heresy IV, hierboven afgebeeld) en de met buizen uitgeruste Magnat RV-4 hybride versterker. Een must-hear.

Latham Audio

Een enkele keer zie je op straat iets bewegen dat je onmiddellijk doet kijken, omkijken en nakijken: een Bentley. De lust is onbedwingbaar. Je gedrag is onbeheersbaar. Een auto met een buitengewone en uitzonderlijke uitdrukking. Wist je dat Naim sinds 2008 exclusief partner van Bentley is? Het is duidelijk, Bentley-eigenaren nemen geen genoegen met minder. Maar wie Naim Audio thuis heeft staan heeft geen Bentley meer nodig. Om met het automerk te spreken: ‘extraordinary & exceptional’.

Dat laatste is zeker van toepassing op de NAIM Solstice Special Edition, een draaitafel waarvan er slechts 500 gemaakt zijn. Twintig exemplaren zijn verkrijgbaar in de Benelux. Te zien op het DAE. Latham brengt ook Kudos-speakers ten gehore. Buitengewoon spul, ontworpen en gemaakt in Engeland.

Linn

Uiteraard vinden we de Schotten van Linn ook weer in de line-up van het Dutch Audio Event. Vorig jaar hebben we zelfs van de ruimte gebruik gemaakt voor een exclusieve review van de Linn Klimax LP12 die we in ons Hi-fidelity Jaarboek 2022 hebben geplaatst. In de opstelling van deze editie van DAE wordt die vinylrol vervuld door de Selekt LP12, waarmee Linn een hele fraaie oplossing uit het middensegment toont om te kunnen laten horen wat daarin de laatste ontwikkelingen zijn. 

Daarnaast zal er een 3-weg paar luidsprekers (de Kudos Titan 707, aangestuurd worden vanuit één enkele Linn unit: de Selekt DSM. "We zullen gaan laten zien hoe deze krachtige en elegante oplossing in één apparaat kan werken met de luidsprekers die de consument zelf al heeft staan." Komt dat luisteren!

MAFICO

Wie MAFICO zegt, zegt breedte. MAFICO is thuis in veel takken van sport. Van audio-video oplossingen op het gebied van akoestiek, communicatie en live streaming in de installatiemarkt tot en met gespecialiseerde HiFi. MAFICO vertegenwoordigt tientallen merken. Grote kans van slagen dus. Op het Dutch Audio Event zet MAFICO het merk Harbeth extra in het zonnetje. Harbeth maakt muzikale monitor-speakers, geïnspireerd op de BBC-studiomodellen uit de jaren zeventig: evergreens!

Ook de klankproducent Lindemann Audio komt aan bod, waar we net diverse verse reviews van plaatsten. Deze Duitse fabrikant ziet muziek als een tijdmachine voor emoties. Wat wil je nog meer? De optische elementen voor je pick-up van het Japanse DS-Audio natuurlijk! Om maar te zwijgen van de Deense draaitafels van Bergmann.

Modus Audio

Het is de tijd van lokale en regionale producten. Dus ook de tijd van Modus Audio. Elektronica, vormgeving en constructie uit eigen atelier. Frank, Matthijs en Richard zijn de boys achter het fonkelnieuwe Modus, de audio-fabrikant die op het Dutch Audio Event met trots hun eigen voor- en eindversterker presenteren. Chief Technology Officer Richard vertelt dat hij al ‘sinds zijn kinderjaren met HiFi bezig is’. De tijd dat Ad Visser op Hilversum 3 zijn favoriete The Alan Parsons Project en Pink Floyd plugde.

Het USP van Modus is dat de klant het uiterlijk van de versterker zelf kan kiezen. ‘Het moet passen in het interieur’, benadrukt Richard. Hout of metaal. Zachtgroen of hardgeel. U vraagt en Modus draait.

More Music

More Music is importeur/distributeur voor de Benelux met een breed assortiment van een aantal hoogwaardige audiomerken. Martin en de mensen achter More Music stellen eisen: de merken moeten een sluitende prijs- kwaliteitverhouding hebben: ‘want duur is vaak niet beter’. 

Lees ook onze review van de PrimaLuna EVO 300

Merken moeten ook bereikbaar zijn voor het bescheidener budget. More Music, de menselijke maat in ‘musical connections’, met ruim 25 jaar ervaring in het audiovak.

Network Media Systems

Guido’s enthousiasme over het Dutch Audio Event is aanstekelijk. ‘We gaan er dit jaar weer met volle vaart in’, zegt hij. Hij geniet ervan om zijn enthousiasme over te brengen op de bezoekers. ‘En het allermooiste is dat kids tot en met 15 jaar gratis toegang hebben.’

Jong geluisterd, jong gekocht. ‘Op het DAE zie je gewoon dat mensen elkaar vertellen over wat ze gehoord en gezien hebben.’ Het Dutch Audio Event zorgt dus voor positieve verassingen en voor onverwachte ‘audiocadeautjes’. Deze editie zal NMS een aantal heuse primeurs gaan presenteren van de innovatieve merken iFi Audio en Hifi Rose. Het spreekt vanzelf dat Roon Labs gebruikt tijdens de demo’s. Roon is een multiroom en multi-user streaming platform dat niet gebonden is aan één specifiek merk en waarbij meerdere streaming bronnen samensmelten in een overzichtelijke muziekdatabase. Of je nu muziekbestanden wilt afspelen vanaf je NAS, iTunes bibliotheek op je pc, via TIDAL of Qobuz; met de intuïtieve gebruikersinterface van Roon kun je al je muziek beluisteren.

Oosterveld

Nieuwe spelers en jonge audiobedrijven verdienen extra aandacht. Ze zijn gestart omdat ze kansen zien en met innovaties het wereldje een beetje willen opschudden. Bezoek daarom de ruimte van Joop Oosterveld, de man achter Highendmusic. Joop brengt kabels van Boaaccoustic, een jong Duits bedrijf dat is opgericht door muziekliefhebbers uit onvrede over het prijs-prestatieniveau van gevestigde kabelmerken.

Ook de hifi-componenten van het Duitse T+A is present: ‘Voor de veeleisende muziekliefhebber die geen genoegen neemt met een compromis’. Last but not least staan bij Highendmusic de betaalbare draaitafels van het Oostenrijkse Pro-Ject on display.

Primare / PAI

Lagom? Goedemorgen, Lagom! Dat is Zweeds voor in-balans-zijn. Niet teveel, niet te weinig. Lagom is de filosofie van het audiomerk Primare: het streven dat alle elementen samenwerken. De Nederlandse vertegenwoordiger PAI brengt met Primare het Scandinavische gevoel naar het Dutch Audio Event.

Verder neemt PAI de luidsprekers van Audio Physic mee naar Veldhoven. Voor een riff van Keith Richards; in je living. Ook van PIA is het Deense System Audio. Het speakermerk is opgericht door de muzikant Ole Witthøft. ‘Omdat er geen luidsprekers waren die muziek op een live manier konden reproduceren. De meesten klonken saai.’ Kinderen en muzikanten, zij spreken de waarheid. Al die juweeltjes kun je vervolgens kwijt in de AV-meubelen en racks van het Duitse merk Creaktiv. Want PAI heeft weloverwogen voor déze vier merken gekozen: ‘want sámen maken ze muziek’, zegt Ruud van PAI. Daarom!

Purecable

Bij Purecable hebben ze niet alleen plezier in het maakproces van kabels. Zie de Optimus Series. Maar misschien is praten over kabels nog wel een beetje belangrijker. Kabels leggen de lijn, mensen maken de verbinding. Koen, de man achter Purecable, houdt van mensen. Hij is gericht op oplossingen. Anders dan bij eerdere shows staat hij dit jaar op het Dutch Audio Event weer in een foyer. ‘Laagdrempelig en aanspreekbaar’.

Aan zijn tafel is ook Miquel Blauw van Dion Audio te vinden, waar hij mee samen Pura Power Supplies heeft opgericht. Doordat de producten in binnen- en buitenland veel belangstelling trekken, verwachten ze dit jaar een groei door te maken. Volg ze!

PUURavd / Goldmund Benelux 

Nadat de succesvolle XFI' s 2018 en 2019 en het daaropvolgende DAE 2021 in het teken stonden van ‘groot, groter, grootst’ houden de heren van Goldmund Benelux / PUURavd het dit jaar op ‘klein maar fijn’. Niet omdat ze geen zin hadden in een prachtige grootse opzet zoals op de afgelopen beurs, maar omdat het DAE net na de grootscheepse verhuizing van Oostzaan naar Zeist plaats vindt.

‘Het is een ontzettend grote operatie, en om nou de week erna bijna alles weer uit de winkel te moeten halen en op transport naar Veldhoven te zetten gaat ons voor nu een beetje te ver,’ aldus Robert Brijde. ‘Het is tenslotte niet alleen maar spullen overhevelen, maar ook het bepalen van de nieuwe inrichting en akoestiek, en vooral de uitbreiding van het merkenpakket van PUUR hifidelity, zoals de nieuwe vestiging gaat heten, wat zeer veel tijd in beslag neemt. Desalniettemin komen we dit jaar uiteraard weer met een fantastische set, die ongetwijfeld iedereen het water in de mond zal laten lopen...’

Die set? Reken onder meer op Goldmund Telos 590 NextGen II versterker/dac met Goldmund Mimesis PH 3.8 NextGen Phono versterker, Bergmann Galder platenspeler met Odin arm en Airtight PC-1 Coda element en een Pink Faun 2.16 streamer om via AudioQuest bekabeling een set Clarisys Audio Minuet speakers aan te sturen!

Reference Sounds

Michael Huigen en Reference Sounds, twee namen die altijd hand in hand gaan. ‘We geven toe, we hebben een enorm zwak voor mooie audioproducten. Als jong jochie struinde ik wekelijks door de stad, windowshoppend langs alle hifi-winkels, starend naar de versterker met de mooiste potmeter. Na, of eigenlijk al tijdens de mts-elektrotechniek belande ik als reparateur op een technische dienst van audioproducten. De massiviteit en precisie van die ontwerpen, meesterlijk.'

'Die passie voor perfectie, alles uit de techniek willen peuteren in dienst van de muziek is de continue inspiratie. Als een kleine jongen in een snoepwinkel. Een gevoel dat nooit is weggegaan.’ Michael boetseert net zo lang als nodig, tot het moment dat jij ja knikt bij de weergave van de muziek. De referentie ben je zelf. Dat beweegt hem, dat is zijn doel. Op het DAE speelt hij niet voor niets met Audio Research, waar je hier meer over leest.

RMR Soundsystems

Mark van RMR waarschuwt voor verslavend geluid. Dus let op als je in zijn ruimte te maken krijgt met Sivian Acoustics, kwaliteitsaudio van Nederlandse bodem. Naar eigen zeggen biedt deze lijn een van de best bewaarde geheimen in audioland. Bijzonder is ook Townshend Audio. Kenmerkend is de ontkoppeling door luchtvering tussen speaker (of platenspeler) met de ondergrond. Ook aanwezig hier: Fyne-speakers via HNNY.

De mannen van RMR geven tijdens het DAE showtjes om de werking te laten zien. Eliminatie van trillingen zorgt vanzelfsprekend voor verbeterde output. PS: Wist je trouwens dat geluid ook te ruiken is? Niet op het DAE in Veldhoven; wel in de winkel van RMR in Soest. Bij Uw HiFi Choice aan de Steenhoffstraat is de WC ingericht met Dolby Atmos, 11 (elf) speakers op een vierkante meter...

Sennheiser  

‘We hebben de trieste gewoonte om te geloven dat waar er muzikale geluiden zijn, er noodzakelijkerwijs muziek is. Dat zou betekenen dat er literatuur is overal waar we gepraat horen, schilderijen overal waar mensen aan het kliederen zijn.’ Aan het woord is de Franse componist en pianist Camile Saint-Saëns (1835-1921). 

Hij kon dus niet weten dat in 1945 de basis van Sennheiser gelegd zou worden, vandaag de dag in tientallen landen actief is en gerekend wordt tot de crème de la crème: de top in headsets en microfoons.

Sonority Audio

‘Yep, Schiit is our name, and it's pronounced, well, like ‘hey man, that's some really good Schiit!" And now that we have your attention...’ Welkom op de site van Schiit, een all-american company. En ze gaan er prat op. Idea, design, manufacturing, packiging: alles wordt in California gedaan.

Jason en Mike, de oprichters van Schiit, zijn ware patriotten. ‘In the old days, audiophiles went up the food chain from the table radio to the console stereo to separate speakers the size of refrigerators and monoblocks that would cook a cat. Today, nobody starts with a table radio. Everyone—and we mean everyone—starts with headphones.’ Schiit is dan ook sterk in personal audio. Hun beroemde Magni Headphone Amp wordt op de website geadverteerd voor USD 99.

Sound United

Én Denon. Én Polk. Én Marantz. Én Bower & Wilkins. Én Definite Technology. Én Heos. Én Boston Acoustics. Én Classe. Ziehier de indrukwekkende portfolio wereldvermaarde merken van Sound United. ‘Bring joy through the world of sound’ is wat de onderneming beweegt. Wie je ook bent, waar je ook bent. Music. Musica. Música. Musiek. Musik. Musikk. Müzik. Muziko. Muzyk. Muzyka.

Voor Sound United staat muziek centraal. Óók voor Kevin P. Duffy, de baas van het spul. Hij laat bezoekers en deelnemers van DAE weten dat ‘August and Everything After’ van Counting Crows zijn favoriete album is.

STS Digital

Laat een piano geen keyboard worden; een klarinet niet als een saxofoon klinken. De mensen achter STS – Fritz en Netty de With – waren zo ongelukkig met de harteloze opnamekwaliteit van cd’s en lp’s dat zij de ‘recording’ zelf ter hand genomen hebben.

Twintig jaar verder wordt STS bewonderd; door artiesten en audiofielen, van Argentinië tot Zweden. STS-Digital noemt zichzelf dan ook een ‘Premium High End Recording Label’.

Vanwege de hernieuwde populariteit van geluidsbanden heeft STS-Digital voor het Dutch Audio Event een bijzondere tape-aanbieding gemaakt: een voorgespeelde tape met circa veertig minuten muziek.

De tape bevat een unieke collectie tracks die volledig gericht is op de veeleisende high-end-audio-liefhebber. Zo staat er een nummer op met muziek met de Japanse Kodo-drum. Van hoog naar laag, een opname die zijn weerga niet kent. De opname is een ‘special edition’ en dus een omweg waard.

Symphony Audio

In het Noord-Italiaanse Brescia durven de makers van Ångstrom Audiolab de vinger op de gevoelige plek te leggen. ‘Hoe kan de consument in het verbijsterend grote aanbod van merken nog een keuze maken? Uiteindelijk maakt het geen lor uit wat we zeggen’, schrijft Ångstrom op de eigen website. Maar Italianen blijven Italianen. Ze trekken nu eenmaal aandacht. Ze flirten met het leven; met jou. Zo ook Ångstrom...

Of je het wil of niet, het product knipoogt naar je. Je probeert je niet om te draaien, maar het frontje is sterker dan je wil. Ze kijkt je aan en nog voor je het in de gaten hebt, ga je door de knieën. Verlegen geworden? Wend dan je blik naar TechDas, Magico of Vibex. Jan Coenen en Martijn Lavrijsen (AudioXperience) zullen je hoe dan ook verrassen in een mooi opgemaakte kamer met perfecte akoestiek. Komt dat zien!

Temporal Coherence

‘Tijdelijke coherentie? What’s in a name? Alles! Luister drie minuten naar Hans van Maanen en je snapt wat ‘temporal cohernce’ in en voor audio betekent. Jip en Janneke zeggen het zo: Kijk, als je een pianotoets aanslaat dan neemt de weergave van de klank een beetje tijd. Logisch? En als je een luidspreker koppelt aan een versterker levert dat uitwisseling op. Logisch?

Dus: audiosystemen die geen rekening houden met tijd en terugkoppeling leveren valse output op. Langzaam maar zeker wint het gedachtegoed van de natuurkundige dr Van Maanen veld. Zijn systemen, geheel ontwikkeld in eigen huis, zorgen voor ‘tijdelijke samenhang’, waarmee bedoeld: ze zijn niet alleen gecorrigeerd voor de factor tijd, maar bovendien zijn de elektronica en de mechanica met elkaar in evenwicht.

Terrason Audio

De mensen van Terrason zijn zoekers, altijd bezig om nieuwe merken te vinden die het summum brengen. En die merken moeten bovendien feilloos combineren met de bestaande merken. Het summum? Voor ‘Terrason’ betekent dat ‘geluid van de aarde’. Letterlijk ‘terra-son’. ‘De keten moet klinken’, zeggen Bert en Franciscus.

Streaming door Grimm Audio, versterking door Halco en loudspeaking door Vivid. De ambitie van Terrason Audio is om het Nirvana van audioweergave te vinden: de set waarbij elke begeerte naar een andere set is opgelost.

Very Fine Solutions

‘Hebben architecten oren?’ Die vraag stelt Julian Treasure in een TED-Talk die je kunt vinden op de website van Very Fine Solutions. Architecten ontwerpen voor de ogen, niet voor de oren. Er is een wereld te winnen door in het ontwerp van gebouwen ook akoestische effecten mee te nemen; de nagalmtijd terug te brengen. Op kantoren zullen mensen productiever worden. In ziekenhuizen zullen medewerkers minder fouten maken. Op scholen zullen kinderen beter leren. In restaurants kunnen mensen elkaar beter verstaan.

Overal is winst te behalen. Ook thuis dus. Toch is akoestiek een beetje het kind van de rekening. Is daarvan de oorzaak dat goede akoestiek onzichtbaar is? De TED-spreker breekt daarom een lans voor een ‘invisible architecture’: ontwerpen voor de oren. Het Antwerpse Very Fine Solutions heeft dat al langer door.

Yamaha

De geschiedenis van hifi gaat terug naar het jaar 1954. In dat jaar werd namelijk de ‘Yamaha HIFI Player’ gepresenteerd. Daarmee definieerde Yamaha de geboortegrond van de naam HiFi; Yamaha muntte het begrip. En, vrij naar de schrijver George Orwell, geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars.

In audio is Yamaha een onbetwistbare winnaar gebleken. Yamaha is een referentie: zij kent de geschiedenis en heeft om die reden het natuurlijke gezag om vandaag een oordeel te vellen over kwaliteit in audio. Kom naar DAE voor de Benelux-primeurs van Yamaha!

Kijk voor meer info en tickets op dutchaudioevent.nl!


EDITORS' CHOICE