REVIEWRoon

Onderweg Roon

SAMENVATTING

Niet aan twijfelen: Roon onderweg kunnen gebruiken is best leuk. Roon is wat ons betreft een veel betere manier om van muziek te genieten dan eender welke app van een streamingdienst, ook buitenshuis. Vooral als je graag playlists aanmaakt of de fijne Roon-functies gebruikt om nieuwe muziek te ontdekken. In de meeste omstandigheden werkte ARC ook prima. Het hangt natuurlijk af van het mobiele bereik en de gekozen afspeelkwaliteit. Af en toe kregen we wel de boodschap ‘Slechte verbinding’ te zien, maar niet zo heel vaak. In een berglandschap met beperkte 3G/4G-dekking kan het wel eens anders zijn. Maar dan werken andere streamingapps ook niet. Een goede ondersteuning van USB-DAC’s en Android Auto, die staan wel op onze verlanglijst. Roon ARC voelt zo aan als een grote maar nog niet volmaakte stap – als je überhaupt interesse hebt in mobiel luisteren natuurlijk.

PLUSPUNTEN

  • Ook onderweg de Roon-ervaring
  • Goede controls qua bandbreedtegebruik

MINPUNTEN

  • (Nog) geen automodus
  • Naargelang je provider en netwerk is wat netwerkkennis vereist
  • Externe DAC-ondersteuning Android

Met versie 2.0 introduceert Roon Labs een functie in Roon waar veel vraag naar was: een mobiele modus. Dankzij een aparte app en wat netwerkvernuft kun je nu overal muziek afspelen uit je Roon-bibliotheek. WiFi niet nodig.

Waar voorgaande grote updates meestal meerdere nieuwe functies toevoegden aan Roon, ligt de nadruk bij de gloednieuwe versie 2.0 volledig op de nieuwe ARC-functie. Met ARC kun je één ding: buitenshuis je muziek en playlists in Roon afspelen. Dat gebeurt via een aparte app, Roon ARC, die beschikbaar is voor iOS en Android. Maar hoe werkt het dan? We gingen de voorbije weken aan de slag met een eerste versie.

Roon 2.0: een slankere ervaring

Roon Labs, het bedrijf achter de Roon-software, koos wellicht voor een aparte app om te zorgen dat gebruikers niet verward zouden raken. De ARC-app biedt immers een beperkt aantal functies aan. Zaken als DSP-aanpassingen of de mogelijkheid om meerdere zones te bedienen zijn niet zo relevant als je onderweg luistert. En dus zijn veel zaken afwezig in de ARC-app, zodat de ervaring wat meer toegespitsts is op snel je muziek beluisteren.

De ARC-app biedt wel een ervaring heel gelijkend wat je gewoon bent van thuis. Er is een hoofdrol voor Recente Activiteit (pas afgespeelde en pas toegevoegde albums), nieuwe releases, dagelijkse mixes en meer. Daarnaast kun je via een snelmenu onderaan het scherm snel zoeken of je bibliotheek doorzoeken. Net als bij je thuis bestaat het aanbod uit je eigen bestanden, eventueel aangevuld met tracks en albums van Qobuz en/of Tidal. Tags zijn er, de Focus-functie ontbreekt echter.

De ARC-app synchroniseert regelmatig met je Roon Core. Dat betekent dat een playlist die je thuis aanmaakte zo goed als onmiddellijk zichtbaar moet zijn in ARC. Dat is ook onze ervaring tijdens het testen.

Roon 2.0: dataverbruik

Niet iedereen heeft ongelimiteerde mobiele data – en al helemaal niet als je in het buitenland bent. Gelukkig heeft Roon wel opties aangebracht om je dataverbruik onder controle te houden, vergelijkbaar met wat je bij de meeste streamingdiensten vindt. Zo kun je zowel voor mobiele als voor WiFi-verbindingen aangeven in welke kwaliteit je muziek wil ontvangen. Er zijn telkens vier opties: oorspronkelijk formaat, cd-kwaliteit, gebalanceerd of bandbreedte geoptimaliseerd. Bij de laatste twee wordt er gewerkt met een lossy formaat. Vaak is dat in MP3, maar het kan ook het OPUS-formaat zijn. De conversie van muziekbestanden in een hoge kwaliteit wordt ‘live’ gedaan door je Roon Core. Roon stelde altijd al hoge systeemeisen aan machines waarop Core draait, met ARC wordt nog veeleisender. Al is audioconversie nu ook niet zo processorintensief meer.

In elk geval kun je bij het downloaden zien in welke kwaliteit muziek wordt aangeleverd. Een label rechtsboven toont ‘lossy’ of ‘high quality’. Tik je hierop, dan krijg je net zoals bij Roon een overzicht van de gebruikte audioketen.

Roon ARC biedt eveneens de optie om muziek naar je smartphone te downloaden. Die optie is er echter enkel bij je eigen bestanden, niet bij muziek die je toegevoegd hebt vanuit Qobuz en Tidal. En dat is niet zo gek als je weet dat de ARC-app nummers van streamingdiensten direct bij de dienst gaat halen. Op dat moment wordt je Roon Core-machine thuis met rust gelaten.

Roon 2.0: sleutelen aan je router

Om je muziek naar je smartphone te sturen terwijl je – pakweg – op kantoor zit, moet je Roon-server die data over het internet sturen. Normaal gezien kan dat niet. Een apparaat op een andere locatie (zoals op onderweg op de trein of in een hotelkamer) heeft geen toegang tot apparaten op je eigen netwerk. Tenzij daar iets voor geregeld is en je router een poort opent zodat data heen en weer kan vloeien tussen je Roon Core en de ARC-app op je mobiel toestel. In theorie maakt de Roon Core via het UPnP-protocol aan je router het nodige duidelijk zodat deze verbinding mogelijk is. In de praktijk kan het wel eens wat minder vlot lopen, getuige ook de vele vragen op het Roon-forum. De mensen van Roon hebben met deze functie zichzelf wel het leven lastiger gemaakt, dat is snel duidelijk.

Vaak zullen gebruikers toch zelf op hun router moeten inloggen om de juiste ‘poort’ te openen zodat de Roon Core gericht data kan uitsturen en ontvangen over het internet. Dat houdt een zeker veiligheidsrisico in; het is alleszins een beter idee om een poort selectief te openen dan heel je Roon Core in een DMZ te plaatsen buiten de bescherming van de firewall. De veronderstelling is dat de communicatie tussen Core en ARC-app gecodeerd is.

De meeste problemen met ARC die worden gerapporteerd, hebben te maken met netwerken waarbij er achter een modem van een provider nog een eigen router is geplaatst. Technisch gesproken heb je dan een dubbele NAT – de interne adressen van de apparaten op je netwerk worden niet in één keer ‘vertaald’ naar een adres bruikbaar op het internet maar doorlopen een tussenliggende vertaalslag. De Roon Core kan hierdoor wel een poort openen op de router, maar de TCP-data die langs hier vloeit kan niet voorbij de modem. Die modem zal immers net dat verkeer willen blokkeren. De oplossing is dan de juiste poort eveneens te openen op de modem. Naargelang de provider kan dat mogelijk via een webinterface die je via de gebruikerszone op de website van je internetaanbieder bereikt. Het is moeilijk om daar instructies voor te geven aangezien het allemaal van de provider en het type en merk van je router afhangt. Zoeken op het forum van Roon levert wel vaak oplossingen op, vooral als je concreet zoekt op het juiste type van router.

Overigens waren er al mensen die voor het verschijnen van ARC Roon buitenshuis konden gebruiken. Dat waren dan meer technische types die een VPN-verbinding opzetten met hun eigen router. Nou ja, soms was dat nu ook niet echt heel moeilijk. Met de Teleport-functie op Ubiquiti-routers was het eigenlijk kinderspel.

Roon 2.0: en in de auto?

Op de trein of in een vakantiehuis via Roon luisteren lukt dankzij ARC prima. In de auto is het een ander verhaal. Je kunt uiteraard je smartphone met een kabel of via Bluetooth met je muzieksysteem verbinden, maar de bediening via de mediaknoppen in de wagen zal wellicht niet kunnen. Of beperkt zijn. Dat merken we ook in onze Skoda Superb, dat hetzelfde infotainmentsysteem bezit als vele andere automodellen van de VAG-groep.

Muziek via de USB-kabel afspelen bleek geen probleem, maar het bedienen met de knoppen op het stuur lukte niet. Het volume regelen is uiteraard wel mogelijk, omdat je op dat moment het autosysteem zelf bestuurt. Ondersteuning voor Android Auto zodat de Roon ARC-interface toont op het dashboard is er echter niet. Voorlopig dan, want volgens reacties van de makers van Roon op het Roon-forum staat deze functionaliteit wel in de planning. Maar voor wanneer? Een gedetailleerde tijdslijn voor Roon-updates is er niet. Met een iPhone en Carplay krijg je trouwens wel een beter resultaat. Dit hebben we zelf nog niet kunnen testen, maar online rapporteren verschillende gebruikers dat je op het dashboardscherm wel albumhoezen en media-informatie ziet verschijnen.

Roon 2.0: luisteren via Android

Spijtig genoeg blijft ook de Roon ARC-app nog altijd de ingebakken audiomotor van Android gebruiken. Hierdoor kunnen DAC’s aangesloten op je smartphone niet met hi-resaudio worden gevoegd. Alles wordt gedownsampled naar 48 kHz / 24-bit. Het is technisch mogelijk om dit te omzeilen, zoals wordt aangetoond door de USB Audio Player-app of de Roon-implementatie op Astell & Kern-muziekspelers. Ook Roon zou deze functionaliteit op zijn roadmap hebben staan.

We merken ook dat de ARC-app heel gericht is op smartphones. Op een iPad Air opent het in een kleiner scherm. Hopelijk wordt er wel nog een tablet-versie voorzien, want inmiddels zijn er genoeg tablets met eigen SIM-kaartjes. En op vakantie wil je misschien wel via de hotel-WiFi op je tablet naar muziek luisteren.

Roon 2.0: conclusie

Niet aan twijfelen: Roon onderweg kunnen gebruiken is best leuk. Roon is wat ons betreft een veel betere manier om van muziek te genieten dan eender welke app van een streamingdienst, ook buitenshuis. Vooral als je graag playlists aanmaakt of de fijne Roon-functies gebruikt om nieuwe muziek te ontdekken. In de meeste omstandigheden werkte ARC ook prima. Het hangt natuurlijk af van het mobiele bereik en de gekozen afspeelkwaliteit. Af en toe kregen we wel de boodschap ‘Slechte verbinding’ te zien, maar niet zo heel vaak. In een berglandschap met beperkte 3G/4G-dekking kan het wel eens anders zijn. Maar dan werken andere streamingapps ook niet.

Een goede ondersteuning van USB-DAC’s en Android Auto, die staan wel op onze verlanglijst. Roon ARC voelt zo aan als een grote maar nog niet volmaakte stap – als je überhaupt interesse hebt in mobiel luisteren natuurlijk.

Vanaf 12,99 euro per maand, www.roonlabs.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE