Fleetwood Sound Company Excelsior: opvallende (en prijzige!) alles-in-één luidspreker

Het Amerikaanse Fleetwood Sound Company is een divisie van Oswalds Mill Audio en beide bedrijven maken opvallende luidsprekers. De nieuwe Excelsior is een opvallende alles-in-één luidspreker, Ja, hij is heel duur, maar dan krijg je wel een handgemaakte hardhouten behuizing en alle denkbare aansluitingen. En de elektronica-modules zijn met de tijd vervangbaar. Of je hem nou mooi vindt of niet, hij is in elk geval apart.

Fleetwood Sound Company Excelsior

Fleetwood Sound Company is een divisie van Oswalds Mill Audio en werd opgericht om een reeks kleinere, meer betaalbare audiocomponenten te produceren met behoud van de hoge bouwkwaliteit. De luidsprekers zijn voorzien van massief hardhout, handgewreven natuurlijke afwerkingen (olie en was), conische hoorns en aanvullende innovatieve audiotechniek.

Voortbouwend op die basis heeft Fleetwood Sound Company naar eigen zeggen de Excelsior ontwikkeld, een draadloos aangedreven luidsprekersysteem dat ook is voorzien van de nodige bekabelde aansluitingen. De Excelsior sluit zich aan bij het groeiende aantal draadloos gevoede luidsprekers van andere gerenommeerde luidsprekerfabrikanten zoals PSB, Bowers & Wilkins, Sonus faber, ELAC, Triangle, Dynaudio en KEF, om er slechts enkelen te noemen. Het grote verschil is de prijs. De standaarduitvoering van de Excelsior is bijna 20.000 dollar en voor een koper in Europa zal de prijs door invoerrechten, transportkosten en het lokale BTW-tarief nog wel wat hoger komen te liggen. Maar ja, dan heb je wel iets bijzonders in huis en de visite zal zijn/haar ogen er niet vanaf kunnen houden.

De Excelsior is gemaakt van massief 2,5 centimeter dik getorrificeerd Pennsylvania eikenhout, gegoten aluminium en papierfenol. Volgens de ontwerpers is de Excelsior het Zwitserse zakmes voor geluid.

De Excelsior beschikt over een unieke luidsprekerdriverindeling. De woofers hebben een diameter van 15 centimeter en zijn voorzien van neodymiummagneten met extra ondersteuning via reflexbelasting via verticale baspoorten aan de voorkant . De hoge en middenfrequenties worden afgehandeld door tweeter-/compressiedriverhoornconstructies die uit de bovenkant van de Excelsior zijn gemonteerd.

De Excelsior kan vrijwel elke draadloze of bekabelde invoerbron accepteren. Er is een draaitafelaansluiting, analoge cinch-aansluiting, 3,5 millimeter jackplug aansluiting, een drietal digitale aansluitingen (1 x optisch, 1 x cinch, 1 x USB) en een RJ45 LAN-aansluiting. In het midden is een enkele ronde knop gemonteerd voor zowel volumeregeling als bronkeuze.

De Excelsior beschikt over een eenvoudige éénknopsbediening die zowel als volumeregelaar als als ingangskeuzeschakelaar functioneert.

Een modulaire elektronica-architectuur zorgt ervoor dat Excelsior nooit verouderd zal zijn. De fabrikant beweert dat eigenaren modules kunnen updaten zonder geavanceerd gereedschap. Alle zijn geplaatst achter een verwijderbare achterplaat.

De Excelsior weegt 25 kilogram dus nee, het is niet echt een draagbare luidsprekers. De fabrikant beweert dat de Excelsior op de achterbank van en auto kan worden geplaatst. Ja dat zal best, maar is dat praktisch? Hij kan volgens de ontwerpers ook buiten gebruikt worden, mits de weersomstandigheden dat toelaten want de Excelsior is niet waterbestendig.

Johnathan Weiss, oprichter en woordvoerder zegt over de geluidskwaliteit het volgende: “de Excelsior speelt zo luid als je wilt, zonder vervorming – gemakkelijk 110 dB, misschien 115 dB. De luidspreker speelt alle soorten muziek af en heeft een geweldige bas en de meest natuurlijke, prachtige tonaliteit. Het heeft de dynamiek die onze [Oswalds Mills Audio] grote hoornsystemen hebben, en biedt een natuurlijke kwaliteit die in vrijwel alle commerciële audio ontbreekt. Het is zelfs naar mijn maatstaven opmerkelijk.”

Dan is er ook nog de Excelsior SQ. “SQ” staat voor Superior Quality en deze variant staat voor een variant die is voorzien van gepolijste en gelakte massief bronzen hoorns, verbeterde bedrading en een bredere keuze aan houtafwerkingen.

De prijs van de Excelsior hadden we al genoemd, t.w. bijna 20.000 dollar. De SQ-versie gaat voor 32.000 dollar over de toonbank. Let op: dit zijn geen officiële prijzen voor de Benelux. Naar verluidt zal de Excelsior uitsluitend rechtstreeks door de fabrikant verkocht gaan worden. Transportkosten, invoerrechten, het lokale BTW-tarief en wisselkoersschommelingen zullen de prijs vermoedelijk nog wat naar boven duwen.

MERK

EDITORS' CHOICE