(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

In de roos!

Bert Dekker | 09 mei 2008

Walter geeft na een aantal glazen fris en een stevig debat over de onderwerpen muziek en muziekreproductie aan dat wat hem betreft de tijd is aangebroken om niet alleen te praten óver Klipsch maar te gaan luisteren náár Klipsch. Dat is niet helemaal waar Walter, bedenk ik me. Ik zit namelijk al een tijd te luisteren naar een set Klipsch RF 8 luidsprekers (een door Audio Home gemodificeerde RF-7) die -weliswaar zeer zacht- op de achtergrond al een hint van hun kunnen toonden. En dat was zeker niet slecht. Tijd voor een nadere kennismaking. We hebben genoeg muziek meegenomen om de middag én de avond met veel plezier door te komen. Zoveel tijd hebben we echter niet, een reden te meer waarom ik een goede indruk wil krijgen van het kwaliteitsniveau van Klipsch. Want ook voor mij geldt, net als voor zovelen: ik ken het merk al járen maar heb echter nooit de tijd gehad (genomen?) om er eens nader kennis mee te maken. In die zin was het een kennismaking die zeker uit een stuk nieuwsgierigheid geboren is.

John Mc Laughlin verdwijnt in de lade van de cd-speler. Oeps. Meteen in de roos. De RF 8 luidsprekers trakteren mijn oren op een bijzonder homogene weergave waarin snelheid en een realistisch dynamisch bereik de twee factoren zijn die me direct opvallen. Ik realiseer me een paar tellen later dat ik me niet bewust ben dat ik naar een hoornsysteem luister, het valt me niet eens op. Het hoog is bijzonder transparant zonder scherpte en de tonaliteit van het midden is meer dan correct. De laagweergave volgt het midden en hoog met eenvoud. Er treedt daarom ook geen onbalans op. Van enige luistermoeheid zal dan ook bij langer luisteren geen sprake zijn.

De ene cd na de andere verdwijnt in de lade van de cd-speler. De Klaviersonate Pathétique  van Beethoven door Emil Gilels maakte bijzonder veel indruk. De enorme dynamieksprongen van de vleugel worden moeiteloos en zonder enige compressie weergegeven! Een hele prestatie daar ik de klank van een vleugel door en door ken daar ik zelf al bijna 40 jaar piano speel …

De verrassing komt kort na het afronden van de eerste luistersessie als me duidelijk wordt dat we naar een allesbehalve kostbare tweekanaals stereoset hebben geluisterd. Deze bestaat uit een Rotel RCD cd-speler, een RC 1082 voorversterker en een RD 1072 eindeversterker. De RF 8 verwisselt voor slechts 1.295 euro per stuk van eigenaar. Als ik dan even een snel rekensommetje maak realiseer ik me dat de hele set voor nog geen 4.000 euro bij Audio Home over de toonbank gaat. Ik zou de uitdaging wel willen aangaan om het systeem te vergelijken met een systeem dat twee- tot driemaal zo veel kost en weet wel zeker dat ik dan aangenaam verrast zou zijn.

Tom: “Je hebt nu zelf ervaren dat bij Klipsch de kwaliteit van de uiteindelijke muziekweergave altijd centraal heeft gestaan. En dat dit heel betaalbaar is! Het geloof in hoornsystemen heeft mede daarom altijd als basis gediend waarop alle ontwikkelingen binnen Klipsch gestalte kregen. Toch vinden er wel een paar belangrijke verschuivingen plaats in een ander opzicht. Zo is het esthetische aspect de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden: het oog wil ook wat. Hoe goed de Klipschorn ook is, hij zal in een gemiddelde woonkamer in Nederland minder snel zijn weg vinden dan in Amerika. Niet alleen de grootte van het systeem is van belang, ook de vorm. Daarom is Klipsch de uitdaging aangegaan om het beste uit een hoornsysteem te halen in een design dat bijzonder aansprekend is. Het antwoord hierop is tevens de primeur van vanmiddag en überhaupt een primeur in Nederland. De nieuwe Palladiumlijn vormt thans een belangrijk –voorlopig- eindpunt waarin Klipsch wat ons betreft de norm stelt op het vlak van realistische muziekweergave thuis.”






EDITORS' CHOICE