(Noot van de redactie: deze recensie is geschreven door Joop van Nugteren en Rene Smit)
Met de deelnemers lijst van de dit voorjaar gehouden Doelen Lenteshow in de hand werd ik door mede auteur René van Es op het spoor gezet van Sharkwire Nederland, een nieuwe importeur van audio kabels.
Deze importeur doet zaken vanuit Oud-Beijerland en laat dit nu toevallig ook de plaats zijn waar ik woon en werk. Het bedrijfspand van Sharkwire blijkt op slechts 2 minuten loopafstand van mijn werk te zijn. Het eerste contact met Leo Kooijman, de man achter Sharkwire Nederland, was dan ook snel gelegd. Na jaren van positieve ervaringen met Sharkwire producten voor caraudio, Deko Carsystems het andere bedrijf van Leo, is Leo door Sharkwire uit Taiwan benaderd met het verzoek om ook home audio producten te gaan voeren. Daarmee is inmiddels een voorzichtige start gemaakt en Leo was dan ook gaarne bereid kabels uit het ruime assortiment ter beschikking te stellen voor een recensie op hifi.be.
Gekozen is voor de Silver Dream en de SSC-L04 interconnects, respectievelijk een middenklasse kabel en de duurste interlink uit het assortiment. Vanwege aansluitproblemen van de SSC-L04 op mijn eigen set zijn de luisterervaringen met deze kabel opgetekend door collega Joop van Nugteren op wiens set de kabels zonder problemen aangesloten kunnen worden. Helaas passen de fraaie schroefconnectors niet op de krappe aansluitterminals van mijn Naim voorversterker. Dit is dus in feite een dubbele dubbeltest, 2 producten en 2 auteurs.
Sharkwire
De producten van het merk Sharkwire worden geproduceerd in Taiwan. Over de eigenlijke productie is weinig bekend behalve dan dat de grondlegger van Sharkwire voorheen werkzaam was bij twee grote namen in kabelland. Alle onderdelen die voor de Sharkwire kabels gebruikt worden zijn door derden geproduceerd op basis van strenge door Sharkwire opgegeven specificaties. Alleen het eigenlijke twisten van de geleiders, het voorzien van de isolerende mantels en het afmonteren van de kabels met de verschillende connectoren vindt plaats in eigen huis. Afhankelijk van het type kabel wordt gebruik gemaakt van OFC (Oxygen Free Copper), OFHC (Oxygen Free Highestgrade Copper), 40 micron verzilverde OFC geleiders of zelfs puur zilveren geleiders. Helaas ontbreken verdere gegevens over de specifieke opbouw van de diverse kabels.
Veel andere kabelfabrikanten voorzien hun producten van een mysterieus verhaal over het hoe en waarom van de opbouw en gebruikte materialen of plaatsen zelfs geheimzinnige niet te openen doosjes om hun kabels. Zo niet Sharkwire, zij houden het erop dat je hun producten maar gewoon moet beluisteren en er daarna een oordeel over vellen. Zonder poespas of andersoortige spannende verhalen.
Hetzelfde geldt voor de verpakking van de interconnects, ze worden ongeacht het type verpakt in een fraaie zwarte stoffen hoes met een insteekkaartje dat het type interconnect aangeeft. Hier geen houten kistjes of andersoortige exotische verpakkingen maar gewoon netjes en functioneel. Ik vraag me ook altijd in alle ernst af wat iemand na het aansluiten van een interlink of luidsprekerkabel met de verpakking doet. Bij mij thuis verdwijnen deze verpakkingen altijd naar de zolderetage waar ze blijven liggen tot het kabeltje wordt verkocht of ingeruild. Persoonlijk heb ik nog nooit de neiging gehad om eens naar een verpakking te gaan zitten staren of iets dergelijks. Verder bestaat het Sharkwire assortiment uit diverse powercords, luidsprekerkabels en accessoires als connectors en spikes. Voor een volledig overzicht van de producten kun je kijken op www.sharkwire.nl of contact opnemen met Sharkwire zodat documentatie thuisgestuurd kan worden.