Over de lange en indrukwekkende stamboom van het Engelse luidsprekermerk Bowers & Wilkins zijn op deze pagina`s al heel wat woorden gesproken. En terecht, want als je er veertig jaar aan een stuk in slaagt om in de voorhoede van de luidsprekerbouw mee te lopen verdien je niet alleen respect, maar zelfs bewondering.
De 800 serie van Bowers & Wilkins vertegenwoordigt al sinds 1979 het beste dat het bedrijf op dat moment voor muziekliefhebbers in petto heeft. De huidige 800 serie is daarop geen uitzondering. Ook is er bij iedere incarnatie van de 800 serie wel een bijzondere nieuwe ontwikkeling toegepast. Op dit moment is dat de diamanten tweeter, die op alle modellen verkrijgbaar is, en die op het eerste gezicht slechts een bescheiden D toevoegt aan het typenummer. Zo ook aan de kleinste vloerstaander uit de serie, die 804D, die al een tijdje in onze referentieset is opgenomen.
Nadere beschouwing
Bij nadere beschouwing levert het implementeren van zo`n bijzondere tweeter een aantal interessante technische uitdagingen op. Misschien wel de belangrijkste is de productie ervan. De industrieel vervaardigde diamant `groeit` onder extreem hoge druk en temperatuur op een speciale drager, en wordt met een precisie-laser uitgesneden. Het fabricageproces wordt toegelicht in een interessant filmpje op de website van Bowers & Wilkins.
Klik op het plaatje om naar de pagina met de film te gaan
Volgens de fabrikant zorgt de diamanten dome er door zijn grote stijfheid en relatief lage gewicht voor dat de tweeter moeiteloos doorloopt tot frequenties rond de 70 kilohertz, meer dan het dubbele van aluminium tweeters. Omdat de diamanten tweeter als een perfecte zuiger werkt gaat dat zonder noemenswaardige vervorming. Een natuurlijker geluid is het gevolg.
Wie nu roept dat zo`n frequentiebereik zinloos is omdat ons gehoor maar tot maximaal 20 kilohertz reikt heeft helaas ongelijk. Diverse goed gedocumenteerde wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat `we`Â wel degelijk gevoelig zijn voor boventonen die ons gehoor ver overstijgen. Die boventonen zorgen voor een sprankelender geluid, ook al nemen we die hoge trillingen niet bewust waar.
Technische weergave van de tweeter, met de viervoudige magneet in oranje (klik op het plaatje voor meer informatie)
Meer technische wetenswaardigheden
De conussen van de woofers in de 804D zijn gemaakt van een uiterst licht en stijf materiaal dat Rohacell® heet. Het is, net als het kevlar van de middentoner, een gevlochten en geperste vezel. Samen met het dubbele magneetsysteem (de `motor` die de woofer aandrijft) levert dat een zeer snelle respons en een uiterst lage vervorming op. Het laag is daarom strak, diep en ongekleurd.
Technische weergave van de woofer, met de dubbele magneet in oranje (klik op het plaatje voor meer informatie)
Ook aan het wisselfilter is veel aandacht besteed. Hierin worden componenten gebruikt die je eigenlijk nooit tegenkomt bij in serie vervaardigde luidsprekers. Maar omdat niets een zuivere weergave in de weg mag staan worden onder andere kostbare en zeer bijzondere Silver/Gold/Oil condensatoren van Mundorf gebruikt.
Een eerste kennismaking
Alle beloftes en goede reputatie ten spijt treden we de 804D met open vizier tegemoet. Je moet namelijk oppassen dat een te hoge verwachting de waarneming vertroebelt, en de conclusie daardoor onbruikbaar wordt. De luidsprekers die wij ter beschikking kregen zijn uitgevoerd in hoogglans zwart, wat er bepaald chique uitziet. Dat deel van de test doorstaan ze dus letterlijk en figuurlijk met glans. Het visuele contrast tussen de zwarte behuizing, de gele kevlar middentoner en de blinkend chroomkleurige lijntjes rond de luidsprekerunits is te mooi om af te dekken, en dus worden de met onzichtbare magneetjes bevestigde frontjes verwijderd.