Thorens TD125 high end vintage platenspeler

524 x bekeken | geplaatst op 15 augustus 2024

€ 1.500,-



kenmerken

Merk Thorens
Categorie Draaitafel
Type TD 125 mk1
Serienummer
Conditie Lichte gebruikssporen
Bouwjaar 1970
Geplaatst op 15-08-2024

Beschrijving


Thorens TD 125 mk1 - PRIJSVERLAGING

Het wordt weer eens tijd voor wat anders. Daarom mag mijn technisch in zeer goede staat verkerende Thorens TD 125 mk1 naar een nieuw baasje. Dit is de eerste versie, de directe opvolger van de roemruchte TD 124 idler drive. Dit exemplaar is in 1970 onder licentie gebouwd bij EMT in Lahr, het is praktisch dezelfde speler als het model 928 dat door EMT als professionele versie op de markt is gebracht. De TD 125 heeft voor die tijd unieke regel-elektronica aan boord in de vorm van een Wien-Bridge oscillator, hetgeen zorgt voor een gelijkloop die zelfs naar hedendaagse maatstaven nog als uitzonderlijk goed kan worden beschouwd.

Ik ben de tweede eigenaar. De speler is door de eerste eigenaar gekocht bij Dick Bakker Stereo Architectuur in Utrecht. Ik kocht hem jaren geleden als occasion bij Audio Selectief in Sneek, en heb vóór ik hem in gebruik nam een flink aantal liefdevolle restauraties, aanpassingen en verbeteringen uitgevoerd, zónder het karakter al te veel aan te tasten. De rand van het ZAMAC plateau is niet gepolijst, ik vond het originele patina te mooi, maar het staat de nieuwe eigenaar uiteraard vrij om dat zelf wél te doen. De originele console en stofkap waren in matige staat, ik heb er dus een nieuwe, veel zwaardere console voor gekocht. Daar kon de behoorlijk bekraste originele stofkap niet op, dus heb ik een stolp gekocht waar hij veilig onder staat. Deze is bij de prijs inbegrepen.

Verder heb ik er een 10-inch Jelco arm op gezet en de originele conische veren vervangen door de zgn. ‘mushrooms’, wat de weergave naar mijn smaak ten goede komt. Ik noem hier slechts enkele van de upgrades, zie hieronder de volledige lijst. Het enige dat op korte termijn waarschijnlijk aandacht nodig heeft is de snaar, die begint wat ouder te worden. Dat levert nog geen problemen op, maar ik raad aan om er op niet al te lange termijn een nieuwe, originele Thorens snaar op te zetten. Dus géén snaar van Thakker, die weliswaar minder kost maar ook minder goed van kwaliteit is.

De speler wordt zónder element geleverd, maar kan bij serieuze interesse beluisterd worden met mijn Holistic Audio HA-SE element. De vaste prijs voor deze springlevende legende - die met alle restauraties en upgrades nog voor decennia luisterplezier zal zorgen - is 1800 euro. Geen inruil mogelijk.

Restauraties en Upgrades - in willekeurige volgorde

- Jelco SA-750E 10 inch toonarm.
- Isokinetic Silver Melody ‘underhung’ upgrade counterweight. (originelen aanwezig)
- Ammonite Audio arm collar voor een strakkere VTA instelling en minder resonanties, wat de stabiliteit van de afbeelding en de ruimtelijkheid ten goede komt. (origineel aanwezig)
- Custom armboard met grafiet hamerslag afwerking.
- Massief perenhouten console van Art and Sound, Duitsland, geolied, met dikke multiplex bodemplaat.
- Tonar No-Rumble Pad voeten, de originele.
- De conische veren zijn vervangen door de rubberen ‘mushrooms’ van Schöpper, wat de weergave sneller en directer maakt, met strakker laag en een grotere en stabielere afbeelding. (originele veren aanwezig)
- Nieuwe ‘cups’ met schroefdraad voor de veren/mushrooms van Audio Silente. (originelen aanwezig)
- Het middenlager is voorzien van een carbonstalen taatsplaat van oud Thorens ingenieur Joel Bouttreux, waardoor nu wél een aandrukgewicht (bijvoorbeeld de zware Thorens Stabilizer) kan worden gebruikt. Hoewel ik dat desondanks afraad omdat het naar mijn smaak de weergave minder luchtig en vloeiend maakt.
- De sinterbronzen sleeves in het middenlager zijn door Thorens-specialist Hanze Hifi gereinigd en opnieuw geïmpregneerd met de juiste olie - de daarna gemeten speling tussen de lager-as en de sleeves is praktisch ‘als nieuw’. Een flesje met de juiste olie wordt bijgeleverd.
- De lagerkogel in de lager-as is gecontroleerd en nog binnen specificatie.
- De motor is voorzien van een Audio Improvements lager-kit tegen ‘kloppen’ en loopt stil.
- De elektronica voor de besturing is door Hanze Hifi geheel nagezien en waar nodig in originele staat teruggebracht.
- Originele Thorens kurk/rubber granulaat mat. Deze mat heeft een uitstekende klank en is grotendeels antistatisch.
- AudioQuest Cougar phono kabel.

Extra’s

- Een stevige ‘stolp’ van sora.de
- Een reserve armlift, origineel van Jelco
- Reserve set AD149 Germanium transistoren voor de voeding

De kleine lettertjes:

Wegens het hoge gewicht en de relatieve kwetsbaarheid - en het ontbreken van een goede verpakking - wordt de speler niet verzonden. Ophalen in Eindhoven. Afrekenen doen we ter plekke via een betaalverzoek, ik kan géén contante betalingen accepteren. Dit is een particuliere verkoop van een vintage apparaat, waardoor eventuele garantie niet van toepassing is: What you see is what you get, all deals are final. De originele onderdelen vertonen na bijna 55 jaar onvermijdelijk enige gebruikssporen (zie de foto’s van de bedieningsknoppen) maar er is geen schade en de speler is technisch - en daarom klankmatig - helemaal in orde.




EDITORS' CHOICE