Furutech Co. Ltd, dat zijn hoofdkantoor in het Japanse Tokyo heeft, is een fabrikant die al jarenlang wereldwijd gewaardeerd wordt door audiofielen en muziekliefhebbers die de producten gebruiken om de weergave van hun set op een kwalitatief hoger plan te brengen. Maar zelfs de doorgewinterde gebruikers van deze producten hebben vaak geen idee hoe uitgebreid de catalogus van Furutech wel is.
Aanvankelijk lag het dan ook in mijn bedoeling om een algemeen verhaal te schrijven over dit in 1988 opgerichte bedrijf. Met een overzicht van de grote verscheidenheid aan producten. Maar omdat zowel de fabrikant als de Nederlandse distributeur uitstekende internetsites hebben waar deze in totaal meer dan 300 producten worden beschreven, leek het me uiteindelijk leuker om een keus te maken uit de diverse productgroepen die in de catalogus genoemd worden en één of meerdere apparaten dan wel kabels of accessoires kortdurend op te nemen in één van mijn sets. Dat het maken van een keus uiteindelijk nog niet zo eenvoudig bleek te zijn had puur en alleen te maken met het overweldigend uitgebreide aanbod.
Pakjesavond
Ook ik heb in de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan met Furutech. Meerdere fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld Furutech connectoren voor hun interlinks, en enkele daarvan gebruik ik al langere tijd met grote regelmaat en tot volle tevredenheid. Ook de Furutech Destat II, als opvolger van de Destat die ik aanvankelijk in bezit had, ligt altijd in de onmiddellijke omgeving van mijn draaitafel, gereed voor gebruik. Wanneer het door mij samengestelde pakket uiteindelijk arriveert voel ik me als een kind op pakjesavond. En net als in mijn jeugdjaren weet ik ook nu nauwelijks welk doosje ik het eerste open zal maken. Terwijl ik me dit allemaal bedenk, heb ik ondertussen het nodige beschermende verpakkingsmateriaal verwijderd. De importeur blijkt ongevraagd nog de nodige extra’s aan mijn verlanglijstje te hebben toegevoegd. Daarbij gaat het om items die onder audiofielen de grootste bekendheid genieten en waarmee Furutech zijn naam gevestigd heeft. Connectoren, stekkers, een dubbele wandcontactdoos en een zekering.
Wat ze onderscheidt van de items op mijn voorkeurslijstje is dat ze geen van allen direct inzetbaar zijn in mijn set. De connectoren zouden aan een kabel of speakers moeten worden bevestigd, de wandcontactdoos en de zekering zouden moeten worden ingebouwd. Werkzaamheden die in de kader van deze recensie te veel werk zouden vragen. Reden waarom ik ze slechts kort beschrijf alvorens te beginnen aan de items die ik in mijn set uitprobeer. Om met de kleinste te beginnen; dit is de TF-10A (20 mm). Een zekering die gebruikt kan worden in voedingen en signaalwegen. Met een ceramische body, een koperen geleider en koperen caps met direct daarop een rhodium plating. Tijdens een demo die ik in het verleden bijwoonde viel me bij de zekering van dit merk vooral op dat er een toename in openheid en levendigheid optrad en dat de klank een wat meer gepolijst karakter kreeg. Zijn vriendelijke prijs maakt dat veel audiofielen het de moeite waard vinden om hem eens uit te proberen. De connectoren zijn echt plaatjes om te zien. Bijvoorbeeld de per set van twee verpakte Audio Banana Connector CF-202(R). Een banaanplug met schroefverbinding, met koperen geleiders en een rhodium plating. De roestvrijstalen behuizing is in het kader van het dempen van resonanties afgewerkt met koolstof. Of de al even indrukwekkend ogende, per vier verpakte, FT-212 High End Performance Banana connector. Ditmaal niet Rhodium, maar Gold plated.
Voor zelfbouwers heeft Furutech een aantal speakerterminals in het programma die tijdens de CES 2011 onderscheiden zijn met een Best of Innovations Award. Bijvoorbeeld het setje FP-803(R) High Performance Binding Posts, opnieuw met een Rhodium plating. Ooit heb ik, met stekkers van een concurrent van Furutech, een uitgebreide test gedaan. Sindsdien weet ik dat met elke stap omhoog, die steeds opnieuw een verandering van materiaal inhoudt, een verbetering in de klankkwaliteit optreedt. Bij Furutech kom ik dezelfde materialen tegen. Bijvoorbeeld de Furutech FI-E11-N1 Schuko connector en de bijbehorende FI-11-N1 IEC connector die nu ook in Rhodium uitvoering beschikbaar zijn. Met phos-phor bronze geleiders en een behuizing van polycarbonaat. Dat het nog beter kan bewijzen de FI-48 High End Performance IEC connector en de ultieme FI-50, The High End Performance IEC connector. Die laatste met geleiders van puur koper en een behuizing van nylon, RVS en het resonanties dempende carbon. Zo’n fraaie Schuko stop je natuurlijk het liefst in een Furutech wandcontactdoos. Zoals de FP-SWS-D(R), een dubbele wandcontactdoos met Rhodium plated puur koperen geleiders. In de behuizing zijn nylon/glasvezel, polycarbonaat en staal verwerkt, terwijl de frontplaat vervaardigd is uit ABS plastic. Voor mij geldt hier hetzelfde als bij de stekkers; in het verleden heb ik enkele vergelijkbare exemplaren van een concurrerend merk uitgeprobeerd en ingebouwd. Net als de stekkers zijn ook de wandcontactdozen echte aanraders voor mensen die hun set en hun akoestiek op orde hebben en tegen betrekkelijk geringe kosten de set naar een hoger niveau willen tillen. Hoogste tijd om na het bekijken en bewonderen van deze accessoires serieus aan de slag te gaan binnen de audio set. En wel met de eerste wat grotere verpakking die ik in de doos aantref.
Absolute Power
Dat blijkt dus de Absolute Power netkabel te zijn. Het standaard exemplaar van 1,8 meter lang, andere lengtes zijn uiteraard leverbaar. Hij is, zoals verwacht, afgemonteerd met Furutech stekkers, in dit geval de FI-E11(R) en de FI-15. Net als bij alle andere Furutech producten hebben alle metalen delen een Alpha behandeling ondergaan, waarbij ze zowel cryogeen behandeld als gedemagnetiseerd worden. De kabel bestaat aan de binnenkant uit 56 en aan de buitenkant uit 29 koperen (PCOCC) aders van 0,175 mm dikte. De afscherming wordt gevormd door gevlochten koper; 9 x 24 aders van 0,12 mm dikte. Voor insulatie wordt polyethyleen en PVC ingezet, terwijl de buitenmantel eveneens vervaardigd is uit PVC. Ik heb de specificaties van deze kabel nu weliswaar vermeld, maar één van de kenmerken van Furutech is juist dat zij ontzettend veel technische informatie over hun producten on line hebben staan. Bij de overige producten zal ik dus wat summierder zijn met het oplepelen van dit soort details, ervan uitgaand dat u dit, indien gewenst, zelf opzoekt. Mij gaat het in dit artikel vooral om de klank. In mijn set is de Absolute Power gebruikt aan enkele bronnen uit de Master series van NAD en aan een single ended klasse A geïntegreerde versterker van Audion. In alle gevallen overtuigde de kabel, onder andere door de snelle, neutrale, schone, heldere weergave en de mooie losse plaatsing van instrumenten en stemmen. Aanbevolen, een mooie kabel met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.