REVIEWAurender

Aurender X100S music server

Werner Ero | 21 januari 2015 | Aurender

Het is nog maar een drietal jaren geleden dat het toen nog volledig nieuwe Koreaanse audiomerk Aurender met zijn eerste S10 music server, de streaming audiomarkt op haar grondvesten deed schudden. Niet alleen de veel hogere prijsstelling dan tot dat moment gebruikelijk baarde opzien, maar ook de mooie, strakke vormgeving en het gebruik van serieus mooie materialen maakte de nodige indruk. Toch is het met name de snelle en probleemloze bediening met vooral die fors betere geluidskwaliteit ten opzichte van veel concurrenten, die voor menig koper uiteindelijk de doorslag gaf. Maar de jaren verstreken en sommige concurrenten slaagden er in toenemende mate in steeds meer langszij te komen. Maar de Koreanen blijken scherp en goed bij de les te zijn en breidden recent het programma zowel naar boven met de compromisloze W20, als naar beneden met de hier besproken X100 serie uit.



Bij het aanschouwen van het nieuwe leveringsprogramma was mijn focus als rechtgeaarde high-end recensent in eerste instantie vrijwel direct op de bijzonder kostbare (€ 15.900,-) W20 gericht en zag ik zijn twee kleinere broers uit de X100 serie eerlijk gezegd maar nauwelijks staan. Maar al lezende kwam ik er echter al snel achter dat in deze nieuwste modellen zelfs verschillende eigenschappen van het nieuwe W20 ‘state of the art’ topmodel zijn toegepast, waarover later meer. Wanneer ik echter de eerste foto’s van de X100S en L onder ogen krijg, kan ik in eerste instantie een grijns niet onderdrukken. Want hoewel alle bedieningsorganen en display nog steeds op eenzelfde plek aanwezig zijn, is de breedte van dit alles letterlijk gehalveerd! Een X100 is dus inderdaad exact de halve breedte van de 43 cm standaardmaat van een S10 of W20 en dat komt voor mij in ieder geval bij deze eerste kennismaking verrassend over. Toch heeft deze smallere breedtemaat ook een belangrijke reden. Aurender heeft namelijk grootse plannen met deze serie en wil in de loop van dit jaar starten met uitbrengen van een aantal completerende producten. De grootste verrassing is echter dat naast de gehalveerde afmetingen, ook de prijs ten opzichte van de S10 met bijna de helft is verminderd! De hamvraag is dan natuurlijk meteen waar bij deze serie dan nog verder op bezuinigd is en vooral wat er nog van de oorspronkelijke geluidskwaliteit is overgebleven.

X100S
De nieuwe X100 serie bestaat tot op moment van dit schrijven nog uit twee modellen. Zowel de hier geteste X100S (Small - 21,5 cm breed, 8,3 cm hoog en 25,7 cm diep) als X100L (Large - 21,5 cm breed, 8,3 cm hoog en 35,5 cm diep) is voorzien van een 120 gigabyte solid state geheugen van Samsung voor het rechtstreeks afspelen van de muzieknummers en een zeer stille respectievelijk 1 terabyte (2,5 inch) harde schijf voor de S en 6 terabyte (2 x 3 Tb 3,5 inch) voor de L van Western Digital, voor de opslag van alle albums. Daarmee wordt het verschil tussen deze uitvoeringen naast de 10 cm extra lengte om de extra harde schijf onder te brengen, 5 gigabyte en € 600,-. Omdat er verder uiteindelijk geen kwaliteitsverschillen tussen de twee modellen bestaan, besluit ik aangetrokken door de lagere prijs mijn pijlen alsnog op de echte instapper van deze serie te richten. Oftewel de extra kleine X100S. Bij het uitpakken ben ik meteen blij verheugd bij het zien en vooral voelen van dit kleine maar tevens ook oer solide apparaat. Want inderdaad blijkt hoewel flink goedkoper en in verkleinde vorm ten opzichte van het duurdere model, ook de X100 serie te zijn uitgerust met het zo enorm goed afleesbare AMOLED display. Wat ik daarbij zelf vooral prettig vind, is dat alle Aurenders en dus ook de X100S zijn voorzien van een aantal nuttige toetsen op de voorzijde van het apparaat. Hierdoor kan er ook nog steeds van de streamer gebruik worden gemaakt wanneer de router onverhoopt een keer uitvalt en/of uw iPad niet bij de hand is. Wat de toetsen betreft is er naast een links van het display geplaatste fraai zachtblauw omrande stand-by schakelaar, rechts nog een viertal dicht bij elkaar geplaatste druktoetsen te vinden. Linksboven bevindt zich de display menu toets, waarmee trackinformatie en de afspeellijst op het display kunnen worden getoond. Meteen ernaast is net zoals bij een cd-speler een play/pauze toets gesitueerd, terwijl linksonder een nummer terug en rechtsonder een nummer vooruit kan worden gekozen. Zoals van Aurender inmiddels verwacht kan worden, is zelfs deze instap X100S volgens dezelfde hoge standaard als de andere modellen vervaardigd. Iets wat meteen zichtbaar is door de overal naadloos op elkaar aansluitende aluminium panelen, de als zijde aanvoelende oppervlaktebehandeling van het blanke aluminium en het scherp getekende display omgeven met toetsen die zijn voorzien van een precies drukpunt. Waar echter de originele S10 de weegschaal nog tot een stoere 18 kilo kon laten doorzwiepen, is dat bij deze X100S fors teruggebracht tot slechts een modale 5 kilo. Dit verschil zit deels in de iets minder dikke behuizingsdelen, als wel in het halveren van de afmetingen.



Ook het gebruik van een schakelende voeding in plaats van zware conventionele trafo’s telt natuurlijk flink door in het gewicht, terwijl ook het bewust weglaten van verschillende functionaliteiten bij de aansluitingen en de bijbehorende elektronica in bepaalde mate meetelt. Toch toont deze music server van de nieuwste generatie uiteindelijk net zo solide en degelijk als zijn oorspronkelijke voorbeeld, alleen is alles een stuk compacter en zijn vooral de aansluitmogelijkheden beperkter. Vooral aan de achterzijde zijn deze verschillen het best zichtbaar en zijn het vooral de bekende digitale uitgangen als coaxiaal (S/PDIF), gebalanceerd (AES/EBU) en optisch (Toslink) die het veld hebben moeten ruimen. Wat naast de eurostekker netaansluiting en een LAN Ethernet poort echter is overgebleven, zijn een drietal UBS aansluitingen. Twee daarvan dienen voor externe USB opslagtoepassingen en één is een speciale audio USB uitgang. Deze is rechtstreeks van het topmodel W20 afgeleid en is zowel extra afgeschermd als van een aparte voeding voorzien. Mede door nog enkele andere technische aanpassingen is deze USB uitgang dus zelfs van een nog betere kwaliteit dan de S10! Toch heb ik ook een kritiekpunt. Zo werkt de App voorlopig alleen maar met de verschillende iPad modellen van fabrikant Apple (gratis Aurender App is verkrijgbaar in de Apple Store) en kan er tot op heden dus helaas niet van andere merken gebruik worden gemaakt. Naast het afspelen van muziek via de ingebouwde harde schijf, is het ook mogelijk om reeds op een NAS opgeslagen muziekbestanden af te spelen. Ook al heeft de X100 verder geen directe internet tuner aan boord, toch kan via Apple’s Airplay wel degelijk gewoon van de bekende internetdiensten zoals Spotify of internet-radio gebruik worden gemaakt. Als laatste is Aurender momenteel ook bezig om hun producten voor hoge kwaliteit streamingdiensten zoals WiMP/TiDAL gereed te maken. Hierdoor wordt het in de nabije toekomst mogelijk om met gebruikmaking van een speciaal abonnement, miljoenen op het netwerk opgeslagen muzieknummers in de originele hoge kwaliteit (cd kwaliteit of hoger) direct en zonder downloaden af te spelen.



Naast een iPad heeft een Aurender in alle gevallen ook nog een losse DAC nodig om muziek weer te kunnen geven. In principe is iedere willekeurige DAC met een USB ingang hiervoor geschikt, maar gezien de zeer hoge kwaliteit van deze streamer als loopwerk, is hoe beter deze DAC is, hoe beter de geluidskwaliteit uiteindelijk zal worden. Omdat de X100S ook DSD ondersteund is daarbij een DAC met DSD functionaliteit natuurlijk ideaal. Hoewel dit laatste natuurlijk geen absolute noodzaak is als u (nog) niet van dat formaat gebruik zou willen maken. Afsluitend heb ik nog eens kritisch gekeken naar de bijbehorende Aurender App en deze blijkt er net zo goed uit te zien en te werken als de hardware zelf. Mede door de chique beige achtergrond toont het geheel chique en rustig en zijn er talloze mogelijkheden om snel en trefzeker muziek te zoeken, een afspeellijst samen te stellen of uw favorieten vast te leggen. De werking en communicatie gaan snel en trefzeker en door de vele opties om van alles en nog wat in te stellen, raakt men snel vertrouwd met de werking en vele mogelijkheden.

MERK

EDITORS' CHOICE