REVIEWWharfedale

Review: Wharfedale WH-D10 Actieve Subwoofer

SAMENVATTING

Wharfedale heeft met de WH-D10 een zeer betaalbare en toch zeer capabele subwoofer beschikbaar die erg geschikt is om te gebruiken in combinatie met Wharfedale’s eigen Diamond 12-serie. Maar ook andere muziek- of surroundinstallaties zal de WH-D10 prima in mee kunnen draaien. Hij is subtiel en snel genoeg voor muziek en heeft power genoeg voor een explosief film- of game avondje. Er zijn subwoofers die verder doorgaan in de laagste regionen van de toonladder en er zijn subwoofers die meer instelmogelijkheden bieden, maar die zijn allemaal een flink stuk duurder.

PLUSPUNTEN

  • Snelle en strakke weergave
  • Netjes afgewerkt
  • Prijs-kwaliteitverhouding zit wel snor
  • Eenvoud is prettig

MINPUNTEN

  • Geen app of parametrische EQ
  • Gaat voor een subwoofer niet heel laag

Opnieuw een subwoofertest. Deze keer een model van Wharfedale. Het merk kenmerkt zich meer en meer als een partij met het hart voor hifi op de juiste plaats, en dan wel met zeer betaalbare producten. Met mooi klassiek ogende luidsprekers zoals de Linton Heritage of de Denton 85, maar ook met meer hedendaags ogende luidsprekerseries zoals de Evo4-serie. De subwoofer in deze review, met een aanschafprijs van 449 euro, kan in elk geval je thuisbios of je stereosysteem wat extra fundament meegeven en past qua uiterlijk dan weer erg goed bij de Diamond 12 serie. Hoe presteert deze 10 inch laagweergever?

Wharfedale WH-D10 Subwoofer

De Wharfedale WH-D10 is wat je met recht een klassieke actieve subwoofer kunt noemen: gewoonweg een rechthoekige kast met in dit geval een 10 inch woofer. Geen ondersteuning voor apps, geen bluetooth, niks draadloos. Wel een LFE ingang en een stereo RCA-ingang en RCA-uitgang om nog een extra subwoofer in serie aan te sluiten. Je kunt de fase instellen tussen 0 en 180 graden, auto sensing aan of uitzetten, het volume regelen en het crossover instellen. En dan houdt het qua mogelijkheden op de subwoofer zelf op.

Dat is voor de meesten ook gewoon meer dan prima. Veelal sluiten consumenten een subwoofer namelijk aan op een AV-receiver en dan is er kamercorrectie aan boord van de receiver. Of je sluit de sub aan op een versterker die is voorzien van kamercorrectie software zoals bijvoorbeeld Dirac of ARC of in elk geval een parametrische equalizer. Ik bedoel vooral dat het niet per se een vereiste is om het aan boord te hebben van de subwoofer zelf.

De WH-D10 is verkrijgbaar in zwart en wit. Daarbij is de voorzijde in hoogglans afgewerkt en de zijkanten zijn voorzien van een fineerlaag. Ze passen op die manier mooi bij de Diamond 12-serie die collega Jamie eerder aan de tand voelde. Spikes worden standaard meegeleverd. Het gewicht van de Wharfedale sub komt uit op 14 kilo. Voor de volledige specificaties verwijs ik je graag naar de website van Wharfedale.

Voor wie trouwens de WH-D10 net een maatje te fors vindt, of voor wie liever twee kleinere subwoofers heeft dan een enkele grote bijvoorbeeld, kan ook terecht bij Wharfedale voor het kleinere broertje; de WH-D8. Dat cijfer verraadt het verschil al wat het formaat van de driver betreft. Het 8 inch model is met 100 euro minder nog altijd erg veel subwoofer voor je geld. Een stukje lichter, een stukje minder groot, een versterker die net wat minder krachtig is, maar wellicht beter passend in jouw straatje.

Twee punt één

Eerst maar eens focus op het luisteren van muziek in stereo, ondersteund met de Wharfedale WH-D10. Het blijft voor veel audiofielen een no-go om een subwoofer in de stereo-opstelling op te nemen. Voor mij is het juist een goede graadmeter van hoe verfijnd een subwoofer speelt.

Door de gesloten behuizing en de niet al te grote driver van 10 inch speelt de Wharfedale namelijk behoorlijk geraffineerd. Bassen zijn strak en kennen behoorlijk wat textuur. Iets wat ik bij dit prijspunt niet helemaal had verwacht, maar aan de andere kant past het wel weer bij het verhaal van Wharfedale; goede hifi is niet per se duur.

De algehele weergave tijdens mijn muzikale luistersessies wordt verrijkt met de WH-D10. Geen zompige en modderige bassen, maar gewoon een lekker vlotte en strakke weergave. Met name elektronische muziek profiteert van de aanwezigheid van de subwoofer. De in mijn set aanwezige MartinLogan Motion 40i gaat van zichzelf best ver door in het laag, maar door de crossover slechts in te stellen op 50Hz ontlast ik de Anthem MRX 720 receiver aanzienlijk. De weergave vanaf 50Hz naar omhoog komt echt tot leven doordat juist de Wharfedale het zware werk voor zijn rekening neemt. Detaillering, luchtigheid en controle nemen toe op de vloerstaanders.

Ik kan de WH-D10 echter ook echt wel het vuur aan de schenen leggen. Even Max Richters War Anthem en je merkt dat hij niet heel erg ver doorgaat in het laag. Is dat erg? Nee niet echt, want die lage tonen zijn nog een stuk minder goed hoorbaar en onder controle op de vloerstaanders dus mijn voorgaande verhaal houdt stand. Er zijn echter ook genoeg subwoofers die veel verder doorgaan onder de 35Hz waar de Wharfedale begint. Mijn referentie Velodyne SPL-1200 Ultra geeft al bij 20Hz behoorlijk wat druk bijvoorbeeld. Maar die is wel een stukkie prijziger.

Vijf punt één punt vier

Goed, ik heb weer gesproken voor de subwooferparochie. Ik ben en blijf fan van het toepassen van een sub, al helemaal omdat ik ook beschik over een fijne 5.1.2 opstelling om te genieten van de audioweergave bij het gamen op de Playstation 5 en het kijken naar films. Waar een subwoofer bij uitstek geschikt voor is, is de laagweergave bij een vette actiegame of toffe film. Een sub geeft een boost in die beleving. Je voelt explosies en voorbijrazende auto’s in je buik. Je waant je tijdens een potje Call of Duty echt eventjes in de frontlinie. Los van eventueel realisme natuurlijk. Ik moet er niet aan denken om daar echt te staan natuurlijk. Maar de beleving is zonder meer intenser met dan zonder subwoofer.

En nu eens de focus op iets anders dan een film, maar op de audio van een spel. Mijn favoriete game is momenteel Spider-Man - Miles Morales op de Playstation 5. Het sounddesign is werkelijk fantastisch. New York is de plek waar traditiegetrouw het verhaal van de spinnenman zich afspeelt. Zo ook in deze game. Het speelt zich af rond de kerstperiode. De virtuele stad leeft. Lampjes fonkelen om je heen en de omgevingsgeluiden uit de stad worden prachtig mijn huiskamer in gestuurd. En dan is in de openingsscène ineens een hoop actie. Een van Spider-Man’s vijanden Rhino is ontsnapt en raast door de stad. Rent dwars door enorme gasopslagtanks heen wat zorgt voor machtige explosies. De Playstation 5 heeft een fantastische controller die haptische feedback geeft in mijn handen en de Wharfedale WH-D10 geeft haptische feedback aan mijn achterste en buik. Heerlijk om op hoog volume door New York van gebouw naar gebouw te slingeren. Kortom, beleving!

Conclusie

Wharfedale heeft met de WH-D10 een zeer betaalbare en toch zeer capabele subwoofer beschikbaar die erg geschikt is om te gebruiken in combinatie met Wharfedale’s eigen Diamond 12-serie. Maar ook andere muziek- of surroundinstallaties zal de WH-D10 prima in mee kunnen draaien. Hij is subtiel en snel genoeg voor muziek en heeft power genoeg voor een explosief film- of game avondje. Er zijn subwoofers die verder doorgaan in de laagste regionen van de toonladder en er zijn subwoofers die meer instelmogelijkheden bieden, maar die zijn allemaal een flink stuk duurder. Deze Wharfedale WH-D10 is alleen al daarom van harte aanbevolen. Goedkoop is duurkoop? Not so much.

Wharfedale WH-D10
449 euro | Wharfedale.eu
Beoordeling 4 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE