De EVO3 Aquarius 6 is een populaire netfilteroplossing van IsoTek. Een groot voordeel is dat je met dit luxueus ogend toestel meteen heel je muzieksysteem van stroom voorziet, zonder gedoe met aparte filtering of beveiligingsmaatregelen per toestel. Toch is het intern zo opgebouwd dat alles gescheiden blijft.
Netfilters zijn toestellen die meestal enkel opduiken in gesprekken van muziekliefhebbers die dieper in de hifi-wereld duiken. Sommigen van hen gaan nu steigeren, maar het zijn nu eenmaal nichetoestellen. Dat betekent uiteraard niet dat ze geen waarde hebben. Veel hifi-liefhebbers zweren bij het nut van netfiltering, wat ook niet zo gek is als je bedenkt hoeveel verschillende apparaten er in een typische woning stroom uit de muren slurpen. Veel van die producten worden bovendien gevoed door de goedkoopste schakelende adapter die de fabrikant kon vinden. Er zijn dus zeker redenen te bedenken waarom een investering in een netfilter steek kan houden. Uiteraard is het een eigen beslissing of een investering hierin -of in andere upgrades voor je muzieksysteem- steekhoudt. Testen staat vrij!
Isotek EVO3 Aquarius: 3.680 Watt vermogen
In deze review bekijken we de EVO3 Aquarius 6, een 1.500-euro kostend netfilter met zes stopcontacten. Twee daarvan zijn geoptimaliseerd voor toestellen die echt veel stroom kunnen slurpen. Eindtrappen bijvoorbeeld, maar ook forse geïntegreerde versterkers of subwoofers met versterkingsluiken die makkelijk aanleunen bij 1.000 Watt.
Het hangt natuurlijk af van de toegepaste techniek in een versterker – klasse A gaat sneller meer stroom nodig hebben dan klasse D bijvoorbeeld – en je luistergewoontes hoeveel de belasting juist bedraagt. De vier resterende zijn bedoeld voor audiotoestellen die zelden opeens grote stroompieken veroorzaken, zoals streamers, DAC’s, schijfjesspelers en andere toestellen. Een logische keuze, want in de meeste situaties zullen er meerdere bronnen en slechts één versterker aanwezig zijn. Af en toe twee, bij hifi-liefhebbers die graag werken met monoblokken. In totaal kan de EVO Aquarius 6 continu 3.680 Watt leveren.
In een thuisbioscoop kan een enkele Aquarius 6 mogelijk onvoldoende zijn, bijvoorbeeld als je werkt met een aparte surroundvoorversterker, meerdere eindtrapversterkers en een of twee subwoofers. Tja, dat heb je altijd wel bij complexere surroundopstelling: veel toestellen en veel kabels. Bij IsoTek is de EVO3 Aquarius het instapmodel als je een netfilter zoekt voor een heel muzieksysteem. Er zijn verschillende hogere modellen, die bijvoorbeeld pronken met displays en meer aansluitingen. Voor high-end luisterruimtes waarin de zwaarste en meest high-end poweramps te vinden zijn, is er bijvoorbeeld de EVO3 Super-lijn. Meer informatie daarover vind je op de website.
Volgens de specificaties pakt de EVO3 Aquarius 6 zowel common mode als differential mode-storing aan. Dat laatste is storing op de stroomdraden veroorzaakt door goedkope adapters en voedingen, vaak van het schakelende type. Sommige toestellen, zoals inductievuren en omvormers van zonnepanelen, introduceren ook hun eigen storing op het kabelnet. Soms is het ook gewoonweg onmogelijk om storingsbronnen te identificeren, met name in oudere gebouwen waar over de decennia heen wel eens af en toe aan het elektriciteitsnet is gemorreld.
IsoTek: Mag (maar moet niet) gezien worden
Als je het beu bent om je high-end audiospullen die opgetrokken zijn uit kostbare materialen en pronken met een uitgekiend design te moeten combineren met stekkerblokken en kabels van bouwmarktkwaliteit, dan ga je al heel wat gelukkiger worden met dit toestel. De Aquarius 6 ziet er even kostbaar uit als je high-end hifi-spullen. Een voordeel alvast: je moet niet langer veel tijd investeren in het wegwerken van lelijke kabels en stroomblokken. Dat is misschien niet het belangrijkste, maar het is wel fijn dat vanuit een esthetisch standpunt de IsoTek heel geslaagd te noemen valt.
Het apparaat, verkrijgbaar in zwart of zilver, steekt in een solide behuizing op volledige (audiorack)grootte die heel knap is afgewerkt met een stoer voorpaneel uit aluminium. Het is misschien geen uitgesproken blikvanger zoals een gezellig blauw uitstralende McIntosh-versterker of een fraaie PrimaLuna met gloeiende lampen, maar dat is geen tekortkoming. Het complementeert je systeem eerder dan de volle aandacht opeisen. En dat is prima; de bedoeling is niet dat je blijft staren naar een netfilter, het is een functioneel toestel dat je misschien wel ergens in een meubel verstopt. Dat kan perfect, de warmteontwikkeling is zelfs bij intens gebruik acceptabel.
Kortom, hopelijk is dit een apparaat dat je installeert en dan vergeet. Het werkt in de achtergrond en mag daar gerust vertoeven. En kijk dan in de plaats liever naar de premiumafwerking van je versterker, de dansende VU-meters op je poweramp of het mooie display van je netwerkspeler. Of bewonder de zeldzame RSD-release die eindelijk op de draaitafel ligt, na een lange zoektocht.
Je moet bij dit IsoTek-toestel bijgevolg niet zoeken naar uitgebreide controls of vele knoppen. Dat is gewoonweg niet nodig. Er is één knop en die schakelt de stroom in- of uit. Het is duidelijk niet de bedoeling dat je deze echt regelmatig gebruikt, want je kunt er maar moeilijk aan als de meegeleverde stroomdraad insteekt. Over die kabel gesproken: de satijnpaarse kleur geeft aan dat dit een IsoTek EVO3 Premier-stroomkabel is. Koop je ‘em apart, dan kost het ongeveer 149 euro. De Britse fabrikant houdt wel van opvallende kleurtjes om de kabeltype aan te duiden. In de testruimte gebruiken we soms EVO3 Initium-kabels, die dan weer een fel grasgroene kleur hebben. Die kleur doet niets aan de prestaties, uiteraard, maar het oog wil ook wat. Bovendien hebben de IsoTek-kabels een gladde mantel, wat we vanuit een praktisch oogpunt verkiezen boven alternatieven met stoere omhulsels die bij het wisselen van audiotoestellen potentieel voor krassen zorgen.
Hou het veilig
Audiofielen kopen toestellen zoals deze Aquarius EVO3 om aan de weergavekwaliteit te sleutelen. Een even belangrijke aanleiding is dat je al die peperdure hifi-spullen wil beschermen tegen de uitspattingen van dondergod Thor of een kortsluiting ergens in de keten.
Het beveiligingsaspect is dan ook iets waar IsoTek bijzonder veel aandacht aan heeft besteed. Tegen piekoverbelasting van een blikseminslag is de EVO3 beveiligd tot 67.500A. Die beveiliging zou ‘instantaneous’ oftewel onmiddellijk in actie moeten treden, zegt de fabrikant. En maar goed ook, want zelfs een seconde van die soort stroomstoten en je kunt de verzekering opbellen om te vragen of ze je een nieuwe hifi-set willen betalen.
De zes stopcontacten zijn daarnaast gezekerd met twee apparaten: een zekering van 16A is voorzien bij de twee stopcontacten die een hoge stroom kunnen leveren terwijl eentje van 10A de toestellen die op de overige vier hangen tegen kortsluitingen beschermen.
Mocht er eentje door een slecht contact springen, dan kun je de zekering weer inschakelen via een grote schakelaar onderaan de EVO3. Wel eerst je elektrisch probleem oplossen, uiteraard.
Ook op vlak van aarding zit deze IsoTek goed in elkaar. Intern loopt de aardingsdraad niet van stopcontact naar stopcontact. Dat zou makkelijk zijn qua bedrading, maar zou ook risicovol kunnen zijn. In de plaats is de inkomende aardingspen telkens met een aparte kabel met een stopcontact verbonden. Uiteraard kan de Aquarius EVO3 niet compenseren voor gebreken aan de aarding van het lichtnet in je woning, zoals aardingspennen in muurcontacten die niet goed zijn aangesloten of een aardinglus met een te hoge Ohm-waarde.
Als we onder de motorkap van de EVO Aquarius 6 turen, zie we niet enkel dat de layout van componenten heel clean is. Het blijkt ook dat de filosofie van elk stopcontact apart te bekabelen op alle vlakken is behouden. Elk hifi-toestel die je insteekt hangt dus aan zijn eigen netfiltergedeelte.
In verschillende setups
We hebben de IsoTek een tijdlang op bezoek gehad, wat toeliet om het met verschillende muzieksystemen uit te proberen. Om de impact van de EVO3-netfilter proberen te ontdekken, moesten we wel even improviseren. Onze kamer is iets complexer ingericht dan een doorsnee woon- of luisterruimte, om het makkelijk te maken om regelmatig nieuwe audiotoestellen uit te proberen. Deel van de opstelling bestaat uit een IsoTek Smart Power Delta, een toestel dat netfiltering combineert met beveiliging en bediening op afstand. Dat laatste is iets heel handig omdat je dan ongebruikte componenten volledig kunt uitschakelen, zowel ecologisch als vanuit optiek van stroomvervuiling interessant. Het is uiteraard niet de bedoeling om de Aquarius 6 op deze Smart Power aan te sluiten, want dat wordt het moeilijk om te zeggen wat welke filter juist aan het doen is. Daarom leggen we even een verlengkabel naar een andere ruimte en hangen de Aquarius hieraan. Dit maakt het ook makkelijk om te wisselen tussen met én zonder netfilter. Terzijde kunnen we wel opmerken dat de Smart Power uitstekend zijn werk doet (al hadden we graag iets meer integratie met smarthomeplatforms gezien, maar dat terzijde).
We waren in het bijzonder benieuwd wat de impact van de Aquarius 6 zou zijn bij een Hegel H590 en de Focal Sopra N°2-speakers. Ten eerste omdat het Hegel-vlaggenschip over een gigantische voeding met koperen windingen beschikt die heel gevoelig zijn voor gelijkstroom op het lichtnet. Uit ervaring weten we dat deze – overigens geweldige – versterker heel hard kan zoemen, afhankelijk van wat er nog elders in het huis aan een stopcontact hangt. Het is een bekend fenomeen waarbij de koperingen windingen van de transformator lichtjes vibreren en dat voortvloeit uit keuzes van Hegel; de Noren maken er ook geen geheim van. Ze vinden dat hun manier van voedingen bouwen leidt tot betere prestaties. En het probleem oplossen kan heel makkelijk met een DC Offset-filter, luidt het. Die functie bevat de Aquarius EVO3 echter niet, al merken we meteen dat het gezoem van de H590 als de muziek niet speelt heel wat stiller wordt met de IsoTek-netfilter. Een hele verbetering. Wie verder wil gaan, kan nog een compacte EVO3 SYNCHRO UNI van 599 euro toevoegen om specifiek dit probleem aan te pakken. Het hogere IsoTek EVO3 NOVA bevat trouwens wel een DC Offset-filter, horen we van de fabrikant.
We gebruiken normaal gezien hiervoor een aparte DC-filter, die zouden we wellicht nog altijd wel toevoegen in dit verhaal. Dat doen we namelijk ook bij de Smart Power. Spijtig – maar ook bij andere merken schijnbaar een ding. Zover we kunnen achterhalen pakken de meeste netfilters dit probleem niet aan. Gelukkig bezitten de meeste versterkers transformators die geen last hebben van DC-vervuiling.
Heel wat muziek passeert de revue, waar we aandachtiger naar luisteren is ‘All Is Well’ van Lisa Simone, een album vol knap gezongen jazzcomposities en een aantal soms merkwaardige interpretaties. Cohens ‘Suzanne’ met een bossa nova-insteek is bijvoorbeeld niet zo geslaagd, al is Simone’s stem zelfs dan nogal altijd de moeite waard. We luisteren toch liever naar het eigen ‘Finally Free’, waar naast het indrukwekkende keelwerk van Simone ook de dubbele bas van Reggie Washington en de drums van Sonny Troupé echt er uit springen. Met de IsoTek Aquarius 6 is een basis gelegd voor zeer goede prestaties uit de Hegel, die zijn uitpakt met een vinnig en gecontroleerde luisterervaring waarbij de muzikanten op een donkere achtergrond perfect uit de mix komen.
De volle emotionele lading van Maciej Staszewski’s virtuoze gitaarspel komt ook binnen bij ‘Concertino for guitar and strings orchestra’, te vinden op ‘On The Trail’. En meer dynamisch werk? Een leuke testalbum vinden we nog altijd die John Williams collaboratie met de Wiener Philharmoniker en violiste Anne-Sophie Mutter. De IsoTek effent de weg naar een geweldige performance van die laatste, want Mutter helemaal los gaat op ‘Devil’s Dance’, als een vliegensvlugge heks met een strijkstok die achtervolgd wordt door een volledig symfonieorkest.
De naar ons gevoel 'merkbaarste' verbetering valt er te merken bij het luisteren naar vinyl via een Pro-Ject Debut Pro-draaitafel en de Marantz Model 30-versterker. De versterker is uitstekend en complimenten zijn ook op hun plaats voor deze nieuwe platenspeler van het Oostenrijkse merk. Maar de voeding is eerder standaard te noemen. Wellicht het daardoor dat we hier een groter verschil horen als we luisteren naar de rooskleurige editie van ‘Under the Pink’ van Tori Amos. De geluidsvloer lijkt heel wat lager, wat bij stillere nummers toch opvalt. Een voedingupgrade voor de draaitafel blijft in dit geval wel nog altijd een interessante optie, lijkt ons.
Bij een Lyngdorf TDAI-3400 en DALI Rubicon 2-speakers die we via Roon voorzien van muziek vinden we de impact van de IsoTek daarentegen heel lastig te bepalen. Deze nogal unieke volledig digitale versterker zit anders in elkaar dan de meeste rivalen, en dat maakt het volgens ons ook minder gevoelig voor stroomproblemen. Dat is ook wat we horen van de fabrikant zelf. We grijpen uiteindelijk terug naar ‘Finally Free’, met én zonder netfilter, maar bespeuren nauwelijks verschil, wat anders was dan bij de Hegel. Dat kan bij een ander lichtnetsituatie natuurlijk anders uitdraaien. Maar uiteindelijk denken we toch dat sommige toestellen gewoon meer nood hebben of profijt halen uit deze type stroomingrepen dan anderen.
Conclusie
Het lijkt misschien raar om te stellen in een review van een stroomapparaat, maar investeren in dit soort producten staat nooit hoog op onze to-do-lijst. Er valt aan zoveel te sleutelen – matching, akoestiek, bronmateriaal, om maar enkele te noemen – en stroom- en kabels komen wat ons betreft later en zijn optioneel. De meningen hierover verschillen wel danig in de hifi-wereld, dat zeggen we er meteen bij.
Tegelijkertijd is het ook niet gek dat nadat je een heel muzieksysteem hebt samengesteld, een fijnzinnige keuze hebt gemaakt qua bronmateriaal en je speakers perfect hebt opgesteld je die laatste stappen zet en een toestel als de IsoTek Aquarius EVO3 toevoegt aan het geheel. Om te beginnen om die enorme investering optimaal te beschermen en door je kostbaar muzieksysteem aan te vullen met een stroomvoorziening op hetzelfde niveau. Afhankelijk van je situatie en apparatuur kan deze IsoTek je muziekbeleving een overtuigende upgrade geven. Het zal misschien niet altijd zo zijn, maar het is zeker het onderzoeken waard.
IsoTek EVO3 Aquarius 6
1.499 euro | www.isotek.com
Beoordeling 4,5 op 5