NIEUWSQED

QED Reference Ethernet: CAT 8.1 ethernetkabel met zeer hoge brandbreedte

Redactie Hifi.nl | 21 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | QED

Het Britse kabelbedrijf QED heeft een nieuwe LAN-kabel uitgebracht die tot 40 Gb/s aan data kan verwerken. Uiteraard is de nieuwe ethernetkabel zeer grondig afgeschermd. Volgens de fabrikant zal met name de weergave van hi-res bestanden van de nieuwe kabel kunnen profiteren.

QED Reference Ethernet: hoogwaardige dataverbinding

“Een compromisloze specificatie en state-of-the-art engineering resulteren in een kabel met een maximale datasnelheid van 40 Gb/s. Dit is veel meer dan nodig is om zelfs de meest veeleisende datastromen te verwerken, en betekent dat Reference Ethernet gemakkelijk overweg kan met de hoogste digitale audiobestanden met hoge resolutie van vandaag en toekomstbestendig is om alles aan te kunnen,” aldus de toelichting van het Britse QED.

Om signaalruis en overspraak tot een absoluut minimum te beperken, is de Reference Ethernet voorzien van geleiders gemaakt van 99,999% zuurstofvrije koperen twisted-pairs met een ongelijke twist rate voor elk paar om de ruisonderdrukkingseigenschappen te maximaliseren. Voor minimaal 'insertion loss' (dat is de vermindering van de signaalsterkte aan het einde van de kabel in vergelijking met die aan het begin) gebruikt Reference Ethernet een aluminium mylar-omhulsel, in een folieomhulsel, in een met ferriet geïmpregneerd omhulsel. Hierdoor overtreft de kabel ruimschoots de CAT 8 insertion loss-norm. Deze overgespecificeerde opstelling betekent ook dat Reference Ethernet gemakkelijk beter presteert dan de CAT 8-standaard voor 'verzwakking-tot-overspraakverhouding', hetgeen een indicatie is van de marge waarmee fouten in de datastroom worden vermeden.

Reference Ethernet presteert ook veel verder dan de CAT 8-vereisten als het gaat om 'return loss'. Elke impedantie-mismatch tussen de kabel en de apparatuur waarop deze is aangesloten, kan ervoor zorgen dat het signaal heen en weer wordt gereflecteerd. Dankzij de nauwkeurig ontworpen, vergulde Telegärtner-stekkers met 360 graden afgeschermde behuizingen van gegoten zink, worden reflecties geminimaliseerd en wordt al het signaal geleverd aan de belasting.

De kabel is afgewerkt in een stijlvol parelwit PVC-omhulsel als aanvulling op elke hifiopstelling.

QED Reference Ethernet: technische specificaties

  • Cable OD (mm): 9 mm
  • Plugs: Telegärtner Profinet CAT 8
  • Construction: F/FTP
  • Conductor size: 24 AWG
  • Characteristic Impedance: 100 Ohm
  • Patch Cable Category: Class I CAT 8.1
  • Maximum bit-rate: 40 Gb/s

 

QED Reference Ethernet: prijzen en leveringsinformatie

1 meter: 189 euro
2 meter: 199 euro
3 meter: 229 euro
5 meter: 249 euro

MERK

EDITORS' CHOICE