Custom surround van Harman in nieuwe Volvo EX30

In de nieuwe Volvo EX30, een compacte SUV die 100 procent elektrisch rijdt, is een custom soundbar van Harman Kardon verwerkt, een huzarenstukje van Harman Automotive. "Dankzij innovatieve technologieën wordt een uniek accessoire in een genre bevorderd dat een geluidsweergave biedt die zowel speels als meeslepend is."

Volvo heeft ervoor gekozen om de EX30 te onthullen in Milaan, de modehoofdstad van de wereld. Met de relatief kleine, 100 procent elektrische SUV opent de fabrikant de jacht op modellen zoals de Jeep Avenger, Renault Megane E-Tech en Lexus LBX. Voor de Scandinavische autofabrikant is de EX30 de meest compacte SUV die ooit in zijn fabrieken is geproduceerd. Bij dat statement hoort een compacte audio-oplossing op maat. 

Concreet beschikt deze Harman soundbar over 9 zorgvuldig gepositioneerde speakers, waaronder een in de kofferbak geplaatste subwoofer, die erin moeten slagen de cabine te vullen met rijk en omhullend geluid. Het systeem wordt aangedreven door een versterker van 1.040 watt en is uitgebreid met een groot aantal geavanceerde technologieën, waaronder Vehicle Noise Compensation (VNC), Quantum Logic Surround (QLS) en Dirac Unison. "Vooral belangrijk voor elektrische auto's is dat de compensatie van het geluid dat door het voertuig wordt uitgezonden met behulp van een intelligent audiosysteem een functie is die bij elke snelheid geluid van hoge kwaliteit handhaaft, gebaseerd op een algoritme dat zich aanpast aan veranderingen in de omgeving en de snelheid tijdens het rijden. Dit verbetert zowel het niveau van de muziekweergave als de toonbalans om altijd een optimale audiokwaliteit te garanderen. Hierdoor zijn bestuurders minder tijd kwijt aan het aanpassen van het volume en kunnen ze meer tijd besteden aan het genieten van de muziek."

Ondertussen biedt de Quantum Logic Surround-technologie (QLS) elke passagier een fraaie luisterervaring. Het systeem beschikt over revolutionaire surround sound-algoritmen die de audiostream opsplitsen, vertalen en vervolgens verdelen in specifieke signalen tussen elke luidspreker. Het resultaat is een geluidsbeeld en een ‘omhullend effect’ dat voor elke passagier anders is gekalibreerd.

"Genoeg om audiotracks een natuurlijke en goed gecontroleerde geluidskwaliteit te geven terwijl de luisteraar wordt ondergedompeld in rijk en realistisch geluid. Dirac Unison op zijn beurt heeft een missie om "de luidsprekers te optimaliseren met als doel variaties in de geluidskwaliteit tussen stoelen te elimineren en zo een rijk, ruimtelijk en nauwkeurig geluid te leveren, waar u zich ook in het voertuig bevindt."

De Volvo EX30 is tot slot een ware ode aan Scandinavisch design. Je kan daarbij kiezen uit vier verschillende interieurstijlen, met zorgvuldig vervaardigde combinaties van materialen, allemaal in een verscheidenheid aan kleuren en texturen die grenzen aan perfectie. "In deze ruimte past de door Harman ontworpen soundbar perfect in dit prachtige interieur dat zowel sober als gezellig is en op subtiele wijze trouwt met de hele breedte van het dashboard. Een primeur in de autowereld die passagiers een geweldig gevoel van ruimte biedt."

De Volvo EX30 en de speciale soundbar kunnen al worden besteld via het Volvo-netwerk. Kijk voor meer informatie en de actuele prijzen op de website van Volvo.


EDITORS' CHOICE