HI-VISITHarbeth

HiVisit Mafico op DAE 2023: goedgevulde kamers vol legendarische muziekmakers

Een van de grote uitdagingen op het Dutch Audio Event? Neen, niet een broodje kroket scoren, wel in de grote Mafico-kamer die opgedeeld was in verschillende zones en luisterruimtes het mooiste aanwijzen. Omdat het bedrijf zoveel boeiende merken importeert, was er gewoon veel om uit te kiezen. Ayon, Bryston, Lindemann, Final… Moet dat dan toch? Dan was wellicht de demonstratie met Harbeth diegene waar we het langst bleven hangen. En niet alleen omdat Harbert-baas Allan Shaw halverwege zaterdag opdook om tekst en uitleg te geven. Het was ook iets heel intrigerend dat Mafico naar de show had meegebracht.

De aandachtstrekker van dienst was The Nelson. Een aparte naam, maar ook een guitige verwijzing naar Nelson’s Column, een bekende landmark op Trafalgar Square in hartje Londen. Op de Nelson van Harbeth plaats je echter niet een standbeeld van een Britse admiraal. Het is een stand bedoeld voor kleine Harbeth-speakers zoals de P3ESR’s die op DAE voor muziek zorgden.

Wat heel slim is, is dat deze stand een geïntegreerde subwoofer met DSP-sturing bevat. Zo staat de boekenplank-speaker niet alleen op de correcte hoogte, de weergave wordt aangevuld met een volwassen laag. Die kleine Harbeth-speakers klonken als volwassen vloerstaanders – echt een onverwachte maar sterke prestatie.

Waar is de subwoofer?

Bij een stereo-opstelling heb je uiteraard twee luidsprekers – en dus ook twee Nelsons. In de grotere Mafico-kamer leverde dat een zeer overtuigende performance op. In een gewone woonkamer moet dat echt wel heel knap klinken. Plaatsing in een leefruimte zou geen probleem mogen zijn.

Niet alleen is de stand echt heel discreet, je zou nooit denken dat er een sub in verstopt zit. Harbeth heeft over het design van de Nelson goed nagedacht en laat de woofer langs de basis lucht naar buiten duwen. Dat maakt dat je minder interactie met muren en hoeken krijgt. Je sluit elke Nelson bovendien aan door de luidsprekerkabel die naar de speaker gaat door te lussen. Een versterker met een toegewijde sub-out is dus niet nodig.

Iedereen zat naar die Harbeths te kijken, waardoor het systeem dat alles aanstuurde een beetje uit de aandacht viel. Misschien kwam dat ook wel omdat Mafico koos voor de compacte maar toch krachtige Lindemann Audio musicbook Source II en Power II. Die laatste is echt sterk. Het is zo groot als een boek maar kan dankzij Ncore-modules 2 x 250 watt leveren.

Platte speakers en Canadese power

Er viel natuurlijk nog veel meer te bewonderen in de Mafico-ruimte. In een ander luistergedeelte was het genieten van de Final Model 7-electrostaten aangestuurd door een Bryston BR-20-voorversterker die in klasse A opereert. Van het gerespecteerde Canadese merk was er ook de 3B-eindtrap. Mooi weetje: het merk is zo overtuigd van de kwaliteit dat het levert, dat het op sommige producten (zoals de 3B) twintig jaar garantie biedt. Nou, dat kan tellen!

In een ander hoekje kon je dan weer de Spirit V bewonderen, een buizenversterker van Ayon die je met KT150 of KT170’s kunt uitrusten en in triode of een krachtiger pentode modus gebruikt. Het Oostenrijkse Ayon Audio kom je niet zo vaak tegen op shows, dus wel leuk dat de importeur het merk weer in de kijker zet.

Ook present was Velodyne, de Duitse subwooferspecialist die graag bassliefhebbers een extra portie vermogen cadeau doet, wat tevens een mooi bruggetje is naar de laatste ruimte van Mafico.

Iets voor hobbits

De importeur was namelijk elders op DAE óók nog aanwezig. Als we even geen rekening houden met de kamers die ingericht waren door het recent overgenomen X-Fi (zoals de fraaie Chord-ruimte), was er nog een indrukwekkende thuisbioscoop met M&K Sound-speakers.

Dat zijn heel herkenbare in- en on-wall-weergevers die het Deense Miller & Kreisel bouwen. Sommige modellen komen met drie van hun custom compression tweeters, daar kijk je niet naast. De neutralere M&K-speakers zijn heel geliefd in productieomgevingen en heel wat films (zoals meerdere Tolkien-films van Peter Jackson en deel I, II en III van Star Wars) zijn op deze speakers gemixt. Wie streeft naar een ervaring ‘zoals de regisseur het bedoelde’,  zit hier dus goed. Het was dan ook een heel overtuigende demo daar in Veldhoven!

Kijk voor de volledige verslaggeving van Dutch Audio Event 2023 op hifi.be/dae

MERK

EDITORS' CHOICE