In het voorjaar van 2024 presenteert televisie-fabrikant TCL in de Poolse hoofdstad haar complete modellen line-up voor dit kalenderjaar aan de vakpers. HIFI.NL werd uitgenodigd om met de EISA-collega’s van de HTV-groep de introductie van de 2024-modellen bij te wonen.
Welke positie neemt TCL vandaag de dag in en hoe is het gesteld met de prestaties?
TCL is opgericht in 1981 en is inmiddels uitgegroeid tot een ambitieuze speler in de televisiemarkt en geniet al jaren een flinke populariteit in Noord-Amerika. Sinds 2023 mag TCL zich tot de grootste televisieaanbieders ter wereld beschouwen en heeft het merk in een korte periode een sterke marktpositie in de Benelux ingenomen.
Deze positie heeft de fabrikant onder meer verkregen door goed te kijken naar de vraag uit de markt en het maken van commercieel slimme keuzes waardoor de TCL-modellen al jaren een unieke verhouding hebben tussen prijs en de geleverde prestaties.
Wanneer ik de basement van het hotel betreed waar de bijeenkomst is georganiseerd ben ik overweldigd door het complete aanbod dat hier wordt gepresenteerd. De televisie- en monitorlijn voor 2024 is gebaseerd op QLED-technologie en werkt volgens het goed, beter best principe. Ik laat de monitors even buiten beschouwing en richt me vooral op de televisiemodellen. Wanneer ik deze modellen nauwkeurig bestudeer zie ik dat enkele televisiemodellen in de line-up vorig jaar al zijn gepresenteerd en al dan niet met een kleine aanpassing worden gecontinueerd voor 2024.Â
Ook zijn er, ten opzichte van vorig jaar, nieuwe modellen en grotere schermformaten aan het huidige leveringsprogramma toegevoegd, dankzij een ingrijpende verandering in het productieproces van de panels.
TCL heeft onlangs haar Gen 8.5 moederpanelen vervangen door de CSOT Gen 11 variant om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Dit nieuwe TCL-moederpaneel heeft een afmeting van 2,94 bij 3,37 meter in oppervlakte ten opzichte van 2,20 bij 2,50 meter van de eerdere generatie. De maten zijn niet toevallig ontstaan.
Hiermee haalt de fabrikant er, afhankelijk van de manier van snijden, uiterst efficiënt achttien 43-inch, acht 65-inch, zes 75-inch, twee 115-inch, twee 130-inch panels of een combinatie ervan uit. Dit draagt substantieel bij aan de betaalbaarheid van grotere panelen.
Ook worden de kleinere formaten niet vergeten, Bij de aan ons gepresenteerde modellen is elke schermmaat, variërend van 43 tot maar liefst 115-inch tentoongesteld. Deze nieuwe generatie panels maakt zelfs een schermgrootte tot 130-inch mogelijk en hiervan verwacht ik niet eerder dan volgend jaar een officiële introductie.
Gebaseerd op harde cijfers
De presentatie van de modellen en de hierin geïmplementeerde technieken wordt vervolgens gegeven door Marek Maciejewski, Product development Director bij TCL. Alvorens de verschillende vindingen te bespreken begint Maciejewski de presentatie met het bespreken van de huidige markttrends en onderbouwt deze met cijfers uit de markt. Enkele interessante ontwikkelingen zal ik in dit artikel opnemen op de plekken waar dat van toepassing is.
Een van de meest belangrijke veranderingen is toch wel de toenemende vraag naar grotere schermformaten. Waar de 55-inch modellen (in mei 2024 gemiddeld installed base van 20% in EU) niet lang geleden tot de mainstream behoorden en de 65-inch modellen (15%) de veeleisende filmliefhebber voor zich won, verschuift de vraag vandaag de dag naar 77-inch en groter (nu 6%).
Veel van de huidige televisiebezitters hebben tussen 2017 en 2020 een nieuwe televisie aangeschaft, waarbij een piek zichtbaar is tijdens de Covid periode. Met de gemiddelde vervangingstijd van 8 jaar in de EU zullen deze waarschijnlijk in de komende paar jaar worden vervangen. Waarom is dit nu zo belangrijk? TCL richt zich juist op de consument die gebruik wil maken van de allerlaatste technologie en bereid is om hier om de paar jaar in te investeren. Aangezien de QLED-modellen van TCL een significant prijsvoordeel bieden ten opzichte van de grote merken in het premium segment, zal dit velen aanspreken. En als je dan toch gaat vernieuwen om mee te kunnen in de technologische wedloop, waarom dan niet gelijk een maatje groter? Dit is namelijk precies waar TCL met haar modellen en positionering op inspeelt en haar groeiende succes aan te danken heeft.
TCL 2024 leveringsprogramma
De line-up voor dit jaar begint bij de op GoogleTV gebaseerde 60Hz Motion Interpolation P71B, P79B en P755 streaming televisies. Deze zijn uitgerust met een krachtige AiPQ processor, Dolby Vision, HDR10+, HLG, Dolby Atmos, DTSX-HD en DTS Virtual-X. Deze QLED-televisies zijn voorzien van TCL Home, AirPlay2, Chromecast, Voice remote, Handsfree en Ambient mode. Alles om maximaal te genieten van streaming content bij een minimale investering. De C61B, C61B Pro, C69B, C69B Pro, C655 en C655 Pro hebben kwalitatief betere QLED Pro schermen, een beter geluidssysteem en snellere refresh rates. De C743, C745 en C749 zijn de eerste QLED-televisies met 120 Hz motion interpolatie, een native 144 Hz scherm met 1000 nits helderheid, Dolby Vision IQ en DTS-X 2.0 geluid. De VRR varieert tussen 48 en 144 Hz, de lag bedraagt 5ms. Perfect voor gaming-doeleinden dus.
De opvolgende serie met de modellen C803, C805 en C809 is voorzien van een premium QD-Mini LED paneel met een helderheid van 1300 nits en Dolby Vision 120 UHD. Deze serie is meer gericht op sportuitzendingen waarbij er geen detail verloren mag gaan zoals het snel verplaatsende witte vlekje dat in meer of mindere mate voor gejuich kan zorgen. De C81B, C89B, C855 en X955 zijn de topmodellen voor 2024.
De C855 levert een helderheid van 3500 nits, is voorzien van een antireflectie laag en heeft een 2.2.2 luidsprekerconfiguratie. De X955 topper heeft met het 115-inch schermformaat en 20736 backlight-LEDS het grootste beeldformaat en levert een lichtopbrengst van maar liefst 5000 nits. Heel indrukwekkend. Is jouw televisie aan vervanging toe, dan biedt TCL je meer dan voldoende keuze voor een volgend model.
Door technologie bepaalde levenscyclus
Waar de levenscyclus van een beeldbuistelevisie vooral werd begrensd door de levensduur van de CTR-beeldbuis en de lijntrafo, is de levensduur van een moderne LED, OLED of QLED-televisie veel langer. De levenscyclus wordt nu vooral begrensd door de geboden resolutie, de geïmplementeerde streaming technologie en het beschikbare aanbod van apps. In de praktijk is er vrijwel geen vraag meer naar LED-televisies zonder ingebouwde streamingservices of de beschikking over handige apps. We leven immers in een streaming content tijdperk waarbij 35% van de gebruikers in de EU inmiddels gebruikmaakt van commerciële streamingdiensten.
Zelfs wanneer zowel de streaming en app-ondersteuning na vele jaren gebruik nog door de fabrikant wordt geboden, vragen de gebruikte apps en de bandbreedte van streamingdiensten jaar op jaar meer processorkracht van de televisie. Dit is voor velen een mooi moment om de televisie te vervangen voor een courant model.
Waar tot voor kort OLED 4K-UHD schermen tot het neusje van de zalm werden betiteld, lijkt de QLED-tegenhanger in toenemende mate aan populariteit te winnen. Enerzijds heeft dit met de toename in beeldkwaliteit van de sterk evoluerende QLED-techniek te maken, anderzijds is de significant hogere lichtopbrengst ten opzichte van de OLED-variant een valide argument in panelkeuze.
Hoewel OLED op dit moment nog steeds een van de best presterende schermtypes is, is dit ook een van de duurste panel types om te produceren. Zeker bij grotere schermformaten. Waarom? Dit heeft te maken met de yield van panels. Je zult begrijpen dat de niet gesneden QLED of OLED-moederpanelen vaak wel ergens een dode pixel hebben. Het aanbod van grote panelen wordt hierdoor sterk beïnvloed, want niemand wil een premium scherm waar zich midden in het zichtveld een hinderlijk oplichtende pixel opdringt. Omdat je bij grote schermmaten niet zo gemakkelijk om zo’n defecte pixel heen kan werken, maakt dit het snijden van grote panelen en dit vertaalt zich in de exponentieel hogere prijs van deze grote schermmaten. Hier biedt de goedkoper te produceren QLED-technologie een betere propositie.
Formule voor succes
TCL loopt in de voorhoede met nieuwe technologie en baseert zich in de ontwikkelingen van nieuwe modellen op belangrijke marktdata. Zodoende gaat TCL hierbij niet over de top met technologie waar zelden vraag naar is. Zo is het aandeel van 8K schermen in de EU slechts 0,1% en hier zal door het ontbreken van 8K-content en de ontoereikende infrastructuren voor streamingdiensten naar verwachting weinig verandering in komen. Investeren in 8K-modellen is commercieel dus minder aantrekkelijk voor TCL.Â
De fabrikant richt zich liever op hoge refresh rates en krachtige beeldprocessoren waarmee zelfs de snelste gaming en sport content zo vloeiend mogelijk wordt weergegeven. Ook richt TCL zich op het ontwikkelen van slimme algoritmes voor het opschalen van content met lagere beeldkwaliteit of -resoluties. Hiervoor heeft TCL verschillende opschaling, ruis- en artefact onderdrukking, diepteverbetering, smoothing functies en randverscherping ontwikkeld waarmee SD-beeldkwaliteit optimaal op grotere beeldformaten tot recht komt. Op deze manier bevindt de technologie die door TCL wordt gebracht zich altijd in de sweetspot en dit vertaalt zich in een gunstige verhouding tussen prijs en prestaties.
TCL maakt gebruik van zone dimming waarbij de fabrikant meer zones toepast naar gelang de positionering van de televisie toeneemt. Bij de instappers komt dit per LED neer op 1% van de schermgrootte en deze levert een piek in helderheid van 600 nits. Bij het middensegment is dit 0,15% bij 1500 nits en in het topsegment is dit 0,05% bij ongeveer 3500 nits. Om dit even in de juiste context te plaatsen, het grootformaat topmodel heeft bijvoorbeeld meer dan twintigduizend zones met ultra kleine leds voor optimale zwartwaarden.
Om het verschil in effectiviteit te tonen heeft TCL drie opengewerkte panels staan waarbij we duidelijk het verschil in het aantal zones kunnen waarnemen. Jij zult dit tijdens het kijken van content merken door de weergave van haarscherpe objecten op een inktzwarte achtergrond zonder dat deze omgeven worden door storende halo’s of strepen veroorzaakt door de backlight.
SD versus Dolby Vision UHD
Jij en ik weten het natuurlijk allebei: je kunt nog zo’n luxe televisie kopen, wanneer je genoegen neemt met een contentaanbod van matige beeldkwaliteit, zul je de werkelijke prestaties van de premium televisie nooit beleven. Toch kopen veel gebruikers een dik 4K/8K UHD-scherm voorzien van alle opties die de hedendaagse technologie te bieden heeft, maar zien hierbij de streamingdienst van de content als een sluitpost. Hoeveel Netflix gebruikers behelpen zich immers met een goedkoop abonnement waarbij de maximale beeldresolutie is begrensd op 720p beeldresolutie? Dit is jammer, want net als in de hifi blijft hiermee veel beleving achterwege.
Om dat gemis te benadrukken geeft TCL een demonstratie van SD en Dolby Vision UHD bronmateriaal op eenzelfde televisie die beiden een identieke instelling hebben. Hoewel ik het verschil verwacht schrik ik toch van het grote verschil in beeldkwaliteit tussen standaard 720p en Dolby Vision UHD content via Netflix.
Bij het standaard Netflix abonnement ervaar ik veel minder dieptewerking van licht en schaduwen in de beeldscenes. Ook de textuur van de plaatjes is vrijwel geheel afwezig. Alles in SD-resolutie oogt plat, tweedimensionaal en artificieel wanneer ik dit direct side-by-side met het abonnement in de maximale UHD-resolutie vergelijk. Hier kunnen zelfs de beste beeldverbeteraars met ingewikkelde algoritmes en kunstmatige intelligentie niet spectaculair veel aan veranderen. Upgraden in abonnement loont, zeker wanneer de grootte van het schermformaat toeneemt.
Eigen indrukken
Tijdens de presentatie worden de verschillende nieuwe technieken besproken die TCL in eigen beheer heeft ontwikkeld. Innovatieve technieken waarbij de eigen algoritmen zelflerende eigenschappen hebben en zijn voorzien van kunstmatige intelligentie, al kan de term ‘kunstmatige intelligentie’ met een korreltje zout worden genomen. Het zijn eerder slimme adaptieve algoritmen om het entertainment in realistische kleuren van het scherm te laten springen, het maximale detail bij elke vorm van content schokvrij te tonen en eventuele imperfecties slim te onderdrukken.
Na de presentatie mogen de EISA-members de panels aan eigen tests onderwerpen en hierbij wordt hen werkelijk niets in de weg gelegd om dit onderling en met TCL-medewerkers te bespreken. Dit is niet alleen een verademing, maar het scheelt ons ook het tillen van de enorme dozen waarvan sommigen vanwege het formaat niet met een DHL-bus kunnen worden bezorgd, laat staan in onze eigen testruimte kunnen worden neergezet. Hierom slepen mijn EISA-collega’s van de HTV-expertgroep met liefde beeldanalyzers, patroongenerators en stapels aan mediadragers met zich mee.
Bij HIFI.NL zelf meten we eigenlijk nooit aan panels en als we dit al ondernemen doen we dit in een beperkte mate. We gaan er namelijk niet vanuit dat de gemiddelde consument op een zekere zondagmiddag met specifieke testcontent, patroongenerators en kallibratietools aan de gang gaat om de kwaliteit van zijn televisie te testen. Natuurlijk weten we waar we op moeten letten en is het bovenal belangrijk om de performance in het juiste licht te zetten, want op elke televisie is wel iets aan te merken. Ikzelf vind het belangrijk dat het gebruikte panel niet al te veel schokken vertoont bij normale UHD-filmbeelden, geen overduidelijke vlekken in het beeld heeft en ongeacht de kijkhoek mooi verzadigde kleuren laat zien. Natuurlijk hebben televisies in deze prijsklasse niet de meest krachtige beeldprocessors en zijn panels nooit helemaal vrij van wolken of lichte vlekken. Topschermen laten grijstinten misschien met minder kleurzweem zien, al biedt een premium investering hierbij zeker geen garantie. Hoe presteren de schermen van TCL? Maar maakt de fabrikant haar eerdere claims waar?
Bij de allergrootste schermformaten ervaar ik op korte afstand van het panel minimale donkere gebieden bij de uiterste randen en in de uiterste hoeken. Dit is inherent aan de toegepaste techniek en hoe groter de panels zijn, des te meer dit tot uiting komt. Een stap naar achteren lost veel op. Bij snelle ‘panning’ in filmbeelden merk je dat de AiPQ 3.0 processor net even een wat kracht tekortkomt, maar hierbij vraag ik me serieus af wie in onze doelgroep hier überhaupt hinder van zal ondervinden. De QD-Mini LED schermen zijn helaas niet vrij van een rode kleurzweem in de grijswaarden, maar ook dit valt binnen de lijn der verwachtingen.
Zonder de meetresultaten van mijn EISA-collega’s te verklappen heb ik de tests gadegeslagen waarbij mijn eerdere ondervindingen worden onderstreept en ben onder de indruk van de prestaties die deze schermen ook onder de extreme testsituaties leveren. Tijdens de diverse tests poetsen de beeldverbeteraars zichtbaar ongewenste vervuiling zoals ruis, artefacten en typische ‘banding’ veroorzaakt door compressie van content grotendeels weg. Ook hier geldt weer dat alles aankomt op de kwaliteit van de content. Is deze goed, dan zul je de beeldverbeteraars nauwelijks nodig hebben. Wanneer we de prestaties tegen de prijs afzetten laten de TCL-modellen stuk voor stuk een goede tot zeer goede indruk bij me achter.
Oordeel
TCL presenteert zich als een jong en ambitieus merk dat zich bovendien vriendelijk, open en transparant opstelt. Dit ervaar ik als verfrissend. TCL positioneert zich niet als premium merk naast merken als LG, Samsung of Sony, maar positioneert zich hier net onder om vervolgens met kop en schouders boven het resterende maaiveld uit te steken. De televisiemodellen die TCL ons in Warschau heeft getoond zijn in een woord indrukwekkend. De behuizingen van de instapmodellen hebben dankzij de QLED-technologie een iets dikkere behuizing dan sommige concurrenten, maar dit vind ik in deze prijsklasse van ondergeschikt belang.
De bouwwijze van de behuizingen is gewoon uitstekend. De meegeleverde afstandsbediening is slank, design-technisch stijlvol vormgegeven en ligt lekker in de hand. TCL heeft de remote natuurlijke voorzien van sneltoetsen voor de verschillende contentaanbieders en dit maakt het browsen en omschakelen van de verschillende aanbieders eenvoudig. De modellen maken allen gebruik van het overzichtelijke GoogleTV. Ik prijs de snelheid waarmee ik door de streamingcontent kan navigeren en het gemak waarmee ik de instellingen van de televisie kan aanpassen. Alles loopt heerlijk vlot, stottervrij en zelfs bij het opstarten van Netflix, Amazon of YouTube content ervaar ik naast de authenticatieprocedure geen overdreven traagheid. Uitstekend dus.
De geluidskwaliteit die de televisies leveren is voor stemgeluid prima, maar voor entertainment niet optimaal. Zelfs bij de grootste schermformaten voorzien van hoogwaardigere geïmplementeerde geluidssystemen is de geluidskwaliteit enigszins teleurstellend. Ook dit vind ik niet erg, want de doelgroep zal een dergelijk scherm vrijwel altijd aanvullen met kwalitatief goede soundbar of Dolby Atmos surroundset. De schermen tonen daarentegen heldere en haarscherpe plaatjes, ongeacht de positionering van het model. De kleuren zijn levendig en ondanks het niet honderd procent lineair kleurverloop tijdens de testwerkzaamheden is de kijkbeleving in de praktijk gewoon uitstekend. De hoogst gepositioneerde modellen hebben de meest precieze backlight waarmee donkere scenes vrij zijn van lichte vlekken bij oplichtende details in HDR-weergave. TCL maakt gebruik van zelf ontwikkelde algoritmen met AI-technologie om nadelige effecten van compressie en low-res content op te fleuren. Bij ruis, artefacten of banding in het scherm kan de technologie hier in de meeste situaties verbetering in aanbrengen, maar verwacht hier geen wonderen van. Zijn de imperfecties te groot, dan kan de intelligentie in de algoritmen geen onderscheid meer maken tussen beeldcontent en de imperfecties. Content is en blijft key.
Lees ook onze review van de TCL 55C745 (55C743)
Bedenk dat de TCL-schermen door de EISA-leden tot het maximum worden gepushed om te verifiëren of de claims van de fabrikant daadwerkelijk worden gehaald. Tijdens de uren dat we de televisies zelf mogen beoordelen moet ik concluderen dat TCL gewoon prima is geslaagd in haar missie. Zijn er schermen die op de genoemde punten beter presteren? Zeker, maar sommige van deze soms veel duurdere schermen presteren op andere vlakken weer minder. De tijdens de tests aangetoonde tekortkomingen zullen door de meeste filmlief-hebbers niet tot nauwelijks worden opgemerkt bij het bekijken van normale filmcontent onder normale condities.
Bovendien kan de gebruiker door een optioneel kallibratieproces veel tekortkomingen verhelpen waarmee de TCL-modellen op dit gunstige prijspunt een nog hogere beeldbeleving zullen bieden. Hiervoor biedt TCL in samenwerking met Calman van Portrait Displays de mogelijkheid van Calibration as a Service (‘CaaS’) via haar TCL-dealernetwerk. Voor een meerprijs van 99 euro wordt het panel van een Calman Ready televisie uit de C7, C8 en de X-series met professioneel gereedschap voor je gekalibreerd. Als je het mij vraagt is dit een unieke mogelijkheid die ik beslist bij aankoop van een TCL-televisie zou overwegen. Aanrader van de redactie.
Conclusie Â
In de Benelux is TCL een vrij nieuwe speler van prijstechnisch zeer interessante op QLED gebaseerde televisies voorzien van de modernste streamingtechnologie en slimme beeldverbeteraars waarmee deze de gebruiker een zo hoog mogelijke entertainmentbeleving bieden. Dankzij het verrassend betaalbare aanbod van 98 en 115 inch Premium QD-Mini LED 4K UHD-schermen positioneert de fabrikant zich op een unieke plek in deze zwaarbevochten markt. Ben je je aan het oriënteren voor een nieuwe televisie en verlang je naar een beetje meer, dan is TCL beslist een merknaam om te onthouden.
Kijk voor meer informatie op www.tcl.com.
TCL Flagship stores:
Flagship Store Mediamarkt Amsterdam Arena
Flagship Store Mediamarkt Rotterdam Tech Village