REVIEWTCL

Review: TCL 65C655 Pro (65C61B PRO)

Eric Beeckmans | 11 juni 2024 | TCL

SAMENVATTING

Een 65 inch-tv voor minder dan 1.000 euro, daar moet je toch al toegevingen voor doen. Zo laat de TCL 65C655 Pro wat punten liggen bij beeldverwerking. Ze levert geen slechte resultaten, maar loopt wel duidelijk achter op wat je op betere modellen ziet. Dat je maar één HDMI 2.1-poort krijgt is ook een opvallende besparing. Aan de pluszijde vinden we het knap dat je toch nog een achtergrondverlichting met 104 zones krijgt. Die zorgt voor prima contrast en goede helderheid, en samen met de uitstekende kleuren levert dat mooie beelden. In HDR kan je bovendien rekenen op Dolby Vision en HDR10+ voor de beste resultaten. Voor casual gaming volstaat het 60Hz-scherm, al heb je ook de optie om in Full HD aan 120Hz te gamen. Krachtige audio en Google TV maken het plaatje af. De tv is online ook beschikbaar als de 65C61B Pro.

PLUSPUNTEN

  • Prijs
  • Achtergrondverlichting met 104 zones
  • Prima contrast, goede helderheid
  • Ruim kleurbereik
  • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10+
  • Goede kalibratie
  • Prima audio
  • HDMI 2.1-aansluiting met gamerfeatures
  • Google TV en handige remote

MINPUNTEN

  • Matige kijkhoek
  • Matige beeldverwerking
  • Slechts één HDMI 2.1-aansluiting met gamerfeatures

TCL maakt erg aantrekkelijk geprijsde toestellen, en in de betere middenklasse hebben we al gezien dat ze erg veel waarde bieden. Maar ook als je afdaalt in de line-up zijn de toestellen nog goed uitgerust. De vraag is of je dan sterk inlevert op beeld- of geluidskwaliteit. We testen de TCL 65C655 Pro, online ook te vinden als de 65C61B Pro (een identiek product).

De C655Pro is zeker geen slanke tv, met een profiel van 7cm zou je tegenwoordig vermoeden dat hij er opvallend dik uitziet. Dat valt echter reuzegoed mee, en dat is geheel te danken aan het mooie design.

Aan de voorzijde valt er weinig te bespeuren, een slanke geborsteld titaniumkleurige rand rondom is vooraan nauwelijks een lijntje, met rechts bovenaan een ‘QLED Premium’ vlaggetje. Vanuit profiel merk je de gewelfde rug, en het decoratieve vierkant-patroon, en die geven samen de indruk van een slanker profiel. De tv staat op twee elegante vleugelvoeten die afgewerkt zijn in een metaalkleurige poedercoating.

Aansluitingen

De C655Pro situeert zich onderaan in de middenklasse modellen, en dat is gedeeltelijk zichtbaar bij de aansluitingen. Hij is uitgerust met drie in plaats van de gebruikelijke vier HDMI-poorten. Een daarvan levert de volle HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps (HDMI 1). Omdat het lcd-paneel echter beperkt is tot 4K60 zijn gamers in 4K ook beperkt tot 60fps, wil je toch hogere framerates is er gelukkig wel de optie om in Full HD tot 120fps te gaan. Er is ondersteuning voor ALLM waardoor de tv automatisch naar de spel mode schakelt. Dankzij VRR (Variable Refresh Rate) kan het gamebeeld vloeiend, zonder schokken of scheuren weergegeven worden. Op HDMI 3 kan je gebruik maken van ARC/eARC. De input-lag is met 12,5ms in 4K60 en 7,8 ms in 2K120 ruim voldoende voor casual gamers.

Verder vinden we twee USB-poorten, een gecombineerde ingang voor composiet video en stereo minijack, een optische digitale audio-uitgang, WiFi 5, ethernet en Bluetooth (voor de afstandsbediening en voor een hoofdtelefoon). De TCL is uitgerust met een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. Ondanks de aanwezigheid van de USB-poorten kan je Live tv niet pauzeren of opnemen. Alle aansluitingen staan zijwaarts georiënteerd, wandmontage is dan ook geen enkel probleem.

Google TV

Zet je de tv voor het eerst aan, dan moet je de initiële installatie doorlopen. Je kan ervoor kiezen om de tv als een ‘basic tv’ te gebruiken, waarbij je enkel de ingebouwde tuners en HDMI-poorten gebruikt. Maar voor de meesten zal een volledige Google TV-installatie aangewezen zijn. Die voer je in enkele minuten uit ofwel via de Google Home-app op je smartphone, ofwel met de afstandsbediening. De eerste optie is veruit de gemakkelijkste. Tijdens de installatie vraagt TCL je om ook met een TCL-account in te loggen, sla dat gewoon over, het heeft geen toegevoegde waarde.

Deze tv draait op een Realtek chipset met een dual-core ARM Cortex-A75, dual-core ARM Cortex-A55 en 2GB RAM. Dit is een stapje naar beneden ten opzichte van de chipset in bijvoorbeeld de C745, maar aan de prestaties in de Google TV-omgeving ga je dat in elk geval niet merken. Navigeren en apps starten, het gaat allemaal bijzonder vlot. De tv is dan ook uitstekend geschikt voor al je streamingnoden. Google TV biedt een enorm aanbod apps, en TCL heeft de tv ook voorzien van Airplay 2. Wie wat meer wil weten over Google TV kan terecht in de review van de C745.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is een klassieke versie, een lange afgeronde reep met flink wat toetsen, waaronder nummertoetsen. De toetsen zijn van zacht rubber, en hebben een lichte maar duidelijke aanslag waardoor het gebruiksgemak prima is. Ook de layout bevat geen ongelukkige keuzes. Enkel de keuze voor de sneltoetsen onderaan is wat minder goed, van de zes toetsen zijn er drie gebonden aan minder nuttige functies. De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon, en een farfield-microfoon in de tv maakt dat je ook zoekopdrachten kan inspreken zonder de afstandsbediening. Wie die laatste microfoon liever uitschakelt, kan dat met een knop onderaan het scherm onder het TCL-logo.

Beeldkwaliteit

Voor een toestel uit de wat lagere categorie is het toch opvallend dat je een erg goed beeldscherm krijgt. Het VA-paneel heeft een eigen contrast van ongeveer 5000:1, maar is uitgerust met een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 13x8 (104) zones. Daarmee trekt hij het ANSI-contrast op naar 7000:1 en hoger. Het dimming-algoritme laat geen steken vallen. We merken heel uitzonderlijk een zonegrens in specifieke testpatronen. Wanneer een helder voorwerp snel beweegt tegen een donkere achtergrond, is de voorzijde van het object vaak wat te donker. Is het object erg klein, dan kan je soms een vage zone ontwaren. In onze donkere film-testscènes die veel representatiever zijn, is dat allemaal nauwelijks te zien. Je verliest een beetje zwartdetail, maar er blijft voldoende schaduwnuance over. Met ‘lokaal contrast’ kan je dat lichtjes verbeteren. Opgelet met de kijkhoek, die is degelijk, maar maakt zonegrenzen wel duidelijk zichtbaar, zeker in HDR. Het paneel heeft een goede uniformiteit in donkere beelden, maar in heldere beelden merken we dat de randen (en dan vooral aan de bovenzijde) wat donkerder zijn. Er is ook een matige vorm van Dirty Screen Effect te bespeuren, in de vorm van vage verticale strepen.

Met 499 nits op een 10% venster in HDR haalt de C655Pro net de grens van wat we noodzakelijk achten voor HDR. Op het 25% venster reikt hij zelfs tot 580 nits, en op het volledig wit scherm nog steeds 525 nits. Dat verloop is in bewust gekozen door TCL om zichtbare zones zoveel mogelijk te vermijden bij kleine lichtaccenten, en om het beeld helder te houden in meer gemiddelde content. Het 89% P3 kleurbereik is prima. Met ondersteuning voor HDR10+ en vooral Dolby Vision haal je het beste uit HDR-beelden. Voor HDR10 raden we sterk aan om de dynamische tonemapping te activeren in de ‘detail’ stand. Zonder die tonemapping worden helder gemasterde beelden flets en verliezen ze aanzienlijk wat kleur. Met tonemapping verdwijnen die problemen, al blijft het wel duidelijk dat je met ongeveer 600 nits geen sprankelende details kan tonen. Kies voor de ‘Film’ beeldmode als je accuraat beeld op prijs stelt, de kalibratie van die mode is goed.

Beeldverwerking

De beeldverwerking kunnen we classeren als adequaat, maar toch een stapje lager dan de duurdere modellen. De deinterlacing is goed, maar de processor heeft moeite om de correcte video- en filmframerates te herkennen in 1080i content, waardoor er soms moiré-effecten en kleine kartelranden in beeld kunnen verschijnen. De ruisonderdrukking is in de laagste stand niet in staat voldoende ruis weg te werken, en de middelste stand is vaak vereist voor een opgeschoond beeld. Compressieruis, die in beeld komt als blokvorming, werkt hij in matige gevallen wel weg.

De upscaling is goed, zolang je vertrekt van kwalitatief prima beeld, maar zeker niet van het niveau van toppers die duidelijk meer detail in het beeld bewaren. Bij dvd-beelden kan dat leiden tot wat sterk geaccentueerde randen, of uitgevlakt detail waardoor het beeld een wat kunstmatige aanblik geeft. Kleurstroken kan de processor laten verdwijnen als ze niet te breed of te opvallend zijn.

Een 60Hz-paneel zoals dit laat noodgedwongen wat punten liggen als het om bewegingsscherpte gaat. Snel bewegende objecten hebben een wat vage rand en soms een sleepspoor. Laat de bewegingsscherpte-instelling geactiveerd voor het beste resultaat. Filmbeelden waarbij de camera lange bewegingen maakt worden dan mooi vloeiend weergegeven. Voor gamers kan je het paneel in 120Hz laten werken, maar dan moet je wel in Full HD gamen. Het overwegen waard, afhankelijk van het spel en je persoonlijke smaak.

Geluidskwaliteit

De audioprestaties sluiten prima aan bij de ambities van het toestel: relatief veel waarde voor een beperkte prijs. De 2x15 Watt downfiring luidsprekers zijn aangevuld met een 20 watt woofermodule in de rug. De tv ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X maar echt overtuigend klinkt surroundgeluid niet. Er is een mate van ruimtelijkheid, maar echt goed positioneren kan de tv niet. Toch heeft hij genoeg in huis om in veel gevallen te overtuigen. Zo is er flink wat volume, degelijke dialoogweergave en krijg je best wel wat bas. De bas kan soms wat rommelig klinken, maar is voldoende goed om techno-muziek of zwaardere soundtracks het nodige gewicht te geven. Let wel, als je de volumeknop te ver draait, hoor je de processor ingrijpen en krijg je vervorming.

Conclusie

Een 65 inch-tv voor minder dan 1.000 euro, daar moet je toch al toegevingen voor doen. Zo laat de TCL 65C655 Pro wat punten liggen bij beeldverwerking. Ze levert geen slechte resultaten, maar loopt wel duidelijk achter op wat je op betere modellen ziet. Dat je maar één HDMI 2.1-poort krijgt is ook een opvallende besparing. Aan de pluszijde vinden we het knap dat je toch nog een achtergrondverlichting met 104 zones krijgt. Die zorgt voor prima contrast en goede helderheid, en samen met de uitstekende kleuren levert dat mooie beelden.

In HDR kan je bovendien rekenen op Dolby Vision en HDR10+ voor de beste resultaten. Voor casual gaming volstaat het 60Hz-scherm, al heb je ook de optie om in Full HD aan 120Hz te gamen. Krachtige audio en Google TV maken het plaatje af. De tv is online ook beschikbaar als de 65C61B Pro.

TCL 65C655 / 65C61B Pro
849 euro | www.tcl.com
Beoordeling 4 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE