Gelukkig zijn er binnen het audiowereldje dealers of importeurs die vol enthousiasme achter hun producten staan. De meeste van hen leveren de ter beschikking gestelde apparaten bij de recensenten af en/of halen deze ook weer bij de recensenten op. Zo deed ook Jan Verlegh van Audio Excellence met de Wilson Benesch Arc speakers. Meestal wordt er dan nog nagepraat over de apparaten en over de overige producten die door betreffende firma geleverd worden.
Mijn nieuwsgierigheid was ook snel gewekt toen Jan mij vertelde dat zij Audio Research in het programma hadden opgenomen en dat zij binnenkort de beschikking zouden hebben over een nieuwe geïntegreerde versterker onder de naam VSi55. Audio Research heeft namelijk de vrij kostbare range en is daarnaast een goedkopere range begonnen. Deze onderscheid zich vooral door een eenvoudigere en meer basic kastconstructie. Deze is niet zo zwaar en duur uitgevoerd als de huidige modellen, hierdoor kan de uiteindelijke prijs lager blijven. Dit neemt niet weg dat het innerlijk zeer fraai en met de grootste zorg is opgebouwd. De VSi55 is een samenvoeging van de SP16L voorversterker en de VS55 eindversterker.
Audio Research beschikt al ruim 30 jaar over buizenkennis en is daardoor perfect in staat de hoogwaardige kwaliteiten uit de top-range te vertalen naar deze betaalbare range. Blij was ik dan ook dat Audio Excellence het enige in Nederland te verkrijgen exemplaar een tijdje in mijn luisterruimte heeft laten logeren.
De VSi55 is heel basic doch zeer doordacht opgebouwd. De relatief eenvoudige kastconstructie geeft aan de achterzijde ruimte om de transformatoren plaats te laten nemen. Voor deze transformatoren staan 2 paar matched pairs eindbuizen van het type 6550EH, welke van Russische makelij zijn. Omdat bij deze VSi55 de bias niet automatisch geregeld wordt, zit de afregelmogelijkheid vlak voor de eindbuizen. Het voorversterkergedeelte wordt door 3 6N1P buisjes voor hun rekening genomen. In het voorversterkergedeelte zitten veel elektronische toepassingen die afgeleid zijn van de vele malen duurdere REF2 MKII voorversterker. Al met al is men bij Audio Research tot een fraaie stukje techniek gekomen en een buizensetting waar men wel wat spektakel van mag verwachten.
Dit alles staat op een chassis van ongeveer 35 cm breed, 20 cm hoog en 40 cm diep. Met de kast komt een kap die de kwetsbare delen beschermt tegen grijpgrage vingertjes. Deze kap is volgens de CE normen eigenlijk verplicht maar maakt de versterker minder mooi. Het gewicht van deze versterker bedraagt een slordige 15 kilo en dat zit hem vooral aan de achterzijde waar de transformatoren geplaatst zijn.
Het vermogen van deze VSi55 bedraagt 2 x 50 watt, dit lijkt in eerste instantie niet veel maar de praktijk wees anders uit.
Het bedieningspaneel van de versterker toont grote gelijkenis met het bedieningspaneel van de SP16. Ook hier hebben de draaiknoppen en de toggle-switches, die op de duurdere modellen zitten, plaats moeten maken voor tiptoetsbediening. Gelukkig is de VSi55 voorzien van een afstandbediening zodat men in de luie stoel kan blijven zitten wanneer het volume harder of zachter moet of wanneer men van bron wil veranderen.
Aansluiten
Het Sign-Audio netsnoer waar normaliter de Marsh A400s eindversterker mee verbonden is kon in het stopcontact blijven en de A400s werd daarvan losgekoppeld. Daarvoor in de plaats vond, in mijn Creaktive audiorack, de VSi55 een mooi centraal een plekje in het midden van de onderste plank. De buizen en transformatoren zitten niet in een kastconstructie waardoor men iets toegankelijker kan zijn met de opstelling. De warmte die deze twee ontwikkelen kan immers vrij afgevoerd worden.
Vanaf de VSi55 liepen een tweetal Nirvana SL luidsprekerkabels naar de Avalons om deze van signaal te voorzien. De VPI Scout in combinatie met het Clearaudio Victory H element mocht het analoge gedeelte voor zijn rekening nemen. Het signaal van de Victory werd voordat het de VSi55 inging versterkt door een Clearaudio Basic Symmetry phonotrap. De Teac/M Audio combinatie nam uiteraard het digitale gedeelte voor zijn rekening. Dit alles was onderling verbonden met Sign-Audio interlinks.