EAR/Yoshino 834P Signature

René van Es | 22 juni 2006 | 47 Labs

Na het resultaat dat ik behaalde met een vorige buizen phono versterker trok ik de stoute schoenen aan en regelde een EAR 834P versterker die geschikt is voor MM en MC elementen. EAR, dat staat voor Esoteric Audio Research, is het geesteskind van wonderboy Tim de Paravicini. Tim is wereldberoemd in zowel de studio als de huiskamer. Van zijn hand komen een aantal audio juweeltjes die in de loop der jaren zowel door zijn eigen bedrijf EAR/Yoshino zijn geproduceerd als door derden.

Tim ontwerpt namelijk niet alleen voor eigen productie. Vervelend is dat de EAR 834P alleen te koop is in Rotterdam en Capelle via Multifoon. Onze Belgische lezers kunnen terecht in Brussel bij Noir & Blanc. Eigenlijk is dat vreemd voor een bedrijf dat wereldwijd zo gerespecteerd wordt. Het belette ons niet om de EAR toch aan de tand te voelen. Roem snelde het inmiddels 5 tot 6 jaar oude ontwerp vooruit.

EAR/Yoshino 834P Signature

Niet gehinderd door een overmaat aan kennis van buizenschakelingen beperk ik mij tot de omschrijving van de phono versterker en ga niet in op het meegeleverde schema. De ingang van de Signature is omschakelbaar tussen MM en MC. Voor MM is de ingangimpedantie standaard 47 kOhm. Voor MC is dat 400 Ohm via een 40 Ohm (DC gemeten) MC step up trafo. De trafo is een eigen ontwikkeling van De Paravicini en niet ingekocht bij derden. De step up rate is 1:10. De versterkingsfactor ligt erg hoog van de 834P. 66 dB volgens opgave, in de praktijd eerder 70 dB. Dat is 2000 tot 3000 maal. Voor MM is dat respectievelijk 46 of 50 dB of 200 tot 300 maal. Nominale gevoeligheid ligt op 0,22 mV voor MC en 2,2 mV voor MM. De maximale uitgangsspanning is 30 Volt. De signaal/ruis verhouding ligt op -80 dB. In de kast treffen we een schakeling met drie ECC83 buisjes die achter elkaar zijn geschakeld en niet parallel. Het eerste compartiment van de behuizing herbergt de voeding die geheel met halfgeleiders is opgezet. Het andere afgeschermde compartiment is bestemd voor de versterkerschakeling zelf. Tim de Paravicini gelooft niet in esoterische componenten en de schakeling lijkt daarom erg eenvoudig. Standaard elco’s en in de uitgang Wima condensatoren. Netjes maar niets opvallends. Toch ziet Tim kans van elk product iets bijzonders te maken door een uitgekiende ontwerptechniek. Hij is meester in het opzetten van de versterkerschakeling zelf en zoekt de kwaliteit in een optimale signaalafhandeling. Niet zo verwonderlijk dat veel mensen zijn principe als basis gebruiken en componenten upgraden. De vraag rijst daarmee: “wordt het dan beter, of anders, of zelfs slechter?â€

EAR/Yoshino 834P Signature

De buisjes zijn bedrukt met het logo DPS en de herkomst blijft een raadsel. Multifoon raad mij aan de buizen te wisselen voor een geselecteerde set JJ Electronic ECC803S buizen, dat ik ter harte neem nadat ik een paar weken heb kunnen genieten van de EAR 834P. Ook heb ik de raad van Multifoon gevolgd en een 834P gekozen met volume regeling. Een keurige ALPS maakt de 834P geschikt om hem direct aan te sluiten op een eindversterker als u alleen analoog speelt of op een home cinema stand van een voor- of geïntegreerde versterker. Verschil in geluidskwaliteit tussen de versie met of zonder ALPS schijnt niet waarneembaar te zijn. Een meerprijs is er niet voor de volume regeling, het is een gratis optie. De volumeregeling kan voorkomen dat een aan de ingang gevoelige versterker overstuurd raakt vanwege de hoge versterkingsfactor van de EAR. Aan de achterzijde van de smalle en diepe kast treffen we de aansluitingen voor phono, de uitgang, een keuze schakelaar voor MM/MC, een zekeringhouder en een euro chassisdeel voor de netspanning. Omdat ik nog een mooie AHP zekering heb liggen wissel ik die voor het standaard glaszekeringetje.

EAR/Yoshino 834P Signature

Verdere instellingen heb je niet met een EAR 834P. Geen dipswitches, geen jumpers, geen opties. De prijs is voor de zwarte uitvoering is bij Multifoon 1175 euro. De optionele buizenset komt op 45 euro. Er bestaat nog een versie met een verchroomd frontje en gouden knoppen maar die kost u 500 euro extra alleen voor een verchroomde voorkant. Functioneel noch intern is de opbouw anders of beter. Vandaar dat Multifoon die niet voert. Voor 500 euro koopt u het beste of een beter element, een betere interlink aan de 834P of een berg software.


De inpassing

Een Garrard 301 met Pro-ject 9C arm en een Benz Glider L2 MC element staat als bron ter beschikking. De low output Benz voelt zich thuis aan de 400 Ohm ingang impedantie en de hoge versterkingsfactor. Van brom is totaal geen sprake en achtergrondruis is minimaal, zelfs nog lager met de JJ buizen. De rest van de set bestaat uit een Ayon 300B single ended triode versterker, een set Focal-JMlab Electra 927 Be luidsprekers en Electra SW900 actieve sub. Kabels zonder uitzondering Crystal Cable (Connect Piccolo, Connect Reference, Connect Ultra, Speak Reference, Power Reference en Power Ultra). Stroomvoorziening is gefilterd met Kemp Elektroniks scheidingstrafo, netfilter en power cords. Een tweede buizen phono versterker dient ter referentie. Een vM PHM3 is bovendien stand-by om te vergelijken.






EDITORS' CHOICE