Over kabels, stroomvoorziening en accessoires kunnen de ware audiofielen hele avonden met elkaar discussiëren, of zelfs ruzie maken. Wat voor de ene persoon een openbaring is, wordt door de ander verketterd en voor zwendel uitgemaakt. Het onderwerp van deze recensie is een apparaat dat zich gelukkig niet alleen laat beluisteren, maar dat ook te meten valt en op basis daarvan mede objectief te beoordelen is…
Het is een telg uit de meest recente serie energie regeneratoren (power plants) van PS Audio, het type P5. Gemaakt voor iedereen die te kampen heeft met elektrische storingen, die samen met de elektriciteitsvoorziening uit het openbare net worden binnengebracht. Ik denk dat de gehele Nederlandse bevolking in die categorie valt, alleen beseffen we dat niet, raakt het ons niet, of maakt het ons niet uit. Behalve voor die groep muziekliefhebbers, die meer uit hun set wil halen, en weet dat schone energie de basis van een fraaie muziekweergave is.
Wie de kans heeft, laat in zijn huis een “schone” groep aanleggen voor de audio-installatie. De volgende stap is dan het werken met goede, veelal afgeschermde netsnoeren, die in stekkerblokken met zware contacten en vooral veel koper in de geleiders worden gestoken. Vervolgens kan er worden geëxperimenteerd met allerhande filters, parallel aan of in serie met de stroomvoorziening, hetgeen veelal soelaas biedt aan het deels opruimen van de troep op het lichtnet, maar net zo gemakkelijk de weergave kan ruïneren en componenten matig kan laten presteren. Eigenlijk is de beste en mooiste oplossing: het opwekken van je eigen spanning en stroom om de set te voorzien van echt “schone” energie. Hoe dat werkt? Je kunt je het beste een versterker voorstellen die voluit staat te brommen op 50 Hertz. Niet naar een luidspreker, maar naar een 230 Volt apparaat. Aan de ene kant komt energie binnen vanaf het openbare net. Dan volgt een schakeling die een signaal uit een ingebouwde toongenerator zodanig versterkt dat aan de uitgang 230 Volt beschikbaar is. Dat kan rechtstreeks of via een uitgangstransformator gebeuren. Dat zijn zaken waar de ontwerper mee te maken heeft; voor de gebruiker geldt het eindresultaat. Het is noodzakelijk dat de wisselspanning aan de secundaire zijde niet fluctueert als gevolg van een wisselende belasting (versterker die harder of zachter speelt), vrij is van harmonische vervorming en geheel vrij is van spanningscomponenten die op (veel) hogere frequenties energie geven aan de audioapparatuur. Denk hierbij aan storingen die afkomstig zijn van GSM, WiFi, TL- en spaarlampen, dimmers enzovoort. De lastigste opgave is, dat versterkers behoorlijk wat stroom kunnen vragen en dat stroomgenerators daarom veel vermogen aan moeten kunnen. Resumé: in tegenstelling tot een filter, dat de netspanning kan ontdoen van vervuiling, is een regenerator een apparaat dat zelf schone spanning opwekt.
PS Audio heeft al jaren ervaring met het bouwen van filters en regeneratoren, die alsmaar mooier en vooral slimmer worden. Daarbij gaan ze steeds zuiniger om met energie. Waren de oudere generaties bronnen van warmte, omdat ongeveer de helft van de energie nodig was om het apparaat zelf aan de praat te houden, moderne schakelingen en power elektronica zorgen voor minder warmte en minder verliezen. Gekoppeld aan een hogere betrouwbaarheid en geen of weinig geluid van noodzakelijke koelventilatoren. Zo’n modern type is de P5, die zich tussen de grotere P10 en de eenvoudigere P3 bevindt. De P5 is goed voor het leveren van 1000 Watt bij 230 Volt. Kortstondig zelfs 1200 Watt.
Wat de P5 in basis doet, staat hierboven al beschreven. Daarnaast beschermt de P5 alle aangesloten apparatuur tegen overspanning uit het openbare net of uit blikseminslagen. De spanning aan secundaire zijde is beschikbaar als een gewone sinus van 50 Hertz of als een Multiwave spanning. Het voordeel van Multiwave is een betere vulling van de condensatoren in de voeding van aangesloten apparaten, hetgeen terug te zien is in een verminderd stroomgebruik. Een Cleanwave optie verwijdert ongewenste magnetische velden in aangesloten voedingstransformatoren. Verder kan de P5 apparaten van spanning voorzien in vier gescheiden groepen, met de volgende opties per groep: continu (waarbij als de P5 uit staat gewone netspanning wordt gebruikt), aan/uitschakelend met de P5, vertraagd inschakelend en voor grote versterkers via een High Current uitgang, waarop de pieken van de inschakelstroom onderdrukt worden. Bovendien zijn 12 Volt triggers aanwezig voor remote inschakelen van externe apparaten of de P5 zelf.