Review: Musical Fidelity Nu-Vista 600

De Musical Fidelity Nu-Vista 600 is het kleinere broertje van de bekroonde Nu Vista 800. Of ja, klein. De kolossale versterker geeft je nog altijd meer dan 200 Watt per kanaal met onvoorwaardelijke stabiliteit en een ongelooflijke belastbaarheid. Jan de Jeu ging er uitgebreid mee aan de slag.

Musical Fidelity Nu-Vista 600: geschiedenis

In 1959 introduceerde RCA de Nuvistor. Een uit metaal en keramiek vervaardigde triode die niet de nadelen had van de tot op dat moment gebruikte elektronenbuis. Ze gebruikten hem onder andere in het tunergedeelte van hun Nu Vista televisies. Andere fabrikanten die de Nuvistor enige tijd inzetten, waren onder meer Ampex en Conrad-Johnson, terwijl ook het militair-industriële complex en de medische wereld dankbaar gebruik maakten van het feit dat de Nuvistor een lagere gevoeligheid voor microfonie heeft en een ongevoeligheid voor magnetische invloeden. Tot de transistor aan het begin van de 70er jaren de Nuvistor verdrong. Antony Michaelson, de CEO van Musical Fidelity, die enkele tientallen jaren geleden voor het eerst gebruik maakte van de Nuvistor, had zo zijn eigen redenen om hem in te zetten.

Nieuws: Musical Fidelity komt met Nu Vista Vinyl phonotrap

Op dat moment kwamen, door de politieke ontwikkelingen na het vallen van de Berlijnse muur,  de grote Nuvistor voorraden van het Oostblok beschikbaar en durfde hij het aan om een nieuwe lijn van Nu-Vista producten te introduceren. De enige reden waarom hij op een gegeven moment daar ook weer mee moest stoppen was de schaarste van de Nuvistor montagevoet. Met het ontdekken van een nieuwe grote voorraad montagevoeten stond echter niets een nieuwe Nu-Vista lijn in de weg. Eind 2015 werd daarop onder andere de Nu-Vista 800 geïntegreerde versterker gepresenteerd. Deze tweemaal 330 Watt per kanaal producerende versterker werd door de internationale pers erg goed ontvangen en het wachten was slechts op een goedkopere variant die voor het prijsverschil niet al te veel uitgangsvermogen in zou hoeven leveren. Met zijn consumentenprijs van zevenduizend euro en zijn uitgangsvermogen van tweemaal 220 Watt per kanaal bij 8 Ohm voldoet de recent op de markt gebrachte Nu-Vista 600 hier uitstekend aan.

Musical Fidelity Nu-Vista: imposant

Uiteraard was de beschikbaarheid van grote hoeveelheden Nuvistors en Nuvistor montagevoeten niet de enige reden voor Antony Michaelson om voor deze triode te kiezen. Het belangrijkst waren de bewezen audio kwaliteiten van de Nuvistor. Niet alleen bestrijken ze een grote bandwijdte, ze produceren minder ruis dan hun glazen voorgangers, laten minder vervorming horen en kenmerken zich door zowel een betere productgelijkheid als een langere levensduur. Met de fraaie klankkwaliteit die ze gemeen hebben met hun voorgangers komen ze perfect tot hun recht in een mooi voorversterker ontwerp. En dat is nu precies waar de vier Nuvistors in de Nu-Vista 600 een plek hebben gekregen.

Voor de dubbel mono opgebouwde eindversterking in deze imposante geïntegreerde versterker worden Sanken transistors ingezet. Imposant niet alleen vanwege zijn gewicht van 31 kilo netto, maar zeker ook vanwege zijn maten van 483 mm breed, 187 mm hoog en liefst 510 mm diep. Edwin Henselijn, de man achter importeur AudioPlus, is zo vriendelijk om het totaalpakket van 47 kilo mijn huis binnen te dragen en de versterker na het verwijderen van de emballage op mijn audiorack te plaatsen.

Musical Fidelity: design

Het eerste wat me opvalt is het fraaie design -in mijn ogen de mooiste Musical Fidelity behuizing tot nu toe- en de uitstekende bouwkwaliteit ervan. Aan de bovenplaat is direct te zien dat het hier om de 600 gaat, en niet om de 800. De 800 heeft meerdere sleuven terwijl de 600 maar één uitsparing heeft, namelijk die waardoor de vier Nuvistors te zien zijn. De bovenplaat van de 600 is dan ook meer rigide dan die van de 800. De koelribben aan de zijkant zijn mooi afgerond en het front is fraai symmetrisch opgebouwd met midden onder de type naam een groot display dat groen oplicht in ook op grotere afstand goed afleesbare tekens. Links de grote draaiknop voor de bron selectie en rechts de grote volumeknop.

Onder de linker draaiknop vervolgens een minuscule aan/standby knop en rechts onder de draaiknop eenzelfde drukknopje voor het display en de LED functies. Aan de achterzijde links en rechts de dubbele luidsprekerkabel aansluitingen (een extra set voor bi-wiring), met daaronder aan de linkerkant de gebalanceerde XLR input en aan de rechterkant de netentree voor het bijgeleverde powercord.

Tijdens de luistersessies gebruik ik overigens een AudioQuest NRG 1000 powercord. In het midden van links naar rechts de volgende RCA inputs; CD, AUX1/HT(met knopje om te kiezen), AUX2 en Tuner. Daarnaast de RCA outputs; line out en pre out voor gebruik bij bi-amping. Bijgeleverde accessoires omvatten onder andere het al genoemde standaard netsnoer, spike voeten en -schotels en een forse metalen afstandsbediening van zware kwaliteit met meerdere drukknoppen; mute, volume up/down, bronselectie (CD, AUX1/HT, AUX2, Tuner, Balanced) en Display waarmee het display en de illuminatie rondom de vier Nuvistor buizen kunnen worden aan- of uitgeschakeld. Gedurende het grootste deel van mijn luistersessies blijft alle verlichting uitgeschakeld. Niet zozeer omdat het invloed heeft op de geluidskwaliteit maar eerder omdat het een rustiger visueel beeld creëert in de luisterruimte.

Kort na het aansluiten gebruik ik nog de bronkeuzeknop en de geluidsniveauknop op de versterker maar al snel stap ik over op de, mij prima in de hand liggende, afstandsbediening. Wat bij het instellen van het geluidsniveau in gunstige zin opvalt is de minutieuze stapjes waarin dat plaatsvindt. Het duurt daardoor misschien wel even voor je de juiste instelling te pakken hebt maar dat bezwaar valt volledig weg tegen het grote voordeel dat het voor de ultieme beleving noodzakelijke specifieke niveau exact in te stellen is.

MERK

EDITORS' CHOICE