Enige tijd geleden waren we op bezoek bij Comfort & Design en zusterbedrijf Necto Systems. Daar hebben we een volle middag mee mogen kijken in een wereld waarin audio en automatisering samenkomen. We schreven in de resulterende Hi-Visit al dat we onder de indruk waren van de producten, maar daar stopte het avontuur niet. We kregen namelijk een Trivum AudioBox P150 mee naar huis, waar we ons in de afgelopen weken prima mee vermaakt hebben.
Als we zeggen dat deze Trivum AudioBox P150 een versterker met ingebouwde streamer is, dan schieten we op vele fronten tekort. Tuurlijk, als we het in simpele termen moesten uitleggen, dan zou het wel degelijk daarop neerkomen. Maar de hoeveelheid aan mogelijkheden en vermogen die in dit aluminium doosje met houten front verborgen zit, is ronduit belachelijk. We zeggen expliciet doosje, want het formaat is ongeveer 20 x 20 cm, maar daar zit een hoop meer in dan we zouden verwachten.
Trivum AudioBox P150: een grote verrassing
Al vanuit het formaat is onze nieuwsgierigheid aangewakkerd. Duiken we in de specificaties, dan zijn we toch wel enigszins verrast. We vinden namelijk eerst een 150 Watt klasse D versterker, maar vervolgens ook ingebouwde stream sources. Even herhalen; drie! De directe streamer is degene die ook de speakers aanstuurt, die aangesloten zitten op de speakerterminals aan de achterkant. Hier is 192kHz en 32bit haalbaar. De andere twee zijn te gebruiken via de digitale en analoge uitgang. Zo kan je dus een setje actieve luidsprekers aansturen, die in de keuken hangen bijvoorbeeld. En het andere analoge signaal kan je naar een losse versterker laten lopen.
Het prachtige van dit systeem is dat alle drie de sources apart van elkaar werken. De digitale en analoge uitgang werken trouwens op 44.1kHz en 24bit. Intern vinden we ook een FM/DAB tuner, maar door de ethernet en wifi-aansluiting is er uiteraard ok toegang tot miljoenen internetstations. En als we wifi zeggen, mogen we bluetooth en AirPlay natuurlijk niet vergeten. Aan de achterkant vinden we nog meer aansluitingen; de digitale uitgang in de optische vorm, wordt vergezeld door een optische ingang. Datzelfde gaat op voor de analoge uitgang, in de vorm van RCA. Daarnaast zit ook een RCA-ingang. Kortom, vrij veel voor zo'n compact apparaat.
Hifi-prestaties
In de testopstelling maken we gebruik van de ATC SCM19 speakers, gecombineerd met de SLIP 14/4 luidsprekerkabel. Voor overdracht via bluetooth gebruiken we de Apple iPhone 12. De PC heeft een optische uitgang, dus die krijgt ook een rol in het geheel. En we maken gebruik van een Dual DT-250 platenspeler die we onlangs in een set met Teufel en Denon plaatsten.
Uiteraard maken we ook gebruik van de interne streamer. Om de Trivum AudioBox P150 te kunnen gebruiken, moet er een app gedownload worden. In die app is alles volledig in te stellen en wordt de AudioBox P150 een onderdeel in je netwerk. Alvast een waarschuwing vooraf wel: dit is niet je gemiddelde Sonos device. Het is dus geen kwestie van plug & play, al doen ze bij Trivum wel hun best om het zo eenvoudig mogelijk te houden. Het systeem vraagt simpelweg iets meer aandacht en tijd, ook vanwege de vele mogelijkheden.
De interface in de app is eveneens “basic”. Het heeft alle functionaliteit die kunt wensen, misschien zelfs wel meer. Maar de schil waarin het gepresenteerd wordt is niet zo gelikt als bij de grote merken in de markt. Als we ons Tidal account koppelen, werkt het evenwel allemaal prima. En dat het functioneel is ingericht, daar kunnen we prima mee leven. Dat geldt ook voor de weergavekwaliteiten. Want de prestatie die de kleine Trivum AudioBox P150 neerzet, is een prachtig resultaat van kennis, kunde en engineering van deze fabrikant.
John Mayer – Gravity is een geweldig blues nummer. Heerlijk om onderuitgezakt met een goed glas whisky naar te luisteren. Het nummer heeft een vibe, een gemoedstoestand. We horen duidelijk dat de lage en mid-lage tonen iets naar achteren zakken en een prachtig podium geven aan de vocalen van John Mayer. Het nummer is rustig van tempo, maar de stem van Mayer klinkt levendig en dynamisch. Zeker op 40 procent van het volume luistert het heerlijk weg. De combinatie van Trivum en ATC houdt goed stand en klinkt als waardige hifi.
Om die kwaliteiten wat verder te testen, zetten we Metallica – Nothing Else Matters op. Het is de versie van het album S&M, met het grote orkest erbij. We horen bij de uitspraken die eindigen op een S een klein randje zitten, maar buiten dat klinkt het audiobeeld heel groots en precies zoals het hoort te klinken. Het laag wordt netjes aangezet, zonder daarbij de stijkers in het orkest weg te drukken. En wederom krijgt de zang een gecentreerd podium, waarbij het uitstijgt boven de rest. Net voorbij de helft van het nummer besluiten we dat het volume wel een tandje meer mag. Of zeg maar gerust een heel gebit meer. We zitten rond de 70 procent van het vermogen, een muur van geweldige Metallica Symphonie. Toch beginnen we daar de grenzen van de Trivum AudioBox P150 te horen. Dan blijkt ook dat de ATC SCM19 wellicht te veel van het goede is. De Trivum AudioBox P150 kan niet de continue de touwtjes goed in handen houden. Waarschijnlijk in een stapje lager qua speaker een betere keuze. Dan zal je zien dat er continu, over de gehele linie kwaliteit geleverd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de Bowers & Wilkins 600 of 700 serie. Maar een DALI Rubicon zou ook prima matchen, qua vermogen. Qua versterker en streamer is een vergelijk met een Bluesound PowerNode 2i snel gemaakt, en terecht. De schil van de Bluesound is alleen beter vormgegeven en meer gericht op de doorsnee consument.
Kaart achter de hand
Dat de Trivum AudioBox P150 meer is dat een gecombineerde versterker/streamer, mag geen nieuws zijn. Maar er zijn meer opties en mogelijkheden die niet direct zichtbaar zijn aan het oppervlak. Bij ons bezoek aan Necto Systems zagen we al dat er veel gewerkt werd met inbouwluidsprekers. Iedere hifi-liefhebber weet dat materialen effect hebben op de weergave;Â als er een speaker in een betonnen muur wordt geplaatst, kan dat je volledige geluidsbeeld om zeep helpen. In de Trivum AudioBox P150 is het daarom mogelijk om te werken met DSP. Hier kan je de parameters van je EQ compleet zelf inregelen. Dat gebeurt op frequentieniveau en met kleine stapjes. Is er dus iets in het geluidsbeeld, bijvoorbeeld door de akoestiek van de ruimte, dan is dat effect te bestrijden. En zeer nauwkeurig. Maar daar blijft het niet bij.
Trivum heeft namelijk een rijke historie als het gaat om automatiseren. Er bestaat een taal/protocol genaamd KNX. Er zijn veel slimme producten op de markt die werken met dit protocol. Via dit genormaliseerde protocol zijn onder meer verlichting, klimaat, zonwering, audio, video en elk ander apparaat dat hier mee werkt met elkaar te verbinden. Puur omdat ze dezelfde taal met elkaar spreken. In de Trivum AudioBox P150 kun je met macros aan de slag gaan. Er kan een scenario gecreëerd worden en alle acties die de apparaten moeten uitvoeren, kunnen hier ingegeven worden. Dit komt in de praktijk neer op programmeren. Gelukkig is dat eenvoudiger dan het klinkt. Het volgt het If This, Then That-principe. Dus als er op de deurbel wordt gedrukt, dan is de vervolgactie een ringtoon over de Trivum AudioBox P150. En kunnen desgewenst ook de lampen gaan knipperen, en ga zo maar door; automatiseren van objecten, home control, een paging functie en zelfs een agenda, waarmee op vooraf ingestelde tijden acties kunnen worden uitgevoerd. Daar zit echt de verbogen kracht van de AudioBox P150; de mogelijkheden gaan zo ver en zijn zo uitgebreid, dat we ze niet eens compleet kunnen verwerken in een review. Zouden we dat wel doen, dat wordt het een boekwerk. Mochten al deze mogelijkheden je aanspreken, dan is er natuurlijk wel een demo op de site van Trivum. Je vindt er een live demo-omgeving waar je aan de slag kan met de software. Dat biedt je meteen een nette kennismaking met het merk. Het gevoel van het systeem wordt goed overgebracht. Hulde voor Trivum, we zouden graag zien dat meer producten dit doen.
Eindoordeel
Dat de Trivum AudioBox P150 een uniek product is, dat is meer dan duidelijk geworden. Voor zo'n 80 procent van de lezers is het wellicht geen logische keuze qua audioproduct, maar voor de andere 20 procent is het een ruwe diamant. Niet direct vanwege de audioprestaties, maar vooral de enorme mogelijkheden die er in dit kleine doosje verstopt zitten. Je moet er tijd en moeite in willen steken om het maximale eruit te halen, zeker als je met inbouwspeakers en de vele netwerkopties wil gaan werken.
De Trivum AudioBox P150 stond voor deze review achter een Netgear managed switch. Deze gaf de P150 een ip-adres buiten het bestaande subnet. Als dit klinkt als een buitenlandse taal, kijk dan verder naar een ander product. Begrijp je het wel, dan hoor je waarschijnlijk bij de genoemde 20 procent. En misschien moeten dit ook inderdaad meer zien als een moderne mogelijkheid, en een volgende stap. Een soort hifi 2.0.
De vrijheid en mogelijkheid aan instellingen kunnen in je voordeel werken. Maar helaas ook in je nadeel. Een aspect wat hierbij zeker nog even genoemd moet worden, is security. Je hebt op internet nog altijd te maken met http en https. Eerstgenoemde is niet veilig genoeg, en vervangen door de variant met de 's' (inderdaad, de s van security). Voor ons als gebruiker dus de taak om ervoor te zorgen dat alles zo veilig mogelijk gebeurt. Want de AudioBoxP150 is via een browser te benaderen, maar dat loopt dan via http.
Iets wat we daarnaast jammer vonden, is de stroomkabel. Het is een 3-polige stekker, zoals je die vaak bij laptopladers ziet. Daardoor konden we niet de AudioQuest stroomkabels gebruiken. Dit is juist voor versterkers een mooie upgrade. Misschien is dat iets voor de toekomst?
Conclusie
Ben je op zoek naar hifi 2.0? Dan is de Trivum AudioBox P150 misschien wel de ruwe diamant die je zoekt. Met 150 Watt vermogen, 3 source streamers en een legio aan mogelijkheden, waaronder macro's, KNX ondersteuning, home automation, music control en nog veel meer. Maar stop er dan wel de benodigde tijd in, waarbij enige kennis van computers en netwerken toch wel een vereiste is.
Trivum AudioBox P150
1.290 euro | eu.trivum.de
Beoordeling 4 / 5