REVIEWSonos

Review Sonos Ray: de kleinste Sonos-soundbar

SAMENVATTING

De Sonos Ray zit met een prijs van 299 euro nog net in het budgetsegment. Toch is deze soundbar uitgerust met uitstekende streaming- en multiroommogelijkheden Ă©n is het goed gebouwd. Op geluidsvlak hoort de Ray bij een van de betere van het segment, maar cinefielen die houden van machtige soundtracks met spectaculaire explosies moeten toch wat hoger mikken. Dat is een opmerking die wel vaker valt in het budgetsegment, natuurlijk.

PLUSPUNTEN

  • Een volwaardige Sonos, incluis zeer uitgebreid aanbod streamingdiensten
  • Trueplay-kamerkalibratie
  • Uitstekende app
  • Multiroom-mogelijkheden
  • Zeer compact

MINPUNTEN

  • Geen HDMI
  • Basprestaties zijn onvoldoende voor een grote kamer
  • Trueplay vereist iOS-toestel

De Sonos Beam en Arc zijn twee van de populairste soundbars ter wereld. Met de Ray lanceert Sonos een nog compacter toestel dat vooral opvalt door zijn bescheiden prijskaartje. Maar wat krijg je als je 299 euro betaalt voor een Sonos-soundbar?

Sonos Ray

Dat Sonos een compacte en goedkope soundbar zou uitbrengen verraste ons wel een beetje. De nummer één op vlak van streaming- en multiroomspeakers mikt weliswaar op de brede massa, maar wil toch tegelijkertijd een premiumuitstraling behouden. Op het prijspunt van de nieuwe Ray, 299 euro, kom je echter niet al te vaak fijn afgewerkte soundbars tegen. Hoewel sommigen, zoals Samsung met hun HW-S60, daar wél in slagen.

Toch wel een moeilijk evenwicht om te behouden voor de audiogrootmacht, lijkt ons. Vooral omdat je geen Sonos-product kunt maken zonder alles te bieden waar het merk voor staat, zoals een intuĂŻtieve app-bediening, veel streamingopties en de mogelijkheid om combinaties te maken met andere Sonos-speakers. Dat zijn dan weer zaken die je zelden vindt aan 250-300 euro. Maakt de Sonos Ray het allemaal waar?

Foutloos instelparcours

Als er een ding is dat Sonos helemaal onder de knie heeft: het instellen en bedienen van een draadloze speaker. Dat is bij de Ray niet anders. Of je nu al een Sonos-toestel in huis hebt of niet, je hebt de kleine soundbar zo geconfigureerd. Je volgt gewoon de instructies in de app en voor dat je het weet is de soundbar verbonden met je Sonos-account. Je hoeft zelfs geen knop meer in te drukken om de Ray te identificeren. Het speelt een geluid af dat de app via de microfoon van je mobiel toestel oppikt.

We – en Sonos – noemen de Ray een soundbar. Maar eigenlijk kan het dankzij z’n compacter formaat even goed dienen als een muziekspeaker in een kamer waar geen tv-scherm staat te blinken. Vanwege zijn brede horizontale uitstraling kan een Ray in bepaalde ruimtes zelfs een betere optie zijn dan een Sonos One. Al blijft ons advies als het gaat over kritischer naar muziek luisteren toch dat je beter investeert in een stereopaar Sonos-speakers.

Gebruik je de Ray wĂ©l als soundbar bij een tv? Dan doorloop je een stappenplan om de soundbar te laten samenwerken met je televisie. Dat moet ook wel omdat Sonos deze instapspeaker niet heeft voorzien van een HDMI-ARC-poort. Met het tv-toestel verbinden doe je met de meegeleverde optische kabel. Dat heeft een aantal gevolgen. Om te beginnen zal je out of the box met je tv-afstandsbediening niet het volume van de televisie kunnen regelen. Gelukkig heeft Sonos wel een slimme leerfunctie voorzien zodat de Ray via een eigen IR-sensor de commando’s van je tv-kastje aanleert. Dit werkt echter niet met bepaalde duurdere televisies die uitgerust zijn met een RF- of Bluetooth-remote.

Een optische kabel insteken op de tv is ook niet bepaald moeilijker dan een HDMI-exemplaar verbinden. Bij wandmontage is die optische poort echter af en toe moeilijker te bereiken. Waar je meestal snel aan een HDMI-poort kunt, zal je voor een optische ingang soms de tv weer van de muur moeten halen.

Het ontbreken van HDMI op de Ray vinden we een misser. Inmiddels zijn bijna alle budgetsoundbars wel met een HDMI-poort uitgerust. Al moeten we wel toegeven dat bij een soundbar uit deze klasse het qua geluidskwaliteit niets uitmaakt. Dolby Atmos-materiaal – dat HDMI vereist – ga je toch niet afspelen met deze kleine soundbar.

Bekende Sonos-eigenschappen

Lees de review van de Sonos Arc, Beam of zelfs de draagbare Roam-speaker, en je zal merken dat ze op vlak van streaming allemaal dezelfde zaken bieden. Dat is de kracht van Sonos: hun softwareplatform biedt op elk toestel exact dezelfde ervaring. Zelfs bij diegene waar een IKEA-sticker op kleeft. En dat geldt ook voor de Sonos Ray. Je bedient de Ray dus met een zeer gelikte app waar duidelijk heel hard aan gewerkt is.

De Sonos-app kun je verbinden met nagenoeg elke streamingdienst die er bestaat, incluis Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer, Tidal en Qobuz. Een paar van die namen zal je bij geen enkele rivaal terugvinden. Enkel Sonos mocht Apple Music integreren in z’n software, bijvoorbeeld. Ook Spotify zit ingebakken in de Sonos-app, maar net als bij Tidal kun je bij de grootste streamingdienst ook de app van Spotify blijven werken. De keuze is aan jou. Bij sommige alternatieve soundbar kun je trouwens wel diensten zoals Apple Music en YouTube streamen via Chromecast, AirPlay of Bluetooth. Maar echt integreren in de app van de speaker of soundbar zelf? Dat heeft enkel Sonos geregeld gekregen.

Daarnaast zet Sonos ook steeds sterker in op internetradio. Het aanbod is de laatste jaren verbreed met de eigen Sonos Radio. Hier vind je unieke radiostations die playlists streamen samengesteld door bekende artiesten. Zo opende er nog onlangs het SOLARSYSTYM-station gecureerd door Lorde. Het is ook geen probleem om naar binnenlandse zenders te luisteren. Dat is handig nu uitzendingen via FM in het gedrang komen.

Goed aan de Sonos-app is dat je binnen de app echt wel toegang hebt tot alles van een streamingdienst. Je kunt favorieten aanmaken en zelfs zoeken over diensten en je eigen muziekbibliotheek heen. Uiteraard is dat laatste enkel handig als je muziek uit meerdere bronnen haalt. Omdat we veel testen hebben we abonnementen op Apple Music, Tidal, Qobuz Ă©n Spotify, plus een eigen collectie muziekbestanden. Het is indrukwekkend hoe snel de Sonos-app uit dat groot aanbod relevante zoekresultaten kan aanreiken.

Wit of zwart?

De Ray is een compact ding dat akoestisch wel slim in elkaar steekt. Je merkt het al aan zijn vorm: het is ontworpen om muziek breed uit te stralen. Het doet dat door twee midrange-drivers recht vooruit te laten wijzen, aan weerszijden geflankeerd door een tweeter die onder een hoek via een waveguide hogere tonen uitstuurt.

Een pluspunt aan deze soundbar ten opzichte van duurdere Atmos-soundbars met bovenliggende speakers? De Ray kun je echt onder een tv schuiven. Zolang de voorkant vrij blijft is er geen probleem. Atmos-soundbars moet je meestal iets voor het scherm plaatsen. Bovendien zijn ze vaak relatief groot. Vergeleken daarmee is de Ray een heel subtiel en onopvallend toestel. Je kunt hem trouwens ook ophangen.

Als we de Ray van dichtbij bekijken, vinden we niets dat er op wijst dat dit een ‘goedkope’ Sonos zou zijn. Net als de andere producten van het merk is het uitgevoerd in een betere kunststof en zit het nagenoeg perfect in elkaar. 

We zeiden het al: de Ray staat heel onopvallend op ons tv-meubel. Het gaat weliswaar over de witte versie en de achtergrond is een witte muur. Maar toch, in de meeste omgevingen zal dit apparaat naar de achtergrond verdwijnen. Dat komt onder meer omdat deze soundbar dankzij fel afgeronde hoeken visueel nog compacter lijkt dan het is. Er is ook een zwarte uitvoering beschikbaar.

Breed en helder

Wat kun je verwachten qua prestaties van de Ray? We beginnen met het afspelen van een playlist van door Flood geproduceerde tracks op Apple Music. Lekker divers, van Erasure tot The Editors. De eerste indruk is inderdaad dat de Ray de kamer goed vult en relatief detailrijk overkomt. Wel een beetje dof en echt diepe bastonen komen er niet uit. Dat laatste verrast nu ook weer niet, want zelfs met de audiotrukjes die Sonos heeft ingebouwd kun je maar zoveel doen met kleine drivers en een compacte behuizing.

Het doffere karakter kan echter liggen aan de grotere ruimte waarin een heel grote L-vormige sofa staat. Een voordeel van een Sonos-toestel als de Ray: het komt met een functie om te compenseren voor dergelijke kamereffecten. Deze Trueplay-functie vereist echter wel een iPhone of iPad om in te stellen. Dat kan niet met een Android-apparaat (eens het ingesteld is kun je wel op een Android-telefoon Trueplay in- en uitschakelen).

We nemen er dus een iPad Air bij en doorlopen het Trueplay-stappenplan. Het duurt enkele minuten en omvat twee ‘metingen’: eentje waarbij de Ray een testtoon afspeelt terwijl je in de sofa zit en dan opnieuw terwijl je rondloopt en met je iPad traag wappert. Een kort videootje in de app legt het wel uit.

In deze woonkamer is Trueplay zeer effectief. De wolligheid verdwijnt en er muziek speelt strakker af. De subbassen zijn wel nog iets meer ‘light’ geworden. Bij popnummers niet zo’n een probleem, maar als bijvoorbeeld de Nine Inch Nails-klassieker ‘Head Like a Hole’ langskomt in die Flood-playlist verdwijnt de beat wel grotendeels en is het vooral het noise-gedeelte van deze industrial track die je opgediend krijgt. De Ray is dus duidelijk geen zware bas-performer, maar dat kom je dus wel vaker tegen bij kleinere speakers.

Helemaal afwezig zijn die lage tonen trouwens nu ook niet. Spelen we het nieuwe Moderat-album af waar we al lang naar uitkeken, dan is die ultralage beat die naar 50 Hz duikt present. Maar zelfs aan een hoog volume is het niet zo lichamelijk en overheersend als het bij deze technotracks hoort te zijn. Dat zijn de beperkingen van het segment nu eenmaal. Je zou dit trouwens kunnen opvangen door een Sonos Sub toe te voegen aan het verhaal. Gegeven dat die Sub echter dubbel zoveel kost als de Ray en ongeveer vier keer de volume bezit lijkt dat niet zo realistisch. Er zijn geruchten dat Sonos sleutelt aan een goedkopere, kleinere sub. Afhankelijk van de prijs zou dat wel eens interessant kunnen zijn. We zijn benieuwd


Zoals we al opmerkten bij eerdere Sonos-reviews levert Trueplay meestal een echte meerwaarde. Het is een eenvoudige kamerkalibratie die vaak toch een positief resultaat oplevert. Dat merken we ook bij het tv-kijken.

Dankzij Trueplay beleef je veel meer van de enorm detailrijke soundtrack van ‘Roma’ (Netflix). Dit is een topper op vlak van gebruik van Atmos-effecten. Op de Ray merk je daar uiteraard niets van, maar ook op vlak van positionering van geluidseffecten is de ervaring beperkt. Wel wordt het geluid van deze film breed de kamer ingestuurd en zijn dialogen helder en verstaanbaar. Het is op dat vlak een upgrade ten opzichte van de ingebouwde speakers op de LG OLED55C9 in de woonkamer.

De sfeer overbrengen lukt de Ray ook vrij goed bij de Cubaanse nachtclubscùne van ‘No Time To Die’ (Amazon Video). De echte ster is hier uiteraard Ana Da Armas – “Gelukkig heb ik al drie weken training gehad” – die zich ontpopt tot een taaiere geheim agent dan 007 zelve. De kogels vliegen in het rond, de sensatie van een vuurgevecht heb je wel en er is iets meer diepte en vooral breedte in het geluidsbeeld.

In deze drukke scùne verdwijnen die bassen die ‘pakken’ wel grotendeels. Zoals wanneer Bond en Paloma even stoppen voor een drankje en dan weer in het gevecht duiken. De begeleidende muziek schakelt dan naar grote blazers die vettig klinken, maar hun impact is heel beperkt – terwijl ze net bij een echte surroundopstelling echt overdragen dat het menens is geworden.

We pikken nog een aflevering of twee van ‘Wu-Tang: An American Saga’ (Disney+) mee. Voor fans van hiphopcultuur en de toonaangevende groep (en antieke samplingapparatuur) uit de jaren negentig zeker de moeite, ook al is het verhaal deels fictief. Uiteraard mĂ©t uitstekende muzikale soundtrack, maar ook veel snelle dialogen in slang. Wat meer diepte en laag zou mogen om die hiphopnummers meer body te geven, de Ray zorgt er wel voor dat we de actie en gesprekken goed kunnen volgen.

Conclusie

De Ray zit met een prijs van 299 euro nog net in het budgetsegment. Toch is deze soundbar uitgerust met uitstekende streaming- en multiroommogelijkheden Ă©n is het goed gebouwd. De aanwezigheid van Trueplay is bovendien een echte plus die rivalen niet bezitten. Je moet er wel een Apple-toestel voor bezitten. Op geluidsvlak hoort de Ray bij een van de betere van het segment, met name als je houdt van wat meer detail.

Cinefielen die houden van machtige soundtracks met spectaculaire explosies moeten echter toch wat hoger mikken. Dat is een opmerking die wel vaker valt in het budgetsegment, natuurlijk. Ten opzichte van typische tv-speakers levert de Ray wel een upgrade, in het bijzonder als het gaat om meer detail in het middengebied en helderheid van dialogen. Kortom, als goedkope upgrade voor je tv-geluid is de Ray geslaagd zolang je geen bioscoopervaring verwacht. Het is vooral met zijn ruime streamingopties en de intuĂŻtieve bediening dat deze kleine Sonos afstand neemt van de meeste concurrenten.

Sonos Ray
299 euro | www.sonos.com
Beoordeling 4,5 op 5






EDITORS' CHOICE