Barstend met ambitie wil de Franse startup Octavio een echt alternatief worden voor Sonos en co. Ze doen dat met een eigen gesofistikeerde app en slimme hardwareproducten. Zoals een goedkope Streamer-ministreamer om een bestaande hifi-systeem te upgraden en de compacte maar krachtige Octavio Amp. Zitten de Fransen op het juiste spoor?
Octavio
In deze review bekijken we de Octavio Amp en de Octavio Stream, twee toestellen afkomstig van het Franse bedrijf Octavio en sinds kort in de Benelux beschikbaar via Mika. Met name de Stream is iets interessants: het is een kleine streamer die je eerder moet zien als een manier om een muzieksysteem te upgraden met veel streamingopties, en dat voor een redelijke prijs. De Amp is dan weer een compacte streaming versterker die eigen luidsprekers kan voeden met muziek. Het bezit ook aansluitingen om bijvoorbeeld een cd-speler aan te sluiten.
Beide zijn deel van een heuse multiroom-platform dat momenteel uit relatief weinig toestellen bestaat. Maar daar komt verandering in, want Octavio heeft grootste plannen. En ambitie, want het plan is Sonos achterna te gaan. Hun hardware is gebouwd rond de LinkPlay-streamingmodule, met daar bovenop eigen software en een uitgekiende gebruikservaring.
Tijdens de testperiode bellen we even met de twee jonge oprichters van het bedrijf, dat in Frankrijk al goed ingeburgerd is en nu sterker verdeeld zal worden in de Benelux. Octavio is nog maar enkele jaren oud, maar het heeft z’n ambitie al voor een groot stuk kunnen omzetten in concrete producten. Een van de zaken waarmee het een verschil wil maken: duurzaamheid. De elektronische onderdelen in hun producten komen uiteraard van overal ter wereld, maar de assemblage van de Octavio-producten gebeurt in Frankrijk. Er wordt ook geprobeerd om gerecycleerde materialen te gebruiken.
De toekomst zit er rooskleurig uit voor het bedrijf. Alles verklappen mag niet, maar het wordt snel duidelijk dat na de Stream en Amp er nog veel andere producten op de planning staan. Op korte termijn, dan nog wel. We kregen onder meer bijna-finale prototypes te zien van een tweetal toestellen. Wat ze zijn, kunnen we je niet vertellen. Maar als we stellen dat er iets bijzit dat logischerwijs nodig is om te concurreren met Sonos, dan kun je al raden wat het is. Daarnaast is er nog een apparaat gepland gericht op de veeleisendere hifi-liefhebber. Sterk, zeker als je weet hoeveel tijd er daarnaast werd gestoken in het ontwikkelen van de nieuwe Virtuoso-app. Die is volledig in-house gemaakt en moet veel meer zijn dan een gewone afstandsbediening op je smartphone. Ook dat is wijs, want een groot deel van zijn succes heeft Sonos te danken aan de vlotte gebruikservaring. Octavio lijkt dus aan de juiste zaken aandacht te besteden. Maar is dat voldoende?
Een gloednieuwe app
De Octavio-toestellen bediende je tot voor kort met de Octavio-app. Het is strak vormgegeven, misschien wat ouderwets maar vooral helder. Deze Octavio-app is echter niet de toekomst van het systeem. Het Franse bedrijf werkte meer dan een jaar intensief aan een nieuwe app, Virtuose.
Tijdens de testperiode konden gebruikers de nieuwe app al in bètavorm downloaden in de Play Store en uitproberen. Apple-gebruikers moesten toen nog even wachten, omdat test-apps niet zomaar via de App Store verdeeld mogen worden. Tegen het einde van onze testen waren de bouwwerken aan Virtuose afgerond en konden we hem ook op een iPad installeren.
Tijdens de testperiode gedroeg Virtuose zich stabiel en kreeg het ook enkele updates. Muziek afspelen en de twee Octavio-toestellen bedienen gingen in elk geval vlot. Ook de multiroomfuncties, die we konden testen met een Amp en een Stream, werkten perfect. De definitieve versie van Virtuose bracht ook de volledige functionaliteit, incluis het afspelen van muziek over het netwerk. Ondersteuning voor muziekformaten is goed, incluis hi-res FLAC, ALAC en WAV. Enkel AIFF en DSD gaf problemen bij onze formatentest. Overigens ondersteunt het Octavio-platform gapless-playback van eigen bestanden – en dat is belangrijk voor liefhebbers van live-opnames.
App nummer twee
We koppelden eerst Qobuz met Virtuose. Dat levert een rijke ervaring op, vooral op een tabletscherm. Playlists van jezelf en van Qobuz staan centraal, net als nieuwe releases en jouw favorieten. Er is een zoekfunctie die over de gekozen streamingdienst, internetradiostations en podcasts heen zoekt. Je eigen muziekbestanden op een DLNA-server worden (voorlopig?) niet meegenomen. Misschien wel omdat zoeken niet altijd ondersteund wordt door DLNA-servers.
Wat Virtuose vooral doet is het aanbod aan muziek – albums, playlists en meer – verleidelijker tonen. De makers zeggen zich daarbij te inspiren op hoe Roon het aanpakt, wat zich vertaalt in een interface dat albumhoezen groot toont en vlot navigeert. De extra informatie die bijvoorbeeld Qobuz aanleert over een artiest zagen we echter nog niet verschijnen, dat zou de ervaring afmaken.
De app ondersteunt meerdere streamingdiensten, maar eens je een dienst instelt staat die ene helemaal centraal. Dat je via de instellingen moet gaan om naar een andere dienst over te schakelen is op zich niet zo erg. Reviewers mogen dan wel meerdere abonnementen hebben, de meeste muziekliefhebbers zullen hun centjes maar aan één dienst geven. Het lijkt ons dus geen probleem dat je op een gegeven moment maar één dienst kunt gebruiken.
Tijdens het testen hebben we Qobuz gebruikt, onze favoriete dienst. In de app zien we verder nog de opties Deezer, Tidal, Amazon Music en – dit is wel ongewoon – Apple Music. Sommigen lijken wel nog work in progress, want bijvoorbeeld op Apple Music tikken brengt ons bij Android nergens. Als Octavio de Apple-dienst inderdaad weet te integreren in hun app, bezitten ze een unieke troef. Tot op heden heeft enkel Sonos dat mogen doen. Op een iPad krijg je dan weer de boodschap dat je Apple Music via AirPlay kunt streamen naar de Octavio-toestellen. Want inderdaad, die Amp en Stream kun je ook zo van muziek voorzien.
Spotify-fans gebruiken trouwens gewoon de app van Spotify zelf. De Octavio-apparaten verschijnen daar automatisch in. Idem voor Tidal, want de Octavio-toestellen hebben ook Tidal aan boord. Ten slotte zijn de apparaten AirPlay 2-compatibel. Vanaf een iPad of iPhone kun je dus elke streamingdienst afspelen.
De Octavio-app en Virtuose maken je makkelijk meerdere Octavio-toestellen met elkaar koppelen in een zone. Je krijgt dan per toestel een aparte volumeregeling en een algemene regelaar. We hadden maar twee toestellen in huis, maar dat koppelen leek wel goed te werken. Volgens Octavio kun je in totaal twaalf toestellen combineren.
Een helpende stem
Terug naar het hier en nu. We gaan aan de slag met de twee Octavio-apparaten, en beginnen met het instellen. Dat ging bij ons het vlotst met de Octavio-app. De Virtuose-app is eigenlijk nog niet helemaal klaar, wat wellicht verklaart waarom dit gedeelte minder soepel loopt tijdens de testperiode.
Je wordt bij het instellen geholpen door gesproken aanwijzingen die uit de speakers komen. In het Frans weliswaar, maar het kan ook in het Engels.
Er wordt wel gewerkt aan een brede taalondersteuning. Dat merken we ook tijdens het testen, want halverwege kreeg de app een make-over met een Nederlandstalige interface. Of de stemaanwijzingen ook in onze taal gaan weerklinken is nog niet duidelijk. Maar zo belangrijk is het ook weer niet, aangezien de setup-instructies eveneens in de app verschijnen.
Het instellen gaat tijdens het testen relatief vlot. Via de Octavio-app op onze Samsung-smartphone wordt de Amp automatisch gedetecteerd via Bluetooth, waarna we het wifi-netwerk moeten aanduiden en het wachtwoord ingeven. Een minuutje later is het toestel online. Bij de Stream gaat het op ongeveer dezelfde manier.
Compacte Octavio Amp
De Amp is een compact toestel. Dankzij het gebruik van klasse D-technologie kan het toch wel relatief veel vermogen verspreiden. De motor is een TPA 3250 van Texas Instruments, een chip die meer vermogen kan leveren als je in plaats van 24 Volt een hoger 32 V aanlevert. De sprong is wel groot: je gaat door een powerupgrade van 2 x 35 Watt naar 2 x 60 Watt (bij 8 Ohm). Bijzonder.
Het toestel zelf is netjes afgewerkt. Maar je kunt niet zeggen dat het een blikvanger is die je hart sneller doet slaan. Al ziet de Octavio Amp er onder meer door een metalen behuizing en knoppen zeker niet goedkoop uit. Deze categorie versterkers – denk Harman Kardon Citation Amp of de Sonos Amp – zijn ooit echt voorzien van een fraaie smoel. Het is dan ook een toestel om eerder uit het zicht in een meubel te parkeren. Zet je hem toch in handbereik, dan kun je hem wel bedienen met een grote volumeknop en een grote toets om de ingang te selecteren.
Het is vooral streaming waar het om draait bij de Amp. Toch kun je wel externe apparaten aansluiten, zoals een platenspeler of een tv. Die laatste helaas niet via HDMI, wat de Octavio Amp qua connectiviteit helemaal compleet zou maken. Nu moet je het via een optische kabel doen. Dat werkt ook prima, enkel regel je het volume van de televisie dan niet langer via de tv-zapper. Aangezien er geen afstandsbediening is meegeleverd is dat wat minder handig.
Goedkope Octavio Stream
De Stream is echt een klein doosje, ongeveer even groot als een pak speelkaarten. Verwacht niet al te veel ingangen of knoppen bij dit 200-euro kostend toestel; het is echt een apparaat om achter een versterker te verstoppen. Hou je hem toch bereikbaar, dan kun je het volume regelen via de twee grote pijlen op de bovenkant.
In een scenario waarbij je de Stream gebruikt als snelle manier om streaming toe te voegen aan een oudere versterker, ga je echter wellicht het volume op het Octavio-toestel vastzetten. Het is beter om de volumeregelaar op je versterker te gebruiken. We missen wel een snelle instelling om het uitgangsniveau vast te zetten.
Aansluiten op een versterker of een ander audiotoestel kan analoog of digitaal. Je gebruikt daarvoor dezelfde aux-uitgang, die automatisch detecteert of er een analoge jack of een mini-Toslink optische stekker insteekt.
Net als bij de Octavio Amp bedien je de Stream via de Octavio- of Virtuose-app. Het kastje komt echter ook met Bluetooth. Je kunt het dus ook gebruiken om snel Bluetooth-streaming aan een muzieksysteem toe te voegen.
De Stream wordt gevoed via een gewone USB-kabel. Je kunt uiteraard een USB-adapter gebruiken om hem van stroom te voorzien. Maar als je toevallig een ander apparaat met USB-poort in de buurt hebt – zoals een tv – kun je de Stream daar ook aan hangen.
Upgrade voor je systeem
Met de Stream hebben we gedaan precies waarvoor het ontworpen werd: een (ouder) muzieksysteem een upgrade geven. In dit geval sloten we het kastje snel aan op een oudere Sony TA-A1ES, zowat de laatste ‘echte’ hifi-versterker die de Japanse fabrikant bouwde. Het is een volledig analoog toestel, digitale ingangen moet je hier niet verwachten. De keuze voor een jack naar cinch-kabel is dus snel gemaakt. Dat betekent ook dat we vertrouwen op de interne DAC van de Stream, een Burr-Brown PCM5102. Afgaande op wat we horen is de implementatie vrij goed. De cymbalen en de hihat in het bekende ‘Dreams’ van Fleetwood Mac klinken vrij natuurlijk en niet overdreven hard, bijvoorbeeld. Ook het complexe sitarspel van Anoushka Shankar – halfzus van Nora Jones – op ‘Between Us’ (96/24 via Qobuz) houdt goed stand, met het snarenspel dat er echt uitspringt.
Het is nu ook niet het ultieme qua resolutie dat we ooit gehoord hebben, maar voor dit bescheiden bedrag is dit echt een heel mooi resultaat. Het lijkt zeker vergelijkbaar qua geluidskwaliteit met de Port, de tegenhanger uit het Sonos-universum (die wel wat andere features heeft, zoals ingangen).
We testen de Octavio Amp met een paar DALI Rubicon 2-luidsprekers. Toch niet van het minste, maar de compacte Fransman stuurt de speakers nog wel goed aan. Ook hier staat Octavio goed zijn mannetje tegenover veel concurrerende multiroomversterkers. Terwijl we luisteren naar ‘Here It Is’, een tribute aan wijlen Leonard Cohen met covers door lui als Norah Jones en Iggy Pop, of the markante soul-uitstap van Bruce Springsteen op ‘Only The Strong Survive’ krijgen we een volwassen sound aangeleverd.
Er is best wel controle aanwezig, waardoor de beats onder de tracks van Taylor Swifts Midnights-album die we streamen via Tidal Connect even strak als vol van body zijn. Ook bij hogere volumes blijft het in evenwicht. Maar dit zijn ook niet de taaiste speakers om aan te sturen, natuurlijk.
Even ‘The Bridge’ van Sting streamen via Bluetooth naar de Amp stelt ook niet teleur. Vaak is dit een zwakkere schakel in het verhaal, maar de audiokwaliteit is in dit geval zeer acceptabel. Streaming gebeurt via het AAC-codec, niet de standaard SBC-codec, blijkt na controle. Dat is een leuk extraatje.
De multiroomkant van de zaak blijkt ook goed te werken. Het koppelen van de Amp en de Stream in een zone is snel geregeld in de Virtuose-app, en de muziek lijkt goed synchroon te lopen.
Conclusie
De Octavio Stream is een no-brainer aankoop als je een manier zoekt om snel en goedkoop streaming toe te voegen aan een bestaand systeem. Het biedt een goede audiokwaliteit voor de prijs en een goede bediening via de Virtuose-app. Daarnaast heeft het ook voldoende andere streamingmogelijkheden. Er mogen geen inputs zijn om pakweg vinyl te streamen naar elders in huis, dat mogen we deze minimalistische streamer echt niet aanrekenen.
Dezelfde streaming- en bedieningsvoordelen vind je ook bij de Octavio Amp. Hier trekt het Franse bedrijf niet de kaart van prijsvechter, want 749 euro is niet echt goedkoper dan rivalen als de Sonos Amp of de Bose Music Amplifier.
Octavio Stream
199 euro | octavio.fr | mika.nl
Beoordeling 4,5 op 5
Octavio Amp
749 euro | octavio.fr | mika.nl
Beoordeling 4 op 5