REVIEWApple

Review Apple AirPods Pro (tweede generatie): toevallig ook een beetje hifi

Quintijn Bulterman | 10 januari 2023 | Apple

SAMENVATTING

Een geweldige allround draadloze in-ear, waar maar weinig merken bij in de buurt kunnen komen.

PLUSPUNTEN

  • Scoort op alle allround aspecten
  • Zeer goede audioweergave
  • Volledige integratie in het Apple ecosysteem

MINPUNTEN

  • Eenmaal gewend is het lastig om zonder verder te gaan
  • Soms even zoeken naar de instelling
  • 299 euro is een investering (maar die is wel te verantwoorden)

We hebben een kleine theorie. Die spookt al wat langer door het hoofd, ook lang voordat we de Apple AirPods Pro in handen kregen. Apple wilde graag een vinger in de pap, als het aankwam op personal audio. Daar zijn ze al jaren op aan het bouwen, eigenlijk al sinds de iPod. Toen ze de stap maakten richting bluetooth in-ears hebben ze, misschien wel per ongeluk, een kwalitatief stukje hifi ontwikkeld. Niet omdat het de audiokwaliteit het uitgangspunt was, maar meer als bijkomstigheid van het proces. Of is dat vergezocht...?

Het zou wat ons betreft zomaar kunnen dat daar een kern van waarheid in zit. Ongetwijfeld zit er een complete afdeling die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de audioweergave, maar bij de ontwikkeling van draadloze in-ears komt (eerst) een hoop techniek kijken. Met name in de chip, ontworpen en gemaakt door Apple zelf. En als we kijken wat de chip in de nieuwe generatie mogelijk maakt, dan stopt dat niet bij geluidskwaliteit.

In tegendeel zelfs, het is juist alles behalve een focus op geluid. Maar wat als Apple bij het ontwikkelen van die chips iets tegen het lijf is gelopen, waardoor ze ook nog eens geweldige audiokwaliteit kunnen weergeven? Misschien wordt die gedachtegang iets duidelijker als we de specificaties in duiken.

Specs voor de features

Het draait uiteraard om de technologie. En in dit geval zijn dat twee chips. Eentje is de Apple H2 koptelefoonchip en de andere is de Apple U1 chip. Die is te vinden in de Magsafe oplaadcase. Deze twee chips maken een hoop mogelijk. We horen jullie al vragen; “Wat dan?” Enkele voorbeelden zijn; draagsensor, een versnellingsmeter die beweging detecteert, maar ook een versnellingsmeter die spraak detecteert, touchbediening, adaptieve EQ, personal ruimtelijke audio met hoofdtracking, ANC en transparantiemodus.

Uiteraard heeft Apple alsnog ook aandacht besteed aan de audio. Met een door Apple ontworpen high excursion speaker driver en een versterker met groot dynamisch bereik. Laten we even één ding duidelijk vooropstellen, niemand is beter in marketing dan Apple. Want wat is eigenlijk een high excursion driver? En hoe groot is die?

Dat blijven zeer goede vragen.

Apple is tot slot trots op hun milieubewuste keuzes, als het aankomt op de materialen. Dat is iets wat we steeds vaker terugzien en ook graag benadrukken als een positief punt.

Easy as 1, 2, 3

Als je al gebruik maakt van een Apple iPhone, of diep in het Apple ecosysteem zit, dan is in gebruik nemen van de AirPods kinderspel. Stap 1, je opent de case. Stap 2, je selecteert de AirPods die omhoog springen in je scherm op de iPhone. Stap 3, je kan gaan luisteren...

Niemand heeft het gemakkelijker gemaakt om in-ears te koppelen dan Apple. Hier achteraan volgt nog een heel proces om de instellingen te personaliseren, tuurlijk. Een check of de fit goed is, en ruimtelijke instellingen komen voorbij. Maar muziek heb je in een handomdraai.

Met name de ruimtelijke instellingen is dan wel iets waar we het even over moeten hebben. Stel, je schaft een setje in-ears van JBL of Bowers & Wilkins aan. Dan moet je een app installeren om alle instellingen goed te kunnen gebruiken. Koop je een setje Apple AirPods Pro, én je maakt gebruik van een iPhone, dan zitten alle instellingen verweven in de telefoon. Niet via een aparte app.

Toen we de AirPods Pro in gebruik namen, hebben we braaf het traject met instellen gevolgd. Hierdoor hadden we standaard ruimtelijke audio aan staan. Dat is enorm gaaf. Want als jij je hoofd draait, draait het geluid ook. Een instelling die met games bijvoorbeeld veel toegevoegde waarde heeft. Maar als je gaat sporten en je draait je hoofd om achterom te kijken, dan kan het juist bijzonder frustrerend werken. En onder de reguliere instellingen kwamen we de mogelijkheid om het uit te zetten niet tegen. Daar moet je dan op je home screen voor naar beneden vegen, vervolgens volume icoon ingedrukt houden en dan pas zie je ANC en ruimtelijke audio. Er zitten dus voordelen en nadelen aan de integratie in je systeeminstellingen, het kan even goed puzzelen zijn.

Muziek als dessert 

Het werd ons al snel duidelijk dat de Apple AirPods Pro heel wat meer bieden dan muziekweergave alleen. Maar uiteraard zijn we eens kritisch gaan luisteren. Via Tidal hebben geluisterd naar onder meer Greta Van Fleet, Michael Kiwanuka en Jack Johnson. Het mooi van de Apple AirPods Pro is dat ze muzikaal - net als functioneel - echte all-rounders zijn. Bij Greta Van Fleet draait het om rock. Snelheid, elektrische gitaren en drums. De energie die in het nummer “Safari Song” zit is duidelijk te horen. De plaatsingen en details, daar ontkom je niet aan. Apple heeft hier ijn best gedaan om echt een degelijk audioproduct neer te zetten. En dat is te horen.

Als we luisteren naar Michael Kiwanuka en Jack Johnson, dan ruilen we die snelle energie in voor emotie. In het nummer “Cold Little Heart” bijvoorbeeld. De snelheid is eruit en er is plaats voor strijkers, vocalen en opbouw. De Apple AirPods schakelen gewoon mee en nemen een houding van emotie aan. Wat we daarbij belangrijk vinden is dat we nu ook die emotie in de muziek ervaren. We horen het niet alleen, we voélen het ook.

Verwacht niet dat je meteen een stukje head-fi in huis haalt, maar het is wel een prestatie die Apple neerzet. Want ook bij het luisteren van “Banana Pancakes” van Jack Johnson kunnen we heerlijk achteroverleunen en genieten van de ongedwongen klanken. Apple scoort hier punten, de geluidskwaliteit is echt heel erg goed. Het is niet de best klinkende in-ear voor het geld, maar het weet zo veel goed te doen, en zo veel functionaliteit te bieden, dat het lastig is om hier iets tegenover te zetten.

Tech die je vergeet 

En zo werden we allemaal een beetje cyborg. Wellicht wat overdreven, maar als je vergeet dat je een stukje technologie gebruikt of het bijna onzichtbaar wordt, wat maakt het jou dan? Dat is ook het geval met de Apple AirPods Pro. Vaak vergeet je dat je ze nog in hebt. Want ze kunnen geluid filteren, versterken, je kan er mee bellen, een teamsvergadering mee bijwonen, muziek luisteren, of gewoon dragen om te laten zien dat je Apple AirPods Pro kan betalen. We maakten gebruik van een iPad, Macbook en een iPhone. Niet de Watch. Maar binnen dat ecosysteem schakelt de AirPods Pro zo makkelijk mee, dat je op een gegeven ogenblik vergeet dat je ze nog draagt.

Dat is een heel sterk punt voor de verkoop. Juist ook omdat het over de gehele linie erg hoog scoort. Met bellen of een vergadering ben je zelf goed te duidelijk te verstaan, maar kan je ook direct je omgevingsgeluid filteren. En ben je klaar, dan doe je ze niet uit, maar ga je de hond uitlaten en/of wat muziek luisteren. Met de touchbediening aan de AirPods Pro is er ook een hoop gemak. Vegen of strelen voor volume of even licht knijpen voor pauze of opnemen. Het werkt heel goed. Precies wat je ervan van verwacht.

Eindoordeel

Vaak komen we in-ears tegen die heel goed scoren op een bepaald aspect. Apple is een schoolvoorbeeld dat over de gehele lijn van functionaliteit boven verwachting goed scoort. Of het nu gaat om technologie, eenvoud, functionaliteit of geluidskwaliteit, overal delen we punten uit. Soms is het even zoeken naar een instelling, maar daar kunnen we wel mee leven. Ook de integratie in het Apple ecosysteem is een pluspunt, waarvan je van tevoren niet zou kunnen bedenken hoe fijn dat werkt.

De audiokwaliteit zal voor velen een grote stap vooruit zijn. En vooral dat vinden we een goede ontwikkeling. Want we verwachten dat het namelijk bij sommige mensen ook het hifivirus zal aanwakkeren. Al met al is het een geweldige allround draadloze in-ear, waar maar weinig merken bij in de buurt kunnen komen.

Apple AirPods Pro (tweede generatie)
299 euro | www.apple.com
Beoordeling 5 / 5






EDITORS' CHOICE