NIEUWSQobuz

Qobuz: muziek kopen kan ook

Jamie Biesemans | 07 augustus 2024 | Qobuz | Importeur: Qobuz

Qobuz is een geliefde streamingdienst met een groot aanbod en uitstekende compatibiliteit met hifi-apparatuur. Maar het is ook een winkel voor muziek in hoge kwaliteit, incluis bestanden in hi-resformaten.

Qobuz is onze partner in premium streaming audio. In een vierluik vertellen we je meer over de muziekdienst. Zo legden we eerder al uit wat Qobuz nu zo geliefd maakt bij echte muziekliefhebbers en hifi-enthousiastelingen.

Qobuz winkel

Qobuz is een populaire streamingoptie bij hifi-toestellen en een geliefde dienst om muziek te streamen. Minder bekend is dat je er ook muziek mee kunt aanschaffen, wat voor sommige lezers vast als anachronistisch of overbodig overkomt. Maar anderen willen wel hun muziekcollectie bezitten. Een troef van Qobuz is dan ook dat beide filosofieën kunnen, en bij de Franse muziekdienst naast elkaar bestaan.

Om muziek te kopen hoef je geen Qobuz-abonnee te zijn, iedereen kan er terecht om tracks of albums te kopen en te downloaden. Maar met een Sublime-abonnement geniet je wél van grote kortingen bij aankopen. Met deze variant van het abo is vaak de hi-resversie goedkoper dan de standaarduitvoering in cd-kwaliteit. Zo geniet je van het beste van beide werelden: je streamt waar en wanneer je wil, maar je kunt ook muziek bezitten om bijvoorbeeld vanaf USB-opslag of een NAS af te spelen. Maar opnieuw: je kunt er gewoon naartoe surfen en dat ene album aankopen dat je zeker in de auto wil horen of dat op je draagbare muziekspeler moet staan.

Waarom kopen? Het is een keuze

Zelf muziekbestanden bezitten wil uiteraard niet iedereen. Streaming is nu eenmaal ongelooflijk gemakkelijk en je hebt toegang tot meer dan 100 miljoen tracks. Ideaal als je aan een avond muziek luisteren begint zonder te weten waar je gaat uitkomen. De Qobuz-app (of Roon, waar Qobuz mee samenwerkt) helpt ook enorm bij zo’n ongeleide muzikale zoektocht, onder meer door verwante artiesten te tippen als je op een pagina van een band terechtkomt. Kijken bij The Smile bijvoorbeeld, brengt je uiteraard naar Radiohead and Atoms for Peace, maar ook naar black midi en Sons of Kemet.

Toch zijn er genoeg mensen die ook graag hun eigen muziekcollectie bezitten. Of toch een deel ervan. Zelf zit ik ook wel in dat kamp. Als ik kijk in Roon – dat heel goed streaming van Qobuz combineert met eigen muziekbestanden – dan zijn er van de 3.434 albums in de bibliotheek circa 870 die resideren op Qobuz en is de rest geparkeerd op de NAS. Die grofweg 2.500 albums in FLAC-, ALAC- en WAV-formaat zijn niet allemaal aangekocht bij Qobuz. Een deel zijn geript van de eigen cd-collectie, andere zijn dan weer via Bandcamp gehaald. Een significante portie komt wel van Qobuz, aangekocht in de voorbije elf jaar.

Waarom die investering? Omdat zelf muziek bezitten ook zekerheid geeft. En de flexibiliteit om bijvoorbeeld een Astell & Kern-muziekspeler vol met albums te laden zodat er op vakantie altijd iets te beluisteren is, ook als 4G (of zelfs eender welke G) ver te zoeken is. Maar ook thuis zijn er momenten dat lokaal streamen of vanaf een USB-schijf handiger is en soms beter klinkt. In de praktijk is het doorheen de dag toch vaak luisteren naar een mix van offline en online muziek.

Bron van veel hi-resmateriaal

Qobuz is niet de enige winkel voor muziekbestanden. Het is wel de enige die zoveel materiaal aanbiedt in hi-reskwaliteit. Alle muziek kun je kopen in cd-kwaliteit en meestal ook in een hi-resformaat. Welk sampling- en bitrate juist, dat hangt af van wat de platenlabel aanbiedt. Qobuz maakt zich sterk dat het de muziek aanbiedt in de vorm die de platenmaatschappij en artiest aanbieden. Er zijn in elk geval heel wat albums beschikbaar in 88,2 kHz / 24-bit, 96 kHz/24-bit of zelfs 192 kHz / 24-bit. Je kunt via de Qobuz Downloader-app makkelijk de bestanden in FLAC-, ALAC- (Apple Lossless), AIFF- of WAV-formaat bekomen. Prijzen variëren, maar zeker met een Sublime-abonnement zijn ze zeker niet hoog te noemen.

Ook fijn is dat je gekochte muziek ongelimiteerd kunt downloaden. Als je een jaar later blijkt je bestanden kwijt te zijn, dan download je ze gewoon opnieuw via je account. Er lijkt geen houdbaarheidsdatum te zijn, want als we terugblikken in onze eigen account zien we alle aankopen sinds 2013 nog beschikbaar zijn. Overigens zijn jouw gekochte tracks en albums eveneens terug te vinden in de Qobuz-app, onder het kopje ‘My Purchases’.

Surround te koop

In de Qobuz-winkel vind je ook (een beperkt aantal) opnames in surround. Het gaat voornamelijk om klassieke werken die werden opgenomen in een concertzaal, en dat in 5.1. Vermoedelijk gaat het soms om werken die bedoeld waren voor SACD, al zijn er ook zeker recente opnames te vinden. Je moet wel echt een fan zijn van surround om er mee aan te slag te gaan, aangezien meerkanaals-FLAC-bestanden afspelen maar via een beperkt aantal toestellen kan. Maar het is wel fijn dat het aanbod er is.

Goed voor de artiest

Zelf beschouwt Qobuz het aanbieden van streaming en downloads die je kunt kopen als een win-win voor de artiest. “Het aankoopmodel levert meer op voor iedereen die bezig is met muziekcreatie”, vertelt Mahfoud Bakrim van Qobuz. “Door deze twee complementaire modellen (streaming en verkopen) om muziek te consumeren te bieden, zorgen we voor een meer eerlijke vergoeding. End at is essentieel om artiesten de mogelijkheid te geven om kwaliteit te creëren.”

Regelmatige promoties

Met een Sublime-abonnement profiteer je sowieso van grote kortingen in de Qobuz-winkel. Daarnaast zijn er ook heel regelmatig tijdelijke acties waarbij bijvoorbeeld albums van een specifieke label sterk afgeprijsd worden. Als we dit artikel schrijven, zijn albums van Nonesuch (artiesten als The Black Keys, Rhiannon Giddens, Natalie Merchant en Brad Medhlau) en BR Klassik veel goedkoper. Ter ere van World Piano Day waren ook een hele reeks pianoklassiekers toegankelijk geprijsd. Elke maand lijken er zo altijd wel een vier-vijftal promoties, die je op één pagina netjes in een lijst ziet verschijnen. Kortom, zeker het onderzoeken waard.

Qobuz gratis uitproberen kan een maand lang. Fijn, want zo kun je zelf ervaren wat de voordelen van de dienst zijn. Je hebt dan ook tijd om de Qobuz-app te ontdekken, dat nieuwe releases, klassieke albums in alle genres en door mensen samengestelde playlists in de kijker zet. Je komt ook leesvoer tegen, zoals interviews met artiesten en reviews van audioproducten. Een proefabonnement kun je nemen via qobuz.com/discover

In het volgende artikel in deze serie laten we zien hoe Qobuz omgaat met verschillende muziekgenres.

MERK

EDITORS' CHOICE