Dan D'Agostino Momentum C2: voorversterker met optioneel een streaming-module

Dan D'Agostino Master Audio Systems heeft de Momentum C2 gelanceerd, een naar eigen zeggen aanzienlijke verbetering vergeleken met zijn voorganger de Momentum HD. De 33 kilogram zware Momentum C2 heeft technische kenmerken en sonische eigenschappen die zijn geïnspireerd op het vlaggenschip Relentless Preamplifier.

Dan Dan D’Agostino Momentum C2

De Momentum C2 heeft een bijzondere opbouw. Ten eerste is er een speciaal audiochassis en een aparte voeding om optimale mechanische en elektrische isolatie te bereiken, hetgeen resulteert in een geclaimde 105 dB, ongewogen S/R-verhouding. Deze twee chassis zijn met elkaar verbonden met behulp van gespecialiseerde elektromechanische connectoren die in elke unit zijn geïntegreerd.

De dertig-pins in elkaar grijpende vergulde connectoren kunnen 20 Ampère aan en vervangen conventionele bedrading die doorgaans in vergelijkbare toepassingen wordt gebruikt, waardoor het risico op mogelijke anomalieën wordt verminderd. Het high-end audiomerk stelt dat dit volledige fysieke en elektrische isolatie van het audiosignaal van de voedingscomponenten garandeert. Bovendien creëert deze fysieke scheiding extra ruimte voor het optimaliseren van zowel de voeding als de audiocircuits.

Hier zou een aparte configuratie van vier JFET-transistoren, gerangschikt in een complementair push-pull-ontwerp, de ingangsimpedantie aanzienlijk verbeteren. Deze dient als basis voor de gehele voorversterkertopologie en isoleert deze effectief van de heersende externe ruis in audiosystemen.

Met een ingangsimpedantie van meer dan 1 MOhm zijn de JFET's zelf de minst ruisende apparaten die beschikbaar zijn. Bovendien verminderen ze, wanneer ze worden geïntegreerd in de nieuwe C2-circuitopstelling, effectief de algehele ruisvloer in deze cruciale fase. D'Agostino claimt een vervormingsmeting van  minder dan 0,002 procent over een bandbreedte van 20 Hz tot 20 kHz.

De audiocircuittopologie begint met een nieuwe discrete dual-complementaire differentiële JFET-ingangstrap met een buitengewoon 30 Volt spanningsingangssignaalvermogen. Bovendien handhaaft een uniek circuit een stabiele bias om temperatuurgerelateerde anomalieën te compenseren, waardoor de prestaties behouden blijven tijdens langdurig luisteren.

Door negatieve feedback in de schakeling te vermijden, omvatten de circuitconcepten van D'Agostino een volledig complementair signaalpadontwerp, direct gekoppeld en gebalanceerd van invoer naar uitvoer, waarmee een geclaimde frequentierespons vlak tot 120 kHz wordt bereikt. Het merk benadrukt ook het gebruik van vierlaags printplaten, wat volgens de ontwerpers resulteert in een superieure signaalkwaliteit, waardoor vervorming en voortplantingsverliezen drastisch worden verminderd in vergelijking met de meer gebruikelijke tweelaags printplaten.

Uiteraard zijn analoge en digitale circuitelementen, inclusief aardingsvlakken, van elkaar geïsoleerd. Waar nodig worden digitale besturingssignalen optisch gekoppeld aan analoge circuits. De signaalschakelrelais zijn hermetisch afgesloten en gebruiken vergulde contacten voor maximale signaalintegriteit.

Dan D’Agostino Momentum C2: volumeregeling

Er is ook speciale aandacht besteed aan het volumecircuit van de C2, waarbij de volumeregeling  is gemaakt van  veertien afzonderlijke componenten, wat zorgt voor een nauwkeurige regeling van de solid-state schakelaars van militaire kwaliteit met een hoge lineariteit en discrete precisieweerstanden die in het volumecircuit zijn opgenomen. Het resultaat hiervan is dat de volume-instelling geen invloed heeft op de bandbreedte en de transiënte respons van de Momentum C2-voorversterker. Volumeniveaus worden elegant weergegeven via de door Zwitserse horloges geïnspireerde volumeknoppen of kunnen numeriek worden weergegeven, variërend van 0 tot 99.

Tot slot is er een hoofdtelefoonaansluiting met onafhankelijke versterkerschakelingen verborgen achter een discreet klepje op het voorpaneel, wat voor nog meer veelzijdigheid zorgt.

Dan D’Agostino Momentum C2: optionele streaming-module

Wie digitale connectiviteit wil toevoegen aan de D'Agostino C2, kan u de optionele Digital Streaming Module (DSM) kopen. Deze module bevat SPDIF coaxiale, optische, USB-B, RJ45 en Wi-Fi netwerkingangen en decodeert PCM-signalen tot 32-bit/384 KHz en DSD-signalen tot DSD256 (11,2 MHz) native. De DSM ondersteunt 10/100/1000 Gigabit Ethernet om naadloze weergave van netwerkinhoud met hoge resolutie zonder latentie te garanderen.

Apple-gebruikers kunnen de iOS-app gebruiken om muziekcollecties, streamingcontent en unitfuncties te bedienen. De app ondersteunt native integratie met abonnementsstreamingservices zoals Tidal, Qobuz en Spotify en is ook compatibel met Tidal Connect en MQA. Roon Ready-certificering is ook aanwezig voor Android-gebruikers.

Dan D’Agostino Momentum C2: voeding in aparte behuizing

De voeding is ondergebracht in een apart chassis om de isolatie te maximaliseren, waarbij de taken voor de stroomlevering worden gedeeld door afzonderlijke transformatoren die zijn toegewijd aan de analoge en digitale schakelingen. De interne schakelingen pakken RF-ruis van de AC-stroomlijn aan en compenseren volgens de ontwerpers de asymmetrische vermogensgolfvormen en DC op het lichtnet.

Door gebruik te maken van de verbeterde voedingscapaciteit werken de uitgangstrappen op een 36% hogere spanning, wat zou moeten resulteren in een verbeterde dynamiek op zowel micro- als macroniveau.

Het chassis van de voeding bevat ook een LCD-scherm dat de status en functies van de unit weergeeft. Wie heeft gekozen voor plaatsing van de digitale streamingmodule, krijgt bovendien een metadata-uitlezing van uitgeruste digitale muziekbronnen.

Dan D’Agostino Momentum C2: Bluetooth-afstandsbediening

De Momentum C2 wordt geleverd met een afstandsbediening in precisiegefreesd aluminium en Delrin. Het Bluetooth-apparaat is oplaadbaar via USB en heeft een ergonomisch ontwerp en een LCD-scherm dat de informatie op het voorpaneel van de Momentum C2 Preamplifier weerspiegelt. Ja, het is een fraaie en aparte afstandsbediening.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE