Sigberg Audio is een relatief jong Noors bedrijf dat opmerkelijke luidsprekersystemen heeft ontwikkeld. Opmerkelijk in optiek, bouwwijze en qua realistische muziekbeleving. Niet voor niets zijn er steeds meer muziekliefhebbers geïnteresseerd in de modulair gebouwde actieve 4-weg systemen uit Noorwegen. Hoe is dit allemaal ontstaan? Dit is het verhaal van Thorbjørn Sigberg, oprichter en eigenaar van Sigberg Audio. | For English, click here
Sigberg Audio
Thorbjørn Sigberg heeft al vele jaren een grote passie voor muziek en hifi. Toch is hij niet uit deze industrie afkomstig en heeft hij daarentegen een achtergrond in de IT en in productontwikkeling. Dat heeft ertoe bijgedragen dat hij in een kort tijdsframe kwalitatief goede en commercieel aantrekkelijke producten kan ontwikkelen. Zijn opvatting “ik heb dit nooit eerder gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” en “wat jij kan, kan ik vast beter” zijn voor hem valide criteria om voor zichzelf te beginnen. Dat dit inderdaad goede criteria zijn geweest wordt misschien nog wel het best onderstreept met de bijnaam ‘Wizard of Ås’ die hem knipogend door zijn vroege fans is gegeven.
Het actieve avontuur voor Sigberg Audio start formeel in 2020 bij de oplossing voor een uitdaging waar veel muziekliefhebbers mee zitten: de wens om thuis een full-range muziekbeleving met een diep en krachtig laag te ervaren. Uiteraard is niet elke muziekliefhebber in de gelegenheid om de woonruimte te voorzien van lijvige subwoofers om dit te realiseren. Dit is voor Thorbjørn de start van een reis om een subwoofer te ontwikkelen die door zijn compacte bouwwijze gemakkelijker in een woon-omgeving is te plaatsen en toch subliem presteert. Na de succesvolle introductie van de Inkognito subwoofer in 2020 heeft het bedrijf gevestigd in de universiteitsstad Ås ten zuiden van Oslo dan ook een flinke vlucht genomen.
Hierna is het bedrijf gepassioneerd doorgegaan met de ontwikkeling van een actief luidsprekersysteem waarmee in de huiskamer een optimale ruimtelijke muziekbeleving kan worden ervaren, zonder de luidsprekers op een onmogelijke plek in de ruimte neer te zetten. Een no-nonsense luidsprekersysteem vervaardigd met moderne wetenschap en eerlijke materialen. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van hoogwaardige interne componenten, kwalitatief goede productiepartners en kundige adviseurs. Dit resulteert in 2021 in de lancering van de actieve Sigberg SBS.1 3,5-weg luidsprekers, specifiek ontwikkeld voor het gebruik in combinatie mét een subwoofer. Hiermee levert dit systeem een muziekbeleving met flinke dynamische reserves. Op hetzelfde moment brengt het bedrijf ook de Sigberg Audio 10D 10-inch subwoofer uit. Dit is, op dat moment, een van de meest compacte en krachtige actieve subwoofers in de markt.
In 2022 knapt het jonge familiebedrijf uit zijn jasje en verhuist het naar een groter onderkomen met magazijn, werkplaats en showroom annex luisterruimte. In 2023 viert het bedrijf de geboorte van het inmiddels veelgeprezen Sigberg Audio Manta luidsprekersysteem. Volgens Sigberg het beste en meest dynamisch presterende cardioïde systeem van dit moment. Van deze Sigberg Audio Manta luidsprekers lees je de review op de pagina’s die op dit artikel volgen. Na een periode van vier jaar met meer goede reviews en vooral positieve feedback van gebruikers viert Sigberg zijn vierde verjaardag en introduceert voor deze gelegenheid de tweede generatie van de geprezen Inkognito subwoofer.
Norwegian craftmanship
Elk Sigberg Audio luidsprekersysteem is ontwikkeld, getest, getuned en geassembleerd in Noorwegen. Waar veel fabrikanten dit proces tot op het kleinste detail in eigen beheer doen, hanteert Sigberg Audio een andere aanpak; de fabrikant maakt liever gebruik van in hierin gespecialiseerde leveranciers. De toegepaste drivers zijn afkomstig van onder andere OEM leveranciers Scan Speak, Sica en Wavecor. De versterking van de actieve luidsprekers ten slotte zijn uit Nederland afkomstig en worden bij Hypex ingekocht.
De productie van luidsprekerbehuizingen is uitbesteed aan productiepartners in de EU. Om aan de groeiende vraag naar luidsprekersystemen te kunnen voldoen is de fabricage van de behuizingen onlangs vanuit de UK verplaatst naar een kwalitatief hoogwaardigere productiefaciliteit in Estland.
In de ontwerpfase van elk luidsprekersysteem richt Sigberg zich primair op de weergave van een breed, 3D-geluidsbeeld. De weergave moet overal in de ruimte los en ruimtelijk klinken en loskomen van de luidsprekers zelf. Om een optimaal afstraalgedrag in de belangrijke midrange te realiseren maakt Sigberg Audio gebruik van coaxiale midhoog drivers waarmee een point-source effect wordt bereikt met optimale timing en fasegedrag. Hiermee kan een weids en uiterst precies stereobeeld worden neergezet. Niet alleen het afstraalgedrag van de luidsprekers is belangrijk, ook de ruimte heeft een grote invloed op de uiteindelijk muziekbeleving.
Door reflecties in de ruimte vertroebelt het geluidsbeeld wanneer de speakers te dicht op de wanden worden geplaatst, wat bovenal een nadelig effect heeft op de laagweergave. Sigberg komt hier met een effectieve oplossing; door de speakers zelf in het laag te begrenzen tot zo’n 100 Hertz, kunnen deze zodanig worden geplaatst dat de imaging eigenschappen maximaal zijn en het midbasgebied onverstoord blijft. Waarom dit nu zo’n slimme zet is? Juist in het gebied tussen de 100 en 500 hertz wordt een overgroot deel van het stemgebied weergegeven. Bovendien is dit frequentiegebied belangrijk voor de drive, attack en punch in de muziek. Het gebied waar ook het slagwerk domineert. Ten slotte worden de laagdrivers hiermee minder belast waarmee deze het midlaag met veel meer controle en nuance weer kan geven.
Om diep laag toe te voegen zet je vervolgens de subwoofers op een plek neer waar deze het best klinken en niet in de weg staan. Hiermee biedt Sigberg Audio feitelijk een modulair 4-weg luidsprekersysteem waarbij elke driver wordt aangestuurd met een eigen Hypex nCore versterker waarmee je over een quad-amp configuratie mag spreken. De fabrikant maakt gebruik van digitale crossovers waarmee een vloeiende overgang met een betere response, hogere gevoeligheid en met een frequentiebereik van 20 hertz tot 20 kilohertz een significant groter dynamisch bereik wordt behaald dan met een passief systeem. Vervolgens wordt de ideale klankbalans bepaald met het zogenaamde ‘voicen’ van de luidsprekers, een van de meest belangrijke onderdelen in het ontwerpstadium van een hifi-luidspreker.
Dit ‘voicen’ kun je volgens de fabrikant niet realiseren met metingen of door het luisteren alleen. Beide disciplines en de kunde om snel aanpassingen te kunnen maken zijn hierbij belangrijk en soms blijkt een goed idee in de praktijk niet te werken waarna het uiteindelijke product significant afwijkt van het initiële uitgangspunt. De luidsprekers moeten de muziek immers altijd met de best mogelijke geluidskwaliteit weergeven en niet enkel met audiofiele producties, maar vooral met de ‘normale’ muziekalbums en ongeacht de muzieksmaak van de muziekliefhebber. Dankzij de iets warmere en vollere klankbalans van de Sigberg luidsprekermodellen klinken ook oudere en slechter geproduceerde albums heerlijk muzikaal. Het is niet zo dat de ontwerpen van Sigberg slecht geproduceerde muziekalbums onrealistisch mooi oppoetst. Een minder goede kwaliteit blijft natuurlijk als zodanig, maar dit betekent niet dat het onaangenaam hoeft te klinken. Mocht de klankbalans toch niet optimaal uit de verf komen bij je thuis, dan pas je deze manueel aan met de ingebouwde equalisatie in elke Sigberg Audio speaker of subwoofer.
Wizardry from Ås
In de relatief korte tijd dat het bedrijf operationeel is, zijn verschillende mooie producten vanuit het ontwikkelingsstadium tot een eindproduct uitgegroeid. Het eerste product is, zoals eerder vermeld, de slanke Inkognito subwoofer die met een gewicht van 22 kilogram aan de wand kon worden bevestigd, maar door zijn geringe diepte ook op zijn kant kan worden gelegd en hiermee onzichtbaar onder het meubilair kan worden geschoven. Ondanks de grootte van 54 bij 65 bij 17 centimeter (zonder voetjes) beperkt is, levert deze subwoofer dankzij de toepassing van een 12-inch laagdriver een frequentiebereik van zo’n 18 tot 250 hertz (+/- 3dB) en een geluidsdruk van 113 decibel.
De 27 kilogram wegende 10D subwoofer heeft een meer conventioneel uiterlijk en kan met de geringe grootte van 36 bij 37 bij 41 centimeter (zonder voetjes) ook prima achter de bank worden geschoven. Het frequentiebereik van de subwoofer levert dankzij de twee 10-inch drivers een frequentiebereik van zo’n 16 tot 250 hertz (+/- 3dB). De bescheiden ogende 10D produceert bovendien een geluidsdruk van maar liefst 117 decibel. Hiermee is dit een van de meest compacte subwoofers die een dergelijk dynamisch bereik levert.
Sigberg adviseert om per kanaal een subwoofer te gebruiken voor de best mogelijke muziekbeleving. Door de compacte bouw zullen deze subwoofers niet hinderlijk in de weg staan.
Hiermee houdt de veelzijdigheid van de subwoofers van Sigberg niet op. Deze zijn namelijk aan te sturen met zowel XLR, RCA als met een hoog luidsprekersignaal. Hiermee hoeven de subwoofers niet enkel via de signaaldoorvoer van de SBS.1 of Manta systemen te worden aangestuurd, maar kunnen perfect worden gecombineerd met een high-end AV-processor van Marantz, Primare, Storm Audio of Trinnov. Met de laatstgenoemde kun je zelfs gebruik maken van meerdere subwoofers om de zogenaamde Waveforming technologie van Trinnov te gebruiken. Wil je de klank van de speakers specifiek afstemmen op jouw ruimte of persoonlijke smaak, dan kun je dit ook handmatig met behulp van de ingebouwde equalizer doen.
SBS.1
De Sigberg Audio SBS.1 actieve 2,5-weg luidspreker is commercieel de eerste monitorluidspreker die de fabrikant heeft voortgebracht. Niet alleen voor hifi-liefhebbers of pro-audio engineers, ook filmfanaten met een diepe beurs kunnen hier een fantastisch klinkende bioscoopomgeving mee inrichten. De aansturing is geen enkel probleem hierbij. Of je nu gebruik maakt van een analoge voorversterker, een streamer met een variabele uitgang of met een surround processor, de SBS.1 is voorzien van vrijwel elk mogelijke manier van aansturing.
Deze veelzijdige luidsprekers zijn aan te sturen met een analoge RCA- of XLR-kabel, digitaal stuur je het signaal via AES EBU, optische of coaxiale S/PDIF in. Hierbij biedt de Sigberg SBS.1 je de mogelijkheid om het analoge en digitale signaal naar de subwoofer door te sturen zodat deze luidsprekers geen speciale eisen stellen aan jouw voorversterker of streamer met voorversterkerfunctionaliteit.
De 9,5 kilogram zware SBS.1 luidsprekers hebben een afmeting van 19 bij 41 bij 23 centimeter, zijn voorzien van twee 5,5-inch midbas drivers en een 1-inch softdome tweeter. Deze tweeter is coaxiaal in de bovenste midlaag-driver geplaatst waarmee deze een optimale afstraling levert. De drivers worden aangestuurd door een 3-kanaals nCore versterker waarmee elke driver een eigen versterking hebben met een totaal versterkervermogen van 350 watt. Deze actieve 2,5-weg luidsprekers hebben een frequentieresponse van 100 tot 20,000 hertz, met een nauwkeurigheid binnen 1 decibel en worden uitgeleverd als matching pairs.
Met de toevoeging van een subwoofer creëer je een full-range 3,5-weg luidsprekersysteem dat het laag al weergeeft vanaf 18 hertz (-3 dB). De SBS.1 is bovendien nog voorzien van een manuele 9-band equalizer waarmee je de speakers optimaal kunt afstemmen op de ruimte wanneer je geen gebruik van automatische roomcorrectie maakt. Je kunt meer lezen over het ontstaan van de SBS.1 luidsprekers op de website van Sigberg. Dat geldt uiteraard ook voor de modellen die we hierna bekijken.
Actieve Manta
De actieve Sigberg Audio Manta luidsprekers zijn ontwikkeld met hetzelfde modulaire concept, maar met een andere gedachte dan de SBS.1 luidsprekermodellen. Deze laatste ogen namelijk wat conservatief en veilig. Voor een enkeling misschien zelfs saai. Door de in de behuizing gefreesde sleuven oogt deze modulaire 4-weg Manta veel progressiever en allesbehalve saai. Deze sleuven zijn echter niet voor de optiek, maar genereren op een hele natuurlijke manier een cardioïde afstraalpatroon. Een steeds vaker toegepaste techniek waarmee de luidspreker gemakkelijker in de ruimte te plaatsen is, omdat deze luidsprekers door deze techniek minder hinder van de ruimte ondervindt. Veel fabrikanten gebruiken elektronische technologie, Sigberg maakt gebruik van een akoestische methode die, zeker in mijn oren, veel natuurlijker klinkt.
Lees ook onze review van de Sigberg Manta
De 3-weg Manta heeft een afmeting van 36 bij 60 bij 35 centimeter, is voorzien van een 12-inch laagweergever, een 5,5-inch midrange driver en een 1-inch softdome tweeter. Deze midhoog drivers hebben een coaxiale bouwwijze waarbij elke driver is voorzien van eigen nCore eindversterking waarmee de luidsprekers beschikken over maar liefst 600 watt aan vermogen per kanaal. De vijfentwintig kilogram wegende luidsprekers leveren een frequentiebereik van 100 tot 10,000 hertz met een nauwkeurigheid van +/- 1 decibel en worden als matching pairs geleverd. In combinatie met een Sigberg subwoofer transformeert de modulaire Manta naar een 4-weg systeem en levert deze een frequentiebereik dat nu start bij 18 hertz (+/-3 dB). Evenals de SBS.1 voer je het analoge en digitale muzieksignaal eenvoudig met een extra kabel door naar de optioneel leverbare subwoofer.
Vloerstaande Saranna
Nieuw voor 2025 is de actieve vloerstaande Sigberg Audio Saranna luidspreker. Hier is, behalve van de aankondiging op de website van de fabrikant nog niet heel veel informatie over beschikbaar. Wanneer deze met de prestaties ook maar een klein beetje in de buurt komt van de SBS.1 of de Manta modellen, dan kan deze nieuwe speaker nog wel eens voor een revolutie zorgen.
Sigberg Audio is een nieuw gezicht uit het land van de geharde Vikingstrijders die continenten veroverden, de harten van de bevolking ijskoud op hol brachten en een onuitwisbare indruk op de omgeving achterlieten. Zonder grote marketingbudgetten, maar met ultieme daadkracht en bovenal sublieme engineering in combinatie met ‘cutting-edge’ technologie. Nu, een slordige duizend jaar later verovert Noorwegen de wereld opnieuw, ditmaal met een meer ‘gentle aproach’ met de strijd om de trommelvliezen in de hifi-industrie en reken maar dat Sigberg Audio hierbij eveneens harten op hol brengt. Oprichter en geestelijk vader Thorbjørn Sigberg, de ‘beer van Thor’, een muziekliefhebber met donders goede oren laat zich door niets en niemand tegenhouden om met zijn actieve luidsprekercreaties de wereld te veroveren.
Het succes is geen resultaat van zwarte magie of gesmeed met Vikingbloed onder het noorderlicht, maar eerder een unieke mix tussen kunst en pure wetenschap. De systemen van Sigberg klinken door het unieke en onderscheidende ontwerp uiterst ruimtelijk, zonder dat je hier eindeloos mee aan het schuiven hoeft om het goed te laten klinken. Dit heb ik bij een eerdere review van de Manta cardioïde luidsprekers zelf al ervaren.
Ondanks dat de fabrikant de luidsprekers direct aan de eindgebruikers levert zijn de prijzen in de EU, mede door importheffingen, op het eerste gezicht fors. Bij de eerste noten van de muziekalbums die jij kent zul je de prijs direct vergeten. De muziekbeleving die een set actieve luidsprekers van Sigberg Audio in de ruimte neerzet is, in deze prijsklasse, ongeëvenaard.
Doelgroep
Voor wie zie ik de luidsprekersystemen van Sigberg Audio als interessante keuze? Heb je een home studio en worstel je al jaren met de weergave eigenschappen in jouw ruimte, dan is dit een merknaam om te onthouden. Wanneer jij als muziekliefhebber niet bang bent om van gebaande paden af te wijken in de zoektocht naar de best mogelijke muziekweergave, dan zul je ook erg gelukkig met een set luidsprekers van Sigberg Audio worden. Het design moet je natuurlijk wel passen. Met de aankondiging van de nieuwe full range Saranna vloerstaanders heeft de fabrikant een luidspreker in het programma waar ikzelf naar uitkijk om deze te beluisteren. Deze ogen wat meer bescheiden en zullen waarschijnlijk helemaal aansluiten bij de weergave eigenschappen van de bestaande modellen.
Om dit vast te stellen kan ik helaas (nog) niet bij een lokale distributeur of agent terecht. Misschien is dit voor mij hét moment om voor het eerst in mijn leven een trip naar Noorwegen te maken om in het land van Ås de nieuwe Saranna’s te gaan beluisteren. Gevolgd door een trip met twee of vier wielen langs de fjorden en mezelf onder te dompelen met Noorse cultuur in een van de prachtige middeleeuwse steden. Hoe ik mijn reis naar Sigberg Audio ook plan, van kippenvel ben ik hierbij in elk geval verzekerd. | website: Sigbergaudio